Praktični savjeti: Jeste li obavili ljetni servis automobila?

Baš kao i pred zimu, stanje našeg automobila je potrebno provjeriti i dolaskom ljeta. Priprema vozila za ljetne uslove je poželjna zbog veće udobnosti i sigurnosti, ali i zbog izbjegavanja skupih popravaka te nepredviđenih kvarova u vrijeme godišnjih odmora i ljetnih putovanja.

Tokom zime, niske temperature, padavine i uslovi na cestama ostavljaju trag na našem vozilu, te zahtijevaju adekvatne kontrole i eliminaciju potencijalnih opasnosti. Neke od ovih provjera možemo obaviti i sami, dok je za druge ipak poželjno potražiti pomoć servisera.

Ljetni servis automobila nije opsežan kao zimski, no to ne znači da nije jednako bitan. Evo savjeta stručnjaka;

Ljetne gume nisu samo poželjne, nego i neophodne

ljetne gume ponuda

Ljetne gume na automobilu nisu obavezne kao zimske, pa mnogi vozači na cestama 'troše' zimske gume i tokom najtoplijih mjeseci u godini. Iako se na ovaj potez ljudi najčešće odlučuju zbog uštede, činjenica je da vožnja sa zimskim gumama ljeti može biti jako opasna.

To se najviše odnosi na duži proces kočenja, a istraživanja pokazuju da razlika u kočenju s zimskim i ljetnim gumama može biti čak do 5 metara. Također, zimske gume se na visokim temperaturama brzo troše jer su napravljene od mekanije smjese prilagođene uslovima do 7 stepeni, dok se ljetne gume izrađuju od smjese koja ostaje postojana i pri višim temperaturama.

Što se tiče kvalitete guma, one zavise od proizvođača, ali za njihove performanse su najviše zaslužni vlasnici vozila. To se odnosi na pravilno skladištenje guma, ali i redovnu provjeru pritiska, amortizera kao i balansiranje točkova koje treba obaviti jednom godišnje.

Dočekajte ljeto s ispravnim klima uređajem

punjenje auto klima

Klima uređaj u autu je neophodan tokom ljetnih mjeseci, posebno u slučaju ljetnih gužvi na cestama te dužih putovanja. Ovaj uređaj je potrebno pravilno održavati, te po potrebi servisirati, a stručnjaci preporučuju da ispravnost uređaja provjerite svake godine. Klima uređaj radi na istom principu kao i frižideri i drugi rashladni uređaji samo što u ovom slučaju kompresor okreće motor pomoću remena. Zategnutost i stanje ovog remena prvo su što treba provjeriti kod servisa auto-klime, a ovaj vas servis, čak i u slučaju zamjene remena, neće puno koštati.

Korištenje klima uređaja je preporučljivo i zimi jer se u njegovom sistemu lako talože razne nečistoće. Dužim nekorištenjem uređaja se stvara talog čestica koji poslije može uzrokovati različite kvarove u sistemu. Zimi klimu povremeno uključite na nekoliko minuta kako bi na vrijeme spriječili nakupljanje ovog taloga i produžili vijek uređaju.

Ako primjetite da se iz klima uređaja širi neugodan miris, to je znak smanjenog protoka ventilacije zbog slabog održavanja filtera. Vozačima se preporučuje ugradnja filtera s aktivnim ugljem koji djeluje antibakterijski, a na tržištu se mogu nabaviti i sprejevi za dezinfekciju filtera. Iz zdravstvenih razloga, filter je poželjno promijeniti prilikom svakog servisa klima uređaja.

Provjerite nivoe tekućina u automobilu

ljetni servis automobila provjera tečnosti

Kada govorimo o provjeri tekućina u automobilu, prva i osnovna je kontrola nivoa ulja u motoru. Ova provjera je nužna kod svakog dužeg putovanja, posebno u ljetnom periodu. U automobilu je potrebno uvijek imati i bar jednu rezervnu litru odgovarajućeg motornog ulja. Obavite dijagnostičku kontrolu motora, te kontrolu starosti i istrošenosti remena, te ostale provjere po procjeni servisera.

Pored ulja, veoma je važna kontrola nivoa rashladne tekućine. Iako mnogi vozači smatraju da je ljeti dovoljno koristiti samo destilovanu vodu, stručnjaci tvrde da rashladni sistemi današnjih automobila imaju prilično visoke radne temperature, pa je antifriz preporučljiv i tokom ljetnih mjeseci.

Pored ove dvije osnovne provjere, ne zaboravite na nivoe ostalih tekućina u vozilu, a to su ulje u kočnicama, ulje za servo volan te tečnost za pranje stakala.

Ljetni pljuskovi i oluje nam često pokažu dotrajalost metlica brisača na vozilu koja može uzrokovati smanjenje vidljivosti na putu, pa se njihova zamjena preporučuje barem jednom u dvije godine.

Ne zaboravite na akumulator

Prilikom ljetnih vrućina na testu se nalazi i akumulator vašeg automobila. Iako je ustaljeno mišljenje da su zimske hladnoće te koje 'unište' akumulator, ustvari ljetne temperature smanjuju njegove kapacitete.

Zato je upravo ljeto pravo vrijeme za provjeru ispravnosti akumulatora, nivoa elektrolita te destilovane vode. Ukoliko servis potvrdi slab kapacitet akumulatora, najbolje je da ga odmah zamijenite novim. Zamjena akumulatora nije komplikovana pa mnogi vozači to mogu uraditi bez pomoći stručnjaka.

