6 najčešćih i najopasnijih grešaka vozača u ljetnom periodu

U ljetnoj sezoni na saobraćajnicama se nalazi povećani broj automobila, a samim time službe za pomoć na cesti bilježe i veći broj saobraćajnih nezgoda na gradskim i vangradskim cestama. Nesreće i različite neugodnosti na putu se dešavaju iz brojnih razloga, no statistike pokazuju da u ovom godišnjem dobu veliki broj nezgoda uzrokuju upravo greške neopreznih i umornih vozača.

Tako se odlazak na ljetovanje i godišnji odmor može pretvoriti u pravu noćnu moru, te vas koštati dragocjenog vremena i novca. Kako bi vaše putovanje učinili sigurnim i bezbrižnim, izdvajamo najčešće greške koje vozači čine u ljetnom periodu.

Vožnja bez pauze

vožnja automobila

Sezona je godišnjih odmora i mnogi od nas jedva čekaju dan kad će krenuti na ljetovanje, te na put ne želimo izgubiti puno vremena. Dugotrajna vožnja bez pauze dovodi do fizičkog zamora, ali i značajnog smanjenja koncentracije koji nas mogu dovesti u opasnu situaciju, te ugroziti naš život, život suputnika te drugih učesnika u saobraćaju. Jedan od sigurnih znakova pada koncentracije prilikom duže vožnje je situacija u kojoj vas je drugo auto preteklo, a da toga niste bili ni svjesni. Ovo govori da je vrijeme za odmor, pa barem onaj od 10 minuta.

Isto naravno vrijedi i za vožnju u pospanom stanju, pa na put nemojte kretati ako se prethodnu noć niste dobro odmorili i naspavali.

Neumjereno korištenje klima uređaja

auto klima uređaj

Kod neprestanog korištenja klime u automobilu često dolazi do kvarova na ovom uređaju koji na ljetnim vrućinama mnogo znači. Konstantni rad ventilatora dovodi i do preopterećenosti i kvara na automobilskom alternatoru. Kako bi ste duže očuvali ispravnost klima uređaja pri vrućinama, stručnjaci preporučuju da prije vožnje uvijek dobro provjetrimo auto i tako smanjimo količinu vrelog zraka u autu na najjednostavniji način. Isto tako se savjetuje i korištenje klime na automatskim postavkama, kao i namještanje klime na temperaturu koja ne bi trebala biti niža od 21 stepen. Poštivanje ovog pravila je korisno iz dva razloga: Zbog zdravlja odnosno umjerene temperaturne razlike, ali i zbog sprječavanja povećane potrošnje goriva.

Ulijevanje pogrešnog goriva

najbolje gorivo za auto

Prema izvještajima službi za pomoć na cesti, jedan od čestih grešaka vozača u ljetnim danima je ulijevanje pogrešnog goriva u automobil. U ovom slučaju je veoma bitno odmah ugasiti motor te pozvati pomoć kako ne bi došlo do veće štete.

Nisu svi automobili jednako osjetljivi na ulijevanje pogrešnog goriva, ali nemojte zaboraviti da kod dizel motora ova greška može rezultirati popravkom odnosno ispumpavanjem goriva iz motora i visokopritisne pumpe što vas može prilično koštati.

Uzdanje u 'rezervu'

Još jedan od problema s kojim se službe za pomoć na cesti često suočavaju jeste da vozilo ostane bez goriva zbog preduge vožnje na rezervi. Naime, tokom ljetnih vrućina pokazivač na automobilu može pogrešno izračunati preostalu količinu goriva, pa vaš automobil može stati prije nego što ste očekivali.

Koliko koji automobil može preći na rezervi zavisi od više faktora, od starosti vozila, veličine rezervoara, uslova na cesti, preko načina vožnje do vrste goriva, a to najčešće iznosi od 30 do 50 kilometara.

Pored ovoga, imajte na umu da vožnja na rezervi nanosi štetu motoru i pumpi goriva.

Brza vožnja i nesigurno kretanje vozila

Zbog umora, vrućine te gužvi na cestama, mnogi vozači brzo gube strpljenje i prestanu poštivati ograničenja brzine. Iako vam se nekad čini da je cesta čista te na putu nema nikakve opasnosti, prilikom putovanja kroz manje poznate krajeve možete napraviti ozbiljne prekršaje ili izazvati saobraćajnu nezgodu. Opasnost možda leži u suženju ceste, oštrim okukama ili u blizini naselja i škola, pa brzinu uvijek prilagodite propisanoj.

Isto vrijedi i za nepropisnu signalizaciju, pogrešno prestrojavanje, ali i jelo, telefoniranje i pisanje poruka u vožnji. Iako se ovo čini banalnom napomenom, ne zaboravite da je neopreznost jedan od najčešćih uzroka nesreća na cesti.

