Vodič za roditelje: Kako pripremiti djecu za školu?

Ljetni praznici su za naše najmlađe doba odmora i opuštanja, no već u avgustu polako postajemo svjesni da je vrijeme za promjenu ljetne rutine i prelazak u svakodnevnicu ispunjenu školskim obavezama. Početak nove školske godine je stresno razdoblje za djecu, ali i roditelje, posebno ako se adekvatno ne pripremimo za izazove kakve donosi povratak u školske klupe.

Istraživanja pokazuju da mnogi đaci, nezavisno od njihovog uzrasta, pred povratak u školu osjećaju emocionalni pritisak, te pokazuju znakove anksioznosti i nervoze, posebno kada govorimo o prvačićima, početku srednje škole ili, na primjer, prelasku u novu školu zbog selidbe. Psiholozi navode da uslijed svakodnevnih obaveza mnogi roditelji ne uoče ovaj emocionalni stres i nervozu kod djece, pa se ona često sama nose s pritiskom koji donosi nova školska godina.

Ali kako prepoznati anksioznost kod djeteta i pomoći mu da 'prebrodi' prve sedmice nastave? Srećom, odgovore na ova pitanja nam može pružiti moderna psihologija.

Djeca i anksioznost

UNIQO dječije osiguranje početak škole

Svi vrlo dobro znamo da roditeljstvo podrazumijeva mnogo više od brige jesu li naša djeca sita, zdrava i odmorna. Pored ljubavi i topline koju im pružamo, ne smijemo zaboraviti da su podrška, razumijevanje i česti razgovori s djecom ključni u formiranju njihove ličnosti.

Hvatanje u koštac s izazovima i način na koji rješavaju probleme u formativnim godinama sa djecom će ostati i u kasnijim fazama života, a vama će pomoći da održite iskren i blizak odnos s djetetom.

Uočavanje prvih znakova nervoze i emocionalnog nezadovoljstva kod djeteta i nije tako teško budući da djeca, posebno ona mlađa, obično ne znaju sakriti svoje osjećaje. Čak i ako ne govore o tome, promjene u njihovom ponašanju nam mogu mnogo toga reći.

Takozvana tipična anksioznost pred povratak u školu prilično je česta pojava i obično se manifestuje tako što djeca imaju problema sa spavanjem, pate od noćnih mora, a ova nervoza se ponekad očituje čak i fizičkim simptomima kao što su bolovi u stomaku, mučnina ili povraćanje.

Ovi simptomi najčešće nestaju već u prvoj sedmici nastave kad se djeca polako počinju vraćati rutini, te zaokupe misli školskim obavezama i druženju s drugom djecom.

Ipak, kako navode psiholozi, neka djeca anksioznost osjećaju i mnogo duže, što bi mogao biti znak drugih, netipičnih anksioznih poremećaja. Jedan od najčešćih poremećaja se pojavljuje kod mlađe djece, a on uključuje strah od odvajanja od roditelja i porodice. Ova vrsta straha se otkriva relativno rano jer dijete često odbija spavati u svom krevetu ili odbija izlazak i igru s vršnjacima ukoliko jedan od roditelja nije stalno prisutan.

Ova djeca mogu imati daleko mukotrpniji proces prilagođavanja školskom okruženju, pa i odbijati odlazak u školu. U ovim situacijama se kod djeteta ponekad javlja i tzv. selektivni mutizam, odnosno nemogućnost govora u nepoznatim i širim socijalnim situacijama. Ukratko, dijete odbija komunikaciju i razgovor u školi, dok kod kuće i u poznatom okruženju razgovara bez ikakvih teškoća.

Pored straha od odvajanja, jedan od češćih anksioznih poremećaja je i strah od socijalnih situacija koji pogađa djecu različitih uzrasta, a posebno tinejdžere u srednjoj školi. Ovaj strah se najčešće manifestuje kroz teškoće pri usmenom odgovaranju, čitanje pred razredom ili odbijanje da zatraže pomoć nastavnika ili profesora kad im nešto nije u potpunosti jasno.

Ova vrsta straha može rezultirati sa lošim ocjenama, te zadirkivanju i konfliktima s vršnjacima što dodatno može narušiti djetetovo samopouzdanje i produbiti strahove s kojima se svakodnevno nosi.

