Digitalna detoksikacija - da li ste i vi spremni na novi izazov?

Korištenje brojnih uređaja i povezanost u digitalnom svijetu danas su dio svakodnevnice i normalno je da pratimo dešavanja, istražujemo i pronalazimo informacije na internetu. Sasvim je uobičajeno i da se družimo putem društvenih mreža, razmjenjujemo poruke i sadržaje. Međutim, pretjerano korištenje uređaja može biti štetno po našu psihu, ali i fizičko zdravlje. Prvi na listi posljedica prevelike zaokupiranosti digitalnim svijetom jeste stres. Provjerite našu listu „simptoma“ u nastavku i saznajte da li je možda i vama potrebna digitalna detoksikacija.

Mnogo društvenih mreža, a malo druženja
Društvene mreže jesu praktična stvar za druženje, pogotovo sa ljudima koji su fizički daleko od nas, ali stručnjaci upozoravaju da nas one na neki način i otuđuju od drugih ljudi jer se sve manje zapravo družimo uživo. Realni svijet sve više zamjenjujemo sa virtualnim. Razlog tome je i činjenica da se u virtuelnom svijetu možemo predstaviti kako god mi to želimo i pokazati samo našu najljepšu i najzanimljiviju stranu, dok u stvarnom životu ne možemo tako vješto glumiti savršeni svijet.

Telefoni su sve pametniji, ali da li smo mi?
Danas često možemo čuti izjavu tipa: „Samo da ne izgubim telefon, sva mi je pamet u njemu!“. Telefoni jesu zaista vrlo korisni za vođenje evidencije, alarme, napomene, ali što više koristimo njihovu pamet, to se sve manje oslanjamo na vlastitu. Zapitajte se sljedeće: koliko brojeva telefona znate napamet? Koliko općenito koristite vlastito pamćenje za bilo kakve podatke? Kako stojite sa koncentracijom?

Izloženost stresu i stalno poređenje sa drugima
Prevelika izloženost ogromnoj količini sadržaja jednostavno dovodi do stresa. Dodajte na to čestu zvonjavu telefona, zvukove notifikacija, poruka i alarma, i odmah je jasno da su naša čula prezasićena senzornim podražajima. Nakupljanju stresa doprinosi i osjećaj da smo svima stalno dostupni, a ne želimo biti. Uz to, gledanje tuđih života u digitalnom svijetu, često uljepšanih i nerealnih, dovodi do poređenja koje može donijeti stres i anksioznost jer propitujemo vlastitu vrijednost ili čak posumnjamo u nju. Također, stalno „bombardovanje“ lošim vijestima i strašnim prizorima iz svijeta dovodi do stanja depresije.

Nekoliko znakova da je vrijeme za digitalnu detoksikaciju

  • Osjećate veliki stres i zabrinutost ako ne možete istog trena pronaći svoj telefon.
  • Nešto vas „tjera“ da provjeravate telefon svakih nekoliko minuta jer se brinete da ćete nešto propustiti.
  • Osjećate se iscrpljeno, otupljeno ili depresivno nakon provođenja vremena na društvenim mrežama.
  • Preokupirani ste sa stanjem lajkova i komentara na vašim objavama. Zapravo, promijenili ste i vlastiti rječnik, pa sve češće koristite riječi koje (za sad) ne pripadaju nijednom službenom jeziku, poput „skrolaj“, „šeruj“, „updejtaj“ i sl.
  • Teško se koncentrirate na bilo koji zadatak jer stalno posežete za telefonom.
  • Često vam je ukočen vrat, bole vas leđa, muti vam se vid, a i debljate se.

Kako se digitalno detoksirati

Digitalna detoksikacija nastala je kao savremeni trend i odgovor na ovisnost o uređajima. U svijetu je dosta popularan izazov sedmodnevnog digitalnog detoksa, prema kojem svaki dan povećavate broj sati koji provodite bez uređaja. Prije početka obavijestite prijatelje i kolege da znaju kako narednih 7 dana nećete biti non-stop dostupni, a možda budete inspiracija da i neko od njih također isproba ovaj izazov.

Dan 1. – Sastavite listu šta sve želite radite u vremenu koje nećete provoditi uz uređaje. Mentalno se pripremite za skraćivanje digitalno provedenog vremena, a za ovaj prvi dan neka to bude minimalno jedan sat manje. Uz to, odmah uvedite pravilo da nema uređaja uz obroke niti pola sata prije spavanja i nakon buđenja.

Dan 2. – Najveći izazov ovog dana jeste da sklonite telefon/tablet van vlastitog domašaja – pospremite ga u ladicu, torbu ili gdjegod vam neće biti pred očima. Vrijeme bez uređaja: 3h.

Dan 3. – Stavite telefon na „silent mode“ i isključite sve notifikacije i vibraciju. Vi kontrolišite kad ćete ga pogledati i fokusirajte se na zadatke i aktivnosti sa liste. Vrijeme bez uređaja: 4h.

Dan 4. – Proglasite zone bez uređaja u vašem domu, npr. spavaću sobu. Družite se sa porodicom ili čitajte stvarnu knjigu. Dobro se odmorite. Vrijeme bez uređaja: 5h.

Dan 5. – Od danas pa do kraja perioda detoksikacije „skinite se“ sa svih društvenih mreža. Vrijeme bez uređaja: 6h.

Dan 6. – Započnite brisanje svih aplikacija koje vam uzaludno troše vrijeme i zbog kojih nemate vremena doživjeti stvarna iskustva. Igrice, videa... puno toga se nakupi kroz vrijeme. Vrijeme bez uređaja: 7h.

Dan 7. – Danas je dan cjelodnevnog digitalnog posta – nema gledanja u uređaje cijeli dan! Neka ovo bude dan kada ćete izaći iz kuće, otići negdje u šetnju ili obilazak, na neki tretman i relaksaciju ili sport/hobi. Ako ste uspješno prošli kroz prethodnih 6 dana djelimičnog digitalnog posta, onda vam ovaj sedmi ne samo ne bi trebao pasti teško, već biste trebali biti svjesni da itekako možete bolje uravnotežiti stvarni život i onaj digitalni.

Sretno!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.