Da li je bolja štednja u banci ili u osiguravajućem društvu?

Stara je izreka da je štednja mudrost trošenja. Ipak, svi volimo trošiti kada imamo novca, a štednja nam se tada čini kao odricanje od trenutne potrošnje. Kupiti željene cipele, mobitel, otići na skupu večeru ili uložiti taj iznos u budućnost – dilema je mnogima. Postavljamo sebi pitanje: priuštiti sebi svaku želju ili odreći se trenutnog zadovoljstva, ali spavati mirno jer znamo da smo osigurali svoju budućnost?

S godinama, kako sazrijevamo i shvatamo bolje koliko je život nepredvidljiv, izbor postaje lakši, jer zavolimo sigurnost. Lijepo je znati da nas u nekim starijim godinama čeka barem neka finansijska izvjesnost, novac koji smo uložili u štednju!

Stručnjaci kažu da je bolje početi sa štednjom dok smo mlađi, ne samo zbog dužeg niza godina kroz koji se može skupiti lijep iznos, već i zbog odgovornijeg ponašanja spram novca u međuvremenu i njegove racionalnije potrošnje. Ipak, dob nije presudna, važno je samo donijeti odluku da i naša budućnost vrijedi kao i naša sadašnjost.

Na red tada dolazi druga odluka - gdje i kako štedjeti, u šta uložiti novac? Mogućnosti su razne: banke, osiguravajuća društva, dionice, fondovi itd., ali rizici nisu jednaki. Veći rizici znače potencijalno i veće povrate, ali i veće mogućnosti gubitka, kao što su npr. dionice. Njihova vrijednost ovisi o uspješnosti kompanije koja ih je izdala, a njihova uspješnost se također stalno mijenja. Previše je tu faktora u igri da bi jedna prosječna osoba bez velikog znanja o ekonomiji mogla dobro da se snalazi.

Iz istih razloga većina ljudi se odlučuje na jednu od dvije mogućnosti, štednja u banci ili ugovaranje životnog osiguranja u osiguravajućem društvu. U oba slučaja manji je povrat, ali i manji rizik.

Štednja u banci vs u osiguravajućem društvu

Štednja u banci može biti neoročena, tzv. a vista ili štednja po viđenju, ona je fleksibilna u smislu da joj uvijek imate pristup, ali je i kamata na nju jako niska, nekad čak i 0%. Oročena štednja nudi višu kamatu, ali novcem možete raspolagati tek nakon isteka roka oročenja. Također, u zadnje vrijeme kamate na oročenu štednju su jako male, u prosjeku ispod 1%. Štednja u banci je sigurna, ali nije mnogo isplativa. Ona bukvalno služi da „sklonite novac na stranu“ na određeni period da ga ne biste trošili, a po isteku oročenog roka, dobit ćete otprilike onoliko koliko ste uložili.

Štednja kod osiguravajućeg društva kroz polisu životnog osiguranja, mnogo je više od same štednje, ono je životna investicija.

Pod pojmom životnog osiguranja, mnogi imaju predstavu da će osigurana suma biti isplaćena samo u slučaju smrti osiguranika. Međutim, mnogo veća je vjerovatnoća slučaj doživljenja. Kada istekne osigurani period, osiguranik će dobiti povrat uloženog novca uz pripisanu dobit po polisi za svaku godinu osiguranja.

Životno osiguranje savremeni je oblik zaštite pojedinca ili porodice od rizika od neočekivanih događaja ili šteta. Razlog zašto je ovaj moderni vid štednje toliko popularan je upravo ta njegova dvojakost: ono je i štednja i osiguranje života! Ovisno od vrste proizvoda, pored klasičnog osiguranja života, postoji i životno osiguranje u slučaju doživljenja, smrti i nastupa teške bolesti, kao što je UNIQA Comfort životno osiguranje

Prednosti  UNIQA Životnog osiguranja

Da bismo odgovorili na pitanje da li se isplati ugovoriti životno osiguranje, prođimo prvo par osnova šta ono podrazumijeva:

  • Sklapanjem životnog osiguranja obavezujete se na plaćanje ugovorene premije osiguranja, a društvo za osiguranje zauzvrat se obavezuje isplatiti vam ugovorenu svotu osiguranja pri nastupu osiguranog događaja;
  • Premiju možete uplaćivati mjesečno, kvartalno, polugodišnje, godišnje ili jednokratno, ovisno od paketa za koji se odlučite;
  • U slučaju da nastupi smrt osiguranika, kompletan iznos osigurane sume se isplaćuje njegovim nasljednicima, čak iako je smrt nastupila nakon samo prve uplate;
  • Kod nekih paketa, pokriće osigurane sume podrazumijeva i 20 teških bolesti, te u slučaju nastanka jedne od njih, kompletan iznos se isplaćuje odmah;
  • Pored osigurane svote životnog osiguranja, po isteku polise osiguranik dobija i dodatnu pripisanu dobit po polisi za svaku godinu osiguranja.

Životno osiguranje kao vid štednje u osiguravajućem društvu već po gore navedenom se isplati. Uz to, ono nudi i druge zaštite i sigurnost:

  • životno osiguranje u slučaju smrti osiguranika finansijski olakšava teret porodici
  • može se upotrijebiti kao primanje privatne penzije, pa na taj način poboljšati standard u trećoj životnoj dobi
  • uz dopunsko osiguranje za 55 – 90 KM dodatnog godišnjeg troška, životno osiguranje pruža zaštitu i u slučaju zdravstvenih problema: za slučaj trajne invalidnosti, dnevne naknade za boravak u bolnici, troškove liječenja te lom kostiju.

UNIQA Osiguranje u svojoj ponudi ima pet osnovnih paketa životnog osiguranja, od kojih je jedan i i UNIQO Životno osiguranje, koje je namijenjeno najmlađima i koje će im u budućnosti obezbijediti sredstva za početak samostalnog života i doprinijeti njihovoj izvjesnijoj budućnosti.

Uz životno osiguranje, mogu se zaključiti i niz dopunskih osiguranja kao što je osiguranje od nezgode i NutriFit dopunsko osiguranje. NutriFit je analiza koja nudi svakome da spozna potrebe vlastitog tijela i da u skladu s tim unese promjene u prehrani i stilu života. Ono podrazumijeva ličnu DNK nutrigenetsku analizu koja omogućava personalizirani pristup potrebama tijela, odnosno genetske predispozicije.

Putem online kalkulatora životnog osiguranja brzo i jednostavno možete uraditi izračun, te saznati koji paket je idealan za vas, bilo kao pojedinca ili porodice.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Kapital

Vama i Vašim najbližim olakšajte godine koje dolaze i omogućite planiranje bezbrižne budućnosti. Upravo zbog toga kreirali smo proizvod kojim osiguravate svoj život i ostvarujete najveću finansijsku dobit.

UNIQO

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

Šta je inflacija?

Poskupljenje prehrambenih proizvoda, energenata, pa sve do nekretnina – sve ovo "zahvaljujemo" inflaciji. Ali, šta je uopće inflacija i kako nastaje? Saznajte u našem novom blogu.

 

Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Prednosti rada od kuće su mnogobrojna, a pokazalo se da su mngi zaposlenici čak i produktivniji kada imaju fleksibilno radno vrijeme, međutim ponekada je teško uspostaviti pravi balans između poslovnih i privatnih obaveza tokom dana. Donosimo vam par savjeta kako da izbjegnete ovaj problem.

5 jezika ljubavi

Iskazati nekome ljubav često nije jednostavno. Postoje različiti jezici ljubavi, a svako od nas ih individualno koristi. Kako bi bolje naučili svoj jezik, ali i jezik ljubavi partnera, donosimo vam pregled najčešćih načina iskazivanja ljubavi.

Uspješna jutarnja rutina sa malom djecom

Jutarnje buđenje  samo po sebi nije ničija najdraža aktivnost, još ako uz to imamo i malu djecu koju također moramo spremiti za dan, stres je već unaprijed programiran. Kako bi jutro prošlo što mirnije i pozitivnije, eksperti su predložili par ključnih koraka i savjeta koje danas želimo podijeliti sa vama.

Zašto su žene bolje u rukovođenju s novcem?

Da li ste znali da su žene mnogo odgovornije u odnosu sa novcem naspram muškaraca? Zašto je to tako pročitajte u novom blogu.

3 najčešće novogodišnje odluke i kako istrajati u njima

Nova godina nam stoji pred vratima i nepisano pravilo svih nas jeste „Nova godina – Novi/a ja“. Donosimo sam savjete kako da uspijete ostati istrajni kada su u pitanju tri najčešće novogodišnje odluke.

Štednja na pametan način

Štednja novca je jedan od onih životnih ciljeva koje sami sebi često obećamo, ali teško ih se pridržavamo.Trik kod štednje je da jednostavno s njom započnemo, jer najteže je početi. Slijedi nekoliko savjeta kako uštediti novac na pametan način.

6 najčešćih izgovora za odustajanje od životnog osiguranja

Životno osiguranje jedna je od najvažnijih odluka za zaštitu porodice, ali mnogi ipak odustanu od njega. Predstavljamo vam 6 argumenata zašto ipak ne biste trebali odustati od životnog osiguranja.

Zašto je životno osiguranje najbolji poklon vašem djetetu?

Djeca su naša najveća dragocjenost i želimo biti tu za njih i pružiti im ruku kad im pomoć zatreba. Možda im ne možemo uvijek dati sve što bi željeli, ali jedno sigurno možemo – osiguranje života.

Da li je samcima potrebno životno osiguranje?

Svi se nadamo dobrom standardu života u poznim godinama ili ostvarenju nekog životnog sna, a uz polisu životnog osiguranja naša nadanja možemo pretvoriti u stvarnost, bez obizra na naš trenutni bračni status.

Zašto je septembar idealan za putovanje?

Za sve one koji slobodne dane čuvaju za septembar, evo liste razloga zašto putovati u ovo doba godine: manje gužve na cestama, jeftinije cijene smještaja, idealan period za putovanje s djecom i obilazak "mirnih luka"

Vodič za roditelje: Kako pripremiti djecu za školu?

Pored ljubavi i topline koju im pružamo, ne smijemo zaboraviti da su podrška, i česti razgovori s djecom ključni u formiranju njihove ličnosti. Ova podrška je naročito važna prilikom velikih promjena kao što je polazak u školu.

Riječ psihologa: Ljubav ima 5 faza, nemojte odustati u trećoj

Psiholozi tvrde da se tajna sretne veze i 'vječne ljubavi' krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze. Istinska ljubav ima pet faza, a većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće. 

Bezbrižno u novu školsku godinu: 6 korisnih savjeta za roditelje

Kako bi prvi školski dani prošli u pozitivnoj atmosferi, a Vaše dijete što bezbrižnije krenulo u novo poglavlje života, donosimo šest korisnih savjeta za roditelje svakog prvačića.

Pet najvećih nedoumica o životnom osiguranju

Kako postajemo stariji shvatamo da je životno osiguranje realna potreba i jedan od temelja dobrog finansijskog plana. Važno je znati da životno osiguranje nije nedostižno i da uz redovna primanja nema opravdanja da ga ne ugovorimo na vrijeme.

6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo u mladosti

Kako bi izbjegli pogrešne finansijske odluke u mladosti i dali odgovor na pitanje kako pametno postupati s novcem, donosimo pregled 6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo tokom života

Devet jednostavnih načina: Kako uštediti novac?

Prvi korak je uvijek težak, pa tako i kad počnemo štediti, te je prije samog početka štednje neophodno planirati i to dugoročno. Donosimo Vam devet jednostavnih načina kako uštediti novac bez velikih odricanja. Štedimo za budućnost svojih najdražih!

 

 

Da li mi je potrebno životno osiguranje?
Svi znamo da je u mladosti život najbezbrižniji te da se tad posebno ne zamaramo budućnošću, kupovinom stana ili visini penzije.  Ipak, godina se prioriteti mijenjaju, a tako i naši stavovi. Pročitajte sve o dobrobitima životnog osiguranja. 
Vodič za roditelje: Šta Vaša djeca rade na internetu?

Pravilna briga o djeci podrazumijeva i sigurnost djece na internetu jer komunikacija koju dijete vodi online možeutjecati na dječje ponašanje i njegovu budućnost, posebno kada govorimo o samopouzdanju.

Kako provesti školski raspust?

Ako planine nisu vaš prvi izbor, tokom raspusta se sa djecom možete zabaviti i u gradu. To može biti neki sport ili druge aktivnosti za koje dijete nema vremena tokom školske godine. Donosimo vam par zanimljivih ideja.

Pretreniranost

Kako u životu tako i u sportu perfekcionizam ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Ako krenemo od prednosti, tu svakako spadaju motivacija, marljiv rad, posvećenost rezultatima, te želja za učenjem i ličnim razvojem. Međutim nedostataka ima više.

Životni ciljevi

Postavljanju životnih ciljeva treba pristupiti na uravnotežen i balansiran način. Ako postavite nerealne i neostarive ciljeve, oni postaju izvor frustracija i nezadovoljstva, jer zacrtane ciljeve ne ostvarujete u relanom vremnu i dolazi do gubitka motivacije.

Životne odluke

Odluke koje donosimo na putu do ostvarivanja životnih ciljeva su naše, ali ne i samo naše. Bez obzira koje smo ciljeve postavili, kakva očekivanja imamo, da li su ona realna ili nerealna, kvalitet našeg života zavisi od našeg zdravlja i od dragih ljudi koji nas okružuju.

Da li je i Vašem djetetu potrebno osiguranje?

Kao i svaki roditelj, sigurno se pitate kako da djetetu obezbijedite najbolje obrazovanje? Kako da mu pomognete da se osamostali? Kako da mu priuštite dragocjen poklon za vjenčanje ili novo automobil nakon završetka školovanja?

Korištenje tableta

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog napretka, stalni smo korisnici interneta, raznih društvenih mreža, pristupa nemjerljivom broju informacija koje su nam svakodnevno dostupne. Vodite li dnevnik o vremenu koje provedete na spravama poput mobitela, tableta ili računara?

Detoksikacija - vodič za proljetno čišćenje organizma

Proljeće je doba kad se priroda budi, ali i kreiraju novi planovi za budućnost. Zajedno s proljećem se budi želja da okrenemo 'novi list' u svom životu, posebno kada je u pitanju naše zdravlje i kondicija.