Uspješna jutarnja rutina sa malom djecom

Jutarnje buđenje i spremanje za posao samo po sebi nije ničija najdraža aktivnost, još ako uz to imamo i malu djecu koju također moramo spremiti za dan, stres je već unaprijed programiran.

Mnogi pedagozi su istakli da je jutro najvažniji dio dana za malu djecu, te da način buđenja može biti presudan za raspoloženje tokom ostatka dana. Kako bi jutro prošlo što mirnije i pozitivnije, eksperti su predložili par ključnih koraka i savjeta koje danas želimo podijeliti sa vama.

Ključni koraci za pozitivno jutro:

  • Planiranje dana unaprijed
  • Ustajanje prije djeteta
  • Uvođenje rutine
  • 5 minuta razbuđivanja zajedno sa djetetom
  • Zajednički doručak

Dobra organizacija i planiranje je ključ za uspješno i mirno jutro. Dovoljno je nekada da izdvojite samo desetak minuta prethodno veče da pripremite odjeću za vas i djecu i pripremite stol za doručak. Ako djeca idu u školu, naučite ih da prije spavanja pripreme školske knjige i spakuju svoje ruksake.

Također, vrlo je bitno da roditelji ustanu prije djece, te da obave na miru sve svoje jutarnje rutine. Na taj način roditelji će biti smireni, te će se moći posvetiti djeci bez stresa.  Ako je roditelj užurban i tempiran, taj stres će se preseliti na dijete, i u kratkom roku nastat će haos u kući.

Rutina je vrlo važna za sticanje navika kod male djece, tako da i samo buđenje treba biti popraćeno određenom rutinom. Maloj djeci je bitno pružiti i dodatnu nježnost ujutro, te izdvojite par minuta da mu pomognete da se razbudi kao npr. nekom pjesmicom koju ćete zajedno otpjevati. Nakon toga treba zajedno sa djetetom preći zadatke koje ima, dok ih ne nauči obavljati bez supervizije. Pod zadacima mislimo na umivanje, pranje zuba, češljanje i oblačenje. Nakon nekog vremena, kada se jutarnja rutina kod djeteta usvoji, ono će već samo početi obavljati svoje jutarnje zadatke, bez da ga podsjećate na njih.

Još jedan savjet pedagoda jeste i uvođenje zajedničkog doručka. Iako ova aktivnost vjerovatno zahtjeva da buđenje morate pomjeriti unaprijed na barem petnaestak minuta, vrijedit će sigurno. Ipak, doručak je najvažniji obrok u danu, a potrebno je da se obavi bez žurbe.

Međutim, svi navedeni savjeti neće biti od koristi ukoliko i vi i djeca niste imali dovoljno sna prethodne noći. Naročito djeci je potrebna veća količina sna. Djetetu predškolskog uzrasta je potrebno 11 – 13 sati sna, dok je školarcima potrebno 10 – 11 sati sna. Uspjeti djecu na vrijeme smjestiti u krevet je veliki izazov za roditelje, ali i on zahtjeva rutinu i upornost. Potrebno je i ovdje mnogo strpljenja, međutim kada se rutina spavanja i buđenja usvoji i djeca i vi ćete biti bolje raspoloženi i spremni za nove porodične avanture.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.