Bezbrižno u novu školsku godinu: 6 korisnih savjeta za roditelje

početak školske godine

Na prvi spomen septembra uvijek pomislimo na završetak ljeta i skori dolazak hladnijih jesenjih dana, no deveti mjesec u godini se već tradicionalno vezuje i za nove početke, posebno kada govorimo o početku nove školske godine u školama i na fakultetima.

Nova školska godina najviše uzbuđenja i emocija svakako donosi prvačićima i njihovim roditeljima. Mnogi roditelji se tako i prije prvih školskih dana pitaju kako će se dijete uklopiti u novu okolinu, kako će prihvatiti školske obaveze, te da li će u školi biti samostalno i zadovoljno.

Jedna od najčešćih roditeljskih briga je i to da li dijete ima 'potrebno' predznanje za prvi susret sa školskim klupama, te da li će se možda osjećati izolovanim ukoliko, naprimjer, nije dobro savladalo čitanje ili pisanje.

Psiholozi smatraju da su ove strepnje sasvim uobičajene, ali i da ne trebaju biti razlog za pretjeranu zabrinutost. Ono što je najvažnije jeste da vaš prvačić ne primjeti da se brinete jer bi to i kod djeteta moglo stvoriti određene strahove od novog okruženja i polaska u školu.

Pravilna briga o djeci podrazumijeva i kreiranje pozitivnih stavova u svim životnim situacijama, pa svoju zabrinutost nemojte dijeliti u njihovom prisustvu. Djeci je potrebno vremena da se naviknu na novu sredinu, pa se u ovom periodu radije pobrinite za to da pronađete dovoljno vremena da dijete pravilno pripremite za nove obaveze i školu predstavite kao mjesto gdje ih čekaju novi prijatelji i nova, interesantna saznanja.

Kako bi prvi školski dani prošli u pozitivnoj atmosferi, a dijete što bezbrižnije krenulo u novo poglavlje života, donosimo nekoliko korisnih savjeta:

Obratite pažnju na socijalne vještine vašeg prvačića

Iako danas mnoga djeca nauče pisati i čitati prije polaska u prvi razred, te čak i u vrtiću uče strani jezik, stručnjaci smatraju da dijete ne treba time pretjerano opterećivati budući da će ta znanja svakako usavršiti u školi. Ono što je mnogo bitnije je da djecu podučite socijalnim vještinama te principima ponašanja u školi koje se razlikuje od onoga u kući ili vrtiću.

Prije polaska u školu dijete treba vašu podršku u ostvarenju kvalitetnih socijalnih interakcija ali i društveno prihvatljivog ponašanja. Vašem prvačiću objasnite kako izgleda jedan školski dan, kako se ponašati na školskom času ali i prema drugoj djeci iz razreda. Nemojte preskočiti razgovor o autoritetima u školi i pomozite im da shvate koliko je važno da u školi slušaju učiteljicu/učitelja, kao i da od njih mogu zatražiti pomoć pri rješavanju bilo kojeg problema.

Dječji psiholozi često savjetuju i da kroz neku društvenu igru prilagođenu njihovom uzrastu naučite dijete da pravilno reaguje na (ne)uspjeh, da prihvati i poštuje pravila kao i da vježba strpljenje i koncentraciju.

Upoznajte dijete sa novim obavezama

Prije polaska u školu podsjetite dijete na važnost obavljanja samostalnih radnji kao što je jutarnja higijena i samostalno oblačenje, a na vrijeme prilagodite i ritam spavanja i obroka.

Stručnjaci ističu da je za dijete jako važno da prije polaska u školu ima svoj radni stol i mirno mjesto na kojem može bez ometanja pisati zadaću. Naučite dijete da ovaj kutak drži urednim što će mu pomoći da se isto tako ponaša i u školskoj klupi.

Mnoga djeca predškolskog uzrasta nisu navikla na višesatno sjedenje, pa će im ovaj 'radni prostor' u kući pomoći da lakše prihvate pravila ponašanja u školi.

Zajednička priprema pred polazak u školu

Zajedno s djetetom obavite kupovinu školske torbe i opreme, te im dozvolite da, uz vašu asistenciju, sudjeluju u izboru školskog pribora ali i nove odjeće za školu. Ukoliko dijete uključite u ove aktivnosti, vaš prvačić će prve školske dane radosno iščekivati. U protivnom, dijete bi školu moglo početi smatrati mjestom 'rezervisanim' za odrasle te neugodnom dnevnom obavezom.

Isto tako, dijete odvedite do nove škole, prošetajte školskim dvorištem i ako je moguće, pokažite mu unutrašnjost zgrade i učionica. Time ćete smanjiti dječiju radoznalost i eventualne strahove od novog okruženja. Ako djetetu i neko duže vrijeme ne planirate dozvoliti da samo ide u školu, ipak ga upoznajte sa putem do škole i naučite pravila sigurnosti i ponašanja na ulici. Ova 'vježba' je izuzetno značajna i za roditelje i za dijete jer će, možda i prije nego što očekujete, dijete izraziti želju da do škole ide samo ili u društvu vršnjaka iz razreda.

Razgovarajte s djetetom svaki dan

Za razliku od vrtića, u školi nećete moći svaki dan dobiti detaljne informacije o tome šta se dešavalo na nastavi i na školskom odmoru. Zato je važno da od prvog školskog dana dijete naviknete da s vama podijeli školske doživljaje. Stručnjaci smatraju da u ovim razgovorima budite strpljivi i taktični, te da pred djetetom ne reagujete burno čak i ako ste jako iznenađeni nekim saznanjima. U tom slučaju, djeca bi mogla prestati razgovarati s vama ili, još gore, početi lagati o dešavanjima u školi.

U slučaju da primjetite da je dijete duže vrijeme nezadovoljno, a ne želi s vama podijeliti razlog, ne ustručavajte se da o svojim brigama obavijestite učitelja/učiteljicu. Razlog nezadovoljstva može biti neuspjeh u nekom školskom zadatku, ali i neslaganje s drugom djecom što vaš prvačić neće uvijek htjeti priznati.

Kako bi djetetu pomogli da češće i otvorenije razgovara sa vama, prepričajte mu svoje školske dogodovštine ili zajedno čitajte priče vezane uz školu. Dijete će na ovaj način shvatiti da su greške, neuspjesi i neslaganja sastavni dio vremena provedenog u školi te da se mogu desiti baš svakom.

Ukoliko vaš prvačić ima teškoća s pisanjem zadaće, potrudite se da ih zajedno prevaziđete. Ipak, to ne znači da bi ste vi trebali pisati zadaću umjesto djeteta. U tom slučaju dijete će se s vremenom potpuno osloniti na vas i misliti da zadaća nije njegova obaveza.

Organizujte druženje sa školskim prijateljima

Početak škole za prvačića znači i upoznavanje brojnih novih lica s kojima dijeli školske klupe. Ovo predstavlja veliku promjenu u djetetovom životu, čak i ako je godinama prije toga išlo u vrtić. Pronađite vremena da upoznate roditelje njegovih školskih drugova i drugarica i organizujte zajedničko druženje. To može biti odlazak u kino, druženje u kući ili na igralištu, a vašem mališanu će puno pomoći u sklapanju novih prijateljstava i pronalasku zajedničkih interesa s vršnjacima iz razreda.

Djeca ovako, pored igre, mogu zajedno savladati školske zadatke i raditi zadaću, dok roditelji na ovaj način mogu saznati kako se dijete ponaša prema drugoj djeci i koliko je prihvaćeno u novoj okolini.

Ne pretjerujte s vanškolskim aktivnostima

Iako se u današnje vrijeme djeci nudi raznovrsan izbor vanškolskih aktivnosti, polazak u prvi razred nije pravi trenutak za učenje novog jezika ili, na primjer, časove gitare. Mnogim je prvačićima škola pomalo zbunjujuća i iscrpljujuća što može rezultirati promjenama u raspoloženju, umoru i gubitku koncentracije. Umjesto učenja nove vještine i dodatne obaveze nakon škole, prvačiću će mnogo bolje odgovarati neka zabavna aktivnost na otvorenom ili odmor u krugu porodice.

Nakon prvih nekoliko mjeseci u školskim klupama, zajedno s djetetom potražite neku odgovarajuću vanškolsku aktivnost. U ovom slučaju stručnjaci najčešće preporučuju neki sport koji će djetetu pomoći da se relaksira i zabavi.

Bezbrižno odrastanje uz UNIQO

Sigurno i sretno odrastanje uključuje i štednju za sigurnu budućnost Vašeg djeteta zbog čega su osiguravajuće kuće širom svijeta, među kojima je i UNIQA osiguranje u BiH, u svoju ponudu uvrstile i posebne polise osiguranja namijenjene upravo djeci.

