3 najčešće novogodišnje odluke i kako istrajati u njima

 

 

Nova godina nam stoji pred vratima i nepisano pravilo svih nas jeste „Nova godina – Novi/a ja“.  Koristimo zadnje dane decembra da uživamo u hrani, cigaretama ili  ljenčarenju, jer od 01. januara počinjemo sa našim odlukama da smršamo, prestanemo pušiti ili postanemo aktivni. U teoriji ovo sve zvuči odlično, međutim naše odluke vrlo brzo izgube na važnosti, tako da par dana poslije Nove godine upadnemo ponovo u našu uobičajenu rutinu.

Stoga vam donosimo savjete kako da uspijete ostati istrajni kada su u pitanju tri najčešće novogodišnje odluke.

  1. „Mršanje“ zamijenite sa „zdravije živjeti“

Najpoznatija novogodišnja odluka jeste ona o mršanju. Zahvaljujući ovoj odluci, većina fitnes centara upravo u januaru bilježi najveći broj novih članarina, međutim u februaru skoro 80% istih se ne obnove. Teoretski, mršanje je vrlo jednostavan proces – potrošiti više kalorija nego što unesemo u sebe. U praksi je to ipak mnogo komplikovan i dugotrajan proces. Rezultati se nažalost ne mogu postići za par dana ili sedmica, a i ako se postignu rigoroznim dijetama, kilogrami se vraćaju čim se dijeta završi. Stoga je mnogo realističnija odluka da promijenimo naš način življenja i uvesti neke zdrave navike.

To trebaju na početku biti male promjene, kao npr. dnevno piti 8 čaša vode, umjesto lifta koristiti stepenice ili izbaciti gazirane sokove. Postepeno treba mijenjati i ishranu. Ukoliko ste navikli da svaki dan jedete slatkiše, nećete uspjeti izdržati dugo bez njih. Na početku pokušajte prepoloviti unos. Ako ste navikli pojesti čokoladu od 100g uz kafu, smanjite unos na 50g. Ukoliko niste previše aktivni, pokušajte dnevno na napravite 5.000 koraka, te postepeno povećajte na 10.000. Ovaj proces gubljenja kilograma je dugotrajniji, ali se pokazao kao mnogo efikasniji i zdraviji od svih dijeta.

  1. „Pronaći ljubav“ zamijenite sa „Probati nove aktivnosti“

Druga najčešća odluka jeste pronaći partnera u Novoj godini. Ovom odlukom sami sebi stvaramo pritisak, ali i pojačavamo predrasudu da samo sa partnerom možemo biti sretni i uživati u životu.

Online aplikacije za upoznavanje „srodne duše“ često znaju biti deprimirajući, te se poslije instaliranja istih možemo osjećati dodatno usamljeno. Umjesto toga, pokušajte da u Novoj godini upišete neki kurs jezika ili plesa, idite na grupne treninge ili pridružite se nekom planinarskom društvu. Pored novog iskustva, prijateljstava i dobre zabave, možda upravo tu upoznate osobu sa kojom ćete odmah imati zajedničke interese.

  1. „Štediti novac“ zamijenite sa „Zaključiti životno osiguranje“

Štednja novca se nalazi na skoro 40% svih spiskova sa novogodišnjim odlukama. Trik uspješne štednje je u pravilnom budžetiranju. Najefikasniji način se pokazao u metodi 65%, 25% 10%, tj. 65% mjesečnih primanja odvojite na svakodnevne životne troškove, poput hrane, režija i odjeće, 25% odvajate za kratkoročnu štednju za godišnje odmore, novu tehnologiju ili namještaj, dok 10% odvajate za fiksnu i dugoročnu štednju. Najveći izazov ovdje jeste da ostanete istrajni u tome i odolite impulsivnim kupovinama. Sredstva za fiksnu štednju je najbolje držati u obliku koji će vam onemogućiti trenutačnu dostupnost. Najbolji vid štednje jeste iz tog razloga upravo životno osiguranje.

Uz mjesečno odvajanje od npr. samo 50 KM, pored štednje istovremeno imate i osiguranje za vas i vašu porodicu, a ovisno od odabrane vrste osiguranja, možete se osigurati i za nastanak jedne od 20 teških bolesti.

Više informacija o životnom osiguranju možete pronaći OVDJE, a izračun premije i pokrića možete pogledati koristeći naš kalkulator životnog osiguranja.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku: