Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava i kao Movember – mjesec muškog zdravlja. Muškarcima se pripisuje atribut jačeg spola, međutim kada je zdravlje u pitanju, medicina ukazuje na to da oni često pretrpe veće i ozbiljnije posljedice od bolesti naspram žena. Razlog tome jeste da vode manje računa o svom zdravlju i odlažu posjetu doktoru do zadnjeg momenta, kada zna biti kasno, nažalost.

U ovom brog tekstu ćemo spomenuti tri najčešća oboljenja muškaraca u Bosni i Hercegovini, a čije se posljedice mogu svesti na minimum ukoliko se djeluje preventivno.

 1. Rak prostate – najčešći oblik karcinoma kod muškaraca

Sa oko 1.000 novooboljelih svake godine, karcinom, odnosno rak prostate je najčešći oblik karcinoma kod muškaraca u Bosni i Hercegovini. Ukoliko se blagovremeno otkrije, šanse za ozdravljenje su jako visoke. Međutim, broj muškaraca koje podlegnu ovoj bolesti raste iz godine u godinu. Razlog tome jeste što početna faza bolesti ne pokazuje nikakve simptome, a muškarci izbjegavaju ići na preventivne preglede. Prvi simptomi se pojavljuju tek nakon što je karcinom već počeo da raste i razvija se u muškom organizmu.

Simptomi karcinoma prostate su:

 • Nelagoda i bolovi prilikom mokrenja;
 • Potreba za čestim odlaskom u toalet, posebno noću;
 • Potreba za naprezanjem kako bi se ispraznio mjehur;
 • Krv u urinu;
 • Poteškoće sa potencijom;
 • Bol u donjem dijelu leđa ili kukovima.

Prevencija

Preventivni pregledi su ključ očuvanja zdravlja, a ovo posebno vrijedi za karcinom prostate. Jednostavnim testiranjem nivoa PSA (Prostata specifični antigen), brzo se može utvrditi da li se dešavaju neke promjene u prostati. PSA je protein koji se luči u prostati i koji je prisutan u niskim koncentarcijama u krvotoku, a svako odstupanje od normalnih vrijednosti, prvi je znak za potrebu detaljnijih ispitivanja.

 1. Srčana oboljenja

Poznato je da muškarci češće obolijevaju od bolesti srca i krvnih sudova, naročito jer slabije vode računa o ishrani, češće konzumiraju alkohol i cigarete, a i skloniji su debljanju nakon četrdesete godine. Sve ovo, pored porodične predispozicije, utiče na razvoj oboljenja srca i krvnih sudova. Prvi pokazatelji koji vode ka srčanim oboljenjima su visok krvni pritisak i povišen holesterol i trigliceridi u krvi koji, ukoliko se ne liječe, mogu dovesti do trajnog oštećenja srca i krvnih sudova.

Simptomi srčanih oboljenja:

 • Plitko disanje
 • Osjećaj gušenja
 • Bolovi u prsima i lijevoj ruci
 • Osjećaj opće nelagode
 • Zujanje u ušima

Prevencija

Najbolja prevencija od srčanih oboljenja, jeste pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i smanjenje stresa. Kako je današnjica puna izazova i prepreka da se vodi zdrav život, preventivni pregledi nude dodatnu potporu. Naročito za osobe iznad 40 godina starosti preporučuje se godišnji ultrazvučni pregled srca kao i laboratorijski nalazi krvi.

 1. Moždani udar

Treći najčešći uzrok smrti kod muškaraca jeste moždani udar. Godišnje u Bosni i Hercegovni, oko 5.000 osoba doživi moždani udar, od toga čine 70% muškarci. Kao i kod srčanih oboljenja, nezdrava ishrana, pretilost i stres su glavni uzročnici moždanog udara.

Simptomi moždanog udara:

 • Iznenadna oduzetost jedne strane tijela i lica
 • Problemi sa govorom i razmišljanjem
 • Problemi sa vidom
 • Vrtoglavica i nemogućnost pravilnog hoda
 • Jaka glavobolja

Prevencija

Moždani udari se najčešće dešavaju uslijed problema sa krvnim sudovima u mozgu. To može biti zatajenje krvnih sudova zbog povišenih masnoća (holesterol i trigliceridi) u krvi ili zbog slabog viskoziteta krvnih sudova zbog čega dolazi do njihovog pucanja prilikom povišenog krvnog pritiska. Naročito osobama koje imaju srčanih problema, diabetes ili višak tjelesne težine se preporučuje godišnji preventivni pregled srca, laboratorijskih nalaza, kao i color dopler krvnih sudova vrata. Redovna tjelovježba i reduciranje hrane igra posebnu ulogu u prevenciji moždanog udara.

Zdrav i bezbrižan život sa UNIQA Dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem

Zbog trenutne pandemije COVID-19, mnogi u fokus stavljaju prevenciju od zaraze ovog virusa, dok ostale preglede odgađaju do daljnjeg, dijelom jer smatraju da nisu od prioritetnog značaja, a dijelom i zbog prepoterećenja javnog zdravstva.

