Vodič za roditelje: Šta Vaša djeca rade na internetu?

Da li zaista znate šta Vaša djeca rade na internetu?

Djeca brzo uče i vole tehnologiju te se u današnje vrijeme već od najranijih dana služe internetom. U školskoj dobi vrijeme provedeno na internetu ispunjava većinu njihovog slobodnog vremena, što u prosjeku iznosi negdje oko 4-5 sati dnevno.

Budući da je internet medij koji nudi široke mogućnosti obrazovanja, informisanja, komunikacije ali i zabave, on djeci nudi mnoge korisne sadržaje, ali isto tako krije i brojne opasnosti i rizike. Internet je zapravo prava riznica neprimjerenih i neželjenih sadržaja, i to posebno kada govorimo o mladima i djeci koji često nisu svjesna online opasnosti odnosno nemaju znanja ni iskustva kako prepoznati istinu od laži i kako vrednovati različite informacije i sadržaje na koje nailaze.

Pravilna briga o djeci u 21. vijeku podrazumijeva i sigurnost djece na internetu jer navike i komunikacija koju dijete vodi online može uveliko utjecati na dječje ponašanje i budućnost, posebno kada govorimo o samopouzdanju, kritičkom razmišljanju i uspostavljanju kvalitetnih odnosa sa vršnjacima i s ljudima.

Ono što posebno zabrinjava je da mnogi roditelji ne pridaju puno pažnje dječijim online aktivnostima i ponašanju, što za posljedicu može imati različite neugodnosti ali i dovesti dijete u stvarnu opasnost. U prilog ovome govori činjenica da je prošlogodišnje istraživanje nevladine organizacije 'Global Analitika' iz Sarajeva pokazalo da čak 60 posto roditelja u Bosni i Hercegovini ne zna šta njihovo dijete radi kad je online!

Iako je većini roditelja sigurnost djece na prvom mjestu, isto istraživanje je pokazalo da samo 38 posto ispitanih roditelja smatra da je problem nasilja na internetu prisutan i u BiH. UNIQO brine #ZaSvakoDijete u #BiH

sigurnost na internetu

Opasnosti koje vrebaju na internetu

Danas postoje brojne aplikacije i filteri kojima djeci možete ograničiti pristup određenim online sadržajima i društvenim mrežama, no to djecu i dalje ne štiti od nekih oblika online nasilja i različitih neprimjerenih sadržaja.

Na internetu se nalaze određeni sadržaji koje ne možete blokirati ni kontrolisati, a to su komentari na društvenim mrežama i web stranicama koji mogu sadržavati govor mržnje i linkove na različite neprimjerene sadržaje. Isto tako, određene stranice sadrže brojne reklame i obavijesti s pozivom na 'klik' koje vode na neprimjeren sadržaj, što posebno privlači mlađu djecu koja misle da se iza obavijesti krije neki interesantan ili zabavan sadržaj.

Kako je nemoguće zaštititi dijete od baš svake neprimjerene web stranice, jedan od prvih savjeta za roditelje kada se govori o zaštiti djece na internetu je izgradnja povjerenja u razgovoru s djetetom kako bi se ono, ako se i kad nađe u problemu na internetu, prvo obratilo za roditelju za pomoć i savjet.

Pored toga, stručnjaci smatraju da najveću odgovornost za educiranje djece o online sigurnosti snose upravo roditelji, a i učitelji i nastavnici, koji ne samo da trebaju pružati podršku djetetu već i konstantno pratiti nove trendove na internetu, posebno kad se radi o trendovima i novim opcijama na društvenim mrežama na kojima provode veći dio dana.

Kada govorimo o online sigurnosti vašeg djeteta, bitno je spomenuti nekoliko najčešćih rizika i opasnosti;

Opasni i neprimjereni sadržaji - Internet je pun opasnih i neprimjerenih sadržaja koje je nemoguće u potpunosti izbjeći, pa je u ovom slučaju najvažnije da s djecom razgovarate i utvrdite neki sistem pravila, kakav sigurno imate i kad se radi o nekim drugim stvarima.

Proučite mjere sigurnosti na društvenim mrežama i koristite alate i aplikacije za blokiranje neprimjerenih i pornografskih sadržaja kao što su veoma popularni Qustodio te Kidlogger koji prati šta djeca pretražuju na internetu i gdje se logiraju, a tu je i Zoodles koji je posebno prilagođen maloj djeci.

Jedan od servisa kojeg mnogi roditelji koriste je i OpenDNS FamilyShield koji radi na tako što blokira neprimjerene stranice na svim uređajima koji koriste internet preko kućnog routera. Ovaj servis je jako popularan jer blokira neželjene sadržaje i na mobitelima i tabletima.

Cyberbullying ili online nasilje označava razne oblike uznemiravanja u komentarima ili u privatnim porukama i razgovorima. Cyber nasilnik može biti svako, neko koga dijete poznaje iz škole, nepoznati vršnjaci koje upozna online ili nepoznate i poznate odrasle osobe koje na neki način žele nauditi djetetu. Djeca žrtve cyberbullying-a često ne žele pričati o nasilju zbog osjećaja stida ili straha, pa ako primjetite promjene u ponašanju vašeg mališana, nemojte zaboraviti da uzrok problema može biti online.

Privatni podaci i društvene mreže - Djeca i mladi proteklih godina najviše vremena online provode upravo na društvenim mrežama. Instagram, Snapchat i Facebook djeci omogućuju da se povežu s prijateljima iz škole, stvaraju nova prijateljstva ali i da dijele zabavne sadržaje te igraju igrice.

Društvene mreže, pored brojnih pozitivnih strana, imaju i negativne strane, i to ne samo kada govorimo o potencijalnim opasnostima kao što su neprimjereni sadržaji i stupanje u kontakt s osobama koje se kriju iza lažnih profila. Mnoga istraživanja su pokazala da društvene mreže i kod odraslih a naročito kod djece mogu izazvati manjak samopouzdanja i nezadovoljstvo, bilo da se radi o fizičkom izgledu, imovnom stanju ili rezultatima u školi i drugim aktivnostima. Mlađoj djeci je teže objasniti ove razlike, što je još jedan više razlog da istrajete u namjeri da djecu do određenog uzrasta držite podalje od društvenih mreža.

Stručnjaci savjetuju da, kad dijete bude spremno, zajedno napravite profil te da zajedno proučite opcije i postavke privatnosti kakve ima svaka društvena mreža. Djeci napravite privatni profil i redovno provjeravajte koga ima u prijateljima.

Ne zaboravite da svaka društvena mreža ima i opciju direktne komunikacije s online prijateljima, te slanja fotografija i video snimaka. Npr. Facebook Messenger, a i mnoge druge aplikacije imaju i opciju video poziva koju nasilnici mogu zloupotrijebiti, pa je veoma važno da djeci objasnite opasnosti koje nosi ovakva komunikacija, posebno ako se radi o nepoznatim osobama. Isto tako, Snapchat i Instagram dozvoljavaju objavljivanje lokacije u stvarnom vremenu pa nepoznate osobe s liste prijatelja mogu znati gdje se dijete u tom trenutku nalazi. Razgovarajte s djetetom o opasnostima ove opcije i podesite postavke profila tako da lokaciju mogu vidjeti samo prijatelji koje poznajete.

Većina društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook ili Snapchat, ali i aplikacije za komunikaciju kao što su Viber i WhatsApp su preporučuju djeci od 13. godine života.

Društvena mreža koju djeca koriste od najranijih dana, čak od druge godine života je YouTube. Raznovrsnost zabavnih i edukativnih sadržaja koje nudi ovaj video servis privlačna je čak i bebama, a platforma je tako jednostavna za korištenje da je djeca savladaju mnogo prije nego nauče čitati i pisati.

Ono što je problematično jeste da YouTube također krije mnoge neprimjerene i uznemirujuće sadržaje, a putem opcije 'Recommended' (eng. preporuke) koja se nalazi na stranici mlađa djeca mogu lako doći u dodir u sadržajima koji nisu predviđeni za njihovu dob te se zbuniti ili uplašiti. Povežite YouTube sa svojim mailom kako bi znali šta dijete gleda i imali kontrolu nad sadržajima.

YouTube nije bezazlen ni za stariju djecu, posebno kako se zadnjih godina u svijetu povećao broj takozvanih 'vloggera', odnosno osoba koje putem videa iznose stvari iz privatnog života ili kroz razne tutorijale podučavaju djecu određenim stvarima. To naravno ne znači da je svaki od ovih YouTube kanala opasan, no neki od njih mogu promovisati pogrešne vrijednosti ili čak nasilje i neke opasne hobije, pa povremeno provjerite i šta starija djeca gledaju na YouTubeu.

opasnost internet

Savjeti za roditelje

- Kada dođe vrijeme za to, zajedno s djecom napravite mail adresu i profile na društvenim mrežama. Ovako ćete znati njihove pristupne podatke, te provjeriti s kim dijete komunicira i ko su mu online prijatelji. Koristite gore navedene aplikacije i softvere koji blokiraju neželjene sadržaje i prate dječije aktivnosti online kako bi bili uvjereni da je dijete sigurno, ali i zadovoljno u komunikaciji s prijateljima i osobama koje upozna online

- Savjetujte djecu da na internetu ne ostavljaju puno ime i prezime, kućnu adresu i ime škole, imena roditelja, brojeve telefona ili mobitela i objasnite im zašto odavanje privatnih podataka može biti opasno. Razgovarajte s njima i o drugim opasnostima i neugodnostima kao što su nasilne igrice, internet prevare i lažna predstavljanja.

Pod sloganom 'Sigurno i pametno surfajte internetom' prošle godine je u BiH predstavljena publikacija 'Priče sa interneta', namijenjena djeci i mladima. Ova publikacija na slikovit način prikazuje razne online rizike, a možete je preuzeti ovdje. Brošura je napravljena je u saradnji Ministarstva komunikacija i prometa u BiH, Ambasade Švicarske i Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, te je u potpunosti prilagođena djeci.

- Napravite malu listu pravila kad se radi o online komunikaciji. Upozorite ih da ne stupaju u konverzacije s nepoznatim ljudima te da se nikad i nipošto ne nalaze s ljudima koje su upoznali online. Dobro je poznato da mnogi nasilnici prave lažne profile pretvarajući se da su vršnjaci ili nudeći djeci poklone i druge usluge ukoliko pristanu na susret. Isto tako, djeci objasnite da vam moraju reći ukoliko ih neko uznemirava ili zlostavlja na internetu, bilo da se radi o vršnjačkom nasilju ili odrasloj osobi. Potencijalne online opasnosti je u realnom svijetu moguće spriječiti pravovremenom reakcijom, pa je izgradnja povjerenja u odnosu s djetetom u ovom slučaju ključna. Ako smatrate da se radi o nečem ozbiljnijem od vršnjačkog zadirkivanja ili odrasloj nepoznatoj osobi sa sumnjivim namjerama, nemojte se dvoumiti da o tome obavijestite nadležne institucije.

- Pokažite interes za dječje online aktivnosti i ponekad zajedno gledajte video snimke na YouTube-u ili odigrajte neku igricu. Ovako ćete saznati više o tome šta djeca rade i gledaju kad su online, a i djeca će biti opuštenija kada u budućnosti budete htjeli provjeriti šta rade na internetu.

- S djecom razgovarajte smireno i nemojte im prijetiti 'ukidanjem' interneta ukoliko otkrijete nešto neprimjereno. To može prouzrokovati samo suprotnu reakciju i dovesti dijete do toga da i ubuduće krije svoje online navike. U današnje vrijeme je nemoguće zabraniti djeci korištenje interneta i ona će mu vrlo lako pristupiti i izvan kuće. Pored kompjutera, sada su tu tableti i mobilni telefoni koje mnoga djeca posjeduju, pa je skoro nemoguće kontrolisati kad i gdje će pristupati internetu.

Sigurni uz UNIQO dječiju štednju i osiguranje!

djecije osiguranje

Sigurno i sretno odrastanje podrazumijeva i štednju za sigurnu budućnost Vašeg djeteta zbog čega UNIQA osiguranje u BiH, u svojoj ponudi ima i posebnu polisu osiguranja namijenjenu upravo djeci! UNIQO brine #ZaSvakoDijete u #BiH

UNIQO dječija štednja i osiguranje nudi mnogobrojne pogodnosti za budućnost Vašeg djeteta, s minimalnom godišnjom premijom već od 500 KM. UNIQO dječije osiguranje se može zaključiti u trajanju od 5 do 25 godina, a više informacija o polisi možete saznati u našoj brošuri ili jednostavnim slanjem upita putem kontakt forme UNIQA osiguranja.

Uz UNIQO dječije osiguranje moguće je ugovoriti i dopunsko osiguranje od nezgode, a kao posebna pogodnost tu je i nagrada za Vašeg odlikaša kojeg UNIQO nagrađuje sa 3% od osigurane sume.

Do 15. marta traje UNIQA AKCIJA gdje uz polisu UNIQO dječije štednje i osiguranja poklanjamo UNIQO kišobran!

 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
UniCare

Ovim osiguranjem umanjujemo posljedice teških bolesti ili smrti. U slučaju teške bolesti, osiguraniku se isplaćuje polovina osigurane sume, ali osiguranje se ne prekida. Ako se osiguranik ne razboli za vrijeme trajanja osiguranja, isplaćuje mu se 55% iznosa premije.

UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

Šta je inflacija?

Poskupljenje prehrambenih proizvoda, energenata, pa sve do nekretnina – sve ovo "zahvaljujemo" inflaciji. Ali, šta je uopće inflacija i kako nastaje? Saznajte u našem novom blogu.

 

Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Prednosti rada od kuće su mnogobrojna, a pokazalo se da su mngi zaposlenici čak i produktivniji kada imaju fleksibilno radno vrijeme, međutim ponekada je teško uspostaviti pravi balans između poslovnih i privatnih obaveza tokom dana. Donosimo vam par savjeta kako da izbjegnete ovaj problem.

5 jezika ljubavi

Iskazati nekome ljubav često nije jednostavno. Postoje različiti jezici ljubavi, a svako od nas ih individualno koristi. Kako bi bolje naučili svoj jezik, ali i jezik ljubavi partnera, donosimo vam pregled najčešćih načina iskazivanja ljubavi.

Uspješna jutarnja rutina sa malom djecom

Jutarnje buđenje  samo po sebi nije ničija najdraža aktivnost, još ako uz to imamo i malu djecu koju također moramo spremiti za dan, stres je već unaprijed programiran. Kako bi jutro prošlo što mirnije i pozitivnije, eksperti su predložili par ključnih koraka i savjeta koje danas želimo podijeliti sa vama.

Zašto su žene bolje u rukovođenju s novcem?

Da li ste znali da su žene mnogo odgovornije u odnosu sa novcem naspram muškaraca? Zašto je to tako pročitajte u novom blogu.

3 najčešće novogodišnje odluke i kako istrajati u njima

Nova godina nam stoji pred vratima i nepisano pravilo svih nas jeste „Nova godina – Novi/a ja“. Donosimo sam savjete kako da uspijete ostati istrajni kada su u pitanju tri najčešće novogodišnje odluke.

Štednja na pametan način

Štednja novca je jedan od onih životnih ciljeva koje sami sebi često obećamo, ali teško ih se pridržavamo.Trik kod štednje je da jednostavno s njom započnemo, jer najteže je početi. Slijedi nekoliko savjeta kako uštediti novac na pametan način.

6 najčešćih izgovora za odustajanje od životnog osiguranja

Životno osiguranje jedna je od najvažnijih odluka za zaštitu porodice, ali mnogi ipak odustanu od njega. Predstavljamo vam 6 argumenata zašto ipak ne biste trebali odustati od životnog osiguranja.

Zašto je životno osiguranje najbolji poklon vašem djetetu?

Djeca su naša najveća dragocjenost i želimo biti tu za njih i pružiti im ruku kad im pomoć zatreba. Možda im ne možemo uvijek dati sve što bi željeli, ali jedno sigurno možemo – osiguranje života.

Da li je samcima potrebno životno osiguranje?

Svi se nadamo dobrom standardu života u poznim godinama ili ostvarenju nekog životnog sna, a uz polisu životnog osiguranja naša nadanja možemo pretvoriti u stvarnost, bez obizra na naš trenutni bračni status.

Da li je bolja štednja u banci ili u osiguravajućem društvu?

Lijepo je znati da nas u nekim starijim godinama čeka barem neka finansijska izvjesnost, novac koji smo uložili u štednju! UNIQA vam nudi programe štednje i osiguranja.

Zašto je septembar idealan za putovanje?

Za sve one koji slobodne dane čuvaju za septembar, evo liste razloga zašto putovati u ovo doba godine: manje gužve na cestama, jeftinije cijene smještaja, idealan period za putovanje s djecom i obilazak "mirnih luka"

Vodič za roditelje: Kako pripremiti djecu za školu?

Pored ljubavi i topline koju im pružamo, ne smijemo zaboraviti da su podrška, i česti razgovori s djecom ključni u formiranju njihove ličnosti. Ova podrška je naročito važna prilikom velikih promjena kao što je polazak u školu.

Riječ psihologa: Ljubav ima 5 faza, nemojte odustati u trećoj

Psiholozi tvrde da se tajna sretne veze i 'vječne ljubavi' krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze. Istinska ljubav ima pet faza, a većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće. 

Bezbrižno u novu školsku godinu: 6 korisnih savjeta za roditelje

Kako bi prvi školski dani prošli u pozitivnoj atmosferi, a Vaše dijete što bezbrižnije krenulo u novo poglavlje života, donosimo šest korisnih savjeta za roditelje svakog prvačića.

Pet najvećih nedoumica o životnom osiguranju

Kako postajemo stariji shvatamo da je životno osiguranje realna potreba i jedan od temelja dobrog finansijskog plana. Važno je znati da životno osiguranje nije nedostižno i da uz redovna primanja nema opravdanja da ga ne ugovorimo na vrijeme.

6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo u mladosti

Kako bi izbjegli pogrešne finansijske odluke u mladosti i dali odgovor na pitanje kako pametno postupati s novcem, donosimo pregled 6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo tokom života

Devet jednostavnih načina: Kako uštediti novac?

Prvi korak je uvijek težak, pa tako i kad počnemo štediti, te je prije samog početka štednje neophodno planirati i to dugoročno. Donosimo Vam devet jednostavnih načina kako uštediti novac bez velikih odricanja. Štedimo za budućnost svojih najdražih!

 

 

Da li mi je potrebno životno osiguranje?
Svi znamo da je u mladosti život najbezbrižniji te da se tad posebno ne zamaramo budućnošću, kupovinom stana ili visini penzije.  Ipak, godina se prioriteti mijenjaju, a tako i naši stavovi. Pročitajte sve o dobrobitima životnog osiguranja. 
Kako provesti školski raspust?

Ako planine nisu vaš prvi izbor, tokom raspusta se sa djecom možete zabaviti i u gradu. To može biti neki sport ili druge aktivnosti za koje dijete nema vremena tokom školske godine. Donosimo vam par zanimljivih ideja.

Pretreniranost

Kako u životu tako i u sportu perfekcionizam ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Ako krenemo od prednosti, tu svakako spadaju motivacija, marljiv rad, posvećenost rezultatima, te želja za učenjem i ličnim razvojem. Međutim nedostataka ima više.

Životni ciljevi

Postavljanju životnih ciljeva treba pristupiti na uravnotežen i balansiran način. Ako postavite nerealne i neostarive ciljeve, oni postaju izvor frustracija i nezadovoljstva, jer zacrtane ciljeve ne ostvarujete u relanom vremnu i dolazi do gubitka motivacije.

Životne odluke

Odluke koje donosimo na putu do ostvarivanja životnih ciljeva su naše, ali ne i samo naše. Bez obzira koje smo ciljeve postavili, kakva očekivanja imamo, da li su ona realna ili nerealna, kvalitet našeg života zavisi od našeg zdravlja i od dragih ljudi koji nas okružuju.

Da li je i Vašem djetetu potrebno osiguranje?

Kao i svaki roditelj, sigurno se pitate kako da djetetu obezbijedite najbolje obrazovanje? Kako da mu pomognete da se osamostali? Kako da mu priuštite dragocjen poklon za vjenčanje ili novo automobil nakon završetka školovanja?

Korištenje tableta

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog napretka, stalni smo korisnici interneta, raznih društvenih mreža, pristupa nemjerljivom broju informacija koje su nam svakodnevno dostupne. Vodite li dnevnik o vremenu koje provedete na spravama poput mobitela, tableta ili računara?

Detoksikacija - vodič za proljetno čišćenje organizma

Proljeće je doba kad se priroda budi, ali i kreiraju novi planovi za budućnost. Zajedno s proljećem se budi želja da okrenemo 'novi list' u svom životu, posebno kada je u pitanju naše zdravlje i kondicija.