8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na tome kako izgledamo i kako se osjećamo u određenoj dobi možemo u velikoj mjeri zahvaliti genetici, no ona nije jedini faktor koji utiče na naše zdravlje i izgled.

Na žensko zdravlje, vitalnost te mladolik izgled uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo ili ih svjesno zanemarujemo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe.

Ove navike se obično vežu uz životni stil i način na koji se odnosimo prema našem tijelu, odnosno fizičkom i mentalnom zdravlju.

Visoke potpetice i neudobna odjeća


Mnoge žene ne mogu zamisliti dan bez visokih peta, te ih nose u svako godišnje doba i u svakoj prilici. Ljekari ističu da učestalo nošenje visokih potpetica i uske obuće negativno djeluje na liniju ravnoteže našeg tijela, uzrokuje bol u kičmi i nogama, te može rezultirati deformacijama i degenerativnim promjenama određenih dijelova tijela, kao i oštećenjem živaca.

Zbog neprirodnog držanja tijela i pritiska koji vrši na stopala, ova navika se najčešće negativno odrazi na donji dio leđa, koljena te kukove, što u zrelijim godinama može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem.

Što se tiče odjeće, upozorenja ljekara se najčešće odnose na izbor donjeg rublja odnosno naviku nošenja sintetičkog i čipkanog rublja što se može negativno odraziti na zdravlje genitalnog područja. Također, neodgovarajuća veličina i model grudnjaka, posebno kod žena s većim grudima, može doprinijeti bolovima i ukočenosti u vratu i leđima.

Velike i preteške torbe

Velike torbe su u modi već godinama, no taj imperativ ne dolazi samo s modnih pista. Danas sa sobom često nosimo mnogo više stvari nego prije, a to uključuje laptop, mobitel, punjače, sve više sredstava za higijenu, obavezne torbice sa kozmetikom, rokovnike, mini kišobrane te mnoštvo drugih sitnica koje nam realno rijetko zatrebaju.

Nedavno provedeno istraživanje među ženama dobi od 21 do 55 godina u SAD je pokazalo da žene danas nose torbe koje teže od tri do čak devet kilograma što stvara veliko opterećenje za kičmu te utiče na ispravan hod i pravilno držanje tijela. Ovo se najčešće manifestuje ukočenošću i bolovima u vratu i ramenima, te koljenima.

Kako bi izbjegle ove tegobe, ljekari i fizioterapeuti ženama savjetuju da torbu uvijek prebacuju s jednog ramena na drugo, te da jednostavno - iz torbe izbace nepotrebne stvari! 

Alkohol i/ili cigarete

Činjenica da neumjereno konzumiranje alkohola te pušenje ozbiljno štete zdravlju nije nikakva novost, a ove se loše navike najčešće povezuju uz oboljenja dišnih i probavnih organa i žlijezda. No pored spomenutih oboljenja, ove loše navike također utiču na naše mentalno zdravlje, izgled te opšte stanje organizma.

Veće količine alkohola dehidriraju cijeli organizam i ubrzavaju rad bubrega što se negativno odražava na zdravlje ali i na izgled kože, kose i zuba. Tako kosa postaje suha i lomljiva, koža lica crvena i natečena, a nerijetko dolazi i do pucanja kapilara na licu koje teško prekriva i najbolja šminka.

Pušenje ometa normalno snabdijevanje ćelija kisikom te uzrokuje brojne tegobe i bolesti kojih se teško i mukotrpno rješavamo. Pored toga što izaziva ovisnost, nikotin iz cigareta uzrokuje brže starenje organizma, te baš kao i alkohol, doprinosi lošem izgledu zuba, kose i kože. Pušenje ubrzava oksidacijske procese u tijelu, oštećuje folikule dlake te stvara trajne mrlje i promjene na zubima koje nisu samo estetske prirode, već ostavljaju i ozbiljne posljedice na oralno zdravlje.

Zanemarivanje stresa

Iako je stres potpuno normalna reakcija organizma na određena dešavanja iz naše okoline, izloženost dugotrajnom stresu i zanemarivanje njegovih simptoma može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ljekari ističu da stres sam po sebi ne izaziva bolest, nego upravo njegovo dugotrajno djelovanje na koje se organizam navikao te ga više ne prepoznaje kao stres. Ta hronična količina stresa postepeno dovodi do poremećaja u cijelom organizmu, a prvo se manifestuje ukočenošću mišića vrata, brzim umaranjem i glavoboljama. Postepeno, nagomilani stres izaziva nesanicu, pad imuniteta, promjene u krvnom pritisku, pa čak i razvoj infekcija te pojavu gojaznosti, a u ekstremnim slučajevima srčani i moždani udar.

Stresu su posebno izložene žene koje se u moderno vrijeme zbog mnogobrojnih poslovnih i porodičnih obaveza svakodnevno susreću sa manjkom vremena, nedovoljnom količinom sna i neredovnim obrocima. Najbolji lijek za smanjenje stresa je pronalazak dragocjenog vremena za odmor u kojem se možete u potpunosti posvetiti sebi, bilo da se radi o hobiju, rekreaciji ili prijeko potrebnom snu. Uz ovo, ne zaboravite da namirnice bogate određenim vitaminima i mineralima bitno pospješuju borbu organizma sa stresom, a to su banane, jabuke, smokve i hurme, te riba i cjelovite žitarice. 

