Mladeži i ljeto – zaštita kože od melanoma

Stiglo nam je ljeto, a sa njim i vrijeme velikih vrućina i mnogo sunčanih sati. Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odmorom, odlaskom na more i uživanjem na suncu. Postoji i razlog zašto sunce povezujemo sa pozitivnim osjećanjima. Ono pomaže našoj koži da sintetizira vitamin D, koji povećava nivo serotonina- hormona sreće u našem organizmu.

Ipak, treba biti oprezan prilikom dužeg izlaganja suncu, jer nas ono isto tako dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja od kojih je najopasniji melanom, karcinom kože. Prevencija je u ovom slučaju vrlo važna, pa uz nekoliko mjera zaštite zabava na suncu može da počne!

Krema za sunčanje je obavezna
Sa željom da čim prije dobijemo lijep preplanuli ten kože, često izbjegavamo nanošenje kreme za sunčanje. Međutim, njeno nanošenje ne sprječava tamnjenje kože, samo usporava proces i daje koži vremena da postepeno tamni, a ujedno nas štiti od opasnih UV zraka i bolnog crvenila kože koje pogoduje nastanku melanoma. Na početku ljeta, preporučeno je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 50+, te postepeno smanjivati do faktora 15. Naročitu pažnju treba posvetiti dijelovima tijela koji imaju najviše mladeža, te kremu nanositi par puta dnevno. Posebne preporuke vrijede za osobe svjetlije puti i djecu, kojima se uz kremu preporučuje i što kraće direktno izlaganje suncu.

Limitirajte vrijeme sunčanja
I pri najboljoj zaštiti, naša koža će snositi određene posljedice ukoliko je pretjerano izlažemo suncu. Nastanak melanoma se ne dešava tek preko noći. Najčešći uzrok jeste kontinuirano izlaganje UV zracima, bilo kroz sunčanje ili posjete solarijumu. Ukoliko se želimo sunčati, važno je da to bude umjereno. Ljekari preporučuju izlaganje suncu maksimalno jedan sat dnevno, te izbjegavanje sunčanja od 12 do 15 sati, jer su tada UV zraci najjači.

Uvesti rutinu samopregleda
Melanomi ne nastaju samo nakon izlaganja suncu, mnogi drugu faktori utiču na njhivo razlog, te je iz tog razloga potrebno vršiti samopreglede tokom čitave godine, najmanje jednom mjesečno. Prilikom samopregleda mladeža najpopularniji pristup jeste ABCDE pravilo:

A – assymetry/asimetrija – asimetrični mladeži ne znače automatski da je u pitanju melanom, ali je potrebno obratiti malo više pažnje na njega i posjetiti ljekara u slučaju da postoji sumnja ili historija malignih oboljenja u porodici.
B – border/ rubovi – ukoliko mladeži nemaju pravilan rub, to je često znak da se na njemu dešavaju neke promjene.
C – color/boja –  zdravi mladeži su najčešće jednobojni, te ukoliko primijetite primjese tamnijih tačkica, neka vam to bude znak upozorenja.
D- dimensions/ dimenzije – melanomi se često javljaju na mladežima čije su dimenzije veće od 6mm, te veće mladeže redovnije pregledajte.
E- evolution/razvoj – mladeži se rijetko kada povećavasj, te prilikom samopregleda obraćajte pažnju i na veličinu.

U slučaju da primjetite dvije ili više navedene promjene na jednom mladežu, preporučeno je da se javite ljekaru u što kraćem roku, jer se melanomi mogu proširiti velikom brzinom.

Međutim, i pored najvećih mjera predostrožnosti i samopregleda, ipak je preventivni pregled kod dermatologa najefektivniji način da se spriječi razvoj melanoma na našoj koži. Pregled traje svega 20 minuta, a može nas spasiti od niza nepoželjnih posljedica.

Isplati se ulagati u zdravlje
Zdravlje je naša najveća dragocjenost, pa pored prevencije, dobra je odluka dodatno se zaštititi uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.
UNIQA Osiguranje nudi čak pet paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranjaVITAL Standard, VITAL Comfort, VITAL Exclusive, VITAL Premium i VITAL Elite. Pored ovih polisa, na raspolaganju je i mogućnost ugovoaranja preventivnih pregleda kao i usluga Drugo liječničko mišljenje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje.
UNIQA polise zdravstvenog osiguranja sada možete brzo i jednostavno kupiti i online, a za sve osiguranike tu i MedUNIQA dežurna linija - koja je otvorena 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici (kontakt telefon: +387 61 107 599).

Misli, živimo bolje zajedno - Misli UNIQA!

 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.