UNIQO dječija štednja i osiguranje omogućava mnogobrojne pogodnosti za budućnost Vašeg djeteta, s minimalnom godišnjom premijom već od 500 KM. UNIQO dječije osiguranje se može zaključiti u trajanju od 5 do 25 godina, a više informacija o polisi možete saznati u našoj brošuri ili jednostavnim slanjem upita putem kontakt forme UNIQA osiguranja.

Uz UNIQO dječije osiguranje moguće je ugovoriti i dopunsko osiguranje od nezgode, a kao posebna pogodnost tu je i nagrada za Vašeg odlikaša kojeg UNIQO nagrađuje sa 3% od osigurane sume. Svim učenicima, a naročito đacima prvacima, kao i njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima, želimo sretan početak nove školske godine! UNIQO jednorog brine za svako dijete u BiH!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
UniCare

Ovim osiguranjem umanjujemo posljedice teških bolesti ili smrti. U slučaju teške bolesti, osiguraniku se isplaćuje polovina osigurane sume, ali osiguranje se ne prekida. Ako se osiguranik ne razboli za vrijeme trajanja osiguranja, isplaćuje mu se 55% iznosa premije.

UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

Šta je inflacija?

Poskupljenje prehrambenih proizvoda, energenata, pa sve do nekretnina – sve ovo "zahvaljujemo" inflaciji. Ali, šta je uopće inflacija i kako nastaje? Saznajte u našem novom blogu.

 

Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Prednosti rada od kuće su mnogobrojna, a pokazalo se da su mngi zaposlenici čak i produktivniji kada imaju fleksibilno radno vrijeme, međutim ponekada je teško uspostaviti pravi balans između poslovnih i privatnih obaveza tokom dana. Donosimo vam par savjeta kako da izbjegnete ovaj problem.

5 jezika ljubavi

Iskazati nekome ljubav često nije jednostavno. Postoje različiti jezici ljubavi, a svako od nas ih individualno koristi. Kako bi bolje naučili svoj jezik, ali i jezik ljubavi partnera, donosimo vam pregled najčešćih načina iskazivanja ljubavi.

Uspješna jutarnja rutina sa malom djecom

Jutarnje buđenje  samo po sebi nije ničija najdraža aktivnost, još ako uz to imamo i malu djecu koju također moramo spremiti za dan, stres je već unaprijed programiran. Kako bi jutro prošlo što mirnije i pozitivnije, eksperti su predložili par ključnih koraka i savjeta koje danas želimo podijeliti sa vama.

Zašto su žene bolje u rukovođenju s novcem?

Da li ste znali da su žene mnogo odgovornije u odnosu sa novcem naspram muškaraca? Zašto je to tako pročitajte u novom blogu.

3 najčešće novogodišnje odluke i kako istrajati u njima

Nova godina nam stoji pred vratima i nepisano pravilo svih nas jeste „Nova godina – Novi/a ja“. Donosimo sam savjete kako da uspijete ostati istrajni kada su u pitanju tri najčešće novogodišnje odluke.

Štednja na pametan način

Štednja novca je jedan od onih životnih ciljeva koje sami sebi često obećamo, ali teško ih se pridržavamo.Trik kod štednje je da jednostavno s njom započnemo, jer najteže je početi. Slijedi nekoliko savjeta kako uštediti novac na pametan način.

6 najčešćih izgovora za odustajanje od životnog osiguranja

Životno osiguranje jedna je od najvažnijih odluka za zaštitu porodice, ali mnogi ipak odustanu od njega. Predstavljamo vam 6 argumenata zašto ipak ne biste trebali odustati od životnog osiguranja.

Zašto je životno osiguranje najbolji poklon vašem djetetu?

Djeca su naša najveća dragocjenost i želimo biti tu za njih i pružiti im ruku kad im pomoć zatreba. Možda im ne možemo uvijek dati sve što bi željeli, ali jedno sigurno možemo – osiguranje života.

Da li je samcima potrebno životno osiguranje?

Svi se nadamo dobrom standardu života u poznim godinama ili ostvarenju nekog životnog sna, a uz polisu životnog osiguranja naša nadanja možemo pretvoriti u stvarnost, bez obizra na naš trenutni bračni status.

Da li je bolja štednja u banci ili u osiguravajućem društvu?

Lijepo je znati da nas u nekim starijim godinama čeka barem neka finansijska izvjesnost, novac koji smo uložili u štednju! UNIQA vam nudi programe štednje i osiguranja.

Zašto je septembar idealan za putovanje?

Za sve one koji slobodne dane čuvaju za septembar, evo liste razloga zašto putovati u ovo doba godine: manje gužve na cestama, jeftinije cijene smještaja, idealan period za putovanje s djecom i obilazak "mirnih luka"

Vodič za roditelje: Kako pripremiti djecu za školu?

Pored ljubavi i topline koju im pružamo, ne smijemo zaboraviti da su podrška, i česti razgovori s djecom ključni u formiranju njihove ličnosti. Ova podrška je naročito važna prilikom velikih promjena kao što je polazak u školu.

Riječ psihologa: Ljubav ima 5 faza, nemojte odustati u trećoj

Psiholozi tvrde da se tajna sretne veze i 'vječne ljubavi' krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze. Istinska ljubav ima pet faza, a većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće. 

Pet najvećih nedoumica o životnom osiguranju

Kako postajemo stariji shvatamo da je životno osiguranje realna potreba i jedan od temelja dobrog finansijskog plana. Važno je znati da životno osiguranje nije nedostižno i da uz redovna primanja nema opravdanja da ga ne ugovorimo na vrijeme.

6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo u mladosti

Kako bi izbjegli pogrešne finansijske odluke u mladosti i dali odgovor na pitanje kako pametno postupati s novcem, donosimo pregled 6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo tokom života

Devet jednostavnih načina: Kako uštediti novac?

Prvi korak je uvijek težak, pa tako i kad počnemo štediti, te je prije samog početka štednje neophodno planirati i to dugoročno. Donosimo Vam devet jednostavnih načina kako uštediti novac bez velikih odricanja. Štedimo za budućnost svojih najdražih!

 

 

Da li mi je potrebno životno osiguranje?
Svi znamo da je u mladosti život najbezbrižniji te da se tad posebno ne zamaramo budućnošću, kupovinom stana ili visini penzije.  Ipak, godina se prioriteti mijenjaju, a tako i naši stavovi. Pročitajte sve o dobrobitima životnog osiguranja. 
Vodič za roditelje: Šta Vaša djeca rade na internetu?

Pravilna briga o djeci podrazumijeva i sigurnost djece na internetu jer komunikacija koju dijete vodi online možeutjecati na dječje ponašanje i njegovu budućnost, posebno kada govorimo o samopouzdanju.

Kako provesti školski raspust?

Ako planine nisu vaš prvi izbor, tokom raspusta se sa djecom možete zabaviti i u gradu. To može biti neki sport ili druge aktivnosti za koje dijete nema vremena tokom školske godine. Donosimo vam par zanimljivih ideja.

Pretreniranost

Kako u životu tako i u sportu perfekcionizam ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Ako krenemo od prednosti, tu svakako spadaju motivacija, marljiv rad, posvećenost rezultatima, te želja za učenjem i ličnim razvojem. Međutim nedostataka ima više.

Životni ciljevi

Postavljanju životnih ciljeva treba pristupiti na uravnotežen i balansiran način. Ako postavite nerealne i neostarive ciljeve, oni postaju izvor frustracija i nezadovoljstva, jer zacrtane ciljeve ne ostvarujete u relanom vremnu i dolazi do gubitka motivacije.

Životne odluke

Odluke koje donosimo na putu do ostvarivanja životnih ciljeva su naše, ali ne i samo naše. Bez obzira koje smo ciljeve postavili, kakva očekivanja imamo, da li su ona realna ili nerealna, kvalitet našeg života zavisi od našeg zdravlja i od dragih ljudi koji nas okružuju.

Da li je i Vašem djetetu potrebno osiguranje?

Kao i svaki roditelj, sigurno se pitate kako da djetetu obezbijedite najbolje obrazovanje? Kako da mu pomognete da se osamostali? Kako da mu priuštite dragocjen poklon za vjenčanje ili novo automobil nakon završetka školovanja?

Korištenje tableta

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog napretka, stalni smo korisnici interneta, raznih društvenih mreža, pristupa nemjerljivom broju informacija koje su nam svakodnevno dostupne. Vodite li dnevnik o vremenu koje provedete na spravama poput mobitela, tableta ili računara?

Detoksikacija - vodič za proljetno čišćenje organizma

Proljeće je doba kad se priroda budi, ali i kreiraju novi planovi za budućnost. Zajedno s proljećem se budi želja da okrenemo 'novi list' u svom životu, posebno kada je u pitanju naše zdravlje i kondicija.