Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Da li ste dovoljno hrabri za ove stilove brkova? Puštamo ih do 30. novembra, a brijemo se kolektivno 01. decembra!

Rođena u Australiji, ideja i kampanja Movember se u svijetu obilježava već 15 godina, a njen glavni cilj je da širom svijeta pokrene dijalog i podigne svijest o važnosti muškog zdravlja. Sudjelovanjem u ovoj kampanji muškarci mogu pokrenuti razgovor o fizičkom, ali i mentalnom zdravlju muškaraca koje je širom svijeta još uvijek tema o kojoj se malo govori.

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija i najraširenija je definitivno - puštanje brkova! Podsticanjem muškaraca da u mjesecu novembru puste brkove i preuzmu odgovornost za svoje zdravlje, te zdravlje svojih prijatelja i članova porodice, Movember je zaživio i u BiH, te svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

Zašto učestvovati u kampanji Movember?

Pod stigmom pojma o 'jačem spolu', mnoge bolesti, među njima i one reproduktivnih organa kao što su neugodni i bolni prostatitis te rak prostate i testisa, često bivaju dijagnosticirane u poodmaklom stadiju kad je liječenje dugotrajno i neizvjesno.

Pored ovog, kao što smo spomenuli, tabu tema je i mentalno zdravlje muškaraca. Da se radi o temi o kojoj se često ne govori, pokazuju i postotci u broju samoubistava kod muškaraca koji su širom svijeta više nego dvostruko veći od postotka saomoubistava kod žena.

Zanemarivanje simptoma depresije, izbjegavanje odlaska ljekarima i psiholozima može ostaviti trajne a i fatalne posljedice zbog čega se i kampanja Movember zadnjih godina sve više usmjerava upravo prema prevenciji i liječenju mentalnih bolesti kod muškaraca.

Pravila kampanje Movember su laka. Da bi potakli ljude da doniraju novac, pokrenu razgovor i naprave stvarnu promjenu, muškarci širom svijeta u novembru briju bradu a puštaju brkove. Pored toga što sudjelovanjem u Movemberu podižete svijest o muškom zdravlju, puštanje i uređivanje brkova može biti itekako zabavno i omogućiti vam da u svakoj prilici započnete razgovor o ovom ukrasu muškog lica i vašim razlozima za uključivanje u kampanju.

Pronađite svoj stil i pustite brkove

Ako ste ovog novembra odlučili biti hrabri i lice ukrasiti nečim malo ekscentričnijim od standardnih brkova, donosimo vam pet stilova u uređivanju brkova uz koje sigurno nećete ostati neprimjećeni;

Kamiondžijski brkovi

Kamiondžijski (eng. trucker) stil oblikovanja brkova podrazumijeva guste i duže brkove u obliku obrnute konjske potkovice. Ove brkove ćete možda malo teže oblikovati sami, posebno ako ih do sad niste nosili, pa ovaj posao prepustite frizeru. Najbolje rezultate pri oblikovanju 'kamiondžijskih' brkova ćete postići ukoliko bradu niste obrijali barem nekih mjesec dana.

Možda jedan od najpopularnijih vlasnika kamiondžijskih brkova je profesionalni hrvač i glumac Hulk Hogan, a ovaj stil nošenja brkova je 80-ih godina prošlog vijeka također postao popularan među vozačima motocikala i obožavateljima rock muzike u SAD odakle se proširio na cijeli svijet.

Chevron brkovi

Chevron stil se smatra 'teškom kategorijom' brkova i označava veće, guste i uredno podrezane brkove u obliku obrnutog slova V. Ime su dobili prema oznaci vojnog čina kakve možemo vidjeti na rukavima oficirskih uniformi.

Ovaj stil je jednostavan za oblikovanje i održavanje, no za njega su vam ipak potrebni prirodno gusti brkovi.

Za globalnu popularnost Chevron brkova najviše su zaslužni glumac Tom Selleck i njegova uloga u seriji 'Magnum' koja se u svijetu prikazivala 80-ih godina prošlog vijeka, te pokojni Freddie Mercury, karizmatični pjevač grupe Queen i jedan od najboljih vokala u historiji moderne muzike. U novije vrijeme ovaj stil održavanja brkova 'oživjeli' su i drugi slavni muškarci kao što su fudbaler David Beckham, te glumci George Clooney, Will Ferrell i Nick Offerman.

