Priroda i stres - kako boravak u prirodi doprinosi zdravlju

Stres je skoro pa neizbježna pojava savremenog života, pogotovo u urbanim sredinama gdje nas brzi ritam i dugi dani prepuni obaveza iscrpljuju i fizički i mentalno. Potrebno je naći načina da se riješimo stresa, a stručnjaci su jednoglasni u preporuci da je boravak u prirodi najbolji način da se naš organizam oporavi i napuni pozitivnom energijom.

Prirodna anti-stres terapija

Boravak u prirodi veoma pozitivno utiče na naše psihičko i fizičko stanje, i to na više načina. Aktivnosti kao što su uzgajanje voća i povrća, sadnja cvijeća ili vježbanje na otvorenom te blizak kontakt sa životinjama imaju jako pozitivan uticaj na nas:

  • Popravljaju nam raspoloženje
  • Umanjuju osjećaj stresa ili ljutnje
  • Doprinose da se osjećamo opuštenije
  • Jačaju naš imunitet, pa samim tim i naše fizičko zdravlje
  • Utiču na naše samopouzdanje
  • Čine nas aktivnijim
  • Utiču na bolji kvalitet sna

Svi smo mi, naravno, različiti, i neće svaka aktivnost u prirodi jednako djelovati na svakoga – neki će radije vježbati ili planinariti, dok će drugi brinuti o svojoj bašti, ali pozitivan uticaj povezivanja s prirodom oko nas osjetit će svi. Priroda nas naprosto tjera da na trenutak zastanemo i upijemo svijet oko sebe, da primijetimo detalje i da joj se divimo. Sve ovo čini da se osjećamo opuštenije i rasterećenije.

Iskoristite sve blagodati prirode

Boravite što češće u prirodi
Bosna i Hercegovina je zemlja puna priordnih blagodati i prelijepih planina. Međutim, iako niste veliki ljubitelj planine, svako mjesto ima svoju malu prirodnu oazu, bilo je je to park, šuma ili šetnica kraj rijeke. Izdvojite svakodnevno barem 30 minuta za šetnju i boravak na svježem zraku.

Zasadite povrće u bašti
Imati svoj komad zemlje za obrađivanje je od neprocjenjive vrijednosti. Ne samo da time možemo biti svjesni šta tačno jedemo, već nam sama činjenica da smo sami uzgojili povrće pruža osjećaj sreće i ponosa. Kreirajte vlastitu malu baštu ili ako niste u mogućnosti, dovoljno je i nekoliko saksija na balkonu ili prozorima. Suština je da izvjesno vrijeme u danu odvojite za brigu o svojim biljkama i provedete na otvorenom.

Branje voća i sakupljanje plodova iz prirode
Čak i ako nemate vlastiti voćnjak, moguće je da će neko od vaših poznanika rado vam dozvoliti da oberete voće. Također, uputite se na planine i brda u blizini gradova gdje se mogu naći samonikle voćke: borovnice, maline, lješnjaci i drugi plodovi ili naberite na livadama divlje začinske biljke i ljekovite trave. Ovisno o sezoni, u našim krajevima može se naći divlja majčina dušica, hajdučka trava, kopriva, maslačak, nana i brojne druge korisne biljke. Za branje gljiva ipak potražite iskusnog vodiča.

Donesite prirodu u svoj dom
Unesite u svoj dom sobne biljke koje su vrlo korisni pročišćivači zraka, opremite prozore i balkone sa saksijama sa cvijećem ili skupljajte detalje iz prirode koje možete upotrijebiti na neki kreativan način ili za dekoraciju prostora. Osmislite neki udobni kutak pored prozora s pogledom na zelenilo ili nebo.

I konačno, obratite pažnju na prirodu: zapažajte njene boje, oblike i stanja, osluškujte zvukove i osjetite mirise. Sve ove „sitnice“ jako povoljno utiču na našu psihu.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.