Tri koraka do savršenog odmora

Ljeto je stiglo i svi već nestrpljivo čekaju dan polaska na zasluženi godišnji odmor. Vaš odmor je vrijeme rezervisano samo za vas i vaš užitak, no prije nego što krenete na ljetovanje bitno je da obratite pažnju na slijedećih par koraka;

Dobra priprema je pola posla (ili u ovom slučaju bolje reći – odmora!)

Iako mnogi vole spontana putovanja, kad je u pitanju odmor na moru, planiranje se pokazalo mnogo sigurnijim potezom. Smještajni kapaciteti popularnih ljetnih destinacija su ograničeni i često budu bukirani mjesecima unaprijed, pa da bi izbjegli stres ali i uštedili novac, na vrijeme osigurajte svoje 'mjesto pod suncem'. Planirati ljetno putovanje u skladu s budžetom je važno i iz razloga što su hrana i piće u obalnim krajevima uvijek skuplji nego u gradovima, pa svaka ušteda može značiti i više uživanja u lokalnim delicijama, a možda i školu jedrenja ili neki dnevni izlet.

Planiranje je važno i kada se radi o izboru prevoznog sredstva. Ako putujete avionom, karte kupite barem mjesec dana unaprijed. Pred sami polazak mogu biti znatno skuplje, a u najgorem slučaju mogu biti i rasprodane. Ako u neku od susjednih zemalja putujete s grupom prijatelja ili sa porodicom, radije se odlučite za putovanje kopnom budući da tako možete uštediti i do nekoliko stotina KM.

Vjerovatno ste razmišljali i o najlakšem načinu kako putovati s djecom, pa ako ste u mogućnosti, odgovor je više nego jednostavan - automobilom! Zbog eventualnih čestih pauza u putu, te više prtljage, ovo je ujedno i najbolji način kako putovati s bebom. Kako bi izbjegli neugodnosti na putu, prije polaska ne zaboravite na redovni servis automobila.

Pakovanje je mnogo više od kupaćeg kostima i ulja za sunčanje

Pored uobičajenog pakovanja odjeće i svih sitnica za uživanje na plaži, ne zaboravite i da boravak na moru mogu pokvariti i tegobe kao što su ubod insekta ili iznenadna grlobolja. Kako bi na odmoru izbjegli potragu za lijekovima, sa sobom ponesite malu 'mobilnu apoteku' s preparatima koji bi vam mogli zatrebati. Ukoliko na putu ipak zatrebate pomoć ljekara, pobrinite se da sa sobom imate i odgovarajuće putno zdravstveno osiguranje.

Ako ste se odlučili za ljetni odmor na otoku ili nekoj drugoj destinaciji udaljenoj od gradske buke, ne zaboravite ponijeti dovoljno gotovine i na vrijeme razmijeniti novac u lokalnu valutu. Ovo vam također može uštediti dosta dragocjenog vremena i učiniti odmor opuštenijim.

I zadnje, ali ne i najmanje važno – bezbrižan odmor

Uvijek provjerite ispravnost putnih dokumenata, a ako putujete prvi put na neku udaljenu destinaciju, prethodno se informišite i o pravilima ulaska i boravka u toj zemlji.

Bilo da putujete u udaljene krajeve ili u neku od nama susjednih zemalja, pored urednih putnih dokumenata, za bezbrižan ljetni odmor veoma je bitan i osjećaj sigurnosti na putu. Ako ste ljubitelj vodenih sportova ili možda penjanja i planinarenja, uz klasična putna osiguranja, pobrinite se da imate i osiguranje od nezgode. Uz malu razliku u cijeni, ono vam garantuje potpunu opuštenost dok uživate u omiljenim ljetnim sadržajima.

Također, prilikom planiranja putovanja, ušteda vremena je bitna stavka, a UNIQA osiguranja u BiH nudi online putno osiguranjeKupovina osiguranja online iz vlastitog doma je sve popularnija, a pored vremena, ovako možete uštediti i novac jer ostvarujete dodatne popuste za svaku kupovinu putem UNIQA web shop-a.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Pet evropskih destinacija idealnih za proljetno putovanje

Proljetni dani su idealni za bijeg od svakodnevice i to iz nekoliko razloga. Mnoge gradove je bolje posjetiti prije ljetnih gužvi i vrućina, a dodatni plus je i to što su cijene puta i smještaja izvan ljetne sezone daleko pristupačnije.

Vodič za putnike: Šta sve (ne) smijete unijeti u avion?

I najiskusniji putnici se prije leta avionom ponekad pitaju šta sve (ne) smiju nositi u svom ručnom prtljagu. Kako bi razjasnili ove nedoumice, pripremili smo mali vodič za one koji uskoro planiraju novo putovanje.

UNIQA savjeti: Šta moramo znati prije putovanja u daleku zemlju?

Posljednjih godina mnogi se odlučuju da godišnji odmor provedu na nekoj udaljenoj destinaciji. Putovanje u daleku i egzotičnu zemlju sa sobom nosi mnoga uzbuđenja, ali i brigu o nepredviđenim situacijama koje nam se mogu desiti. Kako bi izbjegli neugodnosti na putu, donosimo Vam nekoliko vrijednih savjeta kako se pripremiti za daleko putovanje;

Zašto je važno putovati? Evo odgovora stručnjaka

Nezavisno od toga da li ste se odlučili za ljetovanje, zimovanje ili kratki vikend predah u nekoj stranoj zemlji, putovanje će višestruko pozitivno djelovati na vaše tijelo i um.

Gdje na skijanje ove godine? Najbolje destinacije za zimovanje.

Prvi snijeg je već pao, bliže nam se praznici i zimski raspust te mnogi od nas već planiraju gdje otići ove zime. Rekreativno skijanje i drugi zimski sportovi nisu jeftina zabava, a planiranje i izbor destinacije su ključni za savršeno i opušteno zimovanje.

Praktični savjeti: Kako s djecom na zimovanje?

Svako putovanje s djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, a naš najvažniji savjet je - planirajte pametno! Tako se prije polaska na zimovanje, roditeljima savjetuje slijedeće ...