Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Obavezno auto osiguranje podrazumijeva naknadu štete trećim licima bilo da se radi o oštećenju ili uništenju vozila i, u najgorem slučaju, povrede ili smrti treće osobe.

Pored ovog osiguranja, bitno je spomenuti i dodatna i dobrovoljna osiguranja vašeg automobila, a to su tzv. puno i djelimično kasko osiguranje koja pokrivaju štetu na vašem automobilu u širokog spektru rizika kao što su rizik od krađe, štete nastale na cesti i u sudaru, pa čak i na parkingu. Puno kasko osiguranje pokriva i štete nastale uslijed vremenskih nepogoda te požara i eksplozija.

Iako su vozačima ove informacije većinom dobro poznate, mnogi od njih se prije ugovaranja osiguranja pitaju koju polisu i koju osiguravajuću kuću izabrati, ali i kako za svoj novac ostvariti što više pogodnosti.

U nastavku teksta donosimo odgovore na neka od najčešćih pitanja vezanih za osiguranje auta u BiH, te pojašnjavamo na šta trebate obratiti pažnju prije ugovaranja polise;

- Kod koga osigurati automobil u BiH?

Imajte u vidu da je izbor osiguravajuće kuće samo vaš. Ono što nekom drugom više odgovara, ne mora značiti da je najbolje i za vas, vaš automobil i budžet kojim raspolažete. Savjeti drugih vozača i vlasnika automobila mogu biti korisni, no konačna odluka je na vama. Ako niste zadovoljni uslovima prethodne polise, odvojite malo vremena i pogledajte ponude ostalih osiguravajućih kuća u BiH i izaberite onu koja najbolje odgovara vašim zahtjevima.

Raspitajte se i provjerite koje osiguranje pruža brzo i učinkovito rješavanje odštetnih zahtjeva, te koliki postotak efikasnosti u likvidaciji šteta imaju.

Na tržištu su prisutne velike razlike u efikasnosti i isplatama šteta, a u slučaju nezgode, to je ipak ono što je najbitnije, zar ne?

Kod kupovine novog vozila, banke i leasing kuće nude svoja osiguranja, no i ovdje budite oprezni i uporedite njihove ponude s ponudama osiguravajućih kuća kojima se obavezno auto osiguranje za registraciju te ostala auto osiguranja nalaze u primarnim djelatnostima.

- Pažljivo čitajte uslove polise i pitajte sve što vam je nejasno

Različite osiguravajuće kuće osiguranicima nude različite uslove i zato je važno da prije potpisivanja dobro proučite šta stoji u ponudi i ugovoru za osiguranje motornog vozila. Također obratite pažnju na pogodnosti i/ili nedostatke u tzv. paketima određenih polisa jer vam se na prvi pogled mogu privlačnima, a ustvari ne sadrže sve što želite pokriti vašom polisom.

Kako bi mogli odabrati odgovarajuću i, po vašem mišljenju, najbolju polisu, i sačuvajte dokument sa ponudom i uslovima polise, bilo da se radi o štampanoj ili elektronskoj verziji. Ovako ćete uštediti vrijeme koje bi ste potrošili na telefonske pozive i dodatnu komunikaciju mailom, a uvijek ćete pri ruci imati potrebne informacije iz ponuđene polise. Isto napravite i s dokumentima koje dobijete nakon što ugovorite polisu osiguranja.

Ipak, ako vam nešto nije jasno ili vam ponuda ne odgovara, ne ustručavajte se da kontaktirate službenika za osiguranje i tražite stručno objašnjenje ili savjet.

- Ne zaboravite na bonus za auto osiguranje i dodatna pokrića

Šta ustvari podrazumijeva bonus kod auto osiguranja? Ukratko, to je umanjenje odnosno popust na osnovnu premiju osiguranja ukoliko u prethodnoj godini niste imali štetu ili, u nekim slučajevima, ako ste imali manju štetu do određenog iznosa. Bonus se svake godine povećava, a može iznositi i do 50 posto prilikom obnavljanja polise.

Bonusi se mogu prenositi i na članove porodice, a i kod zamjene odnosno kupovine novog ili polovnog automobila, pa je i u ovom slučaju korisno da 

provjerite šta koja osiguravajuća kuća nudi i gdje možete ostvariti najbolji bonus.

Što se tiče dodatnih pokrića, kao što su osiguranje auto stakala te osiguranje vozača i putnika, opcije su također različite pa i ovdje vrijedi isto pravilo.

- Pratite akcije, nagradne igre i posebne popuste

Mnoge osiguravajuće kuće često imaju posebne ponude za stare i nove klijente, pa odvojite malo vremena da pogledate šta određena osiguranja nude kod sklapanja polise auto osiguranja. Ovako možete pronaći ono što vam najbolje odgovara, uštediti novac, a možda ostvariti i neke nove pogodnosti kada je u pitanju obavezno auto osiguranje.

UNIQA osiguranje u BiH u svojoj ponudi ima različite polise kada je u pitanju obavezno auto osiguranje i registracija , te dva paketa dobrovoljnog osiguranja, Full kasko i Kasko 4+.

UNIQA svojim osiguranicima nudi i plaćanje na rate, a tu su i dodatne pogodnosti za članove UNIQA Loyalty kluba.

Putem jednostavne kontakt forme na web stranici UNIQA osiguranja možete zatražiti i ponudu za obavezno i dobrovoljno osiguranje vašeg automobila, a odgovore na sva pitanja možete dobiti putem maila ili pozivom na UNIQA Non-Stop dežurni telefon +387 33 289 000.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Korisni savjeti - putovanje sa djecom

Putovati u autu sa djecom se znatno razlikuje od solo putovanja odraslih. Međutim, uz malo planiranja, porodično putovanje može postati prava avantura. Donosimo vam par savjeta kako ćete svi uživati u dugoj vožnji.

Najčešći kvarovi na automobilu i kako ih izbjeći

Mnogi od kvarova zbog kojih nas automobil iznenada „iznevjere“ mogu se i izbjeći uz malo preventivnog djelovanja, te vam donosimo pregled najčešćih uzroka kvara na automobilu i šta možemo uraditi da ih spriječimo.

Zašto nekada više ulažemo u automobile nego u sebe?

Mnogo vremena, novca i pažnje posvećujemo održavanju i uljepšavanju naših vozila ali jeste li se ikada zapitali otkud tolika ljubav prema njemu? U nastavku saznajte nekoliko razloga vezanosti čovjeka za njegov automobil.

Savjeti za brzu i uspješnu prodaju automobila

Prodaja automobila mnogima predstavlja mukotrpnu proceduru koja pri tome oduzima i mnogo vremena i živaca. Kako bi što brže i uspješnije prodali automobil,  donosimo vam par savjeta kako da se najbolje pripremite!

Šta trebate znati o zamjeni ljetnih guma

Vrijeme je za zamjenu guma na automobilima! U nastavku teksta provjerite šta trebate znati o kupovini ljetnih guma, kada je vrijeme za nove gume te šta uraditi sa zimskim gumama do sljedeće zime!

Sam svoj majstor: Jednostavni savjeti za duži vijek automobila

Iako se za svaki ozbiljniju sumnju u ispravnost automobila uvijek preporučuje odlazak stručnjaku, svako od nas može naučiti nekoliko jednostavnih i praktičnih radnji koje produžuju "životni vijek" automobila.

Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

Vječno pitanje izbora između "benzinca" ili "dizelaša" je dobilo na konkurenciji – pogon na autoplin. Donosimo vam najveće prednosti, ali i nedostatke autoplina ukoliko ste razmišljali o ovoj alternativi.

6 najčešćih i najopasnijih grešaka vozača u ljetnom periodu

Naročito tokom ljetnog perioda, veliki broj nesreća uzrokovan je zbog neopreza i umora vozača. Kako bi vaše putovanje učinili sigurnim, izdvajamo najčešće greške koje vozači čine.

Praktični savjeti: Jeste li obavili ljetni servis automobila?

Priprema vozila za ljetne uslove jednako je važna kao i priprema za vožnju tokom zime. Donosimo vam par praktičnih savjeta kako ćete još više uživati u vašem automobilu tokom ljeta.

Stiže mjesec ljubavi: Izaberi najbolji poklon za Valentinovo

Dan zaljubljenih je idealna prilika da se sa svojom boljom polovinom uputimo u romantični bijeg u drugi grad ili relaksirajući vikend na moru, a prigodan poklon će putovanje učiniti dodatno nezaboravnim!

6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Polovna vozila se najčešće prodaju u online oglasnicima ili na auto pijacama, a bez detaljne provjere, ova kupovina može biti rizična. Donosimo vam par savjeta na šta da obratite pažnju kada kupujete polovno auto.

Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor u vlastitom automobilu, donosimo vam par savjeta šta da provjerite prije polaska na put, kako bi sigurno stigli na vaše odredište.

Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

Kvar na autu je zadnje što želimo i prije polaska na duže putovanje, predlažemo da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila, naročito ako putujete po zimskim uslovima.