Kako pobijediti nelagodu i strahove kod djeteta

početak školske godine

Sad kad smo ustanovili da anksioznost, emocionalni stres i nervoza pred početak nove školske godine mogu ozbiljno 'uzdrmati' i roditelje i djecu, ostaje nam da se pobrinemo za to da prelazak u novu školsku godinu prođe što bezbolnije.

Ukoliko se ne radi o ozbiljnijem poremećaju koji podrazumijeva razgovor s ljekarima i psiholozima, u velikom broju slučajeva roditelji mogu sami pomoći djetetu da se bez straha i ustručavanja vrate u školske klupe.

Vratite se školskoj rutini prije početka nastave

Kraj avgusta je idealno vrijeme za lagano uspostavljanje školske rutine. Ovo se prvenstveno odnosi na raniji odlazak na spavanje, te ranije buđenje, ali i na neke druge stvari.

Razgovarajte o školi, nabavci knjiga, džeparcu te uključite dijete u ove aktivnosti. Idite zajedno u kupovinu knjiga ili novog ruksaka, te inicirajte razgovor o prošloj školskoj godini i o tome šta su naučili. Ovaj pristup se po mišljenju psihologa pokazao posebno učinkovitim kod mlađe djece.

Dajte im male 'akademske' izazove

Ukoliko je dijete imalo poteškoća s određenim predmetom u školi, npr. matematikom ili engleskim jezikom, pokušajte naći zabavan način da osvježite njihovo znanje iz te oblasti. Obećajte im neku sitnu nagradu za uspješno riješen matematički zadatak, ili kupite zabavnu slikovnicu, knjigu ili strip na engleskom jeziku koji će sa zadovoljstvom pročitati.

Upostavite 'elektronsku higijenu'

U današnje vrijeme djeca većinu slobodnog vremena provode uz mobilni telefon, tablet i kompjuter. Ljeti se vrijeme provedeno uz ove uređaje skoro udupla, što može donijeti probleme u fokusiranju na školske obaveze. Psiholozi preporučuju da prije početka školske godine uspostavite nova pravila u njihovom korištenju, kao što su ostavljanje telefona i tableta da se preko noći napune u dnevnoj sobi. Isto učinite, barem dok su djeca budna, i sa svojim mobitelima te ovu odluku tretirajte kao novo kućno pravilo.

Uz ovo, s djecom obavite razgovor o korištenju mobitela u školi, te objavljivanju fotografija iz škole na društvenim mrežama. Nekim roditeljima, pa čak i školskim prijateljima to može zasmetati, a vama i vašem djetetu uzrokovati različite neugodnosti.

Razgovarajte o dječijim strahovima i dilemama

Ako primjetite da vaš školarac ima određene tegobe pred povratak u školu, prvo pokušajte saznati šta su razlozi takvim osjećajima. Da li je to ponovni susret s školskim drugovima, strah od nastavnika ili obaveza koje donosi nova školska godina?

Kada otkrijete razlog njihovih strahova, pristupite strategiji kojom ćete riješiti njihov problem. To može biti razgovor o vašim iskustvima u školi, organizacija druženja s prijateljima iz razreda prije početka nastave ili čak razgovor s nastavnikom kojeg se dijete iz nekog razloga pribojava.

Potražite pomoć stručnjaka

Ukoliko uočite da vaše dijete ima ozbiljne strahove odnosno sumnjate da pati od nekog anksioznog poremećaja, nemojte se ustručavati da zatražite pomoć dječijeg psihologa i/ili pedagoga. Liječenje anksioznih stanja je itekako moguće, a zavisno od straha koji dijete osjeća, stručni tim mogu činiti ljekar, psiholog, pedagog i logoped ali obavezno i roditelji i nastavnici.

Edukacija i uključenost roditelja u liječenje dječije anksioznosti je neophodna kako bi i kod kuće radili s djetetom, te podrazumijeva psihološke vježbe za postepeno uklanjanje strahova od situacija koje kod djeteta izazivaju nelagodu i anksioznost.

Bezbrižno i sretno djetinstvo uz UNIQO osiguranje

dječije osiguranje

Sigurno i sretno odrastanje uključuje i štednju za sigurnu budućnost naših najmlađih zbog čega su osiguravajuće kuće širom svijeta, među kojima i UNIQA osiguranje u BiH, u svoju ponudu uvrstile i posebne polise osiguranja namijenjene upravo djeci.

UNIQO dječija štednja i osiguranje omogućava mnogobrojne pogodnosti za budućnost Vašeg djeteta, s minimalnom godišnjom premijom već od 500 KM. UNIQO dječije osiguranje se može zaključiti u trajanju od 5 do 25 godina, a više informacija o polisi možete saznati u našoj brošuri.

Uz UNIQO dječije osiguranje moguće je ugovoriti i dopunsko osiguranje od nezgode, a kao posebna pogodnost tu je i nagrada za Vašeg odlikaša kojeg UNIQO nagrađuje sa 3% od osigurane sume. Svim učenicima, a naročito đacima prvacima, kao i njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima, želimo sretan početak nove školske godine! UNIQO jednorog brine za svako dijete u BiH!                    

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

 

Šta je inflacija?

Poskupljenje prehrambenih proizvoda, energenata, pa sve do nekretnina – sve ovo "zahvaljujemo" inflaciji. Ali, šta je uopće inflacija i kako nastaje? Saznajte u našem novom blogu.

 

Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Prednosti rada od kuće su mnogobrojna, a pokazalo se da su mngi zaposlenici čak i produktivniji kada imaju fleksibilno radno vrijeme, međutim ponekada je teško uspostaviti pravi balans između poslovnih i privatnih obaveza tokom dana. Donosimo vam par savjeta kako da izbjegnete ovaj problem.

5 jezika ljubavi

Iskazati nekome ljubav često nije jednostavno. Postoje različiti jezici ljubavi, a svako od nas ih individualno koristi. Kako bi bolje naučili svoj jezik, ali i jezik ljubavi partnera, donosimo vam pregled najčešćih načina iskazivanja ljubavi.

Uspješna jutarnja rutina sa malom djecom

Jutarnje buđenje  samo po sebi nije ničija najdraža aktivnost, još ako uz to imamo i malu djecu koju također moramo spremiti za dan, stres je već unaprijed programiran. Kako bi jutro prošlo što mirnije i pozitivnije, eksperti su predložili par ključnih koraka i savjeta koje danas želimo podijeliti sa vama.

Zašto su žene bolje u rukovođenju s novcem?

Da li ste znali da su žene mnogo odgovornije u odnosu sa novcem naspram muškaraca? Zašto je to tako pročitajte u novom blogu.

3 najčešće novogodišnje odluke i kako istrajati u njima

Nova godina nam stoji pred vratima i nepisano pravilo svih nas jeste „Nova godina – Novi/a ja“. Donosimo sam savjete kako da uspijete ostati istrajni kada su u pitanju tri najčešće novogodišnje odluke.

Štednja na pametan način

Štednja novca je jedan od onih životnih ciljeva koje sami sebi često obećamo, ali teško ih se pridržavamo.Trik kod štednje je da jednostavno s njom započnemo, jer najteže je početi. Slijedi nekoliko savjeta kako uštediti novac na pametan način.

6 najčešćih izgovora za odustajanje od životnog osiguranja

Životno osiguranje jedna je od najvažnijih odluka za zaštitu porodice, ali mnogi ipak odustanu od njega. Predstavljamo vam 6 argumenata zašto ipak ne biste trebali odustati od životnog osiguranja.

Zašto je životno osiguranje najbolji poklon vašem djetetu?

Djeca su naša najveća dragocjenost i želimo biti tu za njih i pružiti im ruku kad im pomoć zatreba. Možda im ne možemo uvijek dati sve što bi željeli, ali jedno sigurno možemo – osiguranje života.

Da li je samcima potrebno životno osiguranje?

Svi se nadamo dobrom standardu života u poznim godinama ili ostvarenju nekog životnog sna, a uz polisu životnog osiguranja naša nadanja možemo pretvoriti u stvarnost, bez obizra na naš trenutni bračni status.

Da li je bolja štednja u banci ili u osiguravajućem društvu?

Lijepo je znati da nas u nekim starijim godinama čeka barem neka finansijska izvjesnost, novac koji smo uložili u štednju! UNIQA vam nudi programe štednje i osiguranja.

Zašto je septembar idealan za putovanje?