Pretjerano izlaganje suncu

Baš kao i alkohol i cigarete, pretjerano sunčanje i česte posjete solariju ozbiljno narušavaju izgled i stanje kože tijela, odnosno vode do njenog ubrzanog starenja. Ova navika dovodi i do stvaranje trajnih mrlja na koži, odnosno hiperpigmentacije koju je, kad je jednom dobijemo, izuzetno teško ukloniti s lica i drugih dijelova tijela kao što su vrat, dekolte, te ruke i šake.

Kako istraživanja pokazuju da vanjski faktori doprinose starenju kože više od 80 posto, dobra je vijest to što ih možemo izbjeći, te tako znatno produžiti mladolik izgled kože. Pored izbjegavanja jakih UV zračenja, izgled kože možemo poboljšati zdravom prehranom, dovoljnom količinom sna te unošenjem namirnica koje sadrže visoku količinu antioksidansa. U ovo ubrajamo i preparativnu kozmetiku obogaćenu antioksidansima čime možemo usporiti prirodne, oksidativne procese koji mijenjaju stanje i izgled naše kože.

Izbjegavanje preventivnih pregleda i samopregleda dojki

Rak dojke predstavlja najčešći oblik malignog oboljenja kod žena na globalnom nivou, a samo u Evropi od ove bolesti svake godine oboli negdje oko 500 000 žena. Ove brojke jesu zastrašujuće, no dobra vijest je da je rak dojke izlječiv u čak 95 posto slučajeva, naravno ako se otkrije na vrijeme.

Sam pregled dojki, nevažno da li se radi o posjeti ljekaru ili samopregledu, kod žena često izaziva strah i nelagodu, pa ga ponekad i nesvjesno odgađaju.

Ipak, pored zdravog stila života i izbjegavanja stresnih situacija, preventivni pregled dojki je onaj koji spašava živote i zato ga ne bi trebali preskakati niti izbjegavati.

Ljekari preventivne, ultrazvučne preglede dojki preporučuju već nakon 20. godine života, dok ženama iznad 40. godine života preporučuju i obavezne mamografske preglede. Pored ovih pregleda, jako je važan i samopregled dojki prilikom kojeg se dodirom mogu otkriti kvržice i druge sumnjive promjene na dojkama.

Neredovne posjete ginekologu

Žensko tijelo u toku života prolazi i doživljava razne promjene, te svaka žena treba obratiti posebnu pažnju na bolesti vezane uz spolne i reproduktivne organe te one uzrokovane promjenom nivoa hormona u tijelu.

Iako se svim ženama preporučuje barem jedan kompletan ginekološki pregled godišnje, žene bez vidljivih zdravstvenih tegoba ga često preskaču ili odgađaju. Ipak, činjenica je da je maligna oboljenja maternice i jajnika u ranoj fazi veoma teško otkriti, pa su vaginalni ultrazvuk i redovni papa-test jedini načini na koji se ove bolesti otkrivaju u ranim fazama.

Redovni pregledi također otkrivaju i prate rast mioma - najčešćih dobroćudnih tumora kod žena. Miomi nisu fatalni po život, no mogu izazvati dugotrajno i obilno menstrualno krvarenje te neugodne bolove u trbuhu i zdjelici.

Pretjerano konzumiranje soli, šećera i 'opasnih' masti

Srčani i moždani udar su u današnje vrijeme vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca ali i kod žena. Rizik od od kardiovaskularnih bolesti kod mlađih žena je niži, no već od 50. godine života, srčani i moždani udar te bolesti krvnih žila u istoj mjeri pogađaju i žene i muškarce.

I u ovom slučaju, prevencija spašava život. To se prvenstveno odnosi na smanjenje unosa soli, šećera te nezdravih masnoća, te prelazak na prehranu bogatu vlaknima. Izbacivanjem slatkiša, brze hrane i grickalica nećete samo povećati nivo energije, već ćete uveliko smanjiti rizik od ovih, najčešće fatalnih bolesti i stanja.

Isto tako nije loše ponoviti da fizička aktivnost i rekreacija čine apsolutno čudo za vaš organizam, te da se ljudi koji dnevno na rekreaciju izdvoje samo 30 minuta, osjećaju i izgledaju bolje te - žive duže!

Zdravi i vitalni uz UNIQA osiguranje

Zdravlje i vitalnost nam uvijek trebaju biti na prvom mjestu jer samo zdravi možemo biti zaista sretni. Zdrave životne navike, preventivni pregledi i odgovarajuće zdravstveno osiguranje nam doslovno mogu spasiti život u svakoj životnoj dobi, te ih ni u kom slučaju ne bi trebali uzimati olako.

UNIQA osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije - omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled.

Kako bi našim osiguranicima ponudili što bolji i širi spektar usluga, UNIQA zdravstveno osiguranje nudi čak pet paketa zdravstvenog osiguranja: VITAL Standard, VITAL Comfort, VITAL Exclusive, VITAL Premium i VITAL Elite. Pored ovih polisa, na raspolaganju vam je i usluga Drugo liječničko mišljenje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje.

UNIQA polise zdravstvenog osiguranja sada možete brzo i jednostavno kupiti i online, a za sve osiguranike tu i MedUNIQA dežurna linija - koja je otvorena 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici (kontakt telefon: +387 61 107 599). Misli na zdravlje, misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.