Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Prevencija je pola zdravlja. Posebno kad uđete u peto desetljeće života. Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled. Preventivni pregledi važni su kako bi se otkrile bolesti koje nemaju početnih simptoma, na vrijeme započelo liječenje, te spriječile komplikacije.

Donosimo preporuke na šta biste trebali pripaziti nakon što uđete u peto desetljeće, iako možda nemate nikakvih zdravstvenih tegoba.

movember uniqa

Pregled dojki obavezno jedanput godišnje

Rak dojke najčešći je oblik tumora kod žena, a u Bosni i Hercegovini svake godine od njega oboli više od 1300 žena. Mogu oboljeti i muškarci, no izuzetno rijetko.

Ako se otkrije u ranom stadiju, rak dojke je uglavnom izlječiv, pa bi svaka žena jednom godišnje trebala obaviti ultrazvuk dojki kako bi se otkrile bilo kakve promjene. Važan je i samopregled, a postojanje kvržice može palpacijom ustanoviti i ljekar. U najveću rizičnu grupu spadaju žene u čijoj je porodici zabilježeno više slučajeva karcinoma dojke.

Pregled prostate kod problema s mokrenjem

Bolesti prostate spadaju u  najčešća oboljenja muškaraca srednje i starije životne dobi. Redovna kontrola ove žlijezde izuzetno je važna jer ona uveliko utiče na kvalitetu života muškaraca nakon 40. Problemi s prostatom mogu se očitovati u teškoćama s mokrenjem, bolovima, pa se u slučaju bilo kakvih tegoba preporučuje ultrazvuk, a po potrebi i specifični antigen prostate kojim se otkriva rizik od raka prostate.

Pritisak može biti visok i bez simptoma

Visoki pritisak ili hipertenzija često nema nikakvih simptoma, no ako se ne otkrije na vrijeme može biti jako opasan i izazvati oštećenje organa, srčani udar i druge komplikacije. Ova bolest može se držati pod kontrolom redovnim mjerenjem pritiska i uzimanje terapije prema preporuci ljekara. Najveći rizik od obolijevanja imaju osobe s prekomjernom tjelesnom težinom te starije osobe.

Povišene masnoće u krvi 

Holesterol je jedan od glavnih uzročnika za nastanak krvožilnih bolesti. Previše loših masnoća u krvi može dovesti do nakupljanja holesterola na stijenkama arterija, te arterosklerotskog plaka koji sužava krvne žile. Ovo može uzrokovati dalje komplikacije, od srčanog i moždanog udara do drugih kardiovaskularnih bolesti.

Što se tiče simptoma, kao I kod visokog pritiska, kod visokog holesterola oni mogu potpuno izostati. Na sreću, visoki holesterol je lako provjeriti jednostavnom krvnom pretragom.

Najveći rizik od obolijevanja imaju osobe s nezdravim stilom života. Masna i nezdrava hrana, slabo kretanje i pušenje povećavaju rizik od pojave krvožilnih bolesti pa se rizičnim grupama, osim redovnih pretraga krvi, preporučuje promjena stila života.

Oftalmološki pregled

Ako ste primijetili da ne možete više lagano kao nekad staviti konac u iglu ili se naprežete čitajući knjigu, vrijeme je za posjetu oftalmologu. Možda su vam potrebne naočale za čitanje, a oftalmološki pregled koristan je i ako nemate problema s vidom jer se tako mogu otkriti bolesti očiju koje ne moraju uvijek davati simptome, poput katarakta i glaukoma.

Ne prepuštajte zdravlje slučaju

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, i to u svakom životnom dobu. Adekvatno zdravstveno osiguranje u slučaju bolesti i dugotrajnog liječenja doslovno može spasiti život, no omogućiti Vam i miran i bezbrižan život uz vrhunske ljekare i bez straha od visokih troškova liječenja.

UNIQA zdravstveno osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled. Kako bi osiguranicima ponudili što bolji i širi spektar usluga, UNIQA zdravstveno osiguranje nudi tri paketa zdravstvenog osiguranja VITAL Comfort, Vital Expert i Vital Elite.

Bezbrižan život i sigurna budućnost je želja svih ljudi, a kako niko ne može predvidjeti ili spriječiti neprijatnosti, tu je i UNIQA zdravstveno osiguranje od nezgode koje pruža dodatnu sigurnost ugovaračima polise. Drugo liječničko mišljenje je osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Kupovinom ovog osiguranja, osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Bitno je spomenuti da za sve naše osiguranike imamo MedUNIQA dežurnu liniju - koja je otvorena 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici (kontakt telefon: +387 61 107 599).

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Mršanje počinje u glavi

Za neke životna tema, za druge sezonska pojava: skidanje suvišnih kilograma. Ali zašto je mršanje uopće tako teško? Problem često je psihičke prirode, a ne fizičke. Pročitajte više u našem novom blogu.

Korisni savjeti za borbu protiv zimske depresije

Tokom zimskih mjeseci često primjećujemo manjak energije i poleta, te se susrećemo sa takozvanom zimskom depresijom. Saznajte ovdje šta je zimska depresija i kako se može spriječiti, odnosno liječiti

Za početak zime: Najbolji topli napici bogati vitaminima

Voćni napici kao što su frapei i smoothies vežu prvenstveno za ljeto, dok su tipični zimski napici čajevi i tople čolokade. Međutim, ipak nam je zimi potrebno mnogo više vitamina kako bi jačali naš imuni sistem, te smo za vas pripremili spisak najukusnih toplih smoothies-a.

Veganstvo, vegetarijanstvo & bezglutenska ishrana

Veganstvo, vegetarijanstvo, bezglutenska ishrana - mnogo je alternativa u današnjici. Međutim, koji su njihovi prednosti i nedostaci. Pravilan odabir ishrane je individualan i ovisi od mnogih zdravstvenih faktora. Pročitajte više o tome u našem novom blogu.

Savjeti psihologa: Kako da pokrenemo naše hormone sreće?

Naše tijelo stvara i luči niz hormona koji utiču pozitivno na našu psihu, a da bi ih lučio potrebni su mu određeni vanjski, ali i unutrašnji faktori. U nastavku vam predstavljamo najutjecajnije hormone sreće kao i savjete kako da pomognete vašem tijelu da iste stvara.

Ružičasti oktobar - savjeti za prevenciju karcinoma dojke

Oktobar se obilježava kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke, najčešćeg tipa karcinoma kod žena. Budući da i dalje nije poznato šta ga uzrokuje, nemoguće ga je spriječiti, ali postoje ipak koraci koje možemo poduzeti u vidu prevencije.

Sve što trebate znati o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Razmišljate o Dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju a imate mnogo otvorenih pitanja i nedoumica? Ovdje pročitajte sve što trebate znati o UNIQA DZO!

Digitalna detoksikacija - da li ste i vi spremni na novi izazov?

Sasvim je uobičajeno i da se družimo putem društvenih mreža, razmjenjujemo poruke i sadržaje. Međutim, pretjerano korištenje uređaja može biti štetno po našu psihu, ali i fizičko zdravlje. Provjerite našu listu „simptoma“ u nastavku i saznajte da li je možda i vama potrebna digitalna detoksikacija.

Priroda i stres - kako boravak u prirodi doprinosi zdravlju

Stres je skoro pa neizbježna pojava savremenog života, pogotovo u urbanim sredinama gdje nas brzi ritam i dugi dani prepuni obaveza iscrpljuju i fizički i mentalno. Stručnjaci su jednoglasni u preporuci da je boravak u prirodi najbolji način da se naš organizam oporavi i napuni pozitivnom energijom.

Mladeži i ljeto – zaštita kože od melanoma

Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odlaskom na more i uživanjem na suncu. Ipak, treba biti oprezan prilikom izlaganja suncu, jer nas ono dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja. Prevencija je vrlo važna, pa uz nekoliko mjera zaštite zabava na suncu može da počne!

Kako smanjiti stres na radnom mjestu?

Na radnom mjestu znamo često biti pod stresom, što se negativno odražava kako na naše psihičko, tako i na fizičko zdravlje. Stoga smo za vas pripremili par savjeta kako da svedete stres na minimum!

Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava kao mjesec muškog zdravlja. Stoga smo za vas izdvojili tri najčešće "muške" bolesti i savjete kako možete priječiti njihov nastanak.

Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Iza popularnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, njihovo širenje je teško zaustaviti. Ipak, postoje pravila koja se koriste u prevenciji i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte ovdje savjete stručnjaka!

Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija  je definitivno - puštanje brkova!  Svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na žensko zdravlje uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Pripremili smo sa vas 8 najštetnijih navika i načine kako ih možete rješiti.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni 

Sezona prehlade i gripe

Prehlada i gripa nas uvijek podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan.