Šarm i unikatnost života u potkrovlju

Prošla su vremena kad su potkrovlja služila samo za ostavu stvari ili su čak ostajala potpuno neiskorištena jer nije bilo ni ideje šta bi s njima, osim možda pretvoriti ih u atelje za slikarstvo zbog neobičnog stropnog, dnevnog svjetla. Trend naseljavanja tavanskih prostora krenuo je iz svjetskih metropola u posljednjih 10-20 godina, ne samo zbog relativno povoljnijih cijena takvih nekretnina u odnosu na standardne, već i zbog želje za drugačijim, atipičnim prostorom za život. S obzirom da gotovo da ne postoje dva ista potkrovlja, ono je idealan izbor za one koji traže unikatan životni ambijent.

Prednosti stana u potkrovlju
Posebno su interesantna potkrovlja u starim, austrougarskim zgradama, gdje dijelovi stropa mogu ići u visinu i po 5 metara, a gradnja starih meštara dolazi do izražaja u profinjenoj izradi detalja. Izloženost pogledu potpornih drvenih greda daje domu šarm i toplinu, a poseban ugođaj čine i prozori raznih oblika, ponekad i ovalnog. Zidovi različitih visina i brojne kosine čine prostor interesantnim te posebno privlačnim onima kojima je estetika sastavni dio profesije, poput dizajnera interijera, arhitekata ili umjetnika. Ipak, najveću posebnost čini svjetlo – krovni prozori pružaju pogled izravno na nebo! Stanari ovakvih životnih prostora kažu da im se dopada biti „prvi do neba“ ili da im je „samo nebo granica“. Za život u potkrovlju odlučit će se i oni koji ne vole da im bilo ko hoda iznad glave, kao i oni koji žele izbjeći gradsku buku. Ipak, život u potkrovlju nije za svakoga.

Ograničenja koja treba uzeti u obzir
Oni koji ne vole stanove na visokim spratovima, a posebno u starim zgradama bez lifta definitivno neće se odlučiti za takav životni stil, bez obzira na šarm samog prostora. Potkrovlje nije idealan izbor ni za one koji su izrazito praktični i vole maksimalnu funkcionalnost prostora jer potkrovlja su prilično komplikovana za opremiti. Dodatan izazov čine i kosi prozori koji direktno prenose sva dešavanja sa nebesa: od sunca koje prži, preko kiše koja glasno dobuje o prozor ili snijega koji se na njemu nakuplja. Potrebno je zapravo naučiti živjeti u ovakvom prostoru i šta uraditi sa ovim pojavama – kako se zaštititi od sunca ili npr. kako čistiti snijeg, a neupitno je da se mora investirati u najkvalitetniju moguću stolariju..

Najvažniji aspekti življenja u potkrovlju
Najvažniji aspekt za dobar život u potkrovlju je sam krov. Važno je dobro provjeriti njegovo stanje, konstrukciju, toplotnu i hidro izolaciju. Bolje je prije useljenja dodatno uložiti u kvalitetan materijal i zaštititi prostor nego kasnije (skupo) sanirati posljedice. Najćešće štete u stanu se upravo mogu povezati upravo sa lošom krovnom konstrukcijom. Međutim, pored vlažnih zidova, plijesni i loše izolacije stolarije, problem mogu biti i požari nastali nemarom. Naročito krovnim prozori mogu predstaviti veliki rizik, zbog jačine svjetlosnih zraka koje se intenzivira od stakla, te predstavlja opasnost za lako zapaljive predmete.

Činjenica je i  da su ovakvi prostori ljeti topliji, a zimi hladniji od standardnih. Grijanje i hlađenje prostora ovdje igraju veću ulogu nego u prosječnom stanu. Klima uređaj je praktički neophodan u potkrovlju, a potrebno ga je montirati na najvišu poziciju u stanu.  

Sigurnost koja čini stan domom
Da bi život u potkrovlju bio zaista bezbrižan, opremite vaš dom još jednom dodatnom zaštitom: UNIQA polisom osiguranja stana ili kuće. U ponudi su tri paketa za osiguranje stana uz maksimalna pokrića, a posebna pogodnost uz svaki paket je GRATIS usluga majstor u kući za hitne intervencije. Popravke grijanja, vodoinstalateri, električari, staklari i bravari bit će vam na usluzi za hitne slučajeve 24/7, 365 dana u godini. Uz majstora u kući, kupovinom polise osiguranja imovine do 30.septembra 2021.godine dobijate na poklon i osiguranje od nezgode za sve članove domaćinstva!
Na web stranici UNIQA provjerite sve vrste pokrića, a uz online kupovinu ostvartujete i popust od 30%!
Misli – Živimo bolje zajedno, Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Prelomni naslov
Osiguranje stana i kuće

Nijedno mjesto nije poput doma. U njega ste uložili ljubav, vrijeme, trud i godine napornog rada. Osiguranje porodične kuće ili stana pokriva rizike koji u trenutku mogu uništiti sve što ste godinama vrijedno stvarali. Mislite na vrijeme i spavajte bezbrižno!

Osiguranje imovine

Svakodnevno ste okruženi rizicima koji prijete Vama i Vašoj imovini. UNIQA Vam pruža mogućnost da se zaštite od različitih opasnosti kojima su izložene Vaše poslovne prostorije, namještaj, zalihe, mašine i ostala oprema.