Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Prevencija je pola zdravlja. Posebno kad uđete u peto desetljeće života. Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled. Preventivni pregledi važni su kako bi se otkrile bolesti koje nemaju početnih simptoma, na vrijeme započelo liječenje, te spriječile komplikacije.

Donosimo preporuke na šta biste trebali pripaziti nakon što uđete u peto desetljeće, iako možda nemate nikakvih zdravstvenih tegoba.

movember uniqa

Pregled dojki obavezno jedanput godišnje

Rak dojke najčešći je oblik tumora kod žena, a u Bosni i Hercegovini svake godine od njega oboli više od 1300 žena. Mogu oboljeti i muškarci, no izuzetno rijetko.

Ako se otkrije u ranom stadiju, rak dojke je uglavnom izlječiv, pa bi svaka žena jednom godišnje trebala obaviti ultrazvuk dojki kako bi se otkrile bilo kakve promjene. Važan je i samopregled, a postojanje kvržice može palpacijom ustanoviti i ljekar. U najveću rizičnu grupu spadaju žene u čijoj je porodici zabilježeno više slučajeva karcinoma dojke.

Pregled prostate kod problema s mokrenjem

Bolesti prostate spadaju u  najčešća oboljenja muškaraca srednje i starije životne dobi. Redovna kontrola ove žlijezde izuzetno je važna jer ona uveliko utiče na kvalitetu života muškaraca nakon 40. Problemi s prostatom mogu se očitovati u teškoćama s mokrenjem, bolovima, pa se u slučaju bilo kakvih tegoba preporučuje ultrazvuk, a po potrebi i specifični antigen prostate kojim se otkriva rizik od raka prostate.

Pritisak može biti visok i bez simptoma

Visoki pritisak ili hipertenzija često nema nikakvih simptoma, no ako se ne otkrije na vrijeme može biti jako opasan i izazvati oštećenje organa, srčani udar i druge komplikacije. Ova bolest može se držati pod kontrolom redovnim mjerenjem pritiska i uzimanje terapije prema preporuci ljekara. Najveći rizik od obolijevanja imaju osobe s prekomjernom tjelesnom težinom te starije osobe.

Povišene masnoće u krvi 

Holesterol je jedan od glavnih uzročnika za nastanak krvožilnih bolesti. Previše loših masnoća u krvi može dovesti do nakupljanja holesterola na stijenkama arterija, te arterosklerotskog plaka koji sužava krvne žile. Ovo može uzrokovati dalje komplikacije, od srčanog i moždanog udara do drugih kardiovaskularnih bolesti.

Što se tiče simptoma, kao I kod visokog pritiska, kod visokog holesterola oni mogu potpuno izostati. Na sreću, visoki holesterol je lako provjeriti jednostavnom krvnom pretragom.

Najveći rizik od obolijevanja imaju osobe s nezdravim stilom života. Masna i nezdrava hrana, slabo kretanje i pušenje povećavaju rizik od pojave krvožilnih bolesti pa se rizičnim grupama, osim redovnih pretraga krvi, preporučuje promjena stila života.

Oftalmološki pregled

Ako ste primijetili da ne možete više lagano kao nekad staviti konac u iglu ili se naprežete čitajući knjigu, vrijeme je za posjetu oftalmologu. Možda su vam potrebne naočale za čitanje, a oftalmološki pregled koristan je i ako nemate problema s vidom jer se tako mogu otkriti bolesti očiju koje ne moraju uvijek davati simptome, poput katarakta i glaukoma.

Ne prepuštajte zdravlje slučaju

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, i to u svakom životnom dobu. Adekvatno zdravstveno osiguranje u slučaju bolesti i dugotrajnog liječenja doslovno može spasiti život, no omogućiti Vam i miran i bezbrižan život uz vrhunske ljekare i bez straha od visokih troškova liječenja.

UNIQA zdravstveno osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled. Kako bi osiguranicima ponudili što bolji i širi spektar usluga, UNIQA zdravstveno osiguranje nudi tri paketa zdravstvenog osiguranja VITAL Comfort, Vital Expert i Vital Elite.

Bezbrižan život i sigurna budućnost je želja svih ljudi, a kako niko ne može predvidjeti ili spriječiti neprijatnosti, tu je i UNIQA zdravstveno osiguranje od nezgode koje pruža dodatnu sigurnost ugovaračima polise. Drugo liječničko mišljenje je osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Kupovinom ovog osiguranja, osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Bitno je spomenuti da za sve naše osiguranike imamo MedUNIQA dežurnu liniju - koja je otvorena 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici (kontakt telefon: +387 61 107 599).

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava i kao Movember – mjesec muškog zdravlja. Muškarcima se pripisuje atribut jačeg spola, međutim kada je zdravlje u pitanju, medicina ukazuje na to da oni često pretrpe veće i ozbiljnije posljedice od bolesti naspram žena. Razlog tome jeste da vode manje računa o svom zdravlju i odlažu posjetu doktoru do zadnjeg momenta, kada zna biti kasno, nažalost.

Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija i najraširenija je definitivno - puštanje brkova! Podsticanjem muškaraca da u mjesecu novembru puste brkove i preuzmu odgovornost za svoje zdravlje, te zdravlje svojih prijatelja i članova porodice, Movember je zaživio i u BiH, te svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, te se lako prenose s čovjeka na čovjeka, njihovo širenje je teško kontrolisati i zaustaviti. Ipak, postoje određena univerzalna pravila koja se koriste u prevenciji kao i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte savjetne stručnjaka i pridržavajte se uputa. Samo zdrav čovjek može biti istinski sretan!

Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Već 17 godina uzastopno, novembar predstavlja mjesec u čijem fokusu stoji zdravlje muškaraca. Iza sada već tradicionalnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Misli na sigurno ljetno putovanje

Klik do individualnog, porodičnog ili grupnog osiguranja uz popust od -10% na online kupovinu do kraja ljeta!

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na tome kako izgledamo i kako se osjećamo u određenoj dobi možemo u velikoj mjeri zahvaliti genetici, no ona nije jedini faktor koji utiče na naše zdravlje i izgled. Na žensko zdravlje, vitalnost te mladolik izgled uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo ili ih svjesno zanemarujemo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Ove navike se obično vežu uz životni stil i način na koji se odnosimo prema našem tijelu, odnosno fizičkom i mentalnom zdravlju. Pročitajte više ...

Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni 

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Sezona prehlade i gripe

Prehlada i gripa nas uvijek podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan.