Sezona prehlade i gripe

Kad je vrijeme za odlazak ljekaru? 

Samo osigurani možemo biti sretni!

Iako znamo da prehlada i gripa tokom jesenskih i zimskih mjeseci nisu rijetke pojave, ovi nas neugodni posjetioci uvijek podsjete da je vrijeme da malo usporimo te da se bolje pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. 

Zdravlje je osnova kvalitetnog života, a gripa i prehlada, iako naoko bezazlene bolesti, mogu imati i ozbiljne posljedice te vas prikovati za krevet i do nekoliko sedmica. 

U današnje vrijeme samo rijetki sebi mogu priuštiti tako dugo mirovanje, pa je jako važno da se s ovim bolestima uhvatite ukoštac odmah dok primjetite prve simptome. 

Znamo li razlikovati prehladu od gripe? 

Gripa je virusno oboljenje koja najčešće počinje vrlo naglo, a njeni prvi simptomi su visoka temperatura, glavobolja, te bol u mišićima i zglobovima, te naravno tegobe disajnih organa kao što su kašalj, bolno grlo i curenje nosa.  

U 'sezoni' gripe od ove se bolesti može oboljeti i više puta što jako iscrpljuje organizam, pa u liječenje od gripe spada i izbjegavanje mjesta gdje se virus lako prenosi, kao što su vozila javnog prevoza ali i ostala mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. 

Za vrijeme trajanja gripe jako je važno mirovati i to najmanje 3-4 dana, te prvenstveno uzimati sredstva za jačanje imuniteta i dosta tekućine. U moderno vrijeme se najčešće preporučuje uzimati neke od dokazano efikasnih preparata kao što su matična mliječ i beta glukan, te dobro poznate 'kućne lijekove' kao što su med, bijeli luk i biljni čajevi.  

Kod visoke temperature i bolova u mišićima obično se uzimaju lijekovi kao što su paracetamol, acetilsalicilna kiselina i ibuprofen, a važno je i da uzimamo mnogo tekućine - vodu, čaj te domaće supe koje čine čuda kod dehidracije i iscrpljenosti organizma.  

Prehladu najčešće 'pokupimo' prilikom izloženosti niskim temperaturama i neadekvatnim oblačenjem u hladnim danima. Ona ne nastupa munjevito kao gripa, već neke simptome možete osjećati i nekoliko dana prije nego što vas bolest savlada.  

Prehladu prate prilično slični simptomi kao i gripu, pa ih je nekad zbog toga teško razlikovati. Tu su najčešće povišena temperatura, bol u grlu i začepljen nos. 

Ipak simptomi obične prehlade su dosta blaži, te bolest općenito manje iscrpljuje organizam od gripe koja se može zadržati i do nekoliko sedmica. Lijekovi i preparati koje koristimo su isti kao kod gripe, a naglasak je na preparatima za jačanje imuniteta te utopljavanju i konzumiranju zdrave i svježe hrane. 

Ljekari i nutricionisti posebno ističu da je prilikom oporavka od gripe i prehlade izuzetno važno uzimati kvalitetnu hranu provjerenog porijekla, s posebnim naglaskom na voće, povrće i sjemenke. Potrebno je izbjegavati masnu hranu, proizvode od bijelog brašna, te alkoholna i gazirana pića koja sadrže puno šećera. 

Ne zaboravite i na dovoljnu količinu sna, a izbjegavajte i duži boravak ispred kompjutera te se probajte što više opuštati i odmarati. 

Ukoliko i nakon višednevnog mirovanja i uzimanja prirodnih preparata, primjetite da se simptomi ne povlače, vrijeme je za odlazak ljekaru. Ovo se posebno preporučuje kod visoke temperature koju ne uspijevate sniziti spomenutim lijekovima i dugotrajnih tegoba probavnog trakta kao što su često povraćanje, ali i svih ostalih simptoma koji vam se čine neuobičajeno dugima. 

Prirodni lijekovi i sredstva za pojačanje imuniteta vam neće naškoditi, no ljekarski pregled te propisane pretrage vam mogu pomoći da otkrijete o kojoj se bolesti radi, budući da simptomi gripe i prehlade mogu biti isti kao simptomi nekih alergija ili infekcija za koje ćete ipak trebati neki farmakološki preparat. 

Zdravlje nije slučajnost  

Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan. Adekvatno zdravstveno osiguranje u slučaju bolesti i dugotrajnog liječenja spašava živote ali i omogućuje miran i bezbrižan život uz vrhunske ljekare bez straha od visokih troškova liječenja. 

UNIQA zdravstveno osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled. 

Budimo sretni i zdravi uz UNIQA zdravstveno osiguranje! Mi omogućavamo radost života! 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Osiguranje od nezgode

Ne dozvolite da iznenadna bolest, nezgoda ili bolničko liječenje osim zdravlja ugroze i Vašu finansijsku stabilnost. Dovoljna je jedna mudra odluka koja može da obezbijedi prijeko potrebnu sigurnost. 

Mršanje počinje u glavi

Za neke životna tema, za druge sezonska pojava: skidanje suvišnih kilograma. Ali zašto je mršanje uopće tako teško? Problem često je psihičke prirode, a ne fizičke. Pročitajte više u našem novom blogu.

Korisni savjeti za borbu protiv zimske depresije

Tokom zimskih mjeseci često primjećujemo manjak energije i poleta, te se susrećemo sa takozvanom zimskom depresijom. Saznajte ovdje šta je zimska depresija i kako se može spriječiti, odnosno liječiti

Za početak zime: Najbolji topli napici bogati vitaminima

Voćni napici kao što su frapei i smoothies vežu prvenstveno za ljeto, dok su tipični zimski napici čajevi i tople čolokade. Međutim, ipak nam je zimi potrebno mnogo više vitamina kako bi jačali naš imuni sistem, te smo za vas pripremili spisak najukusnih toplih smoothies-a.

Veganstvo, vegetarijanstvo & bezglutenska ishrana

Veganstvo, vegetarijanstvo, bezglutenska ishrana - mnogo je alternativa u današnjici. Međutim, koji su njihovi prednosti i nedostaci. Pravilan odabir ishrane je individualan i ovisi od mnogih zdravstvenih faktora. Pročitajte više o tome u našem novom blogu.

Savjeti psihologa: Kako da pokrenemo naše hormone sreće?

Naše tijelo stvara i luči niz hormona koji utiču pozitivno na našu psihu, a da bi ih lučio potrebni su mu određeni vanjski, ali i unutrašnji faktori. U nastavku vam predstavljamo najutjecajnije hormone sreće kao i savjete kako da pomognete vašem tijelu da iste stvara.

Ružičasti oktobar - savjeti za prevenciju karcinoma dojke

Oktobar se obilježava kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke, najčešćeg tipa karcinoma kod žena. Budući da i dalje nije poznato šta ga uzrokuje, nemoguće ga je spriječiti, ali postoje ipak koraci koje možemo poduzeti u vidu prevencije.

Sve što trebate znati o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Razmišljate o Dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju a imate mnogo otvorenih pitanja i nedoumica? Ovdje pročitajte sve što trebate znati o UNIQA DZO!

Digitalna detoksikacija - da li ste i vi spremni na novi izazov?

Sasvim je uobičajeno i da se družimo putem društvenih mreža, razmjenjujemo poruke i sadržaje. Međutim, pretjerano korištenje uređaja može biti štetno po našu psihu, ali i fizičko zdravlje. Provjerite našu listu „simptoma“ u nastavku i saznajte da li je možda i vama potrebna digitalna detoksikacija.

Priroda i stres - kako boravak u prirodi doprinosi zdravlju

Stres je skoro pa neizbježna pojava savremenog života, pogotovo u urbanim sredinama gdje nas brzi ritam i dugi dani prepuni obaveza iscrpljuju i fizički i mentalno. Stručnjaci su jednoglasni u preporuci da je boravak u prirodi najbolji način da se naš organizam oporavi i napuni pozitivnom energijom.

Mladeži i ljeto – zaštita kože od melanoma

Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odlaskom na more i uživanjem na suncu. Ipak, treba biti oprezan prilikom izlaganja suncu, jer nas ono dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja. Prevencija je vrlo važna, pa uz nekoliko mjera zaštite zabava na suncu može da počne!

Kako smanjiti stres na radnom mjestu?

Na radnom mjestu znamo često biti pod stresom, što se negativno odražava kako na naše psihičko, tako i na fizičko zdravlje. Stoga smo za vas pripremili par savjeta kako da svedete stres na minimum!

Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava kao mjesec muškog zdravlja. Stoga smo za vas izdvojili tri najčešće "muške" bolesti i savjete kako možete priječiti njihov nastanak.

Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Iza popularnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, njihovo širenje je teško zaustaviti. Ipak, postoje pravila koja se koriste u prevenciji i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte ovdje savjete stručnjaka!

Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija  je definitivno - puštanje brkova!  Svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na žensko zdravlje uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Pripremili smo sa vas 8 najštetnijih navika i načine kako ih možete rješiti.

Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni