Savjeti za pravilan najam stana

Razmišljate o tome da nekome iznajmite stan, ali ne znate odakle početi? Strah vas je od eventualnih šteta ili možda prevare od strane zakupca stana? Niste sigurni da li prepustiti sve brige agenciji za nekretnine ili se upustiti sami u pronalaženje zakupca? Donosimo vam nekoliko važnih i korisnih savjeta o tome kako pravilno iznajmiti stan.

Priručnik za korištenje stana
Bilo da stan želite iznajmiti kratkoročno, dugoročno ili kao „stan na dan“, neka pravila vrijede u svim slučajevima. Na primjer, prije nego i počnete sa traženjem zakupaca, pobrinite se da stan bude besprijekorno čist i uredan. Sklonite sve svoje privatne stvari, uklonite nepotrebne ili dotrajale komade namještaja, popravite sve što je pokvareno, pa i okrečite ako je potrebno.
Idealno bi bilo da sastavite svojevrsni „Priručnik za korištenje stana“, pa čak i na engleskom („Manual“) koji će vašim stanarima biti od velike koristi, ali koristiti će i vama da se i sami podsjetite nekih važnih stvari vezanih za stan. U Priručniku popišite sve šifre (wifi, alarmi i dr.), precizno objasnite gdje se nalaze glavni ventil za vodu, osigurači za struju, ventil za plin i sl, a prlložite i sva uputstva za korištenje bijele tehnike koja imate (npr. za perilicu suđa, veš mašinu itd.) te neke druge specifičnosti u stanu. Dodajte u Priručnik i kućni red: da li su dozvoljeni kućni ljubimci, pušenje, šta sa parkingom, zajedničkim prostorijama u zgradi i slično. U vašoj kopiji Priručnika možete dodati i popis inventara u stanu te priložiti foto dokumentaciju u kakvom stanju ste predali stan na korištenje.

Privatno izdavanje ili preko agencije
Vaš je izbor da li povjeriti brigu agenciji ili ćete pokušati sve uraditi sami, a i jedno i drugo imaju svoje i prednosti i mane. Agencija će se umjesto vas baviti oglašavanjem, traženjem zakupaca, potpisivanjem ugovora, te će biti zadužena da komunicira sa zakupcem u slučaju bilo kakvih problema, popravki i sl. Naravno, agenciji ćete morati platiti proviziju. Vlastitim angažmanom više ćete uštedjeti, ali imat ćete i više posla. Sami ćete trebati napraviti dobre fotografije, napisati kvalitetan i istinit opis stana, pronaći kanale za oglašavanje, premda danas je već i sam internet prilično dovoljan – oglasnici i društvene mreže obično urode plodom. U svakom slučaju se zaštitite i potpišite ugovor sa precizno definisanim uslovima korištenja te obavezama sa vaše strane, iznosom mjesečne najamnine i šta ona tačno uključuje, maksimalnim rokom tolerancije za kašnjenje, rokom za otkazivanje ugovora i sve drugo što vam je važno. Ugovor ovjerite kod notara te provjerite koje su vaše poreske obaveze za iznajmljivanje stana.

Depozit
Depozit je ustaljena praksa u Zapadnoj Evropi, a služi kao jedan vid garancije da ćete se moći obeštetiti od zakupca za eventualne štete u stanu na isteku ugovornog perioda najma stana. Depozit se obično plaća unaprijed zajedno sa prvom mjesečnom najamninom i iznosi također jednu mjesečnu najamninu. Vodite računa da taj novac ne trošite, već ga ostavite na stranu do isteka ugovora, pa ako je sve u redu, dužni ste ga vratiti zakupcu.

Dogovor i bonton
Vi imate pravo povremeno obići svoj stan i provjeriti stanje, ali uz prethodnu najavu i dogovor sa zakupcem o terminu posjete – nemate pravo ući bez pitanja. Najbolje je da ostvarite dobru komunikaciju sa zakupcem u svakom slučaju, pa i ako dođe do problema ili kvarova, da se sve to možete dogovoriti. Također, dogovorite sa zakupcem da vam dozvoli obilaske stana u zadnjem mjesecu njegovog boravka, kako bi ga potencijalni novi zakupci mogli vidjeti.
Jednom mjesečno provjerite da li su računi plaćeni i dogovorite se sa zakupcem do kojeg datuma u mjesecu sve treba biti plaćeno.  

 Još par savjeta:

  • Budite oprezni kome iznajmljujete stan i vjerujte svom instinktu. Ako vam nešto „ne leži“ kod potencijalnog zakupca, radije tražite drugog. Pokušajte saznati o njemu što više možete prije nego se obavežete ugovorom.
  • Budite strpljivi i ne ubjeđujte zakupca da je stan „kao stvoren za njega. Rijetko kada zakupac na licu mjestu odluči da će uzeti stan, dajte mu vremena da poreda utiske.
  • Cijenu formirajte realno, a ne na osnovu koliko biste vi voljeli da zaradite. I sami pregledajte oglasnike, pa vidite šta se nudi na sličnoj lokaciji, sa sličnom kvadraturom i uvjetima.

Najbolji način zaštite imovine

Za dodatnu sigurnost i za svaki slučaj zaštitite svoju imovinu polisom osiguranja stana i kuće. UNIQA Osiguranje nudi vam tri paketa uz maksimalno pokriće. Posebna pogodnost za korisnike UNIQA osiguranje stana ili kuće je GRATIS Majstor u kući  kroz cijelu godinu, i to za sve ključne oblasti poput bravara, električara, vodoinstalatera, staklara itd.  Uz majstora u kući, kupovinom polise osiguranja imovine do 30.septembra 2021.godine dobijate na poklon i osiguranje od nezgode za sve članove domaćinstva!

Na web stranici UNIQA provjerite sve vrste pokrića, a uz online kupovinu ostvartujete i popust od 30%!

Misli – Živimo bolje zajedno, Misli UNIQA!

 

 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Prelomni naslov
Osiguranje stana i kuće

Nijedno mjesto nije poput doma. U njega ste uložili ljubav, vrijeme, trud i godine napornog rada. Osiguranje porodične kuće ili stana pokriva rizike koji u trenutku mogu uništiti sve što ste godinama vrijedno stvarali. Mislite na vrijeme i spavajte bezbrižno!

Osiguranje imovine

Svakodnevno ste okruženi rizicima koji prijete Vama i Vašoj imovini. UNIQA Vam pruža mogućnost da se zaštite od različitih opasnosti kojima su izložene Vaše poslovne prostorije, namještaj, zalihe, mašine i ostala oprema.