Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor vlastitim automobilom, kucnuo je čas da obavite nekoliko redovnih provjera na vašem 'metalnom ljubimcu'.

Kvar u putu je zadnje što želite, a pravilna briga o autu prije putovanja vas može poštediti mnogih neugodnosti na cesti i gubitka dragocjenog vremena. Donosimo vam par savjeta o tome šta provjeriti na autu prije polaska na savršen godišnji odmor.

- Provjera motornog ulja i ostalih tečnosti u automobilu

Ono što se uvijek prvo preporučuje prije polaska na put je provjera nivoa ulja u motoru. Osim nivoa, provjerite i stanje ulja u vašem automobilu te ako je potrebno, zamijenite ga novim. Pored ovih provjera, savjetuje se da u automobilu uvijek imate i rezervnu količinu motornog ulja.

Obavezno provjerite nivoe rashladne tečnosti, te ulje za kočnice. Također, ukoliko vozite novije auto, provjerite nivo aditiva za DPF ili FAP filter.

Provjerite metlice na brisačima te ih po potrebi zamijenite, a ne zaboravite i dovoljnu količinu tečnosti za stakla koja se brzo troši prilikom dužih putovanja.

- Provjerite pritisak i stanje automobilskih guma

Ne zaboravite provjeriti pritisak u gumama budući da previsok ili prenizak nivo pritiska može dovesti do oštećenja gume. Bitno je naglasiti da ovo uveliko utiče na sigurnost vožnje a i na potrošnju goriva. Svaki vozač mora posjedovati i rezervnu gumu, čiji pritisak također trebate provjeriti prije puta. Za sigurno putovanje, dubina šare na ljetnim gumama bi trebala da iznosi oko 2mm, te prije puta izvršite i ovu provjeru.

- Ispravnost klima uređaja

Klima u autu je spas u vrelim ljetnim danima, pa nemojte zaboraviti provjeriti ispravnost ovog uređaja u vašem automobilu. Ako i pored punjenja tečnošću za hlađenje vaš uređaj ne radi punim kapacitetom, kod stručnjaka obavite kompletan servis klima sistema. Velike razlike između vanjskih temperatura i temperature u autu nisu preporučljive iz zdravstvenih razloga pa se preporučuje da ova razlika ne bude veća od pet stepeni.

- Svjetla, signalizacija i sigurnosna oprema

Prije puta provjerite ispravnost svjetala i signalizacije na automobilu, a ne zaboravite na sigurnosnu opremu koju morate imate u autu. Tu ubrajamo 

trokut ali i reflektirajuće prsluke za sve putnike, obaveznu prvu pomoć kao i alat za popravke na autu koje možete obaviti sami. Dizalicu ne trebamo posebno spominjati, jer bez nje vam rezervna guma ništa ne znači.

- Djeca u autu

Ako putujete s vašim najmlađima, onda znate da je njihova sigurnost prilikom putovanja najvažnija. Ovo se naravno prvenstveno odnosi na posjedovanje ispravne i odgovarajuće auto sjedalice. Ukoliko vaš automobil posjeduje ISOFIX 'kukice'', provjerite da li sjedalica ima odgovarajuće vezice i da li je pravilno pričvršćena.

Uvijek pogledajte predviđeni datum trajanje sjedalice, te ispravnost ostale opreme na sjedalici. Isto tako pregledajte da li je već pretrpila neko oštećenje, a ako sjedalicu posuđujete ili kupujete iz druge ruke, informišite se da li je prethodni vlasnik možda imao saobraćajnu nesreću dok je sjedalica bila u upotrebi.

I na kraju, ako niste sigurni u vlastitu provjeru ili mislite da vam je nešto promaklo, redovni servis automobila obavite kod automehaničara i tako otklonite svaku sumnju u sigurno putovanje na more.

Pored pregleda automobila, nemojte zaboraviti pratiti vijesti i na vrijeme se informisati o stanju na putevima i eventualnim gužvama na graničnim prelazima. Ovo vam može uštediti dosta vremena i skratiti čekanje na granicama u vrelim ljetnim danima.

Ako u autu nemate GPS navigacijski uređaj, prije polaska na godišnji odmor na vaš mobilni telefon možete instalirati neku od mnogobrojnih GPS aplikacija koje su se pokazale kao jako dobra alternativa ovim uređajima. Preporučujemo Navigator app koja radi offline.

- Šta u slučaju kvara?

Ukoliko se ipak desi da na putu doživite neku neugodnost, u današnje vrijeme ne morate puno brinuti.

Kako bi vaša vožnja bila bezbrižna, pobrinite se da prije puta imate odgovarajuće osiguranje za vaš automobil koje uključuje pomoć na putu. Ova pomoć je dostupna u bilo koje doba dana ili noći, bilo da se nalazite u našoj zemlji ili negdje u Evropi. Nova osiguranja nude popravku automobila na licu mjesta, prevoz do prvog servisa, zamjensko vozilo ili smještaj na nekoliko dana u slučaju većeg kvara ili udesa.

 'UNIQA S.O.S. Pomoć na putu' povoljno objedinjuje sve pomenute usluge uz neograničen broj asistencija godišnje te vam garantuje bezbrižnu vožnju gdje god se nalazili.

Da bi ste dodatno uštedili vrijeme, kupite svoje auto osiguranje online. Za sve one kojima je kupovina osiguranja online praktičnija od standardne, UNIQA web shop nudi i poseban popust prilikom kupovine svake polise! Samo osigurani možemo biti sretni! Želimo vam sretan put!


 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Korisni savjeti - putovanje sa djecom

Putovati u autu sa djecom se znatno razlikuje od solo putovanja odraslih. Međutim, uz malo planiranja, porodično putovanje može postati prava avantura. Donosimo vam par savjeta kako ćete svi uživati u dugoj vožnji.

Najčešći kvarovi na automobilu i kako ih izbjeći

Mnogi od kvarova zbog kojih nas automobil iznenada „iznevjere“ mogu se i izbjeći uz malo preventivnog djelovanja, te vam donosimo pregled najčešćih uzroka kvara na automobilu i šta možemo uraditi da ih spriječimo.

Zašto nekada više ulažemo u automobile nego u sebe?

Mnogo vremena, novca i pažnje posvećujemo održavanju i uljepšavanju naših vozila ali jeste li se ikada zapitali otkud tolika ljubav prema njemu? U nastavku saznajte nekoliko razloga vezanosti čovjeka za njegov automobil.

Savjeti za brzu i uspješnu prodaju automobila

Prodaja automobila mnogima predstavlja mukotrpnu proceduru koja pri tome oduzima i mnogo vremena i živaca. Kako bi što brže i uspješnije prodali automobil,  donosimo vam par savjeta kako da se najbolje pripremite!

Šta trebate znati o zamjeni ljetnih guma

Vrijeme je za zamjenu guma na automobilima! U nastavku teksta provjerite šta trebate znati o kupovini ljetnih guma, kada je vrijeme za nove gume te šta uraditi sa zimskim gumama do sljedeće zime!

Sam svoj majstor: Jednostavni savjeti za duži vijek automobila

Iako se za svaki ozbiljniju sumnju u ispravnost automobila uvijek preporučuje odlazak stručnjaku, svako od nas može naučiti nekoliko jednostavnih i praktičnih radnji koje produžuju "životni vijek" automobila.

Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

Vječno pitanje izbora između "benzinca" ili "dizelaša" je dobilo na konkurenciji – pogon na autoplin. Donosimo vam najveće prednosti, ali i nedostatke autoplina ukoliko ste razmišljali o ovoj alternativi.

6 najčešćih i najopasnijih grešaka vozača u ljetnom periodu

Naročito tokom ljetnog perioda, veliki broj nesreća uzrokovan je zbog neopreza i umora vozača. Kako bi vaše putovanje učinili sigurnim, izdvajamo najčešće greške koje vozači čine.

Praktični savjeti: Jeste li obavili ljetni servis automobila?

Priprema vozila za ljetne uslove jednako je važna kao i priprema za vožnju tokom zime. Donosimo vam par praktičnih savjeta kako ćete još više uživati u vašem automobilu tokom ljeta.

Stiže mjesec ljubavi: Izaberi najbolji poklon za Valentinovo

Dan zaljubljenih je idealna prilika da se sa svojom boljom polovinom uputimo u romantični bijeg u drugi grad ili relaksirajući vikend na moru, a prigodan poklon će putovanje učiniti dodatno nezaboravnim!

6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Polovna vozila se najčešće prodaju u online oglasnicima ili na auto pijacama, a bez detaljne provjere, ova kupovina može biti rizična. Donosimo vam par savjeta na šta da obratite pažnju kada kupujete polovno auto.

Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

Kvar na autu je zadnje što želimo i prije polaska na duže putovanje, predlažemo da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila, naročito ako putujete po zimskim uslovima.