Za sve one koji slobodne dane čuvaju za septembar, evo liste razloga zašto putovati u ovo doba godine: manje gužve na cestama, jeftinije cijene smještaja, idealan period za putovanje s djecom i obilazak "mirnih luka"

Riječ psihologa: Ljubav ima 5 faza, nemojte odustati u trećoj

Psiholozi tvrde da se tajna sretne veze i 'vječne ljubavi' krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze. Istinska ljubav ima pet faza, a većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće. 

Bezbrižno u novu školsku godinu: 6 korisnih savjeta za roditelje

Kako bi prvi školski dani prošli u pozitivnoj atmosferi, a Vaše dijete što bezbrižnije krenulo u novo poglavlje života, donosimo šest korisnih savjeta za roditelje svakog prvačića.

Pet najvećih nedoumica o životnom osiguranju

Kako postajemo stariji shvatamo da je životno osiguranje realna potreba i jedan od temelja dobrog finansijskog plana. Važno je znati da životno osiguranje nije nedostižno i da uz redovna primanja nema opravdanja da ga ne ugovorimo na vrijeme.

6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo u mladosti

Kako bi izbjegli pogrešne finansijske odluke u mladosti i dali odgovor na pitanje kako pametno postupati s novcem, donosimo pregled 6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo tokom života

Devet jednostavnih načina: Kako uštediti novac?

Prvi korak je uvijek težak, pa tako i kad počnemo štediti, te je prije samog početka štednje neophodno planirati i to dugoročno. Donosimo Vam devet jednostavnih načina kako uštediti novac bez velikih odricanja. Štedimo za budućnost svojih najdražih!

 

 

Da li mi je potrebno životno osiguranje?
Svi znamo da je u mladosti život najbezbrižniji te da se tad posebno ne zamaramo budućnošću, kupovinom stana ili visini penzije.  Ipak, godina se prioriteti mijenjaju, a tako i naši stavovi. Pročitajte sve o dobrobitima životnog osiguranja. 
Vodič za roditelje: Šta Vaša djeca rade na internetu?

Pravilna briga o djeci podrazumijeva i sigurnost djece na internetu jer komunikacija koju dijete vodi online možeutjecati na dječje ponašanje i njegovu budućnost, posebno kada govorimo o samopouzdanju.

Kako provesti školski raspust?

Ako planine nisu vaš prvi izbor, tokom raspusta se sa djecom možete zabaviti i u gradu. To može biti neki sport ili druge aktivnosti za koje dijete nema vremena tokom školske godine. Donosimo vam par zanimljivih ideja.

Pretreniranost

Kako u životu tako i u sportu perfekcionizam ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Ako krenemo od prednosti, tu svakako spadaju motivacija, marljiv rad, posvećenost rezultatima, te želja za učenjem i ličnim razvojem. Međutim nedostataka ima više.

Životni ciljevi

Postavljanju životnih ciljeva treba pristupiti na uravnotežen i balansiran način. Ako postavite nerealne i neostarive ciljeve, oni postaju izvor frustracija i nezadovoljstva, jer zacrtane ciljeve ne ostvarujete u relanom vremnu i dolazi do gubitka motivacije.

Životne odluke

Odluke koje donosimo na putu do ostvarivanja životnih ciljeva su naše, ali ne i samo naše. Bez obzira koje smo ciljeve postavili, kakva očekivanja imamo, da li su ona realna ili nerealna, kvalitet našeg života zavisi od našeg zdravlja i od dragih ljudi koji nas okružuju.

Da li je i Vašem djetetu potrebno osiguranje?

Kao i svaki roditelj, sigurno se pitate kako da djetetu obezbijedite najbolje obrazovanje? Kako da mu pomognete da se osamostali? Kako da mu priuštite dragocjen poklon za vjenčanje ili novo automobil nakon završetka školovanja?

Korištenje tableta

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog napretka, stalni smo korisnici interneta, raznih društvenih mreža, pristupa nemjerljivom broju informacija koje su nam svakodnevno dostupne. Vodite li dnevnik o vremenu koje provedete na spravama poput mobitela, tableta ili računara?

Detoksikacija - vodič za proljetno čišćenje organizma

Proljeće je doba kad se priroda budi, ali i kreiraju novi planovi za budućnost. Zajedno s proljećem se budi želja da okrenemo 'novi list' u svom životu, posebno kada je u pitanju naše zdravlje i kondicija.