Tri koraka do savršenog odmora

Ljeto je stiglo i svi već nestrpljivo čekaju dan polaska na zasluženi godišnji odmor. Vaš odmor je vrijeme rezervisano samo za vas i vaš užitak, no prije nego što krenete na ljetovanje bitno je da obratite pažnju na slijedećih par koraka;

Dobra priprema je pola posla (ili u ovom slučaju bolje reći – odmora!)

Iako mnogi vole spontana putovanja, kad je u pitanju odmor na moru, planiranje se pokazalo mnogo sigurnijim potezom. Smještajni kapaciteti popularnih ljetnih destinacija su ograničeni i često budu bukirani mjesecima unaprijed, pa da bi izbjegli stres ali i uštedili novac, na vrijeme osigurajte svoje 'mjesto pod suncem'. Planirati ljetno putovanje u skladu s budžetom je važno i iz razloga što su hrana i piće u obalnim krajevima uvijek skuplji nego u gradovima, pa svaka ušteda može značiti i više uživanja u lokalnim delicijama, a možda i školu jedrenja ili neki dnevni izlet.

Planiranje je važno i kada se radi o izboru prevoznog sredstva. Ako putujete avionom, karte kupite barem mjesec dana unaprijed. Pred sami polazak mogu biti znatno skuplje, a u najgorem slučaju mogu biti i rasprodane. Ako u neku od susjednih zemalja putujete s grupom prijatelja ili sa porodicom, radije se odlučite za putovanje kopnom budući da tako možete uštediti i do nekoliko stotina KM.

Vjerovatno ste razmišljali i o najlakšem načinu kako putovati s djecom, pa ako ste u mogućnosti, odgovor je više nego jednostavan - automobilom! Zbog eventualnih čestih pauza u putu, te više prtljage, ovo je ujedno i najbolji način kako putovati s bebom. Kako bi izbjegli neugodnosti na putu, prije polaska ne zaboravite na redovni servis automobila.

Pakovanje je mnogo više od kupaćeg kostima i ulja za sunčanje

Pored uobičajenog pakovanja odjeće i svih sitnica za uživanje na plaži, ne zaboravite i da boravak na moru mogu pokvariti i tegobe kao što su ubod insekta ili iznenadna grlobolja. Kako bi na odmoru izbjegli potragu za lijekovima, sa sobom ponesite malu 'mobilnu apoteku' s preparatima koji bi vam mogli zatrebati. Ukoliko na putu ipak zatrebate pomoć ljekara, pobrinite se da sa sobom imate i odgovarajuće putno zdravstveno osiguranje.

Ako ste se odlučili za ljetni odmor na otoku ili nekoj drugoj destinaciji udaljenoj od gradske buke, ne zaboravite ponijeti dovoljno gotovine i na vrijeme razmijeniti novac u lokalnu valutu. Ovo vam također može uštediti dosta dragocjenog vremena i učiniti odmor opuštenijim.

I zadnje, ali ne i najmanje važno – bezbrižan odmor

Uvijek provjerite ispravnost putnih dokumenata, a ako putujete prvi put na neku udaljenu destinaciju, prethodno se informišite i o pravilima ulaska i boravka u toj zemlji.

Bilo da putujete u udaljene krajeve ili u neku od nama susjednih zemalja, pored urednih putnih dokumenata, za bezbrižan ljetni odmor veoma je bitan i osjećaj sigurnosti na putu. Ako ste ljubitelj vodenih sportova ili možda penjanja i planinarenja, uz klasična putna osiguranja, pobrinite se da imate i osiguranje od nezgode. Uz malu razliku u cijeni, ono vam garantuje potpunu opuštenost dok uživate u omiljenim ljetnim sadržajima.

Također, prilikom planiranja putovanja, ušteda vremena je bitna stavka, a UNIQA osiguranja u BiH nudi online putno osiguranjeKupovina osiguranja online iz vlastitog doma je sve popularnija, a pored vremena, ovako možete uštediti i novac jer ostvarujete dodatne popuste za svaku kupovinu putem UNIQA web shop-a.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Solo putovanje

Današnji blog se bavi interesantnom temom - solo putovanje. svi smo se bar jednom zapitali "Kako bi izgledalo solo putovanje bez članova porodice ili dragih prijatelja?!" Ispod pročitajte naše preporuke i savjete kako bi sve prošlo u najboljem redu, pogotovo ako ste solo putnik početnik, pa da vam solo putovanje ostane u najljepšem sjećanju.

Praktično pakovanje kofera za odmor

 Umjesto da uživamo u putu ka odredištu odmora, mučimo se sa teškim koferima. Donosimo vam par savjeta kako da se praktično spakujete i izbjegnete nepotrebni stres.

Sigurno putovanje u vrijeme pandemije COVID-19

Pandemija korona virusa (COVID-19) promijenila je naš cijeli svijet u posljednjih godinu dana. Promijenio se način na koji radimo i kako se obrazujemo, a naročito je utjecala na turizam i putovanja.

UNIQA savjeti: Šta moramo znati prije putovanja u daleku zemlju?

Putovanje u egzotičnu zemlju sa sobom nosi mnoga uzbuđenja, ali i brigu o nepredviđenim situacijama. Kako bi izbjegli neugodnosti na putu, donosimo Vam nekoliko savjeta kako se pripremiti za daleko putovanje.

Vodič za putnike: Šta sve (ne) smijete unijeti u avion?

I najiskusniji putnici se prije leta avionom ponekad pitaju šta sve (ne) smiju nositi u svom ručnom prtljagu, jer se pravila često mijenjaju. Kako bi razjasnili ove nedoumice, pripremili smo mali vodič za one koji uskoro planiraju novo putovanje.

Zašto je važno putovati? Evo odgovora stručnjaka

Nezavisno od toga da li ste se odlučili za ljetovanje, zimovanje ili kratki vikend predah u nekoj stranoj zemlji, putovanje će višestruko pozitivno djelovati na vaše tijelo i um. Donisimo vam pregled najvećih benefita putovanja.

Gdje na skijanje ove godine? Najbolje destinacije za zimovanje.

Bliži nam se zimski raspust te mnogi od nas već planiraju gdje otići ove zime. Rekreativno skijanje i drugi zimski sportovi nisu jeftina zabava, a planiranje i izbor destinacije su ključni za savršeno zimovanje.

Praktični savjeti: Kako s djecom na zimovanje?

Svako putovanje s djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, a naš najvažniji savjet je - planirajte pametno! Tako se prije polaska na zimovanje, roditeljima savjetuje slijedeće ...