Olovka brkovi

Olovka (eng. pencil) brkovi su, kao što im i samo ime govori, tanki, pravolinijski ali i elegantni brkovi, a u modu su ušli još početkom vijeka, u tzv. Zlatnom dobu Hollywooda. Ovaj stil se najčešće povezuje s glumačkim legendama kao što su Clark Gable i Erol Flynn, a obično se nose uz sami rub ili malo iznad linije usana.

Olovka stil je prilično lak za održavanje, a dobra vijest je što vam za njega nisu potrebni prirodno gusti brkovi. Ipak, kako bi izgledali uredno, ove ćete brkove morati redovno skraćivati trimerom ili makazama.

Iako malo neobičan u današnje vrijeme, od ovog stila ne trebate bježati, posebno ne tokom mjeseca novembra. Drugim riječima, svaki put kad vas neko pita zašto ste se odlučili baš za ove brkove, vi im možete ukazati na važnost svjetske kampanje za očuvanje muškog zdravlja!

Dalijevski brkovi

Za ovaj ekscentrični stil brkova će vam trebati duže od jednog mjeseca, ali možete biti sigurni da će oni izazvati pažnju gdje god se nađete! Ime su, kako možete i pretpostaviti, dobili po slavnom španskom slikaru Salvadoru Daliju, a razne varijante ovih dugih i stiliziranih brkova i danas su omiljene među umjetnicima, muzičarima i ljubiteljima ekscentričnih modnih stilova.

Za njihovu popularnost zaslužan je i Kapetan Kuka, jedan od glavnih karaktera bajke o Petru Panu, pa su ovi 'uvijeni' brkovi postali gotovo neizostavan detalj u portretiranju gusara u igranim i animiranim filmovima.

Za Dalijevske brkove postoji samo jedno pravilo: Pustite brkove da narastu, pa ih pustite da narastu još!

Ako vam se ovaj stil sviđa, ali želite njegovu umjereniju varijantu, odlučite za engleske brkove. Stiliziraju se na sličan način kao i Dalijevski no kraći su te njihovi vrhovi nisu uvijeni prema gore, već uz pomoć voska 'formirani' u ravne linije.

Zappa brkovi

Još jedan američki stil u nošenju brkova ime je dobio po pokojnom muzičaru i kompozitoru Franku Zappi. Tokom njegove izuzetne karijere koja je trajala preko 30 godina, Zappa je postao kultna ličnost muzičkog svijeta, pa su njegov stil oblačenja, baš kao i kosa i brkovi ostali modni imperativ za mnoge ljubitelje njegovog lika i djela.

Tako se Zappini gusti brkovi u kombinaciji sa stilski uređenom 'kockicom' brade tik ispod donje usne i danas mogu vidjeti kod mnogih slavnih muzičara, te glumaca koji na ovaj način odaju počast ovom multitalentovanom umjetniku.

Kao i kod mnogih drugih stilova, za Zappa brkove će vam trebati malo gušća i duža brada, a možda i pomoć frizera.

Zdravi i dugovječni uz UNIQA osiguranje

UNIQA osiguranje u BiH i Movember Vas pozivaju da se u mjesecu novembru uključite u kampanju i pustite brkove te da nam putem naše Facebook stranice pošaljete fotografiju svojih brkova s natpisom #movember. Dostavljene fotografije ćemo objaviti na Facebook stranici, a one sa najviše Like-ova nagradit ćemo vrijednim poklonima.

Također, svi muškarci koji u mjesecu novembru zaključe neku od UNIQA polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, na poklon će dobiti i besplatan preventivni PSA pregled koji omogućuje rano otkrivanje raka prostate.

Kupovinom UNIQA zdravstvenog osiguranja online putem UNIQA web shop-a ili bilo koje od 36 poslovnica širom BiH, dobit ćete UNIQA poklon kupon za besplatni pregled prostate, a pregledi se mogu izvršiti putem naše mreže medicinskih ustanova širom BiH.

