Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor vlastitim automobilom, kucnuo je čas da obavite nekoliko redovnih provjera na vašem 'metalnom ljubimcu'.

Kvar u putu je zadnje što želite, a pravilna briga o autu prije putovanja vas može poštediti mnogih neugodnosti na cesti i gubitka dragocjenog vremena. Donosimo vam par savjeta o tome šta provjeriti na autu prije polaska na savršen godišnji odmor.

- Provjera motornog ulja i ostalih tečnosti u automobilu

Ono što se uvijek prvo preporučuje prije polaska na put je provjera nivoa ulja u motoru. Osim nivoa, provjerite i stanje ulja u vašem automobilu te ako je potrebno, zamijenite ga novim. Pored ovih provjera, savjetuje se da u automobilu uvijek imate i rezervnu količinu motornog ulja.

Obavezno provjerite nivoe rashladne tečnosti, te ulje za kočnice. Također, ukoliko vozite novije auto, provjerite nivo aditiva za DPF ili FAP filter.

Provjerite metlice na brisačima te ih po potrebi zamijenite, a ne zaboravite i dovoljnu količinu tečnosti za stakla koja se brzo troši prilikom dužih putovanja.

- Provjerite pritisak i stanje automobilskih guma

Ne zaboravite provjeriti pritisak u gumama budući da previsok ili prenizak nivo pritiska može dovesti do oštećenja gume. Bitno je naglasiti da ovo uveliko utiče na sigurnost vožnje a i na potrošnju goriva. Svaki vozač mora posjedovati i rezervnu gumu, čiji pritisak također trebate provjeriti prije puta. Za sigurno putovanje, dubina šare na ljetnim gumama bi trebala da iznosi oko 2mm, te prije puta izvršite i ovu provjeru.

- Ispravnost klima uređaja

Klima u autu je spas u vrelim ljetnim danima, pa nemojte zaboraviti provjeriti ispravnost ovog uređaja u vašem automobilu. Ako i pored punjenja tečnošću za hlađenje vaš uređaj ne radi punim kapacitetom, kod stručnjaka obavite kompletan servis klima sistema. Velike razlike između vanjskih temperatura i temperature u autu nisu preporučljive iz zdravstvenih razloga pa se preporučuje da ova razlika ne bude veća od pet stepeni.

- Svjetla, signalizacija i sigurnosna oprema

Prije puta provjerite ispravnost svjetala i signalizacije na automobilu, a ne zaboravite na sigurnosnu opremu koju morate imate u autu. Tu ubrajamo 

trokut ali i reflektirajuće prsluke za sve putnike, obaveznu prvu pomoć kao i alat za popravke na autu koje možete obaviti sami. Dizalicu ne trebamo posebno spominjati, jer bez nje vam rezervna guma ništa ne znači.

- Djeca u autu

Ako putujete s vašim najmlađima, onda znate da je njihova sigurnost prilikom putovanja najvažnija. Ovo se naravno prvenstveno odnosi na posjedovanje ispravne i odgovarajuće auto sjedalice. Ukoliko vaš automobil posjeduje ISOFIX 'kukice'', provjerite da li sjedalica ima odgovarajuće vezice i da li je pravilno pričvršćena.

Uvijek pogledajte predviđeni datum trajanje sjedalice, te ispravnost ostale opreme na sjedalici. Isto tako pregledajte da li je već pretrpila neko oštećenje, a ako sjedalicu posuđujete ili kupujete iz druge ruke, informišite se da li je prethodni vlasnik možda imao saobraćajnu nesreću dok je sjedalica bila u upotrebi.

I na kraju, ako niste sigurni u vlastitu provjeru ili mislite da vam je nešto promaklo, redovni servis automobila obavite kod automehaničara i tako otklonite svaku sumnju u sigurno putovanje na more.

Pored pregleda automobila, nemojte zaboraviti pratiti vijesti i na vrijeme se informisati o stanju na putevima i eventualnim gužvama na graničnim prelazima. Ovo vam može uštediti dosta vremena i skratiti čekanje na granicama u vrelim ljetnim danima.

Ako u autu nemate GPS navigacijski uređaj, prije polaska na godišnji odmor na vaš mobilni telefon možete instalirati neku od mnogobrojnih GPS aplikacija koje su se pokazale kao jako dobra alternativa ovim uređajima. Preporučujemo Navigator app koja radi offline.

- Šta u slučaju kvara?

Ukoliko se ipak desi da na putu doživite neku neugodnost, u današnje vrijeme ne morate puno brinuti.

Kako bi vaša vožnja bila bezbrižna, pobrinite se da prije puta imate odgovarajuće osiguranje za vaš automobil koje uključuje pomoć na putu. Ova pomoć je dostupna u bilo koje doba dana ili noći, bilo da se nalazite u našoj zemlji ili negdje u Evropi. Nova osiguranja nude popravku automobila na licu mjesta, prevoz do prvog servisa, zamjensko vozilo ili smještaj na nekoliko dana u slučaju većeg kvara ili udesa.

 'UNIQA S.O.S. Pomoć na putu' povoljno objedinjuje sve pomenute usluge uz neograničen broj asistencija godišnje te vam garantuje bezbrižnu vožnju gdje god se nalazili.

Da bi ste dodatno uštedili vrijeme, kupite svoje auto osiguranje online. Za sve one kojima je kupovina osiguranja online praktičnija od standardne, UNIQA web shop nudi i poseban popust prilikom kupovine svake polise! Samo osigurani možemo biti sretni! Želimo vam sretan put!


 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Sam svoj majstor: Jednostavni savjeti za duži vijek automobila

Današnji tempo života nam ostavlja malo vremena da se sami pozabavimo održavanjem našeg automobila, no mnogi ljudi zapravo uživaju u ovome te brigu o svom limenom ljubimcu smatraju hobijem. Ovako ćemo uštediti vrijeme i novac koje trošimo prilikom ostavljanja vozila kod automehaničara i za najmanju sitnicu ili na autopraonicama za detaljno čišćenje.

Stiže mjesec ljubavi: Izaberi najbolji poklon za Valentinovo

Dan zaljubljenih je idealna prilika da ljubav iskažemo nekom posebnom gestom kao što je romantični bijeg u neki dosad neistraženi grad, relaksirajući vikend na moru ili jednostavno romantičnu, intimnu večeru u vlastitom domu.

6 najčešćih i najopasnijih grešaka vozača u ljetnom periodu

Nesreće i različite neugodnosti na putu se dešavaju iz brojnih razloga, no statistike pokazuju da tokom ljeta veliki broj nezgoda uzrokuju upravo greške neopreznih i umornih vozača. Kako bi vaše putovanje učinili sigurnim i bezbrižnim, izdvajamo najčešće greške koje vozači čine.

Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

Vječno pitanje izbora između "benzinca" ili "dizelaša" i kod nas dobilo novi odgovor – motor s pogonom na smjesu propan-butan odnosno autoplin. Ugradnja plina u automobil se vrši u ovlaštenim servisima, a najviše se isplati onima koji provode puno vremena u autu tj. onima koji godišnje prelaze nekoliko desetina kilometara, no pored mnogih prednosti, plin u autu ima i određene mane.

Praktični savjeti: Jeste li obavili ljetni servis automobila?

Baš kao i pred zimu, stanje našeg automobila je potrebno provjeriti i dolaskom ljeta. Priprema vozila za ljetne uslove je poželjna zbog veće udobnosti i sigurnosti, ali i zbog izbjegavanja skupih popravki te nepredviđenih kvarova za vrijeme godišnjeg odmora i ljetnih putovanja.

6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Polovna vozila se najčešće prodaju u online oglasnicima ili na auto pijacama, a bez detaljne provjere, ova kupovina može biti prilično rizična. Donosimo nekoliko savjeta o tome na šta obratiti pažnju kad kupujete polovno auto;

Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

Kvar na autu je zadnje što želimo i prije polaska na duže putovanje, predlažemo da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila