Sigurno putovanje u vrijeme pandemije COVID-19

Pandemija korona virusa (COVID-19) promijenila je naš cijeli svijet u posljednjih godinu dana. Promijenio se način na koji radimo i kako se obrazujemo, a naročit utjecaj je pandemija imala na naš društveni život. Uskraćeni smo za obilaske porodici kao i druženje i izlaske sa prijateljima.

Jednako tako, u oblasti putovanja i turizma pandemija je donijela mnoštvo promjena. Sada, više nego ikada, svoje odmore moramo pažljivo planirati i poduzeti sve neophodne mjere da putujemo sigurno i zaštićeno.

Prije nego krenete na put...

Provjerite pravila o ulasku u zemlju u koju putujete

Tokom planiranja putovanja, dobro se raspitajte o trenutnoj situaciji u zemlji koju planirate posjetiti. Pogledajte koliko zemlja bilježi novoinficiranih dnevno, te da li su putovanja uopće dozvoljena bez validnog razloga. Mnoge zemlje su uvele putne restrikcije, te je ulazak u zemlju moguć samo uz opravdan razlog (hitan medicinski slučaj, osobe sa poslovnom vizom itd.).

Raspitajte se također koja dokumenta morate posjedovati, te da li je potrebno da idete u izolaciju nakon ulaska u zemlju. Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati  je potreban prilikom ulaska u većinu zemalja.

Najsvježije informacije o putnim restrikcijama u raznim zemljama lako možete provjeriti na internetu tako što upišite ime zemlje u koju putujete te „travel restrictions“ ili „current travel information“.

Ako putujete avionom

Sami avioni nisu previše opasni po pitanju korone jer se u njima zrak pročišćava HEPA filterima i otprilike je rizik za zarazu sličan kao da ste na otvorenom, dakle, mali. Veći je rizik u toku transporta na aerodrom, boravka na aerodromu i check-in-u, tj. svim onim mjestima gdje se ljudi okupljaju. Nosite masku sve vrijeme, pripazite da vam dobro prianja na lice, držite distancu i izbjegavajte koliko god možete da dotičete površine kao što su rukohvati, pultovi i sl., te često dezinfikujte ruke.

Većina avio kompanija sada zahtijeva da sitne predmete koje biste uobičajeno držali u džepovima (ključevi, sitniš...) sada držite u ručnom prtljagu, a boarding passove ćete sami trebati prisloniti uz skener te ih potom podići da ih obezbjeđenje pregleda bez dodirivanja. Dozvoljeno je da nosite dezinfekcijsko sredstvo uz sebe, do 350 ml. Čim završite sa sigurnosnim pregledom, ponovo operite ruke i dezinficijajte ih.

Birajte direktne letove kad god je to moguće, kako biste maksimalno izbjegli veliko kretanje po aerodromima i veliku cirkulaciju ljudi.

Ako putujete automobilom

Putovanje autom je svakako preporučeni vid putovanja za vrijeme pandemije. Najbolje je ako možete putovati direktno vrata-do-vrata, bez presjedanja u druge oblike transporta i bez većeg zadržavanja na odmaralištima. Pokušajte krenuti na put izvan špice, dakle kad nije praznik ili neki drugi popularni termin za putovanja, kao što je petak, da biste izbjegli gužve na granicama i u odmaralištima. Najbolje je da ponesete napitke i hranu sa sobom da izbjegnete redove po pumpama, a ako baš morate stati radi toaleta i sl., ne zaboravite masku, pranje ruku i dezinfekciju. I u automobilu biste trebali uvijek imati dezinfekcijsko sredstvo pri ruci te ga koristiti nakon svakog susreta sa ljudima (npr. nakon što na granici predate, pa preuzmete svoja dokumenta, kod plaćanja na pumpama i sl.).

Putno osiguranje sa pokrićem za COVID -19

Uvijek je pametna odluka da prije putovanja izvadite putno osiguranje, jer za male novce sebi obezbjeđujete mir od potencijalnih nepredviđenih okolnosti. U mnogim zemljama EU je putno osiguranje obavezno i često može služiti kao dokaz o dužini zadržavanja u posjećenoj zemlji. UNIQA Osiguranje nudi nekoliko opcija putnog osiguranja, pa tako možete odabrati individualno, porodično ili grupno putno osiguranje. UNIQA putno zdravstveno osiguranje pokriva ambulantno liječenje, tj. troškove liječenja u inostranstvu, lijekove i nužna medicinska pomagala, hitne stomatološke intervencije te troškove medicinskog prijevoza. Ako još pritom odlučite kupiti UNIQA Osiguranje online, što je i najjednostavniji i najbrži način, dobijate popust od 10%!

Pored standardnog pokrića, uz UNIQA putno osiguranje možete ugovoriti i pokriće za COVID-19, koje uključuje medicinski pregled ovlaštenog ljekara i testiranje u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije korona virusom, pružanje hitne medicinske pomoći i nabavke lijekova u vanbolničkom liječenju za slučaj potvrđene infekcije i bolničko liječenje i medicinski transport.

Važno je da znate da ste u slučaju nastupanja bilo kojeg osiguranog slučaja, dužni odmah da nazovete alarmni centar CORIS international na broj koji je naveden na polisi osiguranja.

Sretno i bezbrižno putovanje želim Vam UNIQA Osiguranje!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Solo putovanje

Današnji blog se bavi interesantnom temom - solo putovanje. svi smo se bar jednom zapitali "Kako bi izgledalo solo putovanje bez članova porodice ili dragih prijatelja?!" Ispod pročitajte naše preporuke i savjete kako bi sve prošlo u najboljem redu, pogotovo ako ste solo putnik početnik, pa da vam solo putovanje ostane u najljepšem sjećanju.

Praktično pakovanje kofera za odmor

 Umjesto da uživamo u putu ka odredištu odmora, mučimo se sa teškim koferima. Donosimo vam par savjeta kako da se praktično spakujete i izbjegnete nepotrebni stres.

UNIQA savjeti: Šta moramo znati prije putovanja u daleku zemlju?

Putovanje u egzotičnu zemlju sa sobom nosi mnoga uzbuđenja, ali i brigu o nepredviđenim situacijama. Kako bi izbjegli neugodnosti na putu, donosimo Vam nekoliko savjeta kako se pripremiti za daleko putovanje.

Vodič za putnike: Šta sve (ne) smijete unijeti u avion?

I najiskusniji putnici se prije leta avionom ponekad pitaju šta sve (ne) smiju nositi u svom ručnom prtljagu, jer se pravila često mijenjaju. Kako bi razjasnili ove nedoumice, pripremili smo mali vodič za one koji uskoro planiraju novo putovanje.

Tri koraka do savršenog odmora

Ljeto je stiglo i svi već nestrpljivo čekaju dan polaska na zasluženi godišnji odmor. Vaš odmor je vrijeme rezervisano samo za vas i vaš užitak, no prije nego što krenete na ljetovanje bitno je da obratite pažnju na slijedećih par koraka.

Zašto je važno putovati? Evo odgovora stručnjaka

Nezavisno od toga da li ste se odlučili za ljetovanje, zimovanje ili kratki vikend predah u nekoj stranoj zemlji, putovanje će višestruko pozitivno djelovati na vaše tijelo i um. Donisimo vam pregled najvećih benefita putovanja.

Gdje na skijanje ove godine? Najbolje destinacije za zimovanje.

Bliži nam se zimski raspust te mnogi od nas već planiraju gdje otići ove zime. Rekreativno skijanje i drugi zimski sportovi nisu jeftina zabava, a planiranje i izbor destinacije su ključni za savršeno zimovanje.

Praktični savjeti: Kako s djecom na zimovanje?

Svako putovanje s djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, a naš najvažniji savjet je - planirajte pametno! Tako se prije polaska na zimovanje, roditeljima savjetuje slijedeće ...