Sam svoj majstor: Jednostavni savjeti za duži vijek automobila

Današnji tempo života nam ostavlja malo vremena da se sami pozabavimo održavanjem našeg automobila, no mnogi ljudi zapravo uživaju u ovome te brigu o svom limenom ljubimcu smatraju hobijem.

Iako se za svaki ozbiljniju sumnju u ispravnost automobila uvijek preporučuje odlazak stručnjaku, svako od nas može naučiti nekoliko jednostavnih i praktičnih radnji koje produžuju "životni vijek" automobila. Također, ovako ćemo uštediti vrijeme i novac koje trošimo prilikom ostavljanja vozila kod automehaničara i za najmanju sitnicu.

Gume i amortizeri

Kasko osiguranje

Pravilno održavanje pneumatika odnosno guma produžava njihov vijek trajanja, te vožnju čine sigurnom u svim vremenskim uslovima.

Ovo se prvenstveno odnosi na provjeru pritiska u gumama koja se preporučuje svake dvije sedmice, te obavezno prije svakog dužeg putovanja.

Pritisak provjeravajte na hladnim gumama, a usput provjerite i da li na njima ima nekog oštećenja, neuobičajenih ispupčenja, a ne zaboraviti provjeriti i ventile te se pobrinuti da je svaki zaštićen odgovarajućom kapicom.

Provjeru amortizera možemo obaviti tzv. testom ljuljanja. Ukoliko snažno zanjišemo karoseriju automobila, ispravan amortizer bi nakon dva-tri njihanja trebao smiriti vozilo. Ako se auto i dalje njiše, to upozorava na neispravnost amortizera. Učinkovitost amortizera direktno utiče na sigurnost u vožnji, pa ako sumnjate na njihovu neispravnosti, obavezno posjetite automehaničara.

Klima uređajAko želite produžiti vijek trajanja klima uređaja, pravila su jednostavna - redovno ga koristite.

Uključite ga i u hladnim danima barem jednom sedmično, jer nakon dugog nekorištenja, auto klimi treba dosta vremena da dosegne željenu temperaturu u vozilu.

Redovno mijenjte filtere ovog uređaja, a stručnjaci predlažu da se ova zamjena obavlja svakih 10.000 do 15.000 kilometara.

Isto tako, redovno provjeravajte i dopunjujte nivoe plina i ulja u ovom uređaju. Ako primjetite da iz ventilacije klima uređaja ne izlazi hladan zrak, iako se kompresor pokreće, to je najčešće znak za dopunu plina.

Motorno ulje

Zamjena ulja u motoru automobila nekad se savjetovala nakon svakih 5.000 kilometara vožnje, no noviji automobili imaju duži interval koji se kreće negdje oko 1.5000 kilometara.


Ipak, nedostatak ulja u motoru može dovesti do ozbiljnog kvara, a time i skupih popravaka, a njegova provjera i dopuna je jednostavna.

U dokumentaciji automobila provjerite kakvo vam ulje savjetuje proizvođač, a nivo ulja provjeravajte bar jednom mjesečno. Ako niste sigurni da li ovo radite ispravno ili dovoljno često, obavezno se posavjetujte sa serviserom.

"Zlatna pravila" vožnje

auto osiguranje

Na ispravnost i dugotrajnost automobila utiču dva faktora - proizvođač i vozač. Na prvo ne možemo uticati, no današnja vozila se odlikuju većom sigurnošću i udobnošću nego ikad, a kod novih automobila se možemo osloniti i na garanciju proizvođača.

No ipak, mnogo toga je na nama odnosno tome kako se odnosimo prema vozilu, te kakvu vožnju praktikujemo. Kako bi naše auto što duže trajalo na cesti, pobrinite se da:

- Pri početku vožnje, brzavate polako tj. da ne opterećujte motor naglim dodavanjem gasa već u prvim minutama vožnje

- Ne ostajete bez goriva i da nivo goriva u rezevoaru nije manji od jedne petine njegove zapremine

- Smanjite vožnju u prvoj brzini na minimum

- Ne koristite kvačilo tamo gdje možete koristiti ručnu kočnicu

- Izbjegavate rupe na cesti, parkiranje na ivičnjake te udarce gumama pri parkiranju

Čišćenje automobila

Redovno vanjsko i unutrašnje čišćenje vozila ne samo da produžuje njegov vijek, nego i podiže njegovu cijenu prilikom prodaje. Ovo se naravno ne odnosi samo na pranje auta, već i na pravilnu zaštitu laka, staklenih površina, te unutrašnjosti automobila koje nam neće uzeti puno vremena.

Uložite u par sredstava za poliranje, zaštitu i čišćenje vozila i karoseriju namažite voskom kako bi ste bili sigurni da prljavština, sol i druge štetne čestice ne nagrizaju vanjske površine automobila. Isto tako održavajte i redovno provjetravajte unutrašnjost automobila, posebno ako često putujete ili zbog posla veći dio dana provodite u autu.

Sigurni pri svakoj vožnjiIako nam ovi savjeti mogu sačuvati i novca i vremena, ukoliko sumnjate na neki ozbiljniji kvar na vašem automobilu, odmah ga odvezite u za to odgovarajući servis.

Saobraćajna nezgoda ili kvar na autu su posljednje što želimo, pa redovne provjere ispravnosti te odgovarajuće auto osiguranje mogu nas poštedjeti mnogih neugodnosti, ali i nepotrebnih troškova.

UNIQA osiguranje u BiH, uz klasično Kasko osiguranje, nudi i novi proizvod auto osiguranja - Mini Kasko. Ova polisa uz nisku premiju nudi Kasko osiguranje u slučaju saobraćajne nesreće što je čini idealnom za osiguranje automobila starijih od pet godina. Za sigurnu i bezbrižnu vožnju na raspolaganju imate UNIQA S.O.S. Pomoć na putu za samo 30 KM godišnje, uz neograničen broj asistencija bilo da se nalazite u BiH, zemljama regije ili Evropi.

Mini Kasko, kao i S.O.S. pomoć na putu sada možete kupiti i online putem UNIQA web shopa, a sve potrebne informacije možete dobiti i pozivom na UNIQA Non-Stop dežurni telefon +387 33 289 000. Misli pritisni kočnicu bez brige! Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI

Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.