UNIQA dobrovoljno zdravstveno osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske privatne zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine, ljekare po izboru klijenta i što je najvažnije omogućava pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled. Kako bi osiguranicima ponudili što bolji i širi spektar usluga, UNIQA zdravstveno osiguranje nudi čak pet paketa zdravstvenog osiguranja VITAL Standard, VITAL Comfort, Vital Expert, Vital Premium i Vital Elite, a u ponudu su također uključeni preventivni pregledi.

Klijenti koji zaključe jednu od polisa UNIQA dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja do 20.12.2020., na poklon dobijaju GRATIS test na COVID-19, koji se može iskoristiti do 30.06.2021., a dodatan popust od 20% se ostvaruje online zaključenjem polise putem UNIQA webshop-a zdravstvenog osiguranja.

Još jedna pogodnost za UNIQA klijente jeste mogućnost jednostavne i brze online prijave štete, omogućava da štetu prijavite sa bilo kojeg urađaja (mobitel, tablet, laptop, desktom) i bilo kojeg mjesta, a on-line prijava štete Vam omogućava bržu obradu kao i isplatu štete.

Misli, živimo bolje zajedno! Misli UNIQA

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Mršanje počinje u glavi

Za neke životna tema, za druge sezonska pojava: skidanje suvišnih kilograma. Ali zašto je mršanje uopće tako teško? Problem često je psihičke prirode, a ne fizičke. Pročitajte više u našem novom blogu.

Korisni savjeti za borbu protiv zimske depresije

Tokom zimskih mjeseci često primjećujemo manjak energije i poleta, te se susrećemo sa takozvanom zimskom depresijom. Saznajte ovdje šta je zimska depresija i kako se može spriječiti, odnosno liječiti

Za početak zime: Najbolji topli napici bogati vitaminima

Voćni napici kao što su frapei i smoothies vežu prvenstveno za ljeto, dok su tipični zimski napici čajevi i tople čolokade. Međutim, ipak nam je zimi potrebno mnogo više vitamina kako bi jačali naš imuni sistem, te smo za vas pripremili spisak najukusnih toplih smoothies-a.

Veganstvo, vegetarijanstvo & bezglutenska ishrana

Veganstvo, vegetarijanstvo, bezglutenska ishrana - mnogo je alternativa u današnjici. Međutim, koji su njihovi prednosti i nedostaci. Pravilan odabir ishrane je individualan i ovisi od mnogih zdravstvenih faktora. Pročitajte više o tome u našem novom blogu.

Savjeti psihologa: Kako da pokrenemo naše hormone sreće?

Naše tijelo stvara i luči niz hormona koji utiču pozitivno na našu psihu, a da bi ih lučio potrebni su mu određeni vanjski, ali i unutrašnji faktori. U nastavku vam predstavljamo najutjecajnije hormone sreće kao i savjete kako da pomognete vašem tijelu da iste stvara.

Ružičasti oktobar - savjeti za prevenciju karcinoma dojke

Oktobar se obilježava kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke, najčešćeg tipa karcinoma kod žena. Budući da i dalje nije poznato šta ga uzrokuje, nemoguće ga je spriječiti, ali postoje ipak koraci koje možemo poduzeti u vidu prevencije.

Sve što trebate znati o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Razmišljate o Dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju a imate mnogo otvorenih pitanja i nedoumica? Ovdje pročitajte sve što trebate znati o UNIQA DZO!

Digitalna detoksikacija - da li ste i vi spremni na novi izazov?

Sasvim je uobičajeno i da se družimo putem društvenih mreža, razmjenjujemo poruke i sadržaje. Međutim, pretjerano korištenje uređaja može biti štetno po našu psihu, ali i fizičko zdravlje. Provjerite našu listu „simptoma“ u nastavku i saznajte da li je možda i vama potrebna digitalna detoksikacija.

Priroda i stres - kako boravak u prirodi doprinosi zdravlju

Stres je skoro pa neizbježna pojava savremenog života, pogotovo u urbanim sredinama gdje nas brzi ritam i dugi dani prepuni obaveza iscrpljuju i fizički i mentalno. Stručnjaci su jednoglasni u preporuci da je boravak u prirodi najbolji način da se naš organizam oporavi i napuni pozitivnom energijom.

Mladeži i ljeto – zaštita kože od melanoma

Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odlaskom na more i uživanjem na suncu. Ipak, treba biti oprezan prilikom izlaganja suncu, jer nas ono dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja. Prevencija je vrlo važna, pa uz nekoliko mjera zaštite zabava na suncu može da počne!

Kako smanjiti stres na radnom mjestu?

Na radnom mjestu znamo često biti pod stresom, što se negativno odražava kako na naše psihičko, tako i na fizičko zdravlje. Stoga smo za vas pripremili par savjeta kako da svedete stres na minimum!

Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Iza popularnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, njihovo širenje je teško zaustaviti. Ipak, postoje pravila koja se koriste u prevenciji i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte ovdje savjete stručnjaka!

Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija  je definitivno - puštanje brkova!  Svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na žensko zdravlje uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Pripremili smo sa vas 8 najštetnijih navika i načine kako ih možete rješiti.

Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni 

Sezona prehlade i gripe

Prehlada i gripa nas uvijek podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan.