Savjeti za brzu i uspješnu prodaju automobila

Prodaja automobila mnogima predstavlja mukotrpnu proceduru koja pri tome oduzima i mnogo vremena i živaca. Uvijek je teško prihvatiti činjenicu da automobil u većini slučajeva manje vrijedi nego kad je kupljen, a pored toga de dodatno moramo boriti s brojnim pregovaračima koji konstantno spuštaju njegovu vrijednost  

Svima je u interesu što prije prodati automobil po dobroj cijeni, ali i to se ponekad zna odužiti na čak nekoliko mjeseci. Stoga vam donosimo par savjeta kako da se najbolje pripremite da bi prodaja bila što uspješnija.

 

Gdje prodati automobil

Automobil možete prodati  trgovcu polovnih vozila ili preko oglasa. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane. Na primjer, ako prodate vozilo auto-dilerima, sve će ići brzo, izbjeći ćete potragu za kupcem koja zna biti mukotrpna, imat ćete manje posla s papirologijom, a i bit ćete slobodni od odgovornosti za bilo kakve skrivene nedostatke na vozilu. S druge strane, vaša zarada će na ovaj način biti manja. Ako pak odlučite prodati auto preko oglasa, sigurno ćete bolje proći finansijski, ali zato budite spremni na brojne telefonske pozive i mnogobrojna pitanja od potencijalnih kupaca.

Naš savjet jeste da prvo provjerite u krugu vaše porodice ili prijatelja da li postoji interesenata za kupovinu. Mnogo je jednostavnije prodati, odnosno kupiti automobil od osobe koju poznajte ili za koju imate preporuku. Ukoliko ne pronađete nikoga, možete se odlučiti za postavljanje oglasa ili posjetu auto-dileru.

Kako biti dobar prodavac

Neovisno od toga kojim putem prodajete automobil, vaš stav i ponašanje mogu u velikoj mjeri privući ili odbiti kupce. Samopouzdanje i iskrenost su najvažnije stavke prilikom prodaje automobila. Jasno definirajte šta nudite, a šta očekujete da dobijete, pa onda to isto jasno i komunicirajte kupcima ili trgovcu auta. Iako neki prodavci u svojim oglasima pokušavaju biti duhoviti, pokazalo se da za prodaju najbolje prolaze jednostavni, lijepo sročeni, a iskreni oglasi, sa dobrim fotografijama samog vozila (bez ljudi u njemu).

Pripremite dokumentaciju

Prema istraživanju, vozila sa uredno vođenim servisnim knjižicama u kojima su dokumentovani svi servisi i popravke na vozilu mogu ostvariti višu cijenu nego ona bez papirologije. Pripremite sve što imate od potvrda o popravkama i održavanju, jer svaki kupac želi auto koji je redovno održavan i koji ga neće baciti u dodatne troškove odmah nakon kupovine. Ako ste prvi vlasnik automobila, onda biste trebali bolje proći, ali i to morate potkrijepiti dokumentacijom. Preporučujemo svakako sastavljanje kupoprodajnog ugovora u kojem će biti definisani svi uslovi plaćanja, kao i stanje automobila. Ovo će vam dosta olaškati cjelokupnu proceduru.

Pripremite automobil

Popravka automobila prije prodaje treba biti dobro odvagana, jer ako ćete popraviti svaku sitnicu, troškovi popravke će se nagomilati i pitanje je da li ćete uopće profitirati od prodaje. Ako prodajete auto-dilerima, oni će vam ponuditi cijenu za zatečeno stanje, pa vam se u tom slučaju bolje isplati prodati ga takvog kakav jeste, bez dodatnog ulaganja.  Ukoliko prodajete preko oglasa, savjetujemo vam da budete što iskreniji prema kupcima u slučaju da imaju neke popravke koje se trebaju hitno obaviti. Bilo da želite postaviti slike za oglas ili imate ugovoren termin sa potencijalnim kupcima, potrudite se da vam automobil bude čist. Temeljto ga operite i provjerite da li se u njemu nalaze neki važni lični dokumenti ili predmeti.

Registracija vozila

 

Ukoliko je vozilo registrovano malo prije prodaje, moći ćete postići višu cijenu od one kojem je registracija istekla ili je pri isteku. UNIQA auto osiguranje idealan je izbor zbog brojnih prednosti koje nudi. Glavna prednost kod UNIQA obaveznog osiguranja оd auto odgovornosti jeste da u slučaju saobraćajne nesreće UNIQA vrši isplatu materijalnih šteta i u situacijama kada je isplata štete obaveza druge osiguravajuće kuće.

Pored obaveznog osiguranja od auto odgovornosti, u ponudi UNIQA Osiguranja možete pronaći i tri vrste kasko osiguranja, koje može poslužiti i kao dobar prodajni argument prilikom prodaje automobila.
Za sve informacije o benefitima i online ponudi pronađite OVDJE.


Misli, živimo bolje zajedno - Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.