Požar u kući ili stanu – kako pravilno reagovati

Dom je naše sigurno utočište u kojem ne čuvamo samo naše materijalne vrijednosti, već u njima stvaramo i naša najljepša sjećanja. Niko od nas ne voli razmišljati o nezgodama koje se mogu desiti i zbog kojih u jednom trenu možemo ostati bez krova nad glavnom, međutim nažalost takva dešavanja su sve učestalija. Pored šteta nastalih vodom, sve češće se javljaju požari u stanovima ili kućama, a naročito u zimskom periodu kada se mnogi staovnici griju pomoću drva i uglja. Kako zbog jednog trenutna nepažnje ne bi izgubili sve što ste godinama stvarali, donosimo vam par savjeta kako da se ponašate u slučaju požara.

Pravilna zaštita oprema
I najodgovornijim osobama se može desiti da nekada zaborave ugasiti peglu blagovremeno ili da zaborave isključiti pećnicu ili kolo. Iz tog razloga je uvijek dobro u domu imati senzore za dim i protivpožarni aparat. Sa ova dva vrlo povoljna i praktična alata, možete spriječiti požar, odnosno ublažiti njegove posljedice u skoro 90% slučajeva.

Pravilo broj jedan – nema mjesta za paniku
Kada primijetite dim u stanu ili kući ili vidite plamen, najvažnija stvar jeste da ne paničite i da ostanete sabrani, jer svaki trenutak pravilne reakcije je od velikog značaja. U prosjeku imate 2- 4 minuta dok se mali požar ne pretvori u nekontrolisani požar.

Slijedite sljedeće korake:

 1. Lokalizirajte požar i procijenite situaciju
  Ukoliko se radi o manjem lokalnom požaru i procijenili ste da ga možete sami ugasiti, prva stvar jeste da prekinete dotok električne energije prije poduzimanja daljih koraka, naročito ako ćete požar gasiti vodom.
 1. Upozorite ukućane i susjede o požaru
  Izvedite starije osobe i djecu iz doma i obavijestite susjede o požaru, te zamolite da vam pomognu u gašenju ukoliko se počeo širiti.
 1. Pozovite vatrogasce
  Ako shvatite da niste u stanju da vatru sami ugasite, odmah pozovite vatrogasce na 123. Vrlo je važno da vatrogascima prenesete što detaljnije informacije putem telefona, kako bi vam mogli dati upute gašenja do njihovog dolaska.
 1. Napustite prostor čim prije
  Mnogima je prva reakcija da otvore prozore kada ugledaju požar, međutim stručnjaci to nikako ne savjetuju. Prozore trebate otvoriti u zadimljenim prostorijama, dok u prostorijama koje gore zatvorite iste kako bi smanjili koncentraciju kisika i usporili širenje vatre.

Dodatni savjeti za svaki slučaj:

 • Dim se diže u visinu, te ako napuštate kuću ili zgradu tokom požara, navlažite peškir I stavite ga preko nosa i usta, te se spustite na koljena i krećite prema izlazu
 • Oprez kod požara nastalim paljenjem masnoće! Ukoliko vam se zapali tava ili šerpa, nikad ne gasite istu vodom, plamen će se time dodatno povećati. Pokušajte ugasiti šporet i poklopiti šerpu ili tavu metalnim poklopcem kako bi istu ugušili.
 • Najvažnije dokumente poput pasoša, vrijednosnih papira kao i novac i nakit držite uvijek zajedno na jednom mjestu,da u slučaju evakuacije možete sačuvati iste.

Osigurajte svoju imovinu

Dodatna mjera zaštite od požara svakako je osiguranje imovine. Nekad je dovoljan i mali požar da uništi nešto što je vama dragocjeno. UNIQA osiguranje imovine nudi tri vrste paketa, a svaki paket uključuje osiguranje od požara. Također, uz UNIQA pakete osiguranje stana i kuće imate pravo i na hitne intervencije majstora u kući gratis, a za kupovinu online ostvarujete popust od 30%! Uz svaku polisu, UNIQA vam poklanja i osiguranje od nezgode za sve članove domaćinstva do 30.09.2021!

Misli, živimo bolje zajedno – Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Izdvojeni proizvodi
Osiguranje stana i kuće

Nijedno mjesto nije poput doma. U njega ste uložili ljubav, vrijeme, trud i godine napornog rada. Osiguranje porodične kuće ili stana pokriva rizike koji u trenutku mogu uništiti sve što ste godinama vrijedno stvarali. Mislite na vrijeme i spavajte bezbrižno!

Osiguranje imovine

Svakodnevno ste okruženi rizicima koji prijete Vama i Vašoj imovini. UNIQA Vam pruža mogućnost da se zaštite od različitih opasnosti kojima su izložene Vaše poslovne prostorije, namještaj, zalihe, mašine i ostala oprema.