Također, veliki broj turista na cestama znači i veći broj drugih vozača koji voze manje poznatim predjelima. Pokušajte biti tolerantni, i ako ste u prilici,  ukažite drugima na greške koje čine u saobraćaju.

Nepoštivanje 'zlatnih pravila' održavanja automobila

Prije polaska na putovanje, tri stvari na automobilu moraju biti potpuno ispravne: sistem za upravljanje vozilom, te kočnice i amortizeri koji se brinu za vašu sigurnost u okukama. Pored ovoga, važno je da na autu imate odgovarajuće ljetne gume i provjerite pritisak u pneumaticima koji su direktna veza vozila s cestom.

U obavezne provjere spadaju i nivoi motornog ulja i ostalih tekućina, kao i provjera ispravnosti signalizacije i sigurnosnih pojaseva.

Također, kvar kvačila se nalazi visoko na listi čestih grešaka tokom ljetnih mjeseci. Pregrijavanje kvačila na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto kočnicom, te vuča priključnog vozila mogu uništiti kvačilo, a zamjena ovog seta može koštati i nekoliko stotina maraka.

Putujmo sigurno

Voda putovanje osiguranje

I za kraj, poruka je jasna: Sigurnu vožnju mogu obezbijediti samo tehnički ispravno vozilo te savjestan i odmoran vozač!

Kod ljetnih putovanja je neophodno da u automobilu uvijek imamo dovoljno tekućine kao što voda, čaj i sokovi, te hrane, posebno ako putujemo s djecom. Veoma je značajno i praviti kraće odmore na putu, razgibati se, te redovno provjetravati automobil. Ako na put vodite i kućnog ljubimca, pobrinite se da imate odgovarajući transporter, te dovoljno vode jer vožnja na vrućinama predstavlja stres i za životinje.

Pobrinite se da vam je sigurnosna oprema uvijek pri ruci, te da uključuje reflektirajući prsluk za svakog putnika u automobilu.

Za apsolutno bezbrižan i bezbjedan put na ljetovanje, pored odgovarajućeg putnog zdravstvenog osiguranja, povedite računa o vašoj sigurnosti u slučaju saobraćajne nezgode.

UNIQA osiguranje u BiH, pored klasičnog Kasko osiguranja, ima i novu polisu auto osiguranja - Mini Kasko. Ova polisa je novitet u našoj ponudi i uz nisku premiju nudi Kasko osiguranje u slučaju saobraćajne nesreće što je čini idealnom za osiguranje starijih automobila.

Kao i druge polise UNIQA auto osiguranja, Mini Kasko je u samo nekoliko koraka sada možete kupiti i online. Uz malu doplatu, u slučaju nezgode tu je i naša S.O.S. pomoć na putu koja obuhvata niz pogodnosti kao što su neograničen broj asistencija, popravka vozila na licu mjesta, prevoz do servisa te zamjensko vozilo.

Misli na sigurno putovanje, misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI

Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

Vječno pitanje izbora između "benzinca" ili "dizelaša" i kod nas dobilo novi odgovor – motor s pogonom na smjesu propan-butan odnosno autoplin. Ugradnja plina u automobil se vrši u ovlaštenim servisima, a najviše se isplati onima koji provode puno vremena u autu tj. onima koji godišnje prelaze nekoliko desetina kilometara, no pored mnogih prednosti, plin u autu ima i određene mane.

6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Polovna vozila se najčešće prodaju u online oglasnicima ili na auto pijacama, a bez detaljne provjere, ova kupovina može biti prilično rizična. Donosimo nekoliko savjeta o tome na šta obratiti pažnju kad kupujete polovno auto;

Stiže mjesec ljubavi: Izaberi najbolji poklon za Valentinovo

Dan zaljubljenih je idealna prilika da ljubav iskažemo nekom posebnom gestom kao što je romantični bijeg u neki dosad neistraženi grad, relaksirajući vikend na moru ili jednostavno romantičnu, intimnu večeru u vlastitom domu.

Praktični savjeti: Jeste li obavili ljetni servis automobila?

Baš kao i pred zimu, stanje našeg automobila je potrebno provjeriti i dolaskom ljeta. Priprema vozila za ljetne uslove je poželjna zbog veće udobnosti i sigurnosti, ali i zbog izbjegavanja skupih popravki te nepredviđenih kvarova za vrijeme godišnjeg odmora i ljetnih putovanja.

Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor vlastitim automobilom, kucnuo je čas da obavite nekoliko redovnih provjera na vašem 'metalnom ljubimcu'.

Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

Kvar na autu je zadnje što želimo i prije polaska na duže putovanje, predlažemo da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila