6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Kupovina automobila nije jednostavan posao, posebno ako ste se odlučili da uzmete auto od privatne osobe. Iako kupovinom polovnog automobila možete znatno uštediti, ovaj proces je dosta komplikovaniji i podrazumijeva različite provjere, krenuvši od vlasničke dokumentacije pa do samog stanja automobila. Na našim prostorima polovni automobili se mnogo češće kupuju nego novi, a samim time na tržištu se nalaze mnoga vozila u čije porijeklo, stanje i pređenu kilometražu se ne možemo pouzdati, posebno ne na prvi pogled. Zato je prije kupovine željenog modela auta bitno obratiti pažnju na slijedeće stvari:

Izbor automobila

Iako je auto koje je već imalo vlasnike najbolje kupiti od nekog u koga imate povjerenje, takva prilika se ne ukazuje često. Najveći izbor polovnih automobila u današnje vrijeme ćete pronaći u online oglasnicima ili na takozvanim auto pijacama, no da bi ste bili sigurni u svoj izbor, ova ćete auta morati detaljno provjeriti, bilo da se radi o pređenoj kilometraži ili vlasničkoj dokumentaciji. Bitno je spomenuti da ćete ovako naići na mnogo preprodavača kojima je u cilju da što brže prodaju auto, pa se nemojte zalijetati u kupovinu, čak i ako po povoljnoj cijeni nađete vrstu i model auta koji odavno priželjkujete.

Provjerite ponudu na tržištu i uporedite cijene određenog automobila kod različitih prodavača kako bi ustanovili realnu cijenu željenog modela. Više cijene nekad mogu značiti da je auto zaista u izvrsnom stanju, a ne da vas neko želi prevariti pa na taj način, dugoročno gledano, ustvari možete i uštediti.

Ako naiđete na posebno nisku cijenu automobila, to može značiti da je auto pretrpilo oštećenja koja nisu vidljiva na prvi pogled, te da prodavači već duže vremena traže kupca kojem će ga napokon prodati.

Provjera vlasničke dokumentacije

Za adekvatan i detaljan pregled vlasničke dokumentacije automobila nije dovoljan samo uvid u saobraćajnu dozvolu. Saobraćajna dozvola nam daje informacije o tome da li je auto uvezeno, o broju vlasnika u BiH i koliko je dugo prodavač bio u vlasništvu određenog vozila. Ipak, ono što je isto bitno provjeriti je i da li automobil koji kupujete imate certifikat o homologaciji kojeg bi danas trebao imati svaki uvezeni automobil.

kupovina polovnog automobila

Ovaj dokument je garant da osnovni podaci o vozilu odgovaraju stvarnom stanju auta te da su tehnički pregled auta pri uvozu obavili certificirani tehničari i stručni saradnici za homologizaciju u BiH.

Što se tiče tehničkih specifikacija auta kojeg želite kupiti, te informacije možete dobiti kod bh. zastupnika koji su ovlašteni za prodaju određenih brendova automobila.

Ako vam se i nakon ovih provjera nešto učini sumnjivim, pouzdane podatke možete dobiti jedino u policiji i zvaničnim institucijama.

Probna vožnja

Ono što vam reći svaki vlasnik polovnog automobila ali i automehaničar, jeste da nikada ne kupujete auto koje prethodno niste provozali. Ovako ćete sami najbolje provjeriti da li prodavač govori istinu i otkriti eventualne nepravilnosti u radu motora, kočnica i amortizera pa do 'sitnijih' detalja kao što su ispravnost klima uređaja, sigurnosnih pojaseva ili prozora. Testna vožnja bi trebala trajati duže od nekoliko minuta te podrazumijeva vožnju pri različitim brzinama i na različitim cestama. Tako ćete otkriti koliko je vozilo stabilno, te testirati kočnice i kompaktnost amortizera.

Ako niste sigurni u svoju procjenu, sa sobom u probnu vožnju povedite automehaničara ili auto odvezite u specijalizirani servis. Nakon stručne procjene ćete najlakše odrediti da li vam se kupovina isplati ili je ipak bolje da za istu cijenu potražite drugo auto.

Pređena kilometraža

Takozvano vraćanje kilometraže je jedna od najčešćih prevara kod kupovine polovnog auta. Ovim trikom se koriste bivši vlasnici i preprodavači automobila i kod nas i u inostranstvu, pa za početak napravite jednostavan test i uporedite starost automobila sa prikazanom kilometražom. Što je automobil stariji, a pređena kilometraža manja, to više možete biti sigurni u manipulaciju pređenim kilometrima.

Bitno je spomenuti da kada kažemo starost automobila, tu ne mislimo nužno na godinu proizvodnje, nego na opšte stanje vozila koje kupujete. Enterijer auta vam može otkriti mnogo o tome koliko je auto zaista provelo na cesti. To može biti izlizanost sjedala i potrošenost mehanizma za podešavanje, ali i pohaban izgled papučica za gas, kvačilo i kočnicu. Isto tako, obratite pažnju na izlizanost obruča volana i ručke mjenjača jer vam i to može otkriti da je stvarna pređena kilometraža mnogo veća od prikazane. S druge strane, i neuobičajeno nova sjedala, nove papučice ili mjenjač mogu značiti da ih je stari vlasnik namjerno zamijenio da prikrije stvarno stanje.

Ova prevara se nekad može otkriti i provjerom guma. Stari vlasnik na vozilo može staviti potpuno nove gume ili one koje su ravnomjerno izlizane. Da je prevara s gumama jako česta, mogu nam potvrditi i online oglasi u kojima se često prodaju baš takve, ravnomjerno istrošene automobilske gume.

Da li se radi o ukradenom automobilu?

Na našim prostorima ova pojava nije rijetka, a posebno se kradu pa preprodaju automobili proizvedeni u Njemačkoj, kao što su različiti modeli VW Golfa, Audija ali i skupih Mercedesa i BMW-a. Ovi se automobili prodaju s prekucanim brojem šasije, a nekad se mogu prepoznati i na prvi pogled ako primjetite potpune nove brave, oplate i zamijenjena automobilska stakla. Ipak, iskusni preprodavači ukradenih vozila znaju dobro sakriti tragove krađe, pa je najbolji način da s dokumentacijom odete na provjeru u policiju.

Kupoprodajni ugovor i auto osiguranje

Nakon što se dogovorite oko cijene i odlučite za kupovinu auta, ispunjavate kupoprodajni ugovor koji se, uz vaš i potpis bivšeg vlasnika, ovjerava kod notara. Nakon što ovjerite ugovor, vozilo trebate odjaviti od starog vlasnika i prijaviti na sebe, te platiti porez.

Polisu obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti možete uz dogovor preuzeti od prethodnog vlasnika, no na to niste obavezni. Isto pravilo se odnosi i na kasko osiguranje, no u oba slučaja je obavezno da svoju osiguravajuću kuću obavijestite o ovim promjenama te na vrijeme dostavite kupoprodajni ugovor.

Imajte na umu da obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti pokriva samo eventualne štete koji prouzrokujete drugim učesnicima u nesreći, pa ako već nemate jednu, ugovaranje vlastite polise kasko osiguranja se preporučuje i u slučaju kupovine starijeg polovnog vozila.

Popravke na autu su skupe nevezano o kakvom autu se radi, a prednost ugovaranja vlastite polise kasko osiguranja je da uz to povoljno možete ugovoriti i dodatna osiguranja kao što je osiguranje auto stakala i ostvariti bonuse odnosno popuste na osnovnu premiju osiguranja koji mogu iznositi i do 50 posto.

Apsolutno sigurni uz UNIQA pakete obaveznog i dobrovoljnog auto osiguranja

I osiguravajuće kuće u BiH često imaju posebne ponude za stare i nove klijente, pa odvojite malo vremena da pogledate šta određena osiguranja nude kod sklapanja polise auto osiguranja. Ovako možete pronaći ono što vam najbolje odgovara, uštediti novac, a možda ostvariti i neke nove pogodnosti kada je u pitanju auto osiguranje.

UNIQA osiguranje u BiH u svojoj ponudi ima različite polise kada je u pitanju obavezno auto osiguranje i registracija, ali i dva paketa dobrovoljnog osiguranja, Full kasko i Kasko 4+.

Svojim osiguranicima nudimo i plaćanje na rate, a tu su i dodatne pogodnosti za članove UNIQA Loyalty kluba. Pored navedenih osiguranja, za vlasnike automobila nudimo putno osiguranje i UNIQA S.O.S. Pomoć na putu koja obezbjeđuje besplatnu organizaciju pomoći na putu i to neograničen broj asistencija godišnje, 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici bilo gdje u zemlji i Evropi. Kupovinom ovih polise osiguranja do 31. augusta ostvarujete mogućnost učešća u velikoj ljetnoj nagradnoj igri  “Misli na sigurno putovanje!” 

Putem jednostavne kontakt forme na web stranici UNIQA osiguranja možete zatražiti i ponudu za obavezno i dobrovoljno osiguranje vašeg automobila, a odgovore na sva pitanja možete dobiti putem maila ili pozivom na UNIQA Non-Stop dežurni telefon +387 33 289 000.

 

 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Korisni savjeti - putovanje sa djecom

Putovati u autu sa djecom se znatno razlikuje od solo putovanja odraslih. Međutim, uz malo planiranja, porodično putovanje može postati prava avantura. Donosimo vam par savjeta kako ćete svi uživati u dugoj vožnji.

Najčešći kvarovi na automobilu i kako ih izbjeći

Mnogi od kvarova zbog kojih nas automobil iznenada „iznevjere“ mogu se i izbjeći uz malo preventivnog djelovanja, te vam donosimo pregled najčešćih uzroka kvara na automobilu i šta možemo uraditi da ih spriječimo.

Zašto nekada više ulažemo u automobile nego u sebe?

Mnogo vremena, novca i pažnje posvećujemo održavanju i uljepšavanju naših vozila ali jeste li se ikada zapitali otkud tolika ljubav prema njemu? U nastavku saznajte nekoliko razloga vezanosti čovjeka za njegov automobil.

Savjeti za brzu i uspješnu prodaju automobila

Prodaja automobila mnogima predstavlja mukotrpnu proceduru koja pri tome oduzima i mnogo vremena i živaca. Kako bi što brže i uspješnije prodali automobil,  donosimo vam par savjeta kako da se najbolje pripremite!

Šta trebate znati o zamjeni ljetnih guma

Vrijeme je za zamjenu guma na automobilima! U nastavku teksta provjerite šta trebate znati o kupovini ljetnih guma, kada je vrijeme za nove gume te šta uraditi sa zimskim gumama do sljedeće zime!

Sam svoj majstor: Jednostavni savjeti za duži vijek automobila

Iako se za svaki ozbiljniju sumnju u ispravnost automobila uvijek preporučuje odlazak stručnjaku, svako od nas može naučiti nekoliko jednostavnih i praktičnih radnji koje produžuju "životni vijek" automobila.

Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

Vječno pitanje izbora između "benzinca" ili "dizelaša" je dobilo na konkurenciji – pogon na autoplin. Donosimo vam najveće prednosti, ali i nedostatke autoplina ukoliko ste razmišljali o ovoj alternativi.

6 najčešćih i najopasnijih grešaka vozača u ljetnom periodu

Naročito tokom ljetnog perioda, veliki broj nesreća uzrokovan je zbog neopreza i umora vozača. Kako bi vaše putovanje učinili sigurnim, izdvajamo najčešće greške koje vozači čine.

Praktični savjeti: Jeste li obavili ljetni servis automobila?

Priprema vozila za ljetne uslove jednako je važna kao i priprema za vožnju tokom zime. Donosimo vam par praktičnih savjeta kako ćete još više uživati u vašem automobilu tokom ljeta.

Stiže mjesec ljubavi: Izaberi najbolji poklon za Valentinovo

Dan zaljubljenih je idealna prilika da se sa svojom boljom polovinom uputimo u romantični bijeg u drugi grad ili relaksirajući vikend na moru, a prigodan poklon će putovanje učiniti dodatno nezaboravnim!

Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor u vlastitom automobilu, donosimo vam par savjeta šta da provjerite prije polaska na put, kako bi sigurno stigli na vaše odredište.

Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

Kvar na autu je zadnje što želimo i prije polaska na duže putovanje, predlažemo da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila, naročito ako putujete po zimskim uslovima.