Budi muškarac, preuzmi odgovornost za svoje zdravlje i pusti brkove! Misli na zdravlje! Misli UNIQA! 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Mršanje počinje u glavi

Za neke životna tema, za druge sezonska pojava: skidanje suvišnih kilograma. Ali zašto je mršanje uopće tako teško? Problem često je psihičke prirode, a ne fizičke. Pročitajte više u našem novom blogu.

Korisni savjeti za borbu protiv zimske depresije

Tokom zimskih mjeseci često primjećujemo manjak energije i poleta, te se susrećemo sa takozvanom zimskom depresijom. Saznajte ovdje šta je zimska depresija i kako se može spriječiti, odnosno liječiti

Za početak zime: Najbolji topli napici bogati vitaminima

Voćni napici kao što su frapei i smoothies vežu prvenstveno za ljeto, dok su tipični zimski napici čajevi i tople čolokade. Međutim, ipak nam je zimi potrebno mnogo više vitamina kako bi jačali naš imuni sistem, te smo za vas pripremili spisak najukusnih toplih smoothies-a.

Veganstvo, vegetarijanstvo & bezglutenska ishrana

Veganstvo, vegetarijanstvo, bezglutenska ishrana - mnogo je alternativa u današnjici. Međutim, koji su njihovi prednosti i nedostaci. Pravilan odabir ishrane je individualan i ovisi od mnogih zdravstvenih faktora. Pročitajte više o tome u našem novom blogu.

Savjeti psihologa: Kako da pokrenemo naše hormone sreće?

Naše tijelo stvara i luči niz hormona koji utiču pozitivno na našu psihu, a da bi ih lučio potrebni su mu određeni vanjski, ali i unutrašnji faktori. U nastavku vam predstavljamo najutjecajnije hormone sreće kao i savjete kako da pomognete vašem tijelu da iste stvara.

Ružičasti oktobar - savjeti za prevenciju karcinoma dojke

Oktobar se obilježava kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke, najčešćeg tipa karcinoma kod žena. Budući da i dalje nije poznato šta ga uzrokuje, nemoguće ga je spriječiti, ali postoje ipak koraci koje možemo poduzeti u vidu prevencije.

Sve što trebate znati o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Razmišljate o Dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju a imate mnogo otvorenih pitanja i nedoumica? Ovdje pročitajte sve što trebate znati o UNIQA DZO!

Digitalna detoksikacija - da li ste i vi spremni na novi izazov?

Sasvim je uobičajeno i da se družimo putem društvenih mreža, razmjenjujemo poruke i sadržaje. Međutim, pretjerano korištenje uređaja može biti štetno po našu psihu, ali i fizičko zdravlje. Provjerite našu listu „simptoma“ u nastavku i saznajte da li je možda i vama potrebna digitalna detoksikacija.

Priroda i stres - kako boravak u prirodi doprinosi zdravlju

Stres je skoro pa neizbježna pojava savremenog života, pogotovo u urbanim sredinama gdje nas brzi ritam i dugi dani prepuni obaveza iscrpljuju i fizički i mentalno. Stručnjaci su jednoglasni u preporuci da je boravak u prirodi najbolji način da se naš organizam oporavi i napuni pozitivnom energijom.

Mladeži i ljeto – zaštita kože od melanoma

Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odlaskom na more i uživanjem na suncu. Ipak, treba biti oprezan prilikom izlaganja suncu, jer nas ono dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja. Prevencija je vrlo važna, pa uz nekoliko mjera zaštite zabava na suncu može da počne!

Kako smanjiti stres na radnom mjestu?

Na radnom mjestu znamo često biti pod stresom, što se negativno odražava kako na naše psihičko, tako i na fizičko zdravlje. Stoga smo za vas pripremili par savjeta kako da svedete stres na minimum!

Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava kao mjesec muškog zdravlja. Stoga smo za vas izdvojili tri najčešće "muške" bolesti i savjete kako možete priječiti njihov nastanak.

Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Iza popularnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, njihovo širenje je teško zaustaviti. Ipak, postoje pravila koja se koriste u prevenciji i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte ovdje savjete stručnjaka!

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na žensko zdravlje uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Pripremili smo sa vas 8 najštetnijih navika i načine kako ih možete rješiti.

Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni 

Sezona prehlade i gripe

Prehlada i gripa nas uvijek podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan.