Praktično pakovanje kofera za odmor

Rado putujem, nerado se pakujem – moto je većine nas prije odmora. Rijetko kome se nije dogodilo da je na putovanje krenuo sa punim koferom nepotrebnih stvari, dok su one zaista potrebne zaboravljene kod kuće. Umjesto da uživamo u putu ka odredištu odmora, mučimo se sa teškim koferima, doplatom na aerodromima zbog prekoračenja kilaže ili se guramo u autu zajedno sa prtljagom. Donosimo vam par savjeta kako da se praktično spakujete i izbjegnete nepotrebni stres.

 

Pravilo pola-pola

Ljeti je ipak zahvalnije pakovati se jer nam ne treba teška, debela garderoba, pogotovo jakne i čizme. Prvo se zapitajte čime ćete se baviti na odmoru – da li ćete puno hodati, planinariti, baviti se nekim sportom ili ćete jednostavno izležavati se na plaži, čitati knjigu i koji put otići u restoran na večeru? U svakom slučaju vrijedi pravilo da bi garderoba trebala zauzeti pola kofera, a sve ostalo, poput obuće i kozmetike, bi trebalo stati u drugu polovicu. Dozvolite sebi još jedan ruksak ili torbu za laptop u koju ćete spakovati uređaje, punjače, dokumente i knjigu za čitanje. To bi zaista trebalo biti dovoljno za ugodan odmor i neopterećenost stvarima.

Tri para obuće za sve prilike

Obuća nam zauzima najviše prostora u koferu, međutim, ljeti je dovoljno imati 3 para obuće: papuče za plažu, jedan par sandala/cipela za restorane i kafiće, te patike za lako hodanje. Ujedno, putujte u najglomaznijem paru obuće, radi dodatne uštede mjesta u koferu.

Limitirajte kozmetičke preparate

Šamponi, gelovi za tuširanje te razni preparati za njegu kože i kose možete spakovati u praktične putne bočice koji zauzimaju mnogo manje mjesta od originalnog pakovanja. Ukoliko imate namjeru odsjesti u hotelu ili kod prijatelja ili porodice, sasvim je dovoljno da ponesete samo četkicu za zube.

Formacija pakovanja 4-3-2-1

Ako idete na ljetni odmor, onda bi ova formacija 4-3-2-1 trebala biti okosnica pakovanja: 4 para donjeg veša + čarape, 3 majice, 2 šorca/bermude i 1 pantalone za muškarce, te 2 šorca/suknje i 1 haljina za žene. Uz to još spakujte dva kupaća kostima (da ne sjedite u vlažnom) te 1 kardigan za prohladne večeri. Ova količina garderobe bi zaista trebala biti dovoljna za jedan prosječan odmor.

Pakujte se nekoliko dana prije puta

Pakovanje unaprijed je dobar trik iz par razloga. Kao prvo, duže ćete osjećati uzbuđenje zbog putovanja. Time ćete ujedno sebi dati vremena da procijenite šta vam zaista treba za put, a i imat ćete vremena da kupite ili pripremite stvari koje vam još nedostaju. Prednost je i u tome što ćete izbjeći paniku i nervozu pakovanja noć prije puta, kad su ljudi i najviše skloni da spakuju stvari koje im ne trebaju. Također, mirnije ćete zaspati noć prije puta, pa ćete na put krenuti odmorni.

Par dodatnih savjeta

  • Birajte boje robe koje se međusobno lijepo slažu, pa ćete od svega nekoliko odjevnih predmeta dobiti više različitih kombinacija.
  • Birajte materijale koji se ne gužvaju, koji se brzo suše i koji su lagani. Ponesite i malo pakovanje deterdženta za veš.
  • Kada pakujete kofer, rolajte stvari i vežite ih gumicom, dobit ćete više mjesta. Sitnije predmete spakujte u obuću u kesicama.

Putno osiguranje za pravi odmor

Ako ste dobrog zdravlja, nema potrebe da kofer dodatno pretrpavate medicinskim potrepštinama i lijekovima „za svaki slučaj“. Puno važnije „za svaki slučaj“ je da izvadite putno zdravstveno osiguranje, pa da takve brige ostavite vašoj osiguravajućoj kući. UNIQA putno zdravstveno osiguranje, koje u ova današnja komplikovana vremena nudi i zaključenje dodatnog pokrića za COVID-19, će vam omogućiti da putujete sigurno. Jednostavno, brzo i povoljno, UNIQA vam daje i dodatnih 10% popusta na online kupovinu! Možete izvaditi individualno, porodično ili grupno osiguranje, a za sve detalje posjetite uniqa.ba.

 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Izdvojeni proizvodi
 
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.