Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Sezona godišnjih odmora je gotova, jesen nam je već pokucala na vrata i polako se vraćamo svojim svakodnevnim životnim obavezama.

Iako je ljetu kraj, ne trebamo zaboraviti da je jesen doba novih početaka, povratka u školu i na posao, te idealno vrijeme da se pozabavimo onim možda manje zabavnim, no svakako jako bitnim stvarima u životu, krenuvši od svog zdravlja i zdravlja svoje porodice.

Kada govorimo o jeseni i zdravlju, onda svakako ne smijemo zaboraviti da je ovo godišnje doba u svijetu poznato upravo po podizanju svijesti o dvjema zloćudnim bolestima, raku dojke i raku prostate.

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni, te da Vama i Vašim najdražima preventivna briga o zdravlju i redovni pregledi doslovno mogu spasiti život.

Pregled koji život znači

U septembru ili kako ga još zovu 'mjesecu ružičastih traka' širom svijeta obilježavamo borbu protiv zloćudnog raka dojke kod žena.

Rak dojke se veoma rijetko javlja kod mladih djevojaka, no s godinama rizik od ove bolesti se povećava. Veća opasnost od obolijevanja ove bolesti dolazi već oko 40. godine života, a rizik mogu povećati i hormonska terapija, višak kilograma i nezdrave navike kao što je pretjerano konzumiranje alkohola.

No to ipak ne znači da žene svih životnih dobi ne bi trebale barem jednom godišnje obaviti preventivni pregled dojki. Preporučuje se da žene već s 20 godina obavljaju ultrazvučne preglede, dok bi nakon 40. godine žene krenu raditi mamografske preglede.

Ako se otkrije na vrijeme, rak dojke je izlječiv u preko 95% posto slučajeva, pa važnost preventivnog pregleda ne treba posebno naglašavati.

Osim ultrazvuka i mamografije, jako je važan i tzv. samopregled pomoću kojeg žene putem dodira mogu same otkriti kvržice i sumnjive promjene na dojkama.

Ne zaboravite da ovaj pregled - život znači, a u znak podrške svim ženama oboljelim od raka dojke, napravite ga baš u septembru u jednoj od naših poliklinika!

A šta je sa zdravljem muškaraca?

Mnoga istraživanja i ankete su pokazale da muškarci mnogo rjeđe posjećuju ljekara nego žene, te da se općenito smatraju 'jačim i otpornijim', no naravno prava istina je da muškarci, baš kao i žene, moraju 

voditi brigu o svom zdravlju te obavljati preventivne preglede koji bi im mogli spasiti život.

Tako se od 1999. godine, 19. novembar u svijetu obilježava kao Dan muškaraca, a cijeli mjesec novembar je posvećen muškom zdravlju.

Kako bi cijela priča dobila na značaju, muškarci širom svijeta tokom novembra puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju. Ova inicijativa, popularno nazvana Movember, danas u svijetu okuplja ogroman broj muškaraca koji na ovaj način poručuju da je muško zdravlje bitno.

Movember kao globalna kampanja posebno stavlja akcenat na rak prostate i druga maligna oboljenja koja pogađaju muškarce. Rak prostate, baš kao i rak dojke, izlječiv je ako se otkrije na vrijeme te, kako tvrde ljekari, o važnosti preventivnog pregleda uopšte ne treba raspravljati. No, mnogi se pitaju kako se testirati te kako izgleda pregled prostate, pa ćemo u nekoliko rečenica pojasniti šta takav pregled podrazumijeva;

Prvo je neophodno napraviti PSA (Prostata Specifični Antigen) testiranje koje se radi putem pretrage krvi. PSA test nije dijagnostički test za rak prostate, ali njegov rezultat svrstava pacijenta u određenu kategoriju rizika na osnovu čega Vaš ljekar, ako je potrebno, preporučuje dalji postupak u liječenju.

Prvi PSA test je preporučljivo napraviti sa 40 godina starosti, ali i ranije ukoliko je neko u Vašoj porodici imao rak prostate ili ste sami iz nekog razloga posumnjali u zdravlje i funkcionalnost svoje prostate.

Ne prepuštajte zdravlje slučaju

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, i to u svakom životnom dobu. Adekvatno zdravstveno osiguranje u slučaju bolesti i dugotrajnog liječenja doslovno može spasiti život, no omogućiti Vam i miran i bezbrižan život uz vrhunske ljekare i bez straha od visokih troškova liječenja.

UNIQA zdravstveno osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled.

Kako bi osiguranicima ponudili što bolji i širi spektar usluga, UNIQA zdravstveno osiguranje nudi četiri paketa zdravstvenog osiguranja: VITAL Standard, VITAL Comfort, VITAL Exclusive i VITAL Elite. Pored navedenog na raspolaganju Vam je Drugo liječničko mišljenje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Kupovinom ovog osiguranja, osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Bezbrižan život i sigurna budućnost je želja svih ljudi, a kako niko ne može predvidjeti ili spriječiti neprijatnosti, tu je UNIQA zdravstveno osiguranje koje pruža dodatnu sigurnost osiguranicima.