Ako niste sigurni da ovo možete obaviti sami, provjera i zamjena akumulatora se može obaviti i u bolje opremljenim prodavnicama rezervnih dijelova. Iskusni prodavači vam mogu pomoći kod izbora odgovarajućeg akumulatora budući da je u automobil uvijek potrebno ugraditi akumulator koji se podudara s originalnom specifikacijom vozila.

Sigurna vožnja gdje god se nalazili

misli na sigurno putovanje

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora i dužih putovanja automobilom, zbog čega trebamo obratiti posebnu pažnju na našu sigurnost. Sigurnosna oprema nam prilikom putovanja mora biti nadohvat ruke, a pored obaveznog trokuta i prve pomoći, sa sobom uvijek ponesite i odgovarajući broj reflektirajućih prsluka.

Prije puta provjerite ispravnost signalizacije i sigurnosnih pojaseva, te se dobro informišite o stanju na putevima. Ukoliko se vozite nepoznatim cestama, nemojte jesti i telefonirati jer ove radnje značajno smanjuju koncentraciju prilikom vožnje.

Dobro je prije polaska na put detaljno proučiti rutu putovanja kako se u nekom momentu ne bi zbunili i blokirali tok saobraćaja. U ovim situacijama često činimo nagle i nepromišljene poteze, pa tako možemo dovesti u opasnost i sebe i druge sudionike u saobraćaju.

Kako bi se tokom vožnje osjećali potpuno sigurno, UNIQA osiguranje u svojoj ponudi, pored klasičnog Kasko osiguranja, sada ima i novi proizvod - Mini Kasko koji uz nisku premiju nudi osiguranje u slučaju saobraćajne nesreće. Ova polisa je idealna za osiguranje starijih vozila, te se naročito preporučuje novim i neiskusnim vozačima.

Mini Kasko polisu osiguranja je moguće kupiti i online, a uz malu doplatu, UNIQA osiguranje svojim klijentima nudi i S.O.S. pomoć na putu. Ova jedinstvena usluga, uz neograničen broj asistencija, obuhvata popravku vozila na licu mjesta, prevoz do servisa, a u slučaju potrebe i zamjensko vozilo, te smještaj u vremenskom roku od tri dana.

UNIQA osiguranje u BiH vam garantuje sigurnu vožnju gdje god se nalazili!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Korisni savjeti - putovanje sa djecom

Putovati u autu sa djecom se znatno razlikuje od solo putovanja odraslih. Međutim, uz malo planiranja, porodično putovanje može postati prava avantura. Donosimo vam par savjeta kako ćete svi uživati u dugoj vožnji.

Najčešći kvarovi na automobilu i kako ih izbjeći

Mnogi od kvarova zbog kojih nas automobil iznenada „iznevjere“ mogu se i izbjeći uz malo preventivnog djelovanja, te vam donosimo pregled najčešćih uzroka kvara na automobilu i šta možemo uraditi da ih spriječimo.

Zašto nekada više ulažemo u automobile nego u sebe?

Mnogo vremena, novca i pažnje posvećujemo održavanju i uljepšavanju naših vozila ali jeste li se ikada zapitali otkud tolika ljubav prema njemu? U nastavku saznajte nekoliko razloga vezanosti čovjeka za njegov automobil.

Savjeti za brzu i uspješnu prodaju automobila

Prodaja automobila mnogima predstavlja mukotrpnu proceduru koja pri tome oduzima i mnogo vremena i živaca. Kako bi što brže i uspješnije prodali automobil,  donosimo vam par savjeta kako da se najbolje pripremite!

Šta trebate znati o zamjeni ljetnih guma

Vrijeme je za zamjenu guma na automobilima! U nastavku teksta provjerite šta trebate znati o kupovini ljetnih guma, kada je vrijeme za nove gume te šta uraditi sa zimskim gumama do sljedeće zime!

Sam svoj majstor: Jednostavni savjeti za duži vijek automobila

Iako se za svaki ozbiljniju sumnju u ispravnost automobila uvijek preporučuje odlazak stručnjaku, svako od nas može naučiti nekoliko jednostavnih i praktičnih radnji koje produžuju "životni vijek" automobila.

Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

Vječno pitanje izbora između "benzinca" ili "dizelaša" je dobilo na konkurenciji – pogon na autoplin. Donosimo vam najveće prednosti, ali i nedostatke autoplina ukoliko ste razmišljali o ovoj alternativi.

6 najčešćih i najopasnijih grešaka vozača u ljetnom periodu

Naročito tokom ljetnog perioda, veliki broj nesreća uzrokovan je zbog neopreza i umora vozača. Kako bi vaše putovanje učinili sigurnim, izdvajamo najčešće greške koje vozači čine.

Stiže mjesec ljubavi: Izaberi najbolji poklon za Valentinovo

Dan zaljubljenih je idealna prilika da se sa svojom boljom polovinom uputimo u romantični bijeg u drugi grad ili relaksirajući vikend na moru, a prigodan poklon će putovanje učiniti dodatno nezaboravnim!

6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Polovna vozila se najčešće prodaju u online oglasnicima ili na auto pijacama, a bez detaljne provjere, ova kupovina može biti rizična. Donosimo vam par savjeta na šta da obratite pažnju kada kupujete polovno auto.

Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor u vlastitom automobilu, donosimo vam par savjeta šta da provjerite prije polaska na put, kako bi sigurno stigli na vaše odredište.

Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

Kvar na autu je zadnje što želimo i prije polaska na duže putovanje, predlažemo da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila, naročito ako putujete po zimskim uslovima.