Korisni savjeti za borbu protiv zimske depresije

Mnogi ljudi tokom zimskih mjeseci osjećaju znatan pad energije, te svoje aktivnosti svode na samo najpotrebnije. Naročito u januaru i februaru, tj. nakon praznika i godišnjih odmora ovaj manjak poleta i pozitive dostiže svoj vrhunac te se mnogi nađu usred tzv. „zimske depresije“.

Kako je spriječiti, odnosno liječiti

Hladno vrijeme, česte padavine, kraći dani i nedostatak sunca su samo neki od uzroka zbog kojih se javlja zimska depresija. Veliki faktor na naše psihofizičko stanje tokom zime ima i naša ishrana.  Postoji par jednostavnih savjeta kako spriječiti nastanak, odnosno kako ublažiti simptome zimske depresije.

  1. Ishrana – Zimi težimo da jedemo jaču hranu koja ne sadrži mnogo kvalitetnih nutritivnih vrijednosti, ali zato mnogo masti i ugljikohidrata. Pokušajte svakodnevno da jedete voće i povrće, naročito mnogo vitamina C koji ubrzava metabolizam. Također se preporučuje i uzimanje suplemenata vitamina D koji pomaže pri stvaranju hormona sreće, a kojeg naše tijelo inače proizvodi uticajem sunčeve svjetlosti.
  1. Provodite vrijeme van kuće – iako svi težimo da se poslije posla čim prije zavučemo u naše tople domove, veliku pomoć prilikom izlaska iz zimske depresije imaju svakodnevne šetnje od 30 minuta. Naravno, ako je zrak pun smoga, ove šetnje pokušajte obavljati barem vikendom posjetom neke od obilježnih planina.
  1. Družite se – socijalizacija igra veliku ulogu za naše psihičko stanje. Iako smo zbog trenutne pandemije ograničeni u klasičnim druženjima, ovo nas ne sprječava da telefonski pozovemo prijatelje ili članove porodice.
  1. Meditacija – mnogi smatraju da je za meditaciju potreban odlazak profesionalnoj ustanovi. Za početnike, sasvim je dovoljno da pronađete jedan od video instrukcija dostupnih na internetu, te pratite upute instruktora. Meditacija nam pomaže da opustimo naše tijelo i psihu jednostavnim metodama disanja, a sve što je potrebno jeste volja za pokušajem i 15tak minuta vašeg vremena.

Kada je vrijeme za odlazak doktoru?

Produženjem dana i pojavom prvih znakova proljeća, zimska depresija obično sama nestaje, te nas ljepše vrijeme stimuliše na pozitivne misli i ponovno uvođenje aktivnosti poput učestalijeg druženja i dužeg zadržavanja na otvorenom.

Naročito u današnjici kada smo preokupirani smo užurbanim životima i konstantno okruženi negativnim vijestima, naše psihičko zdravlje treba biti glavni prioritet. Učestali osjećaj depresije, manjak energije, volje i negativnih misli koji traje duže vrijeme ozbiljan je znak da trebate posjetiti doktora.

Postoji mnogo stigme i ustručavanja prilikom razgovora sa doktorom o depresiji, međutim odlazak na vrijeme često sprječava potrebu za terapijom lijekovima, te se depresivna stanja izliječe drugim metodama i znatno povećaju kvalitet života.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.