Savjeti psihologa: Kako da pokrenemo naše hormone sreće?

Znamo svi da želimo da budemo sretni, ali ono što je manje poznato je da iza naših osjećanja poletnosti, vedrine i radosti stoji vrlo složen proces hemijskih reakcija koje se događaju u našem organizmu.

Naše tijelo stvara i luči niz različitih hormona koji utječu pozitivno na našu psihu, a da bi ih lučio potrebni su mu određeni vanjski, ali i unutrašnji faktori. U nastavku vam predstavljamo najutjecajnije hormone sreće kao i savjete kako da pomognete vašem tijelu da iste stvara.

Prečicama do naših „sretnih hormona“

Oksitocin, moćni hormon ljubavi, utiče na emocionalnu povezanost između muškarca i žene, između majke i djeteta, ali i općenito na osjećaj pripadnosti i bliskosti s drugim ljudima. On je suprotan hormonu stresa i čini da se naše tijelo oporavi i regeneriše, te da se osjećamo bolje u svakom smislu.

Kada se luči?
Prema mnogobrojnim istraživanjima, najveće količine lučenja oksitocina su zabilježenje prilikom:

 • zagrljaja sa voljenom osobom;
 • igrom sa malom djecom;
 • igrom sa kućnim ljubimcima;
 • prilikom pružanja humanih gesta.

Naravno, sam naziv otkriva da se ovaj hormon najviše luči kada provodimo vrijeme sa voljenom osobom, a najjači je u početnim fazama zaljubljivanja. Međutim, velike količine okistocina se luče i kada smo u društvu roditelja, djece i prijatelja, jer nam oni pružaju osjećaj da smo sigurni i opušteni u njihovom okruženju.

Serotonin se još naziva i stabilizatorom našeg raspoloženja. Utiče na regulaciju važnih funkcija, poput raspoloženja, apetita, tj. osjećaja gladi i sitosti, biološkog sata (sna), učenja, pamćenja, ali i ljubavi.

Kada se luči?
Prečice do bolje razine serotonina su:

 •  meditacija;
 •  izloženost suncu;
 •  trčanje i druge fizičke aktivnosti;
 •  šetnja u prirodi.

Posebno trkači su upoznati sa fenomenom „runners high“, a njega zahvaljujemo upravo serotoninu. Vrijeme provedeno u prirodi nije se tek tako pokazalo dobro za naše zdravlje. Utjecajem sunca i stvaranjem vitamina D u našem organizmu u kombinaciji sa svježim zrakom i zelenilom, potiče i lučenje ovog hormona koji znatno smanjuje stres.

Dopamin, poznat i kao „hormon nagrade“, hormon je sreće koji je uključen u mnoge moždane funkcije, a posebno one koje regulišu naše emocije, motivaciju, misao i osjećaj užitka. Jedan je od ključnih preduslova za ispunjenje naših kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Put do željenog cilja ostvaruje se stalnim nagrađivanjem mozga, pa tako ako želite na brži način povećati nivo dopamina, nagradite se nekim ugodnim tretmanom njege, finom hranom, čašom vina ili čime god drugim što vam čini ugodu. Također, dovršite započete zadatke jer njihovo privođenje kraju također povećava nivo dopamina.

Endorfin je hormon sreće kojeg još nazivaju i prirodnim analgetikom jer suzbija osjećaj boli. Visoke koncentracije endorfina u mozgu proizvode osjećaj euforije, povećavaju osjećanje zadovoljstva i suzbijaju bol, i na fizičkom, ali i na emocionalnom nivou. Do njegovog pojačanog lučenja dolazi tokom tjelesnog napora, ali i kroz društvene interakcije. Zajedno s dopaminom utiče na motivaciju u umjetničkom djelovanju (pisanje, stvaranje muzike itd.), a u saradnji sa serotoninom utiče na sveukupno raspoloženje, nivo umora, kao i otpornost na bol. Do endorfina lako se dolazi uz puno smijeha, vježbanja, esencijalna ulja, kao i određenih namirnice poput čokolade bogate kakaom.

Da bismo dodatno podstakli ove hormone sreće, psiholozi, ali i endokrinolozi savjetuju sljedeće aktivnosti:

 1. Vježbanje – njime se luči velika količina endorfina, a bilo koje kretanje koje ubrzava rad srca stvara pozitivne emocije. Također, vježbanje u grupi djeluje bolje na lučenje hormona sreće od solo vježbanja.
 2. Hrana – određene namirnice jako utiču na stvaranje hormona sreće, pa nije bez razloga zašto mnogi tvrde da ih čokolada čini sretnim - ona to zaista i čini! Također ribe bogate omega 3 masnim kiselinama, umjerena količina kafe, jaja, mlijeko, orašasto voće i sjemenke te čaša vina okidači su za otpuštanje endorfina.
 3. Meditacija – njome se postiže opuštenost i fokusiranost misli, a tokom meditacije otpuštaju se svi hormoni sreće.
 4. Smijeh – smijeh zaista jeste lijek jer podstiče lučenje endorfina, umanjuje stres, poboljšava imunitet i općenito nam podiže raspoloženje, zato gledajte komedije, smiješne video klipove i smijte se što više!
 5. Boravak u prirodi – potrudite se da barem za vikend iskoristite slobodno vrijeme za boravak u prirodi.To ne mora biti uvijek neka planina, dovoljna je i šetnja u parku.
 6. Zahvalnost – prema bilo kome ili bilo čemu potiče u našem mozgu sistem nagrađivanja, pa se tada luče hormoni sreće.

 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

UNIQA životna osiguranja

Polisom životnog osiguranja štedite i istovremeno ulažete u vlastitu sigurnost i sigurnost svoje porodice. Veliki izbor programa UNIQA životnih osiguranja zadovoljiće potrebe svakog osiguranika.