Zašto su žene bolje u rukovođenju s novcem?

Općeprihvaćeno mišljenje je da žene vole trošiti više novca i da su sklonije impulsivnim kupovinama od muškaraca. Impulsivna kupovina jeste osobina žena, međutim studija instituta Kantar pokazuje da, kada je u pitanju budžetiranje, one imaju veliku prednost nad muškarcima i ponašaju se odgovornije po pitanju štednje za budućnost.

Ukupno 4.000 žena i isto toliko muškaraca je učestvovalo u studiji, te rezultati pokazuju da čak 68% žena vodi stroge budžete svojih primanja, dok je ta brojka kod muškaraca tek oko 47%.

Međutim zašto je to tako? Prema mišljenju eksperata, postoje dva razloga:

  1. Žene imaju bolju strukturu kada je pitanju finansijsko planiranje
    Većina žena obavlja poslovne “finansijskog menadžera” unutar porodice. Često žene preuzimaju na sebe obavezu da kalkulišu mjesečne troškove i planiraju odmore shodno raspoloživom novcu.
  1. Žene su jače orijentisane na ciljeve i sigurnost
    Žene vole zadavati sebi ciljeve i ostati dosljedne njihovim ostvarenjima. Istina, naspram muškaraca im je potrebno mnogo više vremena da ih ostvare, jer nisu sklone preuzeti prevelike rizike. Muškarci naprimjer rado preuzimaju rizik kupovine novog automobila iako bi to značilo da će isprazniti štednu knjižicu. Također muškarci su skloniji u investiranje u rizičnije dionice koje obećaju brz i velik profit. Žene su dosta umjerenije i trude se uvijek ostaviti jedan dio štednje za neplanirane, a nužne izdatke.

Najefikasnija metoda budžetiranja novca
Postoji mnogo savjeta za štednju i budžetiranje, ali najefikasniji metod jeste pravilo 70-20-10.

Ovo pravilo je vrlo jednostavno, a idealno za porodice jer zahtjeva minimalna odvajanja za štednju uz odlične efekte. 70% mjesečnog primanja se odvaja za fiksne troškove. Pod ovim troškovima se smatraju izdaci za kredit ili kiriju, režije domaćinstva, nabavku namirnica i ostale troškove koji se mjesečno ponavljaju. 20% primanja se odvaja za kratkotrajnu štednju naprimjer za godišnje odmore, nabavku novog televizora ili rođendanske proslave.
Dovoljno je svega 10% vaših primanja da investirate u dugoročnu štednju. Ovo možete učiniti prijenosom sredstava na oročenu štednju, investiranjem u fondove ili dionice ili ulaganjem u životno osiguranje. gdje štedite, ostvarujete dobit za svaku godinu štednje i ujedno osiguravate život.

 UNIQA životno osiguranje nudi upravo to – štednju, sigurnost i mir za godine koje dolaze. UNIQA programi životnog osiguranja su pouzdana finansijska podrška i oslonac u planiranju vaše budućnosti i budućnosti vaše porodice.

Programi ClassicComfortKapital i UNIQO su posebno osmišljeni prema Vašim potrebama i nude širok izbor pogodnosti za individualne osiguranike i članove njihovih porodica.

Kako bi odabrali idealan program životnog osiguranja, odnosno našli polisu koja najbolje odgovara Vašim potrebama i budžetu, upotrijebite naš online kalkulator životnog osiguranja koji će Vam na jednostavan i brz način dati odgovor na pitanje koji paket osiguranja je idealan za Vas i Vaše najdraže.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

Kapital

Vama i Vašim najbližim olakšajte godine koje dolaze i omogućite planiranje bezbrižne budućnosti. Upravo zbog toga kreirali smo proizvod kojim osiguravate svoj život i ostvarujete najveću finansijsku dobit.