Vodič za putnike: Šta sve (ne) smijete unijeti u avion?

Iako se na web stranicama međunarodnih aerodroma i aviokompanija uvijek mogu pronaći osnovne informacije o tome šta možete unijeti u avion, sigurno ste se svaki put prilikom pakovanja opet pitali šta sve smijete nositi u svom ručnom prtljagu.

Poznato je da prtljag koji nosite sa sobom u putničku kabinu ne smije prelaziti propisanu težinu (8-10 kg) i dimenzije (55 x 40 x 23 cm), no kad se radi o tome šta spakovati u ručni prtljag, dileme imaju čak i iskusni putnici.

Na samom početku bitno je naglasiti da prilikom putovanja avionom razlikujemo tri vrste prtljaga, a to su predani prtljag koji se odnosi na veće torbe i kofere koje predajemo prilikom čekiranja na aerodromu, ručni prtljag koji nosimo sa sobom u avion te ostavljamo u posebne odjeljke za prtljagu iznad putničkih sjedišta, te privatni prtljag kao što je manja torba u kojoj nosimo dokumente, novčanik i mobitel.

Pravila o strogo zabranjenim stvarima na letovima kao što su oružje, te otrovne i opasne supstance se odnose na svaku vrstu prtljage, ali ne i na hranu i pića te sportsku opremu i rekvizite koje možemo nositi u predanom, ali ne i u ručnom prtljagu.

Kako bi riješili ove nedoumice, pripremili smo mali vodič za putnike u kojem donosimo više o tome šta (ne) smijemo nositi sa sobom u avion;

avion putovanje

Elektronika

Unošenje elektronskih uređaja kao što su laptop, mobitel, MP3 player, fotoaparat i kamera je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo. Ovi uređaji mogu biti oštećeni prilikom transporta predanog prtljaga, pa je najbolje da ih nosite sa sobom.

Iz sigurnosnih razloga, na nekim aerodromima vas mogu pitati da prilikom kontrole upalite svoj laptop ili mobilni telefon, pa uvijek vodite računa o tome da prije polaska na put napunite baterije vaših uređaja.

Od ostalih uređaja, u avion je dozvoljeno unijeti i fen za kosu, peglu za kosu, aparat za brijanje te putnu peglu za odjeću.

Tekućine

Prema opšte poznatim pravilima, kod pakovanja ručnog prtljaga svaki putnik mora posebnu pažnju posvetiti tekućinama, kremama, losionima i gelovima. Tekućine koje nosite u ručnom prtljagu moraju biti u bočicama od najviše 100 mililitara, a po putniku je dozvoljeno ponijeti jednu prozirnu vrećicu u kojoj se nalazi najviše jedna litra tekućine. Lijekovi i hrana za bebe nisu uključeni u maksimalnu količinu od jedne litre, ali njih je isto potrebno staviti u posebnu vrećicu i prijaviti prije ulaska u avion.

Što se tiče tekućina, u avion tako možete ponijeti hranu za bebe i lijekove u tekućem stanju, gelove za tuširanje, šampon, kreme za lice, pjenu za brijanje, parfem, dekorativnu šminku i dezodorans (najbolje stick ili roll-on) u količini ne većoj od 100 ml.

Opasne materije i predmeti

Poznato je da se opasni predmeti kao što su vatreno oružje, municija, te noževi i drugi oštri predmeti ne mogu unositi u avion, ali postoji i niz drugih predmeta i materija koje su deklarisane kao opasne i nećete ih moći ponijeti sa sobom u ručnom prtljagu.

U avion ne smijete nositi ni makaze, skalpel i britve, kao niti jedan drugi predmet koji ima oštricu dužu od 6 cm.

Interesantno je da u zabranjene predmete u avionu spada većina sportskih rekvizita i opreme, kao i alat te oprema za kampovanje. To se odnosi na opremu za pecanje, penjanje i planinarenje, ronjenje, streljaštvo, veslanje, kao i rekvizite koji se koriste u borilačkim sportovima. Neke od ovih sportskih rekvizita je potrebno posebno prijaviti prije leta, pa se prije putovanja uvijek raspitajte o potrebnim procedurama.

Što se tiče opasnih, zapaljivih i eksplozivnih materija i tekućina, one su strogo zabranjene pa i u malim količinama. Tu spadaju razne hemikalije, plinovi te sprejevi i boce pod pritiskom. U ove tekućine spadaju aceton i peroksid kojeg sadrže boje za kosu, te sprejevi za samoodbranu, čak i oni koji sadrže biber/papriku.

Podsjećamo da su svi zabranjeni i potencijalno opasni predmeti i materije su zabranjeni za nošenje i u predanom prtljagu te da će prilikom skeniranja prtljaga biti oduzeti. Ne treba posebno spominjati da zbog prenošenja nekih predmeta i supstanci možete i krivično odgovarati, te to imajte na umu prije svakog leta.

Hrana i piće

Što se tiče unošenja hrane u avion, često vlada mišljenje da je hrana strogo zabranjena, te da u avion možemo ponijeti samo prehrambene proizvode koji smo kupili u duty free radnjama.

Međutim, to je samo djelimično tačno. Hranu kao što je sendvič, grickalice, slatkiši i sjemenke je dozvoljeno unijeti u avion, no s druge strane, džem, med, kečap, majoneza te voćni jogurt, mlijeko i sok se ne smiju unositi u avion. Ovi proizvodi spadaju u tekućine te se i na njih odnosi pravilo o količini od najviše 100 ml.

Stvari iz svakodnevne upotrebe

online putno osiguranje

Pored informacija o dosad navedenim stvarima koje (ne) smijemo nositi sa sobom u avion, putnici se često pitaju šta od predmeta iz svakodnevne upotrebe mogu ponijeti u avion.

Tako u ručnom prtljagu možete nositi noktaricu te male makaze za rezanje noktiju, makaze za papir, pincetu, jednokratne britvice, tekućinu za kontaktna sočiva, igle za šivenje i pletenje te predmete kao što su kišobran i štap za pomoć pri hodanju.

U avion je također moguće unijeti i invalidska te dječja kolica.

Što se tiče upaljača i šibica, oni su većinom dozvoljeni ukoliko ih nosite u džepu ili u privatnom prtljagu kao što je tašna, no nemojte ih stavljati u ručni prtljag.

Otvarači za boce s čepovima od pluta većinom nisu dozvoljeni jer se ubrajaju u potencijalno opasne predmete. Isto vrijedi i za džepne nožiće na kojima se nalazi više različitih otvarača i oštrica, pa ako ne želite da vam ih oduzmu na aerodromu, njih isto ostavite kod kuće.

Savjet više: što se tiče ručne prtljage je da, pored vrijednih stvari, u njemu ponesete i nešto rezervne odjeće. Nije rijetkost da se predani prtljag zagubi, pa je uvijek dobro sa sobom imati rezervnu majicu, čarape i donje rublje.

Bezbrižno putovanje uz UNIQA osiguranje

Ako prvi put putujete u neku zemlju, prethodno se informišite i o pravilima ulaska i boravka u toj zemlji, kao i o aerodromskim pravilima. Posljednjih godina mnogi su aerodromi iz sigurnosnih razloga pojačali kontrole te uveli nova pravila, pa ono što će na jednom aerodromu proći neprimjećeno, na drugom bi moglo biti razlogom dodatnih provjera. Uz aerodromske, pridržavajte se i pravila aviokompanija koja se također mogu razlikovati,  posebno što se tiče težine i veličine prtljaga.

Pored navedenog, za bezbrižno putovanje veoma je bitan i osjećaj sigurnosti dok boravite u stranoj zemlji, te se prije puta pobrinite da imate odgovarajuće putno zdravstveno osiguranje.

Ako planirate odmor koji uključuje neke zahtjevne ili ekstremne aktivnosti, tu je i osiguranje od nezgode koje garantuje bezbrižno uživanje u omiljenim aktivnostima.

UNIQA osiguranje u BiH u svojoj ponudi sada ima i online putno osiguranje (individualno, porodično i grupno osiguranje). Kupovina osiguranja online iz vlastitog doma ili kancelarije je brza i jednostavna, a njome štedite i novac jer UNIQA web shop za svakog osiguranika ima spremne popuste! Vaša UNIQA

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Solo putovanje

Današnji blog se bavi interesantnom temom - solo putovanje. svi smo se bar jednom zapitali "Kako bi izgledalo solo putovanje bez članova porodice ili dragih prijatelja?!" Ispod pročitajte naše preporuke i savjete kako bi sve prošlo u najboljem redu, pogotovo ako ste solo putnik početnik, pa da vam solo putovanje ostane u najljepšem sjećanju.

Praktično pakovanje kofera za odmor

 Umjesto da uživamo u putu ka odredištu odmora, mučimo se sa teškim koferima. Donosimo vam par savjeta kako da se praktično spakujete i izbjegnete nepotrebni stres.

Sigurno putovanje u vrijeme pandemije COVID-19

Pandemija korona virusa (COVID-19) promijenila je naš cijeli svijet u posljednjih godinu dana. Promijenio se način na koji radimo i kako se obrazujemo, a naročito je utjecala na turizam i putovanja.

UNIQA savjeti: Šta moramo znati prije putovanja u daleku zemlju?

Putovanje u egzotičnu zemlju sa sobom nosi mnoga uzbuđenja, ali i brigu o nepredviđenim situacijama. Kako bi izbjegli neugodnosti na putu, donosimo Vam nekoliko savjeta kako se pripremiti za daleko putovanje.

Tri koraka do savršenog odmora

Ljeto je stiglo i svi već nestrpljivo čekaju dan polaska na zasluženi godišnji odmor. Vaš odmor je vrijeme rezervisano samo za vas i vaš užitak, no prije nego što krenete na ljetovanje bitno je da obratite pažnju na slijedećih par koraka.

Zašto je važno putovati? Evo odgovora stručnjaka

Nezavisno od toga da li ste se odlučili za ljetovanje, zimovanje ili kratki vikend predah u nekoj stranoj zemlji, putovanje će višestruko pozitivno djelovati na vaše tijelo i um. Donisimo vam pregled najvećih benefita putovanja.

Gdje na skijanje ove godine? Najbolje destinacije za zimovanje.

Bliži nam se zimski raspust te mnogi od nas već planiraju gdje otići ove zime. Rekreativno skijanje i drugi zimski sportovi nisu jeftina zabava, a planiranje i izbor destinacije su ključni za savršeno zimovanje.

Praktični savjeti: Kako s djecom na zimovanje?

Svako putovanje s djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, a naš najvažniji savjet je - planirajte pametno! Tako se prije polaska na zimovanje, roditeljima savjetuje slijedeće ...