Mršanje počinje u glavi

Za neke životna tema, za druge sezonska pojava: skidanje suvišnih kilograma. Ali zašto je mršanje uopće tako teško? Tehnika mršanja je u teoriji vrlo jednostavna – potrošiti više kalorija nego što unesemo.
Problem kod primjene ove teorije često je psihičke prirode, a ne fizičke.

Sam proces mršanja treba početi u našim glavama. Samo u saradnji sa njom možemo uspješno i dugoročno sagoriti višak kilograma i zadržati željenu kilažu.

Prva stavka kod procesa mršanja jeste da odgovorimo sami sebi na neka pitanja, kako bi utvrdili naše motive i odredili tok mršanja.

  1. Zašto želim da smršam?
  2. Šta je dovelo do viška kilograma?
  3. Šta očekujem da će se promijeniti za mene kada dostignem željenu kilažu?
  4. Čega sam se spreman/na odreći da postignem svoj cilj?

Kada iskreno obavimo razgovor sami sa sobom i odgovorimo na ova četiri pitanja, postavili smo već temelje za uspješni gubitak kilograma.

Mijenjanje životnih navika umjesto mukotrpnih dijeta

Mnogo je dijeta, magičnih pilula, čajeva i ostalih preparata koje obećavaju brze rezultate bez ikakvih odricanja. Međutim, zdravo i dugotrajno mršanje ipak ima drugačiju cijenu, a to je vrijeme, posvećenost i upornost.

Najzdraviji način mršanja jeste mijenjanje životnih navika, pri čemu je najbolje početi malim, ali realnim koracima za koje znamo da ih možemo lako integrirati u naše živote i još važnije, zadržati ih.

Ukoliko jedete svakodnevno slatkiše, mala je vjerovatnoća da ćete ih uspjeti promptno izbaciti iz vaše ishrane. Umjesto toga, pokušajte postepeno smanjivati njihov unos uvođenjem drugih zdravijih alternativa. Npr, umjesto 100g čokolade, pojedite 50g čokolade i zdjelu šumskog voća.

Svakodnevno konzumiranje gaziranih slatkih napitaka zamijenite sa jednom čašom svaki drugi dan. Počnite koristiti stepenice umjesto lifta. Ako koristite javni prijevoz do i od posla, izađite stanicu ranije i prošetajte. Uvedite sedmičnu šetnju ili neku drugu fizičku aktivnost.

Nakon nekog vremena, postepeno će naše lose navike svesti na sporadične događaje, dok će zdravije alternative postati svakodnevnica.  

Ne vodimo bitku protiv hrane, već sa njom

Prilikom mršanja, 80% uloge igra ishrana, a svega 20% fizička aktivnost. Ali ne zaboravite, mršanje ne znači gladovanje i ne vodimo nikakve bitke protiv hrane, već je koristimo za naš benefit. Naročito u današnjici nam je dostupno bezbroj ukusnih recepata koji se brzo pripremaju a pri tome su niskokalorični a puni nutritiva. Nema potrebe da držite posebne dijete, radite intermitentni post ili izbjegavate neke namirnice. Uspjeh pravilne ishrane leži u umjerenosti. Pokušajte jesti svaki dan u isto vrijeme i trudite se da imate 3-4 obroka dnevno, bez prejedanja. Smanjite unos hljeba i tjestenine, a povećajte volumen obroka sa povrćem, nemasnim mesom ili salatom.

I naravno, iako se podrazumijeva, ipak nije loše napomenuti – voda voda i voda!

Napomena:
Prije svake dijete, preporučujemo pregled kod ljekara. Višak kilograma može biti posljedica neke bolesti, a isto tako može biti i uzrok za mnoge bolesti. Stoga je važno da provjerite vaše zdravstveno stanje i obavite preventivne preglede. Uz UNIQA Dobrovoljno zdravstveno osiguranje imate  na raspolaganju ljekare iz najboljih poliklinika širom BiH, bez čekanja i uputnica. Više informacija možete pronaći OVDJE.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.