Kako provesti školski raspust?

Radost i sreća tokom školskog raspusta!

Sretno i sigurno odrastanje djeteta podrazumijeva bavljenje sportom kao i boravak na otvorenom, a rekreativni zimski sportovi su djeci prije svega i zabavni, tako da nimalo nećete pogriješiti ako svoje najmlađe i ove godine odvedete na skijanje ili sankanje. Djeca na ovaj način uče nove vještine, ali i grade imuni sistem te ostvaruju kontakt s prirodom što je jako važno za pravilan razvoj djeteta, posebno u današnje vrijeme kada najmlađi, uz kompjuter ili mobilni telefon, provode mnogo vremena u zatvorenom.

Budući da Bosna i Hercegovina, ali i mnoge zemlje u širem regionu nude raznovrsne zabavne sadržaje u najhladnijem godišnjem dobu, zimski raspust je savršeno vrijeme da sa djetetom provedete bar nekoliko dana na planini.

Ako planine nisu vaš prvi izbor, tokom zimskog raspusta se sa djecom možete zabaviti i u gradu. To može biti neki sport, ali i druge kreativne aktivnosti za koje dijete nema vremena tokom školske godine. Na prvu pomisao te mogućnosti možda nisu raznovrsne kao u ljetnim mjesecima, no ipak postoje mnogi načini kako da djecu zabavite i održite aktivnom i tokom zime;

Skijanje

Bosanskohercegovačke planine su jako atraktivne skijašima svih uzrasta, cijene su jako pristupačne u odnosu na inostranstvo, a svaki zimski centar u BiH ima sadržaje i za djecu.

Kako je sigurnost djeteta uvijek najvažnija, prije polaska na putovanje, raspitajte se da li skijališta imaju profesionalne instruktore i škole zimskih sportova za djecu.

Još je važno spomenuti i da djeca brzo rastu pa kako bi uštedili novac na skupoj skijaškoj opremi, za početak je najbolje da opremu iznajmite. Također, posebno ako se radi o manjoj djeci, postoji mogućnost da im se više svidi neka druga aktivnost na snijegu, pa se i u ovom slučaju savjetuje da potrebnu opremu radije iznajmite.

Zdravlje je uvijek na prvom mjestu, pa kako djetetu a i vama odmor ne bi pokvarila prehlada, pobrinite se za da vaš mališan na snijegu bude adekvatno obučen i zaštićen od hladnoće. Djetetu obezbijedite vodootpornu odjeću i rukavice, skijaške naočale, tople čarape i kape od prirodnih materijala te obaveznu kremu za sunčanje za visokim zaštitnim faktorom.

Klizanje

Ukoliko niste planirali odmor na planinama, Vaše mališane obavezno odvedite na klizanje budući da je ono dostupno i u gradovima, a ne samo u ski centrima. Klizanje je omiljena zimska rekreacija, ali i veoma povoljno djeluje na razvoj i zdravlje djeteta. S ovim rekreativnim sportom se može početi vrlo rano, a pri klizanju se dobro razvija motorika, ravnoteža, koordinacija pokreta, te brzina, snaga i izdržljivost.

Plivanje

Iako plivanje nije uobičajena zimska aktivnost, ovaj sport je idealan kako bi Vaše dijete održali aktivnim i tokom hladnih mjeseci. Osim što povoljno utiče na cjelokupni razvoj djeteta, plivanje jača rad pluća i srca te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole. Plivanje utiče i na jačanje samopouzdanja te pozitivno utiče na psihosocijalni i fizički razvoj djeteta

Bilo da se radi o usavršavanju tehnike plivanja ili plivačkim počecima, ukoliko imate priliku, dijete odvedite na bazen ili u plivačku školu. Djeca većinom jako vole vodu, pa će ih ova aktivnost prije svega dobro i zabaviti.

Čitanje

Ukoliko nije imalo poteškoća s nekim predmetom, dijete na raspustu ne treba opterećivati školskim knjigama i lektirama, no to ne znači da bi na odmoru trebali preskočiti posjetu knjižari ili biblioteci. Zajedno pronađite neku zanimljivu knjigu prilagođenu djetetovom uzrastu i interesima. Djeca jako vole enciklopedije, ali naprimjer i fantasy literaturu i stripove, pa mu dopustite da samo odabere žanr knjige u kojoj će uživati.

Čitanje obogaćuje rječnik, razvija koncentraciju i sposobnost zaključivanja, a ima i veliki utjecaj na razvoj djetetove mašte i kreativnosti, što je posebno bitno u današnje doba kad nove tehnologije u video igricama i crtanim filmovima ne ostavljaju puno toga mašti.

Kurs stranog jezika, programiranja ili fotografije

Ako primjetite da dijete ima talenta ili pokazuje interes za neku specifičnu aktivnost kao što je strani jezik, fotografija ili kompjuterske igrice, u svom gradu potražite kurs ili kreativnu radionicu na kojoj dijete može naučiti više o stvarima koje ga zanimaju ali i upoznati vršnjake s istim interesima.

Ukoliko se radi o manjem djetetu ili ako je vaše dijete povučeno, potražite kurs ili radionicu za roditelje i djecu. Tako ćete provesti kvalitetno vrijeme s djetetom izvan kuće, ali i pomoći mu da se opusti među ljudima koje ne poznaje. Gradnja samopouzdanja kroz druženje i učenje novih vještina izvan škole je veoma važna za kasniji samostalni život djeteta i izazove na koje će naići u budućnosti.

Nesvakidašnji sport

Ako vaše dijete nije zainteresirano za standardne sportove i ne uživa u fizičkim aktivnostima, pokušajte naći neku nesvakidašnju aktivnost koja će zadržati pažnju Vašeg mališana, kao što je npr. jahanje ili neka istočnjačka borilačka vještina. Ipak, ovi se sportovi preporučuju starijoj djeci, i uvijek uz trenera i propisanu opremu koja će zaštititi dijete u slučaju nezgode.

Za mlađu djecu odaberite aktivnosti kao što su plivanje ili gimnastika koje su više prilagođene njihovoj dobi. Ovi sportovi pozitivno utiču na fizičke i psihičke sposobnosti te djecu odlično uvode u sportski život.

Sigurno i sretno odrastanje uz UNIQO

Pravilna briga o djeci uključuje i štednju za sigurnu budućnost Vašeg djeteta zbog čega su osiguravajuće kuće širom svijeta, među kojima je i UNIQA osiguranje u BiH, u svoju ponudu uvrstile i posebne polise osiguranja namijenjene upravo djeci.

UNIQO dječija štednja i osiguranje omogućava mnogobrojne pogodnosti za budućnost Vašeg djeteta, s minimalnom godišnjom premijom već od 500 KM. UNIQO dječije osiguranje se može zaključiti u trajanju od 5 do 25 godina, a više informacija o polisi možete saznati u našoj brošuri ili jednostavnim slanjem upita putem kontakt forme UNIQA osiguranja.

Uz UNIQO dječije osiguranje moguće je ugovoriti i dopunsko osiguranje od nezgode, a kao posebna pogodnost tu je i nagrada za Vašeg odlikaša kojeg UNIQO nagrađuje sa 3% od osigurane sume. Zatražite ponudu online ili nas pozovite putem broja telefona +38733289000

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

Šta je inflacija?

Poskupljenje prehrambenih proizvoda, energenata, pa sve do nekretnina – sve ovo "zahvaljujemo" inflaciji. Ali, šta je uopće inflacija i kako nastaje? Saznajte u našem novom blogu.

 

Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Prednosti rada od kuće su mnogobrojna, a pokazalo se da su mngi zaposlenici čak i produktivniji kada imaju fleksibilno radno vrijeme, međutim ponekada je teško uspostaviti pravi balans između poslovnih i privatnih obaveza tokom dana. Donosimo vam par savjeta kako da izbjegnete ovaj problem.

5 jezika ljubavi

Iskazati nekome ljubav često nije jednostavno. Postoje različiti jezici ljubavi, a svako od nas ih individualno koristi. Kako bi bolje naučili svoj jezik, ali i jezik ljubavi partnera, donosimo vam pregled najčešćih načina iskazivanja ljubavi.

Uspješna jutarnja rutina sa malom djecom

Jutarnje buđenje  samo po sebi nije ničija najdraža aktivnost, još ako uz to imamo i malu djecu koju također moramo spremiti za dan, stres je već unaprijed programiran. Kako bi jutro prošlo što mirnije i pozitivnije, eksperti su predložili par ključnih koraka i savjeta koje danas želimo podijeliti sa vama.

Zašto su žene bolje u rukovođenju s novcem?

Da li ste znali da su žene mnogo odgovornije u odnosu sa novcem naspram muškaraca? Zašto je to tako pročitajte u novom blogu.

3 najčešće novogodišnje odluke i kako istrajati u njima

Nova godina nam stoji pred vratima i nepisano pravilo svih nas jeste „Nova godina – Novi/a ja“. Donosimo sam savjete kako da uspijete ostati istrajni kada su u pitanju tri najčešće novogodišnje odluke.

Štednja na pametan način

Štednja novca je jedan od onih životnih ciljeva koje sami sebi često obećamo, ali teško ih se pridržavamo.Trik kod štednje je da jednostavno s njom započnemo, jer najteže je početi. Slijedi nekoliko savjeta kako uštediti novac na pametan način.

6 najčešćih izgovora za odustajanje od životnog osiguranja

Životno osiguranje jedna je od najvažnijih odluka za zaštitu porodice, ali mnogi ipak odustanu od njega. Predstavljamo vam 6 argumenata zašto ipak ne biste trebali odustati od životnog osiguranja.

Zašto je životno osiguranje najbolji poklon vašem djetetu?

Djeca su naša najveća dragocjenost i želimo biti tu za njih i pružiti im ruku kad im pomoć zatreba. Možda im ne možemo uvijek dati sve što bi željeli, ali jedno sigurno možemo – osiguranje života.

Da li je samcima potrebno životno osiguranje?

Svi se nadamo dobrom standardu života u poznim godinama ili ostvarenju nekog životnog sna, a uz polisu životnog osiguranja naša nadanja možemo pretvoriti u stvarnost, bez obizra na naš trenutni bračni status.

Da li je bolja štednja u banci ili u osiguravajućem društvu?

Lijepo je znati da nas u nekim starijim godinama čeka barem neka finansijska izvjesnost, novac koji smo uložili u štednju! UNIQA vam nudi programe štednje i osiguranja.

Zašto je septembar idealan za putovanje?

Za sve one koji slobodne dane čuvaju za septembar, evo liste razloga zašto putovati u ovo doba godine: manje gužve na cestama, jeftinije cijene smještaja, idealan period za putovanje s djecom i obilazak "mirnih luka"

Vodič za roditelje: Kako pripremiti djecu za školu?

Pored ljubavi i topline koju im pružamo, ne smijemo zaboraviti da su podrška, i česti razgovori s djecom ključni u formiranju njihove ličnosti. Ova podrška je naročito važna prilikom velikih promjena kao što je polazak u školu.

Riječ psihologa: Ljubav ima 5 faza, nemojte odustati u trećoj

Psiholozi tvrde da se tajna sretne veze i 'vječne ljubavi' krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze. Istinska ljubav ima pet faza, a većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće. 

Bezbrižno u novu školsku godinu: 6 korisnih savjeta za roditelje

Kako bi prvi školski dani prošli u pozitivnoj atmosferi, a Vaše dijete što bezbrižnije krenulo u novo poglavlje života, donosimo šest korisnih savjeta za roditelje svakog prvačića.

Pet najvećih nedoumica o životnom osiguranju

Kako postajemo stariji shvatamo da je životno osiguranje realna potreba i jedan od temelja dobrog finansijskog plana. Važno je znati da životno osiguranje nije nedostižno i da uz redovna primanja nema opravdanja da ga ne ugovorimo na vrijeme.

6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo u mladosti

Kako bi izbjegli pogrešne finansijske odluke u mladosti i dali odgovor na pitanje kako pametno postupati s novcem, donosimo pregled 6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo tokom života

Devet jednostavnih načina: Kako uštediti novac?

Prvi korak je uvijek težak, pa tako i kad počnemo štediti, te je prije samog početka štednje neophodno planirati i to dugoročno. Donosimo Vam devet jednostavnih načina kako uštediti novac bez velikih odricanja. Štedimo za budućnost svojih najdražih!

 

 

Da li mi je potrebno životno osiguranje?
Svi znamo da je u mladosti život najbezbrižniji te da se tad posebno ne zamaramo budućnošću, kupovinom stana ili visini penzije.  Ipak, godina se prioriteti mijenjaju, a tako i naši stavovi. Pročitajte sve o dobrobitima životnog osiguranja. 
Vodič za roditelje: Šta Vaša djeca rade na internetu?

Pravilna briga o djeci podrazumijeva i sigurnost djece na internetu jer komunikacija koju dijete vodi online možeutjecati na dječje ponašanje i njegovu budućnost, posebno kada govorimo o samopouzdanju.

Pretreniranost

Kako u životu tako i u sportu perfekcionizam ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Ako krenemo od prednosti, tu svakako spadaju motivacija, marljiv rad, posvećenost rezultatima, te želja za učenjem i ličnim razvojem. Međutim nedostataka ima više.

Životni ciljevi

Postavljanju životnih ciljeva treba pristupiti na uravnotežen i balansiran način. Ako postavite nerealne i neostarive ciljeve, oni postaju izvor frustracija i nezadovoljstva, jer zacrtane ciljeve ne ostvarujete u relanom vremnu i dolazi do gubitka motivacije.

Životne odluke

Odluke koje donosimo na putu do ostvarivanja životnih ciljeva su naše, ali ne i samo naše. Bez obzira koje smo ciljeve postavili, kakva očekivanja imamo, da li su ona realna ili nerealna, kvalitet našeg života zavisi od našeg zdravlja i od dragih ljudi koji nas okružuju.

Da li je i Vašem djetetu potrebno osiguranje?

Kao i svaki roditelj, sigurno se pitate kako da djetetu obezbijedite najbolje obrazovanje? Kako da mu pomognete da se osamostali? Kako da mu priuštite dragocjen poklon za vjenčanje ili novo automobil nakon završetka školovanja?

Korištenje tableta

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog napretka, stalni smo korisnici interneta, raznih društvenih mreža, pristupa nemjerljivom broju informacija koje su nam svakodnevno dostupne. Vodite li dnevnik o vremenu koje provedete na spravama poput mobitela, tableta ili računara?

Detoksikacija - vodič za proljetno čišćenje organizma

Proljeće je doba kad se priroda budi, ali i kreiraju novi planovi za budućnost. Zajedno s proljećem se budi želja da okrenemo 'novi list' u svom životu, posebno kada je u pitanju naše zdravlje i kondicija.