Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Sezona godišnjih odmora je gotova, jesen nam je već pokucala na vrata i polako se vraćamo svojim svakodnevnim životnim obavezama.

Iako je ljetu kraj, ne trebamo zaboraviti da je jesen doba novih početaka, povratka u školu i na posao, te idealno vrijeme da se pozabavimo onim možda manje zabavnim, no svakako jako bitnim stvarima u životu, krenuvši od svog zdravlja i zdravlja svoje porodice.

Kada govorimo o jeseni i zdravlju, onda svakako ne smijemo zaboraviti da je ovo godišnje doba u svijetu poznato upravo po podizanju svijesti o dvjema zloćudnim bolestima, raku dojke i raku prostate.

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni, te da Vama i Vašim najdražima preventivna briga o zdravlju i redovni pregledi doslovno mogu spasiti život.

Pregled koji život znači

U septembru ili kako ga još zovu 'mjesecu ružičastih traka' širom svijeta obilježavamo borbu protiv zloćudnog raka dojke kod žena.

Rak dojke se veoma rijetko javlja kod mladih djevojaka, no s godinama rizik od ove bolesti se povećava. Veća opasnost od obolijevanja ove bolesti dolazi već oko 40. godine života, a rizik mogu povećati i hormonska terapija, višak kilograma i nezdrave navike kao što je pretjerano konzumiranje alkohola.

No to ipak ne znači da žene svih životnih dobi ne bi trebale barem jednom godišnje obaviti preventivni pregled dojki. Preporučuje se da žene već s 20 godina obavljaju ultrazvučne preglede, dok bi nakon 40. godine žene krenu raditi mamografske preglede.

Ako se otkrije na vrijeme, rak dojke je izlječiv u preko 95% posto slučajeva, pa važnost preventivnog pregleda ne treba posebno naglašavati.

Osim ultrazvuka i mamografije, jako je važan i tzv. samopregled pomoću kojeg žene putem dodira mogu same otkriti kvržice i sumnjive promjene na dojkama.

Ne zaboravite da ovaj pregled - život znači, a u znak podrške svim ženama oboljelim od raka dojke, napravite ga baš u septembru u jednoj od naših poliklinika!

A šta je sa zdravljem muškaraca?

Mnoga istraživanja i ankete su pokazale da muškarci mnogo rjeđe posjećuju ljekara nego žene, te da se općenito smatraju 'jačim i otpornijim', no naravno prava istina je da muškarci, baš kao i žene, moraju 

voditi brigu o svom zdravlju te obavljati preventivne preglede koji bi im mogli spasiti život.

Tako se od 1999. godine, 19. novembar u svijetu obilježava kao Dan muškaraca, a cijeli mjesec novembar je posvećen muškom zdravlju.

Kako bi cijela priča dobila na značaju, muškarci širom svijeta tokom novembra puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju. Ova inicijativa, popularno nazvana Movember, danas u svijetu okuplja ogroman broj muškaraca koji na ovaj način poručuju da je muško zdravlje bitno.

Movember kao globalna kampanja posebno stavlja akcenat na rak prostate i druga maligna oboljenja koja pogađaju muškarce. Rak prostate, baš kao i rak dojke, izlječiv je ako se otkrije na vrijeme te, kako tvrde ljekari, o važnosti preventivnog pregleda uopšte ne treba raspravljati. No, mnogi se pitaju kako se testirati te kako izgleda pregled prostate, pa ćemo u nekoliko rečenica pojasniti šta takav pregled podrazumijeva;

Prvo je neophodno napraviti PSA (Prostata Specifični Antigen) testiranje koje se radi putem pretrage krvi. PSA test nije dijagnostički test za rak prostate, ali njegov rezultat svrstava pacijenta u određenu kategoriju rizika na osnovu čega Vaš ljekar, ako je potrebno, preporučuje dalji postupak u liječenju.

Prvi PSA test je preporučljivo napraviti sa 40 godina starosti, ali i ranije ukoliko je neko u Vašoj porodici imao rak prostate ili ste sami iz nekog razloga posumnjali u zdravlje i funkcionalnost svoje prostate.

Ne prepuštajte zdravlje slučaju

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, i to u svakom životnom dobu. Adekvatno zdravstveno osiguranje u slučaju bolesti i dugotrajnog liječenja doslovno može spasiti život, no omogućiti Vam i miran i bezbrižan život uz vrhunske ljekare i bez straha od visokih troškova liječenja.

UNIQA zdravstveno osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled.

Kako bi osiguranicima ponudili što bolji i širi spektar usluga, UNIQA zdravstveno osiguranje nudi četiri paketa zdravstvenog osiguranja: VITAL Standard, VITAL Comfort, VITAL Exclusive i VITAL Elite. Pored navedenog na raspolaganju Vam je Drugo liječničko mišljenje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Kupovinom ovog osiguranja, osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Bezbrižan život i sigurna budućnost je želja svih ljudi, a kako niko ne može predvidjeti ili spriječiti neprijatnosti, tu je UNIQA zdravstveno osiguranje koje pruža dodatnu sigurnost osiguranicima.

Bitno je spomenuti da je za sve osiguranike tu i MedUNIQA dežurna linija - koja je otvorena 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici (kontakt telefon: +387 61 107 599).

Budimo sretni i zdravi uz UNIQA zdravstveno osiguranje! Zdravlje na prvom mjestu!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Osiguranje od nezgode

Ne dozvolite da iznenadna bolest, nezgoda ili bolničko liječenje osim zdravlja ugroze i Vašu finansijsku stabilnost. Dovoljna je jedna mudra odluka koja može da obezbijedi prijeko potrebnu sigurnost. 

Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava i kao Movember – mjesec muškog zdravlja. Muškarcima se pripisuje atribut jačeg spola, međutim kada je zdravlje u pitanju, medicina ukazuje na to da oni često pretrpe veće i ozbiljnije posljedice od bolesti naspram žena. Razlog tome jeste da vode manje računa o svom zdravlju i odlažu posjetu doktoru do zadnjeg momenta, kada zna biti kasno, nažalost.

Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija i najraširenija je definitivno - puštanje brkova! Podsticanjem muškaraca da u mjesecu novembru puste brkove i preuzmu odgovornost za svoje zdravlje, te zdravlje svojih prijatelja i članova porodice, Movember je zaživio i u BiH, te svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, te se lako prenose s čovjeka na čovjeka, njihovo širenje je teško kontrolisati i zaustaviti. Ipak, postoje određena univerzalna pravila koja se koriste u prevenciji kao i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte savjetne stručnjaka i pridržavajte se uputa. Samo zdrav čovjek može biti istinski sretan!

Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Već 17 godina uzastopno, novembar predstavlja mjesec u čijem fokusu stoji zdravlje muškaraca. Iza sada već tradicionalnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled.

Misli na sigurno ljetno putovanje

Klik do individualnog, porodičnog ili grupnog osiguranja uz popust od -10% na online kupovinu do kraja ljeta!

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na tome kako izgledamo i kako se osjećamo u određenoj dobi možemo u velikoj mjeri zahvaliti genetici, no ona nije jedini faktor koji utiče na naše zdravlje i izgled. Na žensko zdravlje, vitalnost te mladolik izgled uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo ili ih svjesno zanemarujemo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Ove navike se obično vežu uz životni stil i način na koji se odnosimo prema našem tijelu, odnosno fizičkom i mentalnom zdravlju. Pročitajte više ...

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Sezona prehlade i gripe

Prehlada i gripa nas uvijek podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan.