UNIQA savjeti: Šta moramo znati prije putovanja u daleku zemlju?

putovanje osiguranje odmor destinacija

Stiglo nam je vrijeme godišnjih odmora, a zbog povoljnih aranžmana i jeftinih avionskih karata, mnogi građani BiH se posljednjih godina odlučuju za ljetno putovanje u neku daleku i egzotičnu zemlju.  No i pored uzbuđenja koje nam takva putovanja donose, prvo na što trebamo misliti je naša sigurnost.

Kako bi smo se što bolje pripremili i na odmor otputovali sretno i bezbrižno, prije svakog dalekog putovanja trebamo obratiti pažnju na slijedeće stvari:

Provjerite sigurnosno stanje zemlje u koje putujete

Na našu veliku sreću, danas živimo u digitalnom dobu i većinu informacija o sigurnosti određene zemlje možemo pronaći online. Podsjećamo da se ovo ne odnosi samo na eventualne sukobe u toj zemlji, već i na mnogo širu sigurnosnu situaciju u zemlji koju ste odlučili posjetiti.

Na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH možete saznati više informacija o pravilima ulaska i boravka u svim zemljama gdje BiH ima diplomatska predstavništva i konzulate. Nakon što na listi odaberete željenu zemlju, pored kontakt informacija ambasade ili konzulata, u posebnim dokumentima možete pronaći više informacija o vizama (ukoliko su potrebne) te preporuke za putovanje za građane BiH koje sadrže vrijedne informacije o određenoj zemlji.

Pored ovih službenih dokumenata i preporuka, preporučujemo da sami napravite malo 'online istraživanje' o toj zemlji te se tako detaljnije informišete o nekim manje poznatim sigurnosnim detaljima. To se može, npr. odnositi na sigurnost određenih dijelova grada prilikom noćnog izlaska, pouzdanost taksi prevoznika i javnog prevoza ili opasnosti od ulične krađe.

Lokalni zakoni i pravila ponašanja

Prije nego što otputujete u neku zemlju, raspitajte se o lokalnim zakonima i pravilima ponašanja. U nekim zemljama, posebno islamskim, to može odnositi na lokalne običaje oblačenja, konzumaciju alkohola, a može podrazumijevati i niz drugih pravila ponašanja. Isto tako, u nekim zemljama su na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnje kazne zatvora za posjedovanje bilo kakvih narkotika i drugih nedozvoljenih supstanci, a zatvorom može biti kažnjivo i nešto što se kod nas tretira kao manji prekršaj.

Pored ovih zakonom propisanih pravila u određenim državama, obratite pažnju i na lokalne običaje, te se raspitajte da li se od vas očekuje da ostavite bakšiš u restoranima, da li je na nekim lokacijama poželjno fotografisanje i sl. 

Pripazite i na to gdje ostavljate i bacate smeće jer u nekim zemljama zbog toga možete doživjeti različite neugodnosti i platiti visoke kazne.

Putni dokumenti i vize

Provjerite ispravnost i urednost putnih dokumenata, jer neke zemlje mogu zahtijevati da vam pasoš vrijedi od 3 do 6 mjeseci nakon ulaska u određenu državu. Ukoliko vam je za put potrebna viza, detaljno proučite postupak izdavanja i vrijeme trajanja vize.

Ono što se takođe preporučuje jeste da prije puta napravite fotokopije pasoša i lične karte jer vam u slučaju gubitka ili krađe dokumenata to može znatno olakšati izradu putnog lista uz pomoć kojeg se možete bezbjedno vratiti kući.

Prije puta provjerite koje je diplomatsko predstavništvo zaduženo za zemlju u koju putujete, te zapišite adresu i brojeve telefona na koje ih možete dobiti.

Iako ove podatke, kao i fotografije dokumenata možemo sačuvati i na mobilnom telefonu, iskusni putnici savjetuju da je najbolje da ih imamo 'na papiru'. U slučaju gubitka ili krađe mobitela, ti nam podaci neće mnogo vrijediti.

Uz dokumente, provjerite i koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak te da li vaše kreditne kartice vrijede kao sredstvo plaćanja u određenoj zemlji.

Provjerite aktuelnu zdravstvenu situaciju

Jedna od najvažnijih mjera koje trebamo poduzeti prije putovanje u daleku zemlju je detaljna provjera potencijalnih rizika po zdravlje i tzv. epidemioloških indikacija. Vakcinacija je jedina sigurna preventivna mjera protiv nekih bolesti, pa se prije puta detaljno informišite o adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti. Putovanje u određene tropske i suptropske zemlje ne prati samo rizik po vlastito zdravlje, već i da se po povratku zarazna bolest unese u vlastitu zemlju, pa se u tim slučajevima obavezno trebate vakcinisati. O eventualnom vakcinisanju se raspitajte kod ljekara, 4 do 6 sedmica prije polaska na putovanje.

Pored zaraznih bolesti, prilikom putovanja u neku stranu zemlju se trebamo raspitati i o higijenskim uslovima te čistoći i kvaliteti vode i hrane. Ono što lokalcima ne stvara nikakve tegobe, turistima može itekako zasmetati, pa savjetujemo da u određenim zemljama kupujete flaširanu vodu i jedete u provjerenim restoranima.

Ukoliko redovno uzimate određeni lijek, sa sobom uvijek ponesite dovoljnu količinu i ljekarski recept, a za svaki slučaj se opskrbite i tabletama protiv bolova, stomačnih i urinarnih tegoba. Ako idete na duži put, od ljekara zatražite recept i kupite antibiotik jer ćete u slučaju neke ozbiljnije infekcije, pregled morati obaviti kod tamošnjih ljekara što vas može prilično koštati.

Kako bi ste bili potpuno sigurni, obavezno se pobrinite da prije polaska na put sa sobom imate odgovarajuće putno zdravstveno osiguranje. Bez obzira da li putujete sami, s porodicom ili grupom prijatelja, nemojte dozvoliti da vam nepreviđene situacije pokvare putovanje i promijene planove.

Putuj i osvoji vrijedne nagrade uz UNIQA osiguranje

UNIQA osiguranje u BiH nudi nekoliko programa putnog zdravstvenog osiguranja koji pokrivaju niz usluga kao što su troškovi ambulantnog liječenja u inostranstvu, troškove lijekova i nužnih medicina pomagala, hitne stomatološke tretmane te troškove medicinskog prijevoza.

Ako ste ljubitelj vodenih sportova ili možda penjanja i planinarenja, uz klasična putna osiguranja, UNIQA osiguranje nudi i osiguranje od nezgode. Uz malu razliku u cijeni, ono vam garantuje potpunu opuštenost dok uživate u svojim omiljenim aktivnostima.

Uz pomoć UNIQA web shopa, polisu putnog zdravstvenog osiguranja sad možete kupiti i iz udobnosti vlastitog doma. Online kupovinom štedite vrijeme ali ostvarujete i 10 posto popusta, bez obzira na to koju polisu putnog zdravstvenog osiguranja odaberete.

Za svoje vjerne klijente i ljubitelje putovanja, UNIQA osiguranje je i ovog ljeta pripremilo veliku nagradnu igru u kojoj možete osvojiti vrijedne nagrade. Za učešće u nagradnoj igri potrebno je da uz broj ugovorene polise, putem prijavne forme pošaljete fotografiju sa Vašeg putovanja. Fotografije sa najvećim brojem glasova osvajaju vrijedne nagrade kao što su potrošačka kartica s 5.000 KM ili zimovanje u Austriji za dvije osobe! Nagradna igra traje do 31.08. Putujte sigurno uz UNIQA-u!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Solo putovanje

Današnji blog se bavi interesantnom temom - solo putovanje. svi smo se bar jednom zapitali "Kako bi izgledalo solo putovanje bez članova porodice ili dragih prijatelja?!" Ispod pročitajte naše preporuke i savjete kako bi sve prošlo u najboljem redu, pogotovo ako ste solo putnik početnik, pa da vam solo putovanje ostane u najljepšem sjećanju.

Praktično pakovanje kofera za odmor

 Umjesto da uživamo u putu ka odredištu odmora, mučimo se sa teškim koferima. Donosimo vam par savjeta kako da se praktično spakujete i izbjegnete nepotrebni stres.

Sigurno putovanje u vrijeme pandemije COVID-19

Pandemija korona virusa (COVID-19) promijenila je naš cijeli svijet u posljednjih godinu dana. Promijenio se način na koji radimo i kako se obrazujemo, a naročito je utjecala na turizam i putovanja.

Vodič za putnike: Šta sve (ne) smijete unijeti u avion?

I najiskusniji putnici se prije leta avionom ponekad pitaju šta sve (ne) smiju nositi u svom ručnom prtljagu, jer se pravila često mijenjaju. Kako bi razjasnili ove nedoumice, pripremili smo mali vodič za one koji uskoro planiraju novo putovanje.

Tri koraka do savršenog odmora

Ljeto je stiglo i svi već nestrpljivo čekaju dan polaska na zasluženi godišnji odmor. Vaš odmor je vrijeme rezervisano samo za vas i vaš užitak, no prije nego što krenete na ljetovanje bitno je da obratite pažnju na slijedećih par koraka.

Zašto je važno putovati? Evo odgovora stručnjaka

Nezavisno od toga da li ste se odlučili za ljetovanje, zimovanje ili kratki vikend predah u nekoj stranoj zemlji, putovanje će višestruko pozitivno djelovati na vaše tijelo i um. Donisimo vam pregled najvećih benefita putovanja.

Gdje na skijanje ove godine? Najbolje destinacije za zimovanje.

Bliži nam se zimski raspust te mnogi od nas već planiraju gdje otići ove zime. Rekreativno skijanje i drugi zimski sportovi nisu jeftina zabava, a planiranje i izbor destinacije su ključni za savršeno zimovanje.

Praktični savjeti: Kako s djecom na zimovanje?

Svako putovanje s djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, a naš najvažniji savjet je - planirajte pametno! Tako se prije polaska na zimovanje, roditeljima savjetuje slijedeće ...