Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Već 17 godina uzastopno, novembar predstavlja mjesec u čijem fokusu stoji zdravlje muškaraca. Iza sada već tradicionalnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

Zaštitni znak ovog izuzetno važnog pokreta su, već od davnina prepoznat simbol muškosti - brkovi. Oko 5 miliona muškaraca tokom novembra učestvuje u Movemberu, kako donacijama za istraživanje ovih bolesti, tako i puštanjem brkova.

Međutim, kao što je imala utjecaj na sve ostale segmente svakodnevnog života, trenutna pandemija virusa COVID-19  utjecala je i na ovogodišnji Movember i doprinijela mu je na dodatnom značaju.

Muškarci ispoljavaju teže simptome COVID-19

Trenutna statistika ukazuje na to da muškarci oboljeli od korona virusa ispoljavaju mnogo teže simptome od oboljelih žena iste starosne dobi.  Naučnici ovu pojavu objašnjavaju time što muška populacija mnogo manje pažnje posvećuje svom zdravlju te zbog toga i češće boluje od hroničnih oboljenja, naročito kardiovaskularnog sistema. Uz ovu činjenicu se veže i stavka da su više podložni porocima poput redovnog konzumiranja alkohola i cigareta, ali i konzumiranju nezdrave hrane.

Poznato je i da muškarci odlažu posjetu doktoru koliko god je to moguće, a naročito kada su u pitanju problemi vezani za urogenitalno zdravlje. Ova činjenica je bila i glavna vodilja prilikom nastanka Movember pokreta.

Još jedan krivac teže kliničke slike korona virusa kod “jačeg” spola jeste i muški hormon testosteron, koji koči sposobnost tjelesne samoodbrane. Protivno tome, ženski hormon estrogen potpomaže bržem oporavku tijela od svih bolesti. Međutim, s druge strane žene su više podložne autoimunim bolestima.

Preventivni pregledi kao temelj zdravlja

Glavna stavka u očuvanju kako muškog tako i ženskog zdravlja jeste blagovremeno reagovanje na simptome kao i obavljanje redovnih preventivnih pregleda, naročito ako postoji i genetska predispozicija na određene bolesti.

S obzirom da je javno zdravstvo trenutno pod velikim teretom i da je fokus stavljen na liječenje, a ne na prevenciju, preventivne preglede je moguće odraditi samo u privatnim zdravstvenim ustanovama.

UNIQA u svojoj ponudi Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, pored pokrića troškova za bolničko i vanbolničko liječenje, nudi i pokriće troškova za veliki broj preventivnih pregleda u vrhunskim privatnim zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine. 

Uz mjesečnu naknadu od već 6 KM mjesečno, UNIQA nudi dodatnu sigurnost po pitanju zdravlja, koja je naročito u vrijeme pandemije od velikog značaja.

Od nedavno je ponuda dodatnog zdravstvenog osiguranja obogaćena i novim UNIQA VITAL Premium paketom, uz kojeg klijenti imaju 100% pokriće svih troškova nastalih prilikom dijagnosticiranja i liječenja u privatnim zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine. Ukupno pokriće troškova iznosi čak do 10.000 KM, a pored navedenih pregleda, UNIQA preuzima i troškove za hitne stomatološke intervencije uslijed nezgode, kao i troškove za lijekove.

Još jedna pogodnost za UNIQA klijente jeste i mogućnost jednostavne i brze online prijave štete, tako da će se izbjeći nepotrebno čekanje u redovima, a ubrzan proces omogućuje i bržu obradu kao i isplatu prema klijentu.

Klijenti koji zaključe jednu od polisa UNIQA dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja do 20.12.2020., na poklon dobijaju test na COVID-19, koji je validan do 30.06.2021., a dodatan popust od 20% se ostvaruje na zaključenje polise prilikom online kupovine zdravstvenog osiguranja.

 Misli, živimo bolje zajedno! Misli UNIQA.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Mršanje počinje u glavi

Za neke životna tema, za druge sezonska pojava: skidanje suvišnih kilograma. Ali zašto je mršanje uopće tako teško? Problem često je psihičke prirode, a ne fizičke. Pročitajte više u našem novom blogu.

Korisni savjeti za borbu protiv zimske depresije

Tokom zimskih mjeseci često primjećujemo manjak energije i poleta, te se susrećemo sa takozvanom zimskom depresijom. Saznajte ovdje šta je zimska depresija i kako se može spriječiti, odnosno liječiti

Za početak zime: Najbolji topli napici bogati vitaminima

Voćni napici kao što su frapei i smoothies vežu prvenstveno za ljeto, dok su tipični zimski napici čajevi i tople čolokade. Međutim, ipak nam je zimi potrebno mnogo više vitamina kako bi jačali naš imuni sistem, te smo za vas pripremili spisak najukusnih toplih smoothies-a.

Veganstvo, vegetarijanstvo & bezglutenska ishrana

Veganstvo, vegetarijanstvo, bezglutenska ishrana - mnogo je alternativa u današnjici. Međutim, koji su njihovi prednosti i nedostaci. Pravilan odabir ishrane je individualan i ovisi od mnogih zdravstvenih faktora. Pročitajte više o tome u našem novom blogu.

Savjeti psihologa: Kako da pokrenemo naše hormone sreće?

Naše tijelo stvara i luči niz hormona koji utiču pozitivno na našu psihu, a da bi ih lučio potrebni su mu određeni vanjski, ali i unutrašnji faktori. U nastavku vam predstavljamo najutjecajnije hormone sreće kao i savjete kako da pomognete vašem tijelu da iste stvara.

Ružičasti oktobar - savjeti za prevenciju karcinoma dojke

Oktobar se obilježava kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke, najčešćeg tipa karcinoma kod žena. Budući da i dalje nije poznato šta ga uzrokuje, nemoguće ga je spriječiti, ali postoje ipak koraci koje možemo poduzeti u vidu prevencije.

Sve što trebate znati o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Razmišljate o Dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju a imate mnogo otvorenih pitanja i nedoumica? Ovdje pročitajte sve što trebate znati o UNIQA DZO!

Digitalna detoksikacija - da li ste i vi spremni na novi izazov?

Sasvim je uobičajeno i da se družimo putem društvenih mreža, razmjenjujemo poruke i sadržaje. Međutim, pretjerano korištenje uređaja može biti štetno po našu psihu, ali i fizičko zdravlje. Provjerite našu listu „simptoma“ u nastavku i saznajte da li je možda i vama potrebna digitalna detoksikacija.

Priroda i stres - kako boravak u prirodi doprinosi zdravlju

Stres je skoro pa neizbježna pojava savremenog života, pogotovo u urbanim sredinama gdje nas brzi ritam i dugi dani prepuni obaveza iscrpljuju i fizički i mentalno. Stručnjaci su jednoglasni u preporuci da je boravak u prirodi najbolji način da se naš organizam oporavi i napuni pozitivnom energijom.

Mladeži i ljeto – zaštita kože od melanoma

Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odlaskom na more i uživanjem na suncu. Ipak, treba biti oprezan prilikom izlaganja suncu, jer nas ono dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja. Prevencija je vrlo važna, pa uz nekoliko mjera zaštite zabava na suncu može da počne!

Kako smanjiti stres na radnom mjestu?

Na radnom mjestu znamo često biti pod stresom, što se negativno odražava kako na naše psihičko, tako i na fizičko zdravlje. Stoga smo za vas pripremili par savjeta kako da svedete stres na minimum!

Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava kao mjesec muškog zdravlja. Stoga smo za vas izdvojili tri najčešće "muške" bolesti i savjete kako možete priječiti njihov nastanak.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, njihovo širenje je teško zaustaviti. Ipak, postoje pravila koja se koriste u prevenciji i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte ovdje savjete stručnjaka!

Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija  je definitivno - puštanje brkova!  Svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na žensko zdravlje uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Pripremili smo sa vas 8 najštetnijih navika i načine kako ih možete rješiti.

Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni 

Sezona prehlade i gripe

Prehlada i gripa nas uvijek podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan.