5 jezika ljubavi

Iskazati nekome ljubav često nije jednostavno. Neko preferira gestu, a neko ipak riječi. Najčešći nesporazumi u vezama nastanu upravo zbog toga što mislimo da nas partner više ne voli, jer ne iskazuje ljubav isto onako kao mi. Vrlo je važno prepoznati kako svoj, tako i ljubavni jezik partnera, jer će zaista otkloniti mnoge sumnje i brige koje utiču na zajednički život.

Predstavljamo vam pet ljubavnih jezika i vjerujemo da ćete se brzo prepoznati u jednom od njih:

 1. Fizički dodir
  Najčešći ljubavni jezik jeste fizički dodir. Osobe koje se služe ovim “jezikom” su naklonjene da koriste svaku moguću priliku za zagrljaj, poljubac ili držanje za ruke prilikom šetnje kroz grad ili tokom večernjeg odmaranja na kauču uz film. Ovo se može najbolje primijetiti u javnosti, kada se ne odvajaju od partnera jer time žele ponosno pokazati čitavom svijetu da je ta osoba njegova druga polovina.
 1. Komplimenti i pohvale
  Ljudi koji koriste ovaj ljubavni jezik naučili su da svojim partnerima neprestano dijele komplimente, nevažno da li je riječ o izgledu ili o nekom i najsitnijem postignuću. Jednostavno nose srce – kako se kaže – na rukavu. Ove osobe možete obradovati jednostavno porukom “ Volim te” ili “ Jedva čekam da se vidimo”.
 1. Zajedničko vrijeme
  Neke osobe smatraju da su riječi precjenjene u vezama, te da je dovoljan znak ljubavi kada provode mnogo zajedničkog vremena sa partnerom. Njihova gesta ljubavi jeste da umjesto izlaska odluče ostati kući sa partnerom i pogledati film ili u ranijim fazama veze odluče odmor provesti zajedno umjesto sa društvom.Ovakva osoba od partnera očekuje punu pažnju dok su zajedno, te se lako naljuti ukoliko partner često gleda u telefon ili posvećuje pažnju nečem drugom u tim trenucima.
 1. Pokloni
  Pokloni su jezik ljubavi kojima iskazujemo zahvalnost. Oni ne moraju biti veliki ni skupi, važno je da osoba osjeti da smo mislili na nju i slušali šta nam govori. Osobe koje govore ovim jezikom ljubavi naročito cijene kad im partner daruje nešto što žele, naprimjer ulaznicu za koncert ili knjigu o kojoj su nedavno razgovarali.
 1. Pomoć i dobra djela
  Neke osobe svoju ljubav iskazuju kroz male geste, poput spremanja jutarnje kafe, pripreme obroka ili obavljanja obaveza poput odlaska u kupovinu ili šetnje sa psom. Na taj način partneru daju do znanja da su svjesni njegovih obaveza i trude se obezbijediti mu barem malu olakšicu i predah, kao što je malo duže jutarnje kunjanje dok on pripremi kafu ili doručak.

Ako niste sigurni koji je ljubavni jezik vašeg partnera, jednostavno ga pitajte šta on smatra iskazom ljubavi i pokušajte zajedno saznati kojim ljubavnim jezicima govorite. Tako ćete lakše naučiti kako se možete međusobno obradovati malim gestama, jer ljubavi nikada nije dosta.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku: