Riječ psihologa: Ljubav ima 5 faza, nemojte odustati u trećoj

Iako se u dobu interneta i povećane komunikacije među ljudima mnogima čini kako je danas lakše nego ikad naći idealnog partnera, istraživanja pokazuju da nove generacije u vezama imaju sve manje strpljenja te sve češće ispoljavaju strah od vezivanja.

Ovi obrasci ponašanja nerijetko završe prekidom ljubavne veze ili razvodom braka koji ostavljaju duboke emocionalne posljedice i pitanja poput 'Gdje sam ovaj put pogriješio/la? ili 'Zašto uvijek biram pogrešnu osobu?'.

Psiholozi tvrde da ne postoje univerzalni odgovori na ova pitanja, te da se tajna sretne veze i 'vječne ljubavi' krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze.

Poznati američki psiholog Jed Diamond koji se godinama bavi izučavanjem fenomena ljubavi i sretne veze, kliničkim je istraživanjima dokazao kako većina ljudi u toku života zaista pronađe svog idealnog partnera, no ne i način kako da tu ljubav održi.

Prema rezultatima njegovih istraživanja, istinska ljubav ima pet faza, a glavni problem se nalazi u tome što većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće.

Pet faza ljubavi

ljubav život zdravlje

1. Zaljubljivanje

Početna faza veze ili zaljubljivanje je uvijek divna, posebno zbog silnih hormona sreće koji nas preplave kad pomislimo na voljenu osobu. U ovoj fazi naša su tijela pod uticajem dopamina, oksitocina, serotonina te estrogena i testosterona, a svako od nas je barem jednom u životu iskusio ovaj jedinstveni osjećaj.

U ovoj fazi veze smo skloni da partneru pripisujemo samo najbolje osobine i ubijeđeni smo da će upravo ta osoba ispuniti sve naše želje i očekivanja koja prethodni partneri nisu mogli.

Osjećaji su intenzivni do te mjere da većina parova smatra da će tako ostati zauvijek.

2. Život u paru

U ovoj fazi veze, zaljubljenost u partnera se produbljuje, mnogi se odlučuju na brak ili zajednički život, te prave planove za budućnost. Dosta parova se u ovom periodu odluči imati dijete i zasnovati porodicu.

Povjerenje u partnera i vašu ljubav u ovoj fazi raste, pa se parovi često odlučuju i na zajedničke investicije.

Što se tiče seksualnog života, u ovoj fazi najčešće prestaje biti tako intenzivan i neobuzdan, no i dalje veoma aktivan. Osjećamo se sigurno, voljeno i ispunjeno te mislimo da naša ljubav može preživjeti sve.

životno osiguranje

3. 'Buđenje od iluzija'

U trećoj fazi ljubavi koju psiholozi zovu i fazom razočarenja dolazi do tzv. buđenja od iluzija koje smo imali prema partneru. Ova faza može početi iznenadno, pokrenuta nekom konkretnom neugodnošću od strane partnera, ali i postepeno, spoznavajući činjenicu da voljena osoba nije tako savršena kako ste mislili.

Svi smo ljudska bića s vrlinama i manama, te je ova faza sasvim normalna i do nje dolazi u svakoj vezi ili braku.

Ipak, većina brakova i veza upravo ne 'preživi' ovu fazu.

Faza razočarenja u partnera je prožeta mnogim osjećajima. Ne osjećate se voljeno i sigurno kao nekad, čeznete za zaljubljenošću s početaka veze, partneru zamjerate na promjenama u ponašanju te gomilate nezadovoljstvo i osjećate ljutnju. U ovoj fazi se, izbjegavajući konflikte, nerijetko i fizički udaljavamo od partnera, što ostavlja posljedice na intimnost među partnerima i seksualni život.

Kod nekih parova u ovoj fazi se javljaju i druge 'ubice intimnosti' kao što su potpuni nedostatak seksualne želje ili spolna nemoć, a i druge zdravstvene poteškoće kao što su srčana aritmija, problemi sa želucem i ostale psihosomatske tegobe.

Ipak, psiholozi tvrde da ovo emocionalno 'otriježnjenje' ne mora značiti kraj veze ili braka, te da nam zapravo može pomoći da prvi put racionalno sagledamo partnera kao ljudsko biće, te shvatimo da i sami nismo savršeni.

Osnovna stvar na koju ne smijemo zaboraviti je - komunikacija. Iskrenost i obostrano priznavanje vlastitih grešaka, 'detektovanje' problema i pronalazak najboljeg rješenja su ključ opstanka veze i ljubavi.

4. Stvaranje trajne ljubavi

Partneri čija veza preživi treću fazu mogu biti sretniji nego parovi u fazi zaljubljenosti!

Ako se pitate kako, psihologija ima spreman odgovor: Suočavanje s problemima i stvarima koje nam donose bol i konflikte čine nas smirenima i zadovoljnima, a partnera napokon doživljavamo kao individuu koja također ima vlastita očekivanja i poimanje života u paru.

U ovoj fazi nerijetko uviđamo da smo naša očekivanja od sadašnjeg partnera 'vukli' iz prethodnih veza, a možda čak i iz djetinjstva.

A kad bura prođe, nema ničeg boljeg od partnera koji vas voli upravo kakvi jeste. Na ovaj način raste i naše samopouzdanje, pa uz partnerove, naučimo bolje prihvatati svoje mane te cijeniti svoje vrline.

prava ljubav

5. Ljubav koja 'mijenja svijet'

U momentu kad konačno prebrodimo sve nesuglasice i uspostavimo snažnu, neraskidivu povezanost s osobom koju volimo, onda smo spremni da mijenjamo svijet oko sebe.

Naravno, ne doslovno, ali svi smo nekad u životu čuli za pojam ljubavi koja daje primjer drugima. Ukoliko vaša ljubav može poslužiti kao takav primjer i dati nadu onima koji se osjećaju izgubljeno i usamljeno, vaša ljubavna misija je uspjela!

Studije su također pokazale da sretni i zaljubljeni parovi žive duže, jedu zdravije i spavaju bolje od samaca i parova koji su često u konfliktu.

Na kraju svega možemo zaključiti da život udvoje zaista može biti savršen, posebno ako ljubav baziramo na neprolaznim vrlinama - iskrenosti i poštovanju.

Sretni i sigurni uz UNIQA osiguranje

Kako bi s voljenom osobom uživali u svakom trenutku zajedničkog života, važno je da se osjećamo opušteno, sigurno i sretno.

Dinamika života u moderno vrijeme, svakodnevni stres i pritisak koje donose brojne poslovne i porodične obaveze nam nameće razmišljanja o tome kako najbolje zaštititi svoju porodicu i osigurati sretan i kvalitetan život.

Upravo iz ovih razloga, UNIQA osiguranje u BiH je razvila Dual Comfort osiguravajuću polisu - kombinaciju životnog i zdravstvenog osiguranja koja u današnjim uslovima života predstavlja idealan oblik zaštite vlastite porodice.

Ova jedinstvena polisa osiguranja je namijenjena parovima, ali i djeci starosti od 3 do 18 godina, te obuhvata osiguranje života i osiguranje u slučaju nastupa teške bolesti.

Više informacija o Dual Comfort polisi osiguranja možete pronaći u našoj brošuri, a i direktnim upitima putem emaila i besplatnog info telefona 080 02 02 51.

Misli na ljubav, sreću i zdravlje! Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
UniCare

Ovim osiguranjem umanjujemo posljedice teških bolesti ili smrti. U slučaju teške bolesti, osiguraniku se isplaćuje polovina osigurane sume, ali osiguranje se ne prekida. Ako se osiguranik ne razboli za vrijeme trajanja osiguranja, isplaćuje mu se 55% iznosa premije.

UNIQO

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

Šta je inflacija?

Poskupljenje prehrambenih proizvoda, energenata, pa sve do nekretnina – sve ovo "zahvaljujemo" inflaciji. Ali, šta je uopće inflacija i kako nastaje? Saznajte u našem novom blogu.

 

Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Prednosti rada od kuće su mnogobrojna, a pokazalo se da su mngi zaposlenici čak i produktivniji kada imaju fleksibilno radno vrijeme, međutim ponekada je teško uspostaviti pravi balans između poslovnih i privatnih obaveza tokom dana. Donosimo vam par savjeta kako da izbjegnete ovaj problem.

5 jezika ljubavi

Iskazati nekome ljubav često nije jednostavno. Postoje različiti jezici ljubavi, a svako od nas ih individualno koristi. Kako bi bolje naučili svoj jezik, ali i jezik ljubavi partnera, donosimo vam pregled najčešćih načina iskazivanja ljubavi.

Uspješna jutarnja rutina sa malom djecom

Jutarnje buđenje  samo po sebi nije ničija najdraža aktivnost, još ako uz to imamo i malu djecu koju također moramo spremiti za dan, stres je već unaprijed programiran. Kako bi jutro prošlo što mirnije i pozitivnije, eksperti su predložili par ključnih koraka i savjeta koje danas želimo podijeliti sa vama.

Zašto su žene bolje u rukovođenju s novcem?

Da li ste znali da su žene mnogo odgovornije u odnosu sa novcem naspram muškaraca? Zašto je to tako pročitajte u novom blogu.

3 najčešće novogodišnje odluke i kako istrajati u njima

Nova godina nam stoji pred vratima i nepisano pravilo svih nas jeste „Nova godina – Novi/a ja“. Donosimo sam savjete kako da uspijete ostati istrajni kada su u pitanju tri najčešće novogodišnje odluke.

Štednja na pametan način

Štednja novca je jedan od onih životnih ciljeva koje sami sebi često obećamo, ali teško ih se pridržavamo.Trik kod štednje je da jednostavno s njom započnemo, jer najteže je početi. Slijedi nekoliko savjeta kako uštediti novac na pametan način.

6 najčešćih izgovora za odustajanje od životnog osiguranja

Životno osiguranje jedna je od najvažnijih odluka za zaštitu porodice, ali mnogi ipak odustanu od njega. Predstavljamo vam 6 argumenata zašto ipak ne biste trebali odustati od životnog osiguranja.

Zašto je životno osiguranje najbolji poklon vašem djetetu?

Djeca su naša najveća dragocjenost i želimo biti tu za njih i pružiti im ruku kad im pomoć zatreba. Možda im ne možemo uvijek dati sve što bi željeli, ali jedno sigurno možemo – osiguranje života.

Da li je samcima potrebno životno osiguranje?

Svi se nadamo dobrom standardu života u poznim godinama ili ostvarenju nekog životnog sna, a uz polisu životnog osiguranja naša nadanja možemo pretvoriti u stvarnost, bez obizra na naš trenutni bračni status.

Da li je bolja štednja u banci ili u osiguravajućem društvu?

Lijepo je znati da nas u nekim starijim godinama čeka barem neka finansijska izvjesnost, novac koji smo uložili u štednju! UNIQA vam nudi programe štednje i osiguranja.

Zašto je septembar idealan za putovanje?

Za sve one koji slobodne dane čuvaju za septembar, evo liste razloga zašto putovati u ovo doba godine: manje gužve na cestama, jeftinije cijene smještaja, idealan period za putovanje s djecom i obilazak "mirnih luka"

Vodič za roditelje: Kako pripremiti djecu za školu?

Pored ljubavi i topline koju im pružamo, ne smijemo zaboraviti da su podrška, i česti razgovori s djecom ključni u formiranju njihove ličnosti. Ova podrška je naročito važna prilikom velikih promjena kao što je polazak u školu.

Bezbrižno u novu školsku godinu: 6 korisnih savjeta za roditelje

Kako bi prvi školski dani prošli u pozitivnoj atmosferi, a Vaše dijete što bezbrižnije krenulo u novo poglavlje života, donosimo šest korisnih savjeta za roditelje svakog prvačića.

Pet najvećih nedoumica o životnom osiguranju

Kako postajemo stariji shvatamo da je životno osiguranje realna potreba i jedan od temelja dobrog finansijskog plana. Važno je znati da životno osiguranje nije nedostižno i da uz redovna primanja nema opravdanja da ga ne ugovorimo na vrijeme.

6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo u mladosti

Kako bi izbjegli pogrešne finansijske odluke u mladosti i dali odgovor na pitanje kako pametno postupati s novcem, donosimo pregled 6 najčešćih finansijskih grešaka koje činimo tokom života

Devet jednostavnih načina: Kako uštediti novac?

Prvi korak je uvijek težak, pa tako i kad počnemo štediti, te je prije samog početka štednje neophodno planirati i to dugoročno. Donosimo Vam devet jednostavnih načina kako uštediti novac bez velikih odricanja. Štedimo za budućnost svojih najdražih!

 

 

Da li mi je potrebno životno osiguranje?
Svi znamo da je u mladosti život najbezbrižniji te da se tad posebno ne zamaramo budućnošću, kupovinom stana ili visini penzije.  Ipak, godina se prioriteti mijenjaju, a tako i naši stavovi. Pročitajte sve o dobrobitima životnog osiguranja. 
Vodič za roditelje: Šta Vaša djeca rade na internetu?

Pravilna briga o djeci podrazumijeva i sigurnost djece na internetu jer komunikacija koju dijete vodi online možeutjecati na dječje ponašanje i njegovu budućnost, posebno kada govorimo o samopouzdanju.

Kako provesti školski raspust?

Ako planine nisu vaš prvi izbor, tokom raspusta se sa djecom možete zabaviti i u gradu. To može biti neki sport ili druge aktivnosti za koje dijete nema vremena tokom školske godine. Donosimo vam par zanimljivih ideja.

Pretreniranost

Kako u životu tako i u sportu perfekcionizam ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Ako krenemo od prednosti, tu svakako spadaju motivacija, marljiv rad, posvećenost rezultatima, te želja za učenjem i ličnim razvojem. Međutim nedostataka ima više.

Životni ciljevi

Postavljanju životnih ciljeva treba pristupiti na uravnotežen i balansiran način. Ako postavite nerealne i neostarive ciljeve, oni postaju izvor frustracija i nezadovoljstva, jer zacrtane ciljeve ne ostvarujete u relanom vremnu i dolazi do gubitka motivacije.

Životne odluke

Odluke koje donosimo na putu do ostvarivanja životnih ciljeva su naše, ali ne i samo naše. Bez obzira koje smo ciljeve postavili, kakva očekivanja imamo, da li su ona realna ili nerealna, kvalitet našeg života zavisi od našeg zdravlja i od dragih ljudi koji nas okružuju.

Da li je i Vašem djetetu potrebno osiguranje?

Kao i svaki roditelj, sigurno se pitate kako da djetetu obezbijedite najbolje obrazovanje? Kako da mu pomognete da se osamostali? Kako da mu priuštite dragocjen poklon za vjenčanje ili novo automobil nakon završetka školovanja?

Korištenje tableta

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog napretka, stalni smo korisnici interneta, raznih društvenih mreža, pristupa nemjerljivom broju informacija koje su nam svakodnevno dostupne. Vodite li dnevnik o vremenu koje provedete na spravama poput mobitela, tableta ili računara?

Detoksikacija - vodič za proljetno čišćenje organizma

Proljeće je doba kad se priroda budi, ali i kreiraju novi planovi za budućnost. Zajedno s proljećem se budi želja da okrenemo 'novi list' u svom životu, posebno kada je u pitanju naše zdravlje i kondicija.