Gubitak dokumenata ili prtljage na putovanju

Dugo ste planirali putovanje, radovali mu se i sad ste konačno došli na željenu destinaciju – samo da biste shvatili da vaša prtljaga nije doputovala s vama ili da su vam nestali važni dokumenti poput pasoša! Šta učiniti?! Donosimo nekoliko savjeta kome se obratiti i kako postupiti u svojoj zemlji, a kako u inostranstvu.

Vi ste došli na destinaciju, ali vaša prtljaga nije
Razni prijevoznici u Evropi svakog dana zagube više od 10,000 komada prtljage, premda u gotovo 98% slučajeva ona bude pronađena i dostavljena putniku u najkraćem mogućem roku. Ako putujete u zemlje EU, najbolje je da preuzmete aplikaciju Prava putnika gdje možete saznati detaljnije o vašim pravima kao putniku.

Avio prijevoznici su dužni isplatiti do EUR 1,300 u slučaju gubitka prtljage, a dužni su vas i kompenzirati ako su stvari unutar prtljaga ili sama torba oštećeni. Bitno je da podnesete pismenu prijavu unutar 7 dana ili unutar 21 dan ako se žalite radi prtljage koja vam je kasnila. Na naknadu ćete malo sačekati jer se prtljaga tek nakon 45 dana smatra izgubljenom i tada kreće postupak za utvrđivanje štete. Ako ste podnijeli službeni prigovor, a prijevoznik se o njega oglušio, svoja prava možete potražiti preko nadležnih tijela – potražite detaljnije na stranici: https://ec.europa.eu/transport/themes/passengers/neb_en

Gubitak ličnih dokumenata unutar BiH
Ako ste svoj godišnji odmor odlučili provesti u našoj zemlji, pa vam se negdje na tom proputovanju desilo da izgubite ličnu kartu, vozačku dozvolu, pasoš ili saobraćajnu dozvolu, dužni ste to prijaviti policijskoj stanici koja je najbliža mjestu u kojem ste shvatili da ste izgubili dokument. Policija će vam izdati potvrdu o činjenici gubitka – nestanku ili krađi dokumenta, a vi se s potvrdom trebati javiti na svom mjestu prebivališta da dobijete i potvrdu o sadržaju dokumenta, serijskom broju te roku važenja. U slučaju gubitka vozačke dozvole ili putne isprave, gubitak se oglašava u Službenom listu o trošku vlasnika dokumenta. Gubitak lične karte se ne oglašava u Službenom listu. Morat ćete kupiti određenu količinu taksenih markica radi poništenja izgubljenih dokumenata, pa tako za poništenje lične karte ili vozačke dozvole platit ćete po 8 KM, dok će vas poništenje putne isprave koštati 20 KM.
Potom je potrebno da se javite Odjeljenju za administraciju MUP-a kako bi se podnio zahtjev za poništenje te da dobijete rješenje o poništenju dokumenta. Sa rješenjem onda pristupate izdavanju novih dokumenata.

Ako ste izgubili dokumente u inostranstvu
I u slučaju gubitka dokumenta u inostranstvu prvi korak je opet isti – prijavite nestanak najbližoj policijskoj stanici! Zatim se za slučaj gubitka pasoša potrebno javiti za pomoć našoj ambasadi tj. konzulatu, kako biste se mogli vratiti kući. Konzulat vam može izdati putni list za povratak u BiH ili ako su ispunjeni zakonom propisani uvjeti, može vam izdati novi pasoš. Za gubitak ostalih ličnih dokumenata procedura je kao i za gubitak unutar naše zemlje.

Napomena: Pripazite također na važenje vašeg pasoša! Naime, ako putujete u zemlje EU, vaš pasoš mora vrijediti još barem tri mjeseca od datuma povratka u BiH.

Kakvu sve pomoć možete zatražiti od konzulata
Pored izgubljenih dokumenata, BiH konzulatu u stranoj državi možete se obratiti u slučaju hapšenja ili zatvaranja. Konzularni službenik može izvijestiti lokalne organe da se nalazite pod konzularnom zaštitom BiH, te zatražiti da sazna razlog i uvjete hapšenja, može da vas posjeti i da vam obezbijedi listu advokata koji vas mogu braniti (o vašem trošku). 

Konzulatu se također možete javiti uslijed bolesti, da vas uputi u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu (liječenje o vašem trošku), u slučaju ozbiljne nesreće, kada će konzularni službenik putem nadležnih organa kontaktirati vašu porodicu, u slučaju smrti kada će također kontaktirati vašu porodicu pa je upoznati sa pravnim formalnostima vezanim za nastavak procedure, ali i u slučaju raznih problema sa lokalnim organima vlasti, gdje vas konzularni službenik može savjetovati i pribaviti vam korisne adrese.

Ipak, imajte na umu da sami morati snositi bilo kakve troškove proistekle iz nekog problema u inostranstvu, poput povratka u zemlju, kazni, računa ili bolničkog liječenja.

Putničko zdravstveno osiguranje za siguran put

Nema razloga da vjerujemo da će nam se nešto loše desiti na putu, ali nema razloga ni da brinemo o svemu tome, kad postoji vrlo jednostavan način da se zaštitimo – polisom putničkog zdravstvenog osigaranja! Sa polisom putnog zdravstvenog osiguranja  UNIQA preuzima kompletnu brigu o vašem zdravlju na putovanju. Programom UNIQA putnog osiguranja otklanjate sve potencijalne neprijatnosti na koje možete naići jer putno osiguranje je prošireno dopunskim rizicima osiguranja prtljage i osiguranja usljed otkazivanja putovanja. Odaberite individualno, porodično ili grupno osiguranje, a za online kupovinu polise putničkog zdravstvenog osiguranja dobit ćete i popust od 10%! Vama preostaje jedino da uživate u ljepotama putovanja, a brige prepustite UNIQA Osiguranju. Sretan put!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Prelomni naslov

Putno osiguranje Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.