Štednja na pametan način

Štednja novca je jedan od onih životnih ciljeva koje sami sebi često obećamo, ali teško ih se pridržavamo. Slično kao i izjave „od sutra sam na dijeti“ ili „počinjem vježbati od ponedjeljka“, štednju  uvijek odgađamo, iako dobro znamo da time varamo sami sebe. Trik kod štednje je da jednostavno s njom započnemo, pa makar i malim koracima, jer najteže je početi. Važno je biti odgovoran prema samom sebi, a to podrazumijeva i dovođenje naših finansija u red. Da bi nam bilo lakše započeti sa štednjom, možemo na to gledati sa sljedeće tačke gledišta: plati prvo samom sebi! Slijedi nekoliko savjeta kako uštediti novac na pametan način.

  1. Vodite evidenciju o svojim troškovima

Prvi korak koji morate napraviti da biste mogli početi sa štednjom je da utvrdite koliko novca zapravo trošite. Bilježite sve troškove, i velike i male, poput dnevnih kafa ili parking tiketa. Najpreglednije će biti ako napravite tabelu sa raznim kategorijama, npr. namirnice, režije, benzin, krediti, održavanje itd., te da redovno svodite ukupne iznose (sedmično ili mjesečno), pa će vam situacija postati jasnija. Kao što je rekao Benjamin Franklin, „Pripazite na sitne troškove, jer i najmanje propuštanje može potopiti veliki brod.“!

  1. Odredite budžet za štednju

Samim bilježenjem i sortiranjem vaših troškova prema kategorijama već ste započeli sređivanje vaših finansija. Sad kada znate koliko trošite, lakše vam je odrediti koliko vam preostane za štednju, odnosno na kojim stavkama možete napraviti neke korekcije, pa odvojiti određeni iznos za štednju. Tako ste zapravo i kreirali budžet pomoću kojeg lakše možete pratiti vaše prihode i rashode, te zaustaviti prekomjerno trošenje. Sjetite se da uračunate i određene troškove koji se ne pojavljuju svaki mjesec, ali povremeno morate i njih platiti, poput registracije auta ili njegovog servisiranja.

  1. Riješite se nekih troškova

Realno sagledajte vaše troškove, pa pronađite koje stavke nemaju više smisla. Da li možda plaćate neku članarinu ili pretplatu, a uslugu uopšte ne koristite? Odete li u supermarket i kupite sve što vam privuče pažnju, a zapravo vam baš i ne treba? Je li vam nužno baš svugdje da se vozite autom i plaćate parking i dodatno gorivo? Također možete pripaziti i sa režijama, barem onim koje nisu fiksne, kao što su računi za telefon ili struju. Pregledom vaših tabela sa evidencijom troškova i sami ćete uvidjeti da uvijek ima troškova koji zaista nisu neophodni, a od kojih možete stvoriti solidan budžet za štednju. Jedna mudra izreka kaže: nemojte štediti ono što vam ostane nakon trošenja, već trošite ono što vam ostane nakon štednje. 

  1. Postavite ciljeve štednje

Bitno je da imate jasan cilj zbog kojeg štedite. Možda vam novac treba za godišnji odmor, možda da unaprijedite auto ili jednostavno želite obezbijediti neku finansijsku sigurnost u budućnosti ili možda sve to! Razdvojite vaše ciljeve štednje u kratkoročne i dugoročne. Na primjer, kratkoročni ciljevi u narednih 1-3 godine mogu obuhvatiti novac za nepredviđene troškove (kvar nekog uređaja i sl.), godišnji odmor, dio novca za novo auto. Dugoročni ciljevi za 4 i više godina mogu biti školarina za obrazovanje vaše djece, penzija ili veći radove na vašoj kući ili stanu (npr. zamjena stolarije, novi krov i sl.).

  1. Odredite prioritete

Sada, kada ste na pregledan način utvrdili na šta sve trošite novac i ustanovili koje troškove možete izbjeći, a koje korigovati, otvorili ste put za štednju za ono što vam je važno. Razmislite o prioritetima i nemojte dozvoliti da vam kratkoročni ciljevi „pojedu“ sav budžet za štednju za dugoročne ciljeve. Je li novi smart telefon svake godine baš važniji od štednje za penziju? Prema riječima legendarnog glumca Michaela Caina, „Štedite novac, jer u starijoj dobi trebat će vam duplo više nego što mislite.“.