Bitno je spomenuti da je za sve osiguranike tu i MedUNIQA dežurna linija - koja je otvorena 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici (kontakt telefon: +387 61 107 599).

Budimo sretni i zdravi uz UNIQA zdravstveno osiguranje! Zdravlje na prvom mjestu!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Osiguranje od nezgode

Ne dozvolite da iznenadna bolest, nezgoda ili bolničko liječenje osim zdravlja ugroze i Vašu finansijsku stabilnost. Dovoljna je jedna mudra odluka koja može da obezbijedi prijeko potrebnu sigurnost. 

Mršanje počinje u glavi

Za neke životna tema, za druge sezonska pojava: skidanje suvišnih kilograma. Ali zašto je mršanje uopće tako teško? Problem često je psihičke prirode, a ne fizičke. Pročitajte više u našem novom blogu.

Korisni savjeti za borbu protiv zimske depresije

Tokom zimskih mjeseci često primjećujemo manjak energije i poleta, te se susrećemo sa takozvanom zimskom depresijom. Saznajte ovdje šta je zimska depresija i kako se može spriječiti, odnosno liječiti

Za početak zime: Najbolji topli napici bogati vitaminima

Voćni napici kao što su frapei i smoothies vežu prvenstveno za ljeto, dok su tipični zimski napici čajevi i tople čolokade. Međutim, ipak nam je zimi potrebno mnogo više vitamina kako bi jačali naš imuni sistem, te smo za vas pripremili spisak najukusnih toplih smoothies-a.

Veganstvo, vegetarijanstvo & bezglutenska ishrana

Veganstvo, vegetarijanstvo, bezglutenska ishrana - mnogo je alternativa u današnjici. Međutim, koji su njihovi prednosti i nedostaci. Pravilan odabir ishrane je individualan i ovisi od mnogih zdravstvenih faktora. Pročitajte više o tome u našem novom blogu.

Savjeti psihologa: Kako da pokrenemo naše hormone sreće?

Naše tijelo stvara i luči niz hormona koji utiču pozitivno na našu psihu, a da bi ih lučio potrebni su mu određeni vanjski, ali i unutrašnji faktori. U nastavku vam predstavljamo najutjecajnije hormone sreće kao i savjete kako da pomognete vašem tijelu da iste stvara.

Ružičasti oktobar - savjeti za prevenciju karcinoma dojke

Oktobar se obilježava kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke, najčešćeg tipa karcinoma kod žena. Budući da i dalje nije poznato šta ga uzrokuje, nemoguće ga je spriječiti, ali postoje ipak koraci koje možemo poduzeti u vidu prevencije.

Sve što trebate znati o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Razmišljate o Dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju a imate mnogo otvorenih pitanja i nedoumica? Ovdje pročitajte sve što trebate znati o UNIQA DZO!

Digitalna detoksikacija - da li ste i vi spremni na novi izazov?

Sasvim je uobičajeno i da se družimo putem društvenih mreža, razmjenjujemo poruke i sadržaje. Međutim, pretjerano korištenje uređaja može biti štetno po našu psihu, ali i fizičko zdravlje. Provjerite našu listu „simptoma“ u nastavku i saznajte da li je možda i vama potrebna digitalna detoksikacija.

Priroda i stres - kako boravak u prirodi doprinosi zdravlju

Stres je skoro pa neizbježna pojava savremenog života, pogotovo u urbanim sredinama gdje nas brzi ritam i dugi dani prepuni obaveza iscrpljuju i fizički i mentalno. Stručnjaci su jednoglasni u preporuci da je boravak u prirodi najbolji način da se naš organizam oporavi i napuni pozitivnom energijom.

Mladeži i ljeto – zaštita kože od melanoma

Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odlaskom na more i uživanjem na suncu. Ipak, treba biti oprezan prilikom izlaganja suncu, jer nas ono dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja. Prevencija je vrlo važna, pa uz nekoliko mjera zaštite zabava na suncu može da počne!

Kako smanjiti stres na radnom mjestu?

Na radnom mjestu znamo često biti pod stresom, što se negativno odražava kako na naše psihičko, tako i na fizičko zdravlje. Stoga smo za vas pripremili par savjeta kako da svedete stres na minimum!

Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava kao mjesec muškog zdravlja. Stoga smo za vas izdvojili tri najčešće "muške" bolesti i savjete kako možete priječiti njihov nastanak.

Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Iza popularnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, njihovo širenje je teško zaustaviti. Ipak, postoje pravila koja se koriste u prevenciji i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte ovdje savjete stručnjaka!

Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija  je definitivno - puštanje brkova!  Svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na žensko zdravlje uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Pripremili smo sa vas 8 najštetnijih navika i načine kako ih možete rješiti.

Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Sezona prehlade i gripe

Prehlada i gripa nas uvijek podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan.