Zašto nekada više ulažemo u automobile nego u sebe?

Mnogi vlasnici automobila svoja auta doživljavaju kao puno više nego samo kao vozila koja im služe da ih prevezu od tačke A do tačke B. Mnogo pažnje, vremena i novca ulažemo u njihovo održavanje i uljepšavanje, a često ne štedimo ni kada je u pitanju popravka i najmanjeg estetskog kvara na njemu.

S druge strane, kada je u pitanju naše zdravlje, znamo ga zanemariti sve do zadnjeg trenutka. Tako npr. odlažemo posjetu stomatologu sve dok bolovi u vilici postaju nesnošljivi ili zanemarimo godišnje preventivne preglede jer ne smatramo da su nam potrebni.

Pa zašto li je to onda tako, otkud tolika ljubav prema automobilu?! U nastavku saznajte nekoliko ključnih razloga vezanosti čovjeka za njegov automobil.

 

Osjećaj slobode
Činjenica je da je pojavom automobila ljudski život olakšan na puno raznih načina. Svijet je zahvaljujući njima postao dosta pristupačniji. Ipak, ono što je osnovni razlog velike čovjekove ljubavi prema njegovom automobilu je osjećaj slobode koji mu automobil pruža. Sjedi i vozi! – parola je koja čini da se mnogi od nas dobro osjećaju, mada će malo ko tek tako samo sjesti u auto i odvesti se u nepoznatom pravcu. Međutim, saznanje da imamo opciju da jednostavno sjednemo u svoje vozilo i odvezemo se gdje god želimo, stvara taj prelijepi osjećaj slobode izbora.

Auto kao dom
Automobil nije zaista pravi dom, ali mnogima to u neku ruku i jeste. Čak i ako smo vlasnici svoje kuće ili stana, najčešće taj prostor dijelimo s drugim ljudima. Nekad moramo živjeti i po njihovim pravilima, te nam nedostaje ličnog prostora, a često i uređenje stana ili kuće nije potpuno po našem ukusu. Zato sa svojim autom možemo da radimo šta želimo! To je naše i samo je naša stvar koje će boje biti sjedišta i šta ćemo sve držati u njemu!  Isto tako, oni koji zbog posla ili stila života provode više vremena u autu nego kod kuće s pravom smatraju svoj automobil drugim domom, onom na točkovima.

U automobilu smo ono što istinski jesmo
U automobilu više nego bilo gdje drugo proživljavamo sve svoje emocije, naravno kad nas niko ne gleda. U automobilu možemo pjevati koliko god glasno želimo i ma kako loše zvučali. Možemo slušati našu omiljenu muziku, biti tužni, iznervirani ili ljuti, a niko nam neće zamjeriti na tome. Naši automobili iz nas izvlače i ono najbolje i ono najgore, ali u svakom slučaju ono što istinski jesmo, a što smo najčešće društveno uslovljeni sakrivati od drugih.

Ljudska psihologija i automobili
Jeste li primijetili da prednji dio auta podsjeća na ljudsko lice? Dva prednja fara sve više podsjećaju na oči, a što je auto modernije i više sportskog karaktera, to je njihov izgled agresivniji. Slična stvar je i sa luksuznim SUV autima. Oni su iz generacije u generaciju sve „moćnijeg“ izgleda, sa oštrijim, naglašenijim linija. S druge strane, porodična auta su napravljena tako da izgledaju „prijateljski“, sa velikim prozorima i okruglastim detaljima. Dizajn automobila nipošto nije slučajan, naprotiv, njihovi proizvođači redovno se konsultuju sa psiholozima kod dizajniranja. U saobraćaju smo zato dosta oprezniji kada smo okruženi sportskim automobilima, jer povezujemo karakterisite automobila sa karakteristikama vozača. Prilikom izbora automobila, mi nesvjesno biramo vrstu automobila koje odgovara najbolje našem karakteru.

Vi brinite o vašem autu, a mi ćemo brinuti o vama

Svaki zaljubljenik automobila zna koliko je važno zaštititi ga, jer pored sve brige i održavanja, mogu se desiti situacije koje su izvan naše kontrole. Kako su potrebe svih vozača različite, UNIQA Osiguranje je kreiralo čak tri vrste kasko osiguranja koje pokrivaju ključne oblasti zaštite, od krađe automobila, štete nastale saobraćajnom nesrećom, pa čak i kad ste je sami skrivili, pa do štete nastale uslijed vremenskih nepogoda ili čak na parkingu ili padom nekog predmeta na automobil. Bilo da je vaše auto stariji ili noviji model, UNIQA auto kasko osiguranje nudi opcije koje su upravo predviđene za određenu starost automobila. Tako npr. Kasko 4+ nudi znatno nižu cijenu za vozila starija od 4 godine, dok je Mini kasko predviđen i za još malo starije automobile, a posebno se preporučuje novim i neiskusnim vozačima.
Posebna pogodnost uz UNIQA Full auto kasko osiguranje jeste da pored punog pokrića za vaš automobil dobijate GRATIS osiguranje vozača i putnika do 30.06.2021. jer život i zdravlje ljudi su najdragocjeniji!
Za više detalja o ponudi i trenutnoj kampanji pronađite OVDJE.

Misli, živimo bolje zajedno – Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Istaknuti proizvodi
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.