Praktični savjeti: Kako s djecom na zimovanje?

Svako putovanje s djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, a naš najvažniji savjet je - planirajte pametno! Prije polaska na zimovanje, roditeljima savjetujemo slijedeće:

djeca skijanje odmor

Naši najmlađi vole uživanje u zimskim radostima baš kao i ljetovanje na moru, pa se mnogi roditelji već uveliko pitaju gdje i kako provesti zimski raspust, ali i kako najbolje organizovati odmor na snijegu s djecom.

Stručnjaci često ističu da je za radosno odrastanje djece kontakt s prirodom jako važan, dok boravak na hladnom i čistom zraku gradi imunitet te pojačava apetit. Mada se kraći boravak na zimskom zraku djeci preporučuje i prije, vaš mališan je za samostalnu igru na snijegu spreman negdje oko druge godine života, dok se prvi kontakt sa skijama ipak treba odgoditi za koju godinu kasnije.

Zimski sportovi djeci su jako zabavni, pa mnogi zimski turistički centri u današnje imaju tzv. 'ski vrtiće' sa iskusnim instruktorima i pedagozima, a roditelji su uvijek dobrodošli da prisustvuju svim dječjim aktivnostima na snijegu.

Što se tiče izbora destinacije za zimski odmor s najmlađima, dobra je vijest što je naša zemlja poznata po mnogobrojnim skijalištima i zimskim odmaralištima pa mnogi od nas sebi mogu priuštiti vikend ili barem jednodnevni izlet na planini.  A za one malo dubljeg džepa, tu su i ne tako udaljene zimske destinacije u Sloveniji i Austriji do kojih se može i privatnim automobilom, što je posebno praktično kada putujemo s djecom.

Ali kako svako putovanje s djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, naš najvažniji savjet je - planirajte pametno! Tako se prije polaska na zimovanje, roditeljima savjetuje slijedeće:

Razmislite o prevoznom sredstvu

Kako smo već spomenuli, na zimski odmor s djecom je svakako najpraktičnije putovati automobilom, prvenstveno jer će vam za ovaj put trebati mnogo više stvari nego kada idete na ljetovanje, posebno ako na skijanje nosite i vlastitu opremu. Zbog ponekad nepredvidljivih uslova na cestama tokom zimskih mjeseci, putovanje avionom je daleko brže i udobnije, no i daleko skuplje ako na odmor putujete s porodicom. Na vaš budžet će kasnije 'udariti' i iznajmljivanje skupe skijaške opreme, a nemojte zaboraviti i na troškove dodatnog transporta do željene destinacije.

Ako putujete autom, uzmite u obzir i dužinu puta odnosno to kako vaša djeca podnose putovanje. U slučaju da morate praviti česte pauze ili ako strahujete da će djetetu biti veoma loše u putu, odlučite se za neku bližu destinaciju. Prije puta još jednom obavite provjere ispravnosti automobila, informišite se o stanju na cestama, a kako bi vaša vožnja u potpunosti bila bezbrižna, pobrinite se da prije puta imate odgovarajuće osiguranje za ispravnost vašeg automobila, a to je UNIQA S.O.S. pomoć na putu.

siguranost djece na skijanju

Ponesite lijekove

Ukoliko na zimski odmor odmor putujete u inostranstvo, ali i u neku osamljeniju destinaciju u našoj zemlji, ne zaboravite ponijeti potrebne lijekove koje vašem djetetu a i vama mogu zatrebati u slučaju prehlade i gripe, ali i nekih nepredviđenih neugodnosti kao što su povreda na snijegu ili iznenadna alergija.  Tu ubrajamo lijekove protiv bolnog grla i visoke temperature ali i pribor za prvu pomoć te toplomjer. Većina zimskih destinacija u blizini imaju dežurnog ljekara, no ako se nalazite u vikendici kilometrima udaljenoj od prve ambulante, ovaj savjet nikako nemojte smetnuti s uma.

Savjet više: Ukoliko se desi da zbog prehlade ili gripe dijete mora provesti dan-dva u krevetu, ne zaboravite na igračke, pribor za crtanje ili crtiće koji će djetetu a i vama olakšati boravak u zatvorenom daleko od kuće.

Raspitajte se o smještaju i turističkoj ponudi

Prije nego što rezervišete smještaj u hotelu ili apartmanu, informišite se o sadržajima za djecu, kako na snijegu tako i u samim odmaralištima. Neki hoteli nisu baš najbolje prilagođeni potrebama najmlađih, a na odmoru ćete svakako htjeti i malo vremena za sebe. Djeci bi u hotelskoj sobi moglo brzo postati dosadno, pa radije birajte smještaj za koji znate da imate igraonicu, bazen za plivanje, a svakako i organizovane aktivnosti za djecu kao što su grupno sankanje, škola skijanja i ostale vanjske aktivnosti. Neke od ovih aktivnosti znaju biti uključene i u cijenu, pa odvojite malo vremena kako bi našli idealni smještaj u okviru vašeg budžeta.

Isto tako, neke zimske turističke destinacije su poznate po noćnom životu i burnim zabavama, pa bi vaš hotel mogao biti sve osim mirnog porodičnog odmarališta, što je još jedna od stvari na koju bi trebali obratiti pažnju prije nego uplatite smještaj.

Da li vaša djeca idu na zimski odmor sama?

Ukoliko su vaša djeca već u školskim klupama, te sa školom ili u nekom drugom aranžmanu na zimovanje putuju sama, planirajte na vrijeme i pobrinite se da dijete na put ide što bezbrižnije. Ove pripreme podrazumijevaju nabavku adekvatne odjeće i obuće, lijekova a svakako i džeparac. Posavjetujte se sa nastavnicima i drugim profesionalcima s kojima dijete putuje, razmijenite kontakte kako bi u svakom momentu mogli dobiti potrebne informacije, te biti sigurni da se dijete nalazi u sigurnom i udobnom okruženju. Ovo je posebno važno ako vaše dijete ne posjeduje mobitel.

Ne zaboravite i na tablete protiv mučnine u putu te rezervnu odjeću. Ipak, ako još niste spremni da vaše dijete samostalno putuje, pridružite im se! Roditelji su većinom dobrodošli i na ova grupna putovanja, posebno kada se radi o mlađoj djeci.

Bezbrižan odmor uz UNIQA-u

Ako s porodicom putujete u inostranstvo, provjerite ispravnost putnih dokumenata, a prethodno se informišite i o propisima o obaveznoj zimskoj opremi u toj zemlji.

Pored urednih dokumenata, za bezbrižan zimski odmor veoma je bitan i osjećaj sigurnosti dok boravite u stranoj zemlji. Ako ste ljubitelj skijanja i drugih zimskih sportova, uz klasična putna osiguranja, tu je i osiguranje od nezgode, a UNIQA osiguranje u svojoj online ponudi ima i pokriće za rekreativno bavljenje skijanjem! Uz malu razliku u cijeni, ono vam garantuje potpunu opuštenost dok uživate u omiljenim sadržajima na snijegu.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
 
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQO dječija štednja i osiguranje

Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti budućnost svog djeteta, ali možete već sada učiniti da budućnost bude ljepša i lakša. UNIQO dječije životno osiguranje omogućit će Vašem djetetu bolje obrazovanje ili podršku kada odluči da se osamostali.

Solo putovanje

Današnji blog se bavi interesantnom temom - solo putovanje. svi smo se bar jednom zapitali "Kako bi izgledalo solo putovanje bez članova porodice ili dragih prijatelja?!" Ispod pročitajte naše preporuke i savjete kako bi sve prošlo u najboljem redu, pogotovo ako ste solo putnik početnik, pa da vam solo putovanje ostane u najljepšem sjećanju.

Praktično pakovanje kofera za odmor

 Umjesto da uživamo u putu ka odredištu odmora, mučimo se sa teškim koferima. Donosimo vam par savjeta kako da se praktično spakujete i izbjegnete nepotrebni stres.

Sigurno putovanje u vrijeme pandemije COVID-19

Pandemija korona virusa (COVID-19) promijenila je naš cijeli svijet u posljednjih godinu dana. Promijenio se način na koji radimo i kako se obrazujemo, a naročito je utjecala na turizam i putovanja.

UNIQA savjeti: Šta moramo znati prije putovanja u daleku zemlju?

Putovanje u egzotičnu zemlju sa sobom nosi mnoga uzbuđenja, ali i brigu o nepredviđenim situacijama. Kako bi izbjegli neugodnosti na putu, donosimo Vam nekoliko savjeta kako se pripremiti za daleko putovanje.

Vodič za putnike: Šta sve (ne) smijete unijeti u avion?

I najiskusniji putnici se prije leta avionom ponekad pitaju šta sve (ne) smiju nositi u svom ručnom prtljagu, jer se pravila često mijenjaju. Kako bi razjasnili ove nedoumice, pripremili smo mali vodič za one koji uskoro planiraju novo putovanje.

Tri koraka do savršenog odmora

Ljeto je stiglo i svi već nestrpljivo čekaju dan polaska na zasluženi godišnji odmor. Vaš odmor je vrijeme rezervisano samo za vas i vaš užitak, no prije nego što krenete na ljetovanje bitno je da obratite pažnju na slijedećih par koraka.

Zašto je važno putovati? Evo odgovora stručnjaka

Nezavisno od toga da li ste se odlučili za ljetovanje, zimovanje ili kratki vikend predah u nekoj stranoj zemlji, putovanje će višestruko pozitivno djelovati na vaše tijelo i um. Donisimo vam pregled najvećih benefita putovanja.

Gdje na skijanje ove godine? Najbolje destinacije za zimovanje.

Bliži nam se zimski raspust te mnogi od nas već planiraju gdje otići ove zime. Rekreativno skijanje i drugi zimski sportovi nisu jeftina zabava, a planiranje i izbor destinacije su ključni za savršeno zimovanje.