  1. Odaberite pravi način štednje

Štednju za kratkoročne ciljeve možete čuvati na štednim računima, pa čak i više njih, ali povedite računa o kamatama i troškovima održavanja računa da biste procijenili šta vam se najviše isplati. Za dugoročne ciljeve najbolje je izabrati metod štednje gdje imate i određenu dobit na uplaćeni iznos te neke dodatne pogodnosti. Idealan izbor za to je životno osiguranje gdje štedite, ostvarujete dobit za svaku godinu štednje i ujedno osiguravate život. UNIQA životno osiguranje nudi upravo to – štednju, sigurnost i mir za godine koje dolaze. UNIQA programi životnog osiguranja su pouzdana finansijska podrška i oslonac u planiranju vaše budućnosti i budućnosti vaše porodice.

Programi ClassicComfortKapital i UNIQO su posebno osmišljeni prema Vašim potrebama i nude širok izbor pogodnosti za individualne osiguranike i članove njihovih porodica.

Kako bi odabrali idealan program životnog osiguranja, odnosno našli polisu koja najbolje odgovara Vašim potrebama i budžetu, upotrijebite naš online kalkulator životnog osiguranja koji će Vam na jednostavan i brz način dati odgovor na pitanje koji paket osiguranja je idealan za Vas i Vaše najdraže! Misli, živimo bolje zajedno! Misli UNIQA

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Comfort

Promjena životnog stila, svakodnevni stres i nepredviđene životne situacije postale su sastavni dio života. Upravo zbog toga kreirali smo proizvod koji Vam pomaže u iznenadnim situcijama, a koji je kombinacija životnog i zdravstvenog osiguranja.

UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

Šta je inflacija?

Poskupljenje prehrambenih proizvoda, energenata, pa sve do nekretnina – sve ovo "zahvaljujemo" inflaciji. Ali, šta je uopće inflacija i kako nastaje? Saznajte u našem novom blogu.

 

Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Prednosti rada od kuće su mnogobrojna, a pokazalo se da su mngi zaposlenici čak i produktivniji kada imaju fleksibilno radno vrijeme, međutim ponekada je teško uspostaviti pravi balans između poslovnih i privatnih obaveza tokom dana. Donosimo vam par savjeta kako da izbjegnete ovaj problem.

5 jezika ljubavi

Iskazati nekome ljubav često nije jednostavno. Postoje različiti jezici ljubavi, a svako od nas ih individualno koristi. Kako bi bolje naučili svoj jezik, ali i jezik ljubavi partnera, donosimo vam pregled najčešćih načina iskazivanja ljubavi.

Uspješna jutarnja rutina sa malom djecom

Jutarnje buđenje  samo po sebi nije ničija najdraža aktivnost, još ako uz to imamo i malu djecu koju također moramo spremiti za dan, stres je već unaprijed programiran. Kako bi jutro prošlo što mirnije i pozitivnije, eksperti su predložili par ključnih koraka i savjeta koje danas želimo podijeliti sa vama.

Zašto su žene bolje u rukovođenju s novcem?

Da li ste znali da su žene mnogo odgovornije u odnosu sa novcem naspram muškaraca? Zašto je to tako pročitajte u novom blogu.

3 najčešće novogodišnje odluke i kako istrajati u njima

Nova godina nam stoji pred vratima i nepisano pravilo svih nas jeste „Nova godina – Novi/a ja“. Donosimo sam savjete kako da uspijete ostati istrajni kada su u pitanju tri najčešće novogodišnje odluke.

6 najčešćih izgovora za odustajanje od životnog osiguranja

Životno osiguranje jedna je od najvažnijih odluka za zaštitu porodice, ali mnogi ipak odustanu od njega. Predstavljamo vam 6 argumenata zašto ipak ne biste trebali odustati od životnog osiguranja.

Zašto je životno osiguranje najbolji poklon vašem djetetu?

Djeca su naša najveća dragocjenost i želimo biti tu za njih i pružiti im ruku kad im pomoć zatreba. Možda im ne možemo uvijek dati sve što bi željeli, ali jedno sigurno možemo – osiguranje života.

Da li je samcima potrebno životno osiguranje?

Svi se nadamo dobrom standardu života u poznim godinama ili ostvarenju nekog životnog sna, a uz polisu životnog osiguranja naša nadanja možemo pretvoriti u stvarnost, bez obizra na naš trenutni bračni status.

Da li je bolja štednja u banci ili u osiguravajućem društvu?

Lijepo je znati da nas u nekim starijim godinama čeka barem neka finansijska izvjesnost, novac koji smo uložili u štednju! UNIQA vam nudi programe štednje i osiguranja.

Zašto je septembar idealan za putovanje?

Za sve one koji slobodne dane čuvaju za septembar, evo liste razloga zašto putovati u ovo doba godine: manje gužve na cestama, jeftinije cijene smještaja, idealan period za putovanje s djecom i obilazak "mirnih luka"

Vodič za roditelje: Kako pripremiti djecu za školu?

Pored ljubavi i topline koju im pružamo, ne smijemo zaboraviti da su podrška, i česti razgovori s djecom ključni u formiranju njihove ličnosti. Ova podrška je naročito važna prilikom velikih promjena kao što je polazak u školu.

Riječ psihologa: Ljubav ima 5 faza, nemojte odustati u trećoj

Psiholozi tvrde da se tajna sretne veze i 'vječne ljubavi' krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze. Istinska ljubav ima pet faza, a većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće. 

Bezbrižno u novu školsku godinu: 6 korisnih savjeta za roditelje

Kako bi prvi školski dani prošli u pozitivnoj atmosferi, a Vaše dijete što bezbrižnije krenulo u novo poglavlje života, donosimo šest korisnih savjeta za roditelje svakog prvačića.

Pet najvećih nedoumica o životnom osiguranju

Kako postajemo stariji shvatamo da je životno osiguranje realna potreba i jedan od temelja dobrog finansijskog plana. Važno je znati da životno osiguranje nije nedostižno i da uz redovna primanja nema opravdanja da ga ne ugovorimo na vrijeme.

6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo u mladosti

Kako bi izbjegli pogrešne finansijske odluke u mladosti i dali odgovor na pitanje kako pametno postupati s novcem, donosimo pregled 6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo tokom života

Devet jednostavnih načina: Kako uštediti novac?

Prvi korak je uvijek težak, pa tako i kad počnemo štediti, te je prije samog početka štednje neophodno planirati i to dugoročno. Donosimo Vam devet jednostavnih načina kako uštediti novac bez velikih odricanja. Štedimo za budućnost svojih najdražih!

 

 

Da li mi je potrebno životno osiguranje?
Svi znamo da je u mladosti život najbezbrižniji te da se tad posebno ne zamaramo budućnošću, kupovinom stana ili visini penzije.  Ipak, godina se prioriteti mijenjaju, a tako i naši stavovi. Pročitajte sve o dobrobitima životnog osiguranja. 
Vodič za roditelje: Šta Vaša djeca rade na internetu?

Pravilna briga o djeci podrazumijeva i sigurnost djece na internetu jer komunikacija koju dijete vodi online možeutjecati na dječje ponašanje i njegovu budućnost, posebno kada govorimo o samopouzdanju.

Kako provesti školski raspust?

Ako planine nisu vaš prvi izbor, tokom raspusta se sa djecom možete zabaviti i u gradu. To može biti neki sport ili druge aktivnosti za koje dijete nema vremena tokom školske godine. Donosimo vam par zanimljivih ideja.

Pretreniranost

Kako u životu tako i u sportu perfekcionizam ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Ako krenemo od prednosti, tu svakako spadaju motivacija, marljiv rad, posvećenost rezultatima, te želja za učenjem i ličnim razvojem. Međutim nedostataka ima više.

Životni ciljevi

Postavljanju životnih ciljeva treba pristupiti na uravnotežen i balansiran način. Ako postavite nerealne i neostarive ciljeve, oni postaju izvor frustracija i nezadovoljstva, jer zacrtane ciljeve ne ostvarujete u relanom vremnu i dolazi do gubitka motivacije.

Životne odluke

Odluke koje donosimo na putu do ostvarivanja životnih ciljeva su naše, ali ne i samo naše. Bez obzira koje smo ciljeve postavili, kakva očekivanja imamo, da li su ona realna ili nerealna, kvalitet našeg života zavisi od našeg zdravlja i od dragih ljudi koji nas okružuju.

Da li je i Vašem djetetu potrebno osiguranje?

Kao i svaki roditelj, sigurno se pitate kako da djetetu obezbijedite najbolje obrazovanje? Kako da mu pomognete da se osamostali? Kako da mu priuštite dragocjen poklon za vjenčanje ili novo automobil nakon završetka školovanja?

Korištenje tableta

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog napretka, stalni smo korisnici interneta, raznih društvenih mreža, pristupa nemjerljivom broju informacija koje su nam svakodnevno dostupne. Vodite li dnevnik o vremenu koje provedete na spravama poput mobitela, tableta ili računara?

Detoksikacija - vodič za proljetno čišćenje organizma

Proljeće je doba kad se priroda budi, ali i kreiraju novi planovi za budućnost. Zajedno s proljećem se budi želja da okrenemo 'novi list' u svom životu, posebno kada je u pitanju naše zdravlje i kondicija.