Korisni savjeti - putovanje sa djecom

Spremate se za godišnji odmor, uzbuđenje vas drži još od kad ste rezervisali dane odmora, automobil je čist i spreman, a jedino vas malo brine kako će vaše dijete ili djeca podnijeti put. Niste jedini, jer putovati u autu sa djecom se znatno razlikuje od solo putovanja odraslih. Međutim, uz malo planiranja, porodično putovanje može postati prava avantura. Donosimo vam par savjeta kako ćete svi uživati u dugoj vožnji.

Sigurnost i udobnost na prvom mjestu

Zakon u BiH nalaže da prilikom vožnje u automobilu djeca budu adekvatno smještena i zaštićena, bilo u autosjedalici ili na tzv. booster sjedalici. Roditelji su već dobro uponzati sa ovim pravilima, ali svakako savjetujemo da pogledate i pravnu regulativu zemlje u kojoj putujete, ukoliko idete van granica BiH. Pored pravilne zaštite, obezbijedite djeci sjedalicu koja je udobna i koja se, po mogućnosti može i namještati na razne načine. Ovo će vam olakšati put jer nećete imati potrebu praviti često pauze za istezanje a i dijete će biti mirnije tokom vožnje.

Posebna torba za auto

Što su djeca manja, to spremnost na brze reakcije mora biti veća, pa je zlatno pravilo imati u pripravnosti nekoliko presvlaka, pelene i higijenske potrepštine, te podlogu za presvlačenje. Ne zaboravite i par kesa, kako za smeće tako i za prljavu odjeću. Neka odjeća bude što laganija i udobnija. Savjetujemo vam da djeci ne oblačite obuću tokom vožnje. Biće im udobnij,e a u isto vrijeme ćete spriječiti da se isprljaju sjedišta. Ne zaboraviti imati pri ruci i prvu pomoć, možda vam zatrebaju i jastučić i dekica, čarapice ili jakna, a igračke, napici i snekovi su obavezni.

Dobar tajming za glatko putovanje

Sa malom djecom važno je i kada krećete na putovanje, pa je tako dobra ideja da uskladite njihov bioritam sa vožnjom koliko je to moguće. Krenite na put kada znate da je djetetu vrijeme za drijemanje, pa će bar dio puta proći bez zaustavljanja. Mnoga djeca osjete mučninu u toku vožnje, pa je preporučljivo da im date tableticu protiv mučnine barem pola sata prije polaska (tačno prema uputama proizvođača), a za svaki slučaj ipak imajte spremne proizvode za čišćenje te, ako je dijete malo starije, kanticu sa vrećicom koja može dobro doći za neželjenje situacije mučnine u vožnji.

Panoramsko zaustavljanje

Bez obzira na starost djeteta, ipak ćete se morate zaustaviti sigurno koji put više nego da ste išli samo sa odraslim osobama ili sami. Poželjno je da se djeca dobro protegnu svakih dva sata, da malo udahnu zraka, a i svakako djeci sve brzo dosadi, posebno mirno sjedenje na jednom mjestu. Provjerite prije putovanja da li na vašoj ruti postoje neke zanimljivosti koje biste mogli obići, pa ako već morate stajati, da to onda bude i interesantno ili poučno. Lijepa priroda – jezero, vodopadi ili neki zanimljiv spomenik su sadržaji po kojima će djeca pamtiti putovanje. Ako nema ništa od navedenog jer se vozite samo po autoputu, onda pokušajte pronaći odmorište sa igralištem za djecu. Dijete će se tako lijepo razgibati, a vrlo moguće da nakon fizičke aktivnosti malo i odspava u nastavku putovanja.

Zabava u vožnji

Znamo svi da danas djecu najviše zanimaju pametni telefoni ili tableti sa igricama, ali nije preporučljivo da u toku vožnju gledaju u šarene displaye, to im lako može izazvati glavobolju i mučninu. Radije ih motivirajte da se i oni uključe u vožnju kroz male igrice koje mogu biti zabavne i vama i njima. Na primjer, neka prate saobraćajne znakove i pogađaju njihovo značenje. Također, sa starijom djecom je dobro uključivati ih u rutu putovanja, pa neka prate table sa nazivima mjesta kroz koje prolazite i pričajte im neke zanimljivosti o njima – djeca takve stvari lako i rado pamte. Slušajte muziku i pjevušite zajedno ili igrajte igricu „Vidim svojim malim okom...“ (eng. „I spy with my little eye“), u kojoj naizmjenično zadajete jedni drugima da pogodite šta ste to vi vidjeli po putu (npr. „vidim svojim malim okom nešto što počinje na slovo k – krava“). Pored toga što je zabavno, ova igrica jača djetetovu moć zapažanja.  

Dodatna sigurnost za putovanje za pamćenje

Kvar automobila tokom vožnje nikada nije ugodno iskustvo, a naročito ne kada ste na putu u drugoj zemlji, sa djecom na zadnjem sjedištu. Stoga je uvijek dobro imati prvu pomoć pri ruci – UNIQA S.O.S. Pomoć na putu.

Sa ovim proizvodom UNIQA Osiguranja, za samo 30 KM godišnje ostvarujete pravo na bezbroj asistencija, bilo da se nalazite u BiH, regiji  ili bilo gdje u Evropi. Brzo i jednostavno, na osnovu telefonskog poziva, UNIQA Vam obezbijeđuje besplatnu organizaciju pomoći na putu i pokriva eventualne troškove. Servisni centar za pomoć na putu je dostupan 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici!

Više o ponudi možete potražiti OVDJE.

Misli, živimo bolje zajedno – Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Izdvojeni proizvodi

Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.