Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

S obzirom na relativno visoke, a često i nestabilne cijene benzina i dizela, nije iznenađenje da se mnogi vozači u BiH odlučuju u svoj automobil ugraditi plinsku instalaciju te tako dugoročno uštedjeti prilične svote novca. Nakon dugogodišnjih testiranja sigurnosti i efikasnosti, nepovjerenje prema vozilima s pogonom na autoplin je iščezlo, pa mnogobrojni servisi koji se bave ugradnjom plina u automobile danas uspješno posluju i u BiH.

Tako je vječno pitanje izbora između "benzinca" ili "dizelaša" i kod nas dobilo novi odgovor – motor s pogonom na smjesu propan-butan odnosno autoplin.

dizel benzin ili plin

Ugradnja plina u automobil se vrši u ovlaštenim servisima, a najviše se isplati onima koji provode puno vremena u autu tj. onima koji godišnje prelaze nekoliko desetina kilometara, sigurna je i cjenovno sve pristupačnija. 

Ipak, uz mnoge prednosti, ona ima i određene mane.

Prednosti

- Jedna od najvećih prednosti vožnje s pogonom na plin jeste njegova isplativost. Razlika je očigledna - cijene dizela i benzina kod nas su trenutno skoro izjednačene te se kreću oko 2,30 KM po litru, dok litar plina košta oko 1,10 KM. Treba napomenuti da automobil u vožnji ipak troši nešto više plina nego standardnih pogonskih goriva, no u konačnici ušteda novca je ipak značajna.

- Autoplin je ekološki najprihvatljivije pogonsko gorivo odnosno ne sadrži olovo, sumpor niti krute čestice pa time skoro da i ne proizvodi štetne ispušne gasove kao druga goriva koja značajno zagađuju kvalitetu zraka i sveukupnog životnog okoliša.

- Pored ekonomičnosti, korištenje autoplina ima dokazano pozitivne efekte na motor automobila. To su i do 35 posto duži vijek trajanja, kao i tiši rad motora, te potpuno izgaranje smjese u cilindrima bez gubitka goriva u ispušnim gasovima. Uz ovo, tu su duži period izmjene ulja i svjećica, te produžena trajnost katalizatora.

Dakle, prednosti ne manjka, a sada da vidimo koji su nedostaci?

Nedostaci

- Vozače najčešće odbija relativno visoka cijena ugradnje plina koja može koštati i do 1.000 KM, što je u odnosu na prosječna mjesečna primanja u BiH prilično visok iznos. Ipak, ako s autom prelazite velike kilometraže, ova investicija se itekako isplati.

- Danas su plinski uređaji i sistemi dosta napredni i pouzdani, ali testiranja su pokazala da ugradnja plina u starije automobile može prouzročiti gubitak snage motora do 10 posto, kao i do pet posto maksimalne brzine. Većini vozača ovi procenti nisu neophodni, ali ipak dobro je znati za njih.

- Neki proizvođači automobila ne proizvode, niti podržavaju ugradnju plina u benzinski motor, što u nekim slučajevima može rezultirati gubitkom garancijom na novokupljeni automobil.

- Jedan od nedostataka ugradnje plinskog sistema je i činjenica da se isti skoro po pravilu ugrađuje u prtljažni prostor auta čime se gubi na prostoru za prevoz stvari. Plinski uređaj se može postaviti i na mjesto rezervnog točka, no ta varijanta može biti skuplja, a tako gubite i mjesto za sam točak.

Sigurni pri svakoj vožnji

auto zima snijeg

U današnje vrijeme automobili više nisu luksuz već potreba, a vozači u gradovima se sve više okreću ekonomičnijim, pouzdanijim kao i kompaktnijim modelima auta.

Saobraćajna nezgoda ili kvar na autu je posljednje što želimo, no pravilna briga o vašem "limenom ljubimcu" te odgovarajuće auto osiguranje mogu nas poštedjeti mnogih neugodnosti, ali i nepotrebnih troškova.

UNIQA osiguranje u BiH, uz klasično Kasko osiguranje, nudi i novi proizvod auto osiguranja - Mini Kasko. Ova polisa uz nisku premiju nudi Kasko osiguranje u slučaju saobraćajne nesreće što je čini idealnom za osiguranje automobila starijih od pet godina. Za sigurnu i bezbrižnu vožnju na raspolaganju imate UNIQA S.O.S. Pomoć na putu za samo 30 KM godišnje, uz neograničen broj asistencija bilo da se nalazite u BiH, zemljama regije ili Evropi.

Mini Kasko, kao i S.O.S. pomoć na putu sada možete kupiti i online putem UNIQA web shopa, a sve potrebne informacije možete dobiti i pozivom na UNIQA Non-Stop dežurni telefon +387 33 289 000.

Misli na sigurno putovanje! Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI

Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.