Kako smanjiti stres na radnom mjestu?

Većina nas na poslu provodi osam sati dnevno, odnosno 40 sati sedmično. Često više vremena provedemo sa kolegama na radnom mjestu nego sa porodicom i prijateljima. Iz tog razloga je zdravo poslovno okruženje jedan od najvećih dobročinilaca na naše psihičko blagostanje. Iako se na poslu susrećemo sa raznim izazovima koje zahtijevaju brzu reakciju i lako nam mogu narušiti mir, mnogo lakše ih podnosimo ukoliko se nalazimo u pozitivnom okruženju.

Prekomjerno i dugotrajno stanje stresa može se brzo pretvoriti u anksioznost koje se odražava na naše tijelo nizom neugodnih simptoma kao što je glavobolja, probavni problemi, povišen krvni pritisak, ubrzan puls kao i problemi sa snom.

Ključ za savladanje stresa na poslu jeste naučiti kako da ga preusmjerite na druge, pozitivne stvari. U teoriji ne zvuči teško, zar ne?

Iz tog razloga smo za vas pripremili par savjeta koji naučno dokazano pomažu pri smanjenu stresa.

1. Pretvorite vaš radni sto u malu oazu mira

Vaše radno mjesto igra ključnu ulogu prilikom obavljanja vašeg posla. Iako možda ne možete imati idealne uslove kada je u pitanju lokacija vašeg radnog stola, možete ipak poduzeti niz drugih mjera koji će vam pomoći pri smanjenju stresa:

 • Okružite se zelenilom
  Sobne biljke neće samo uljepšati vaš radni sto, već zelenilo naučno popravlja raspoloženje. Mnoge biljke imaju i sposobnost da čiste zrak i kupe zračenje od vašeg računara.
 • Hidratacija
  Uvijek držite na stolu flašu sa vodom. Ona će vam služiti kao podsjetnik da ostanete hidrirani, a to će vam pomoći da mozak bolje funkcioniše i bićete razbuđeni i raspoloženiji.
 • Lijep miris
  Bilo da je mirisna svijeća ili esencijalno ulje, lijepi mirisi pomažu našem mozgu da šalje signale dobrog raspoloženja.
 • Prirodno svjetlo
  Iako ne možemo uvijek osigurati da imamo izvor prirodnog svjetla u blizini radnog mjesta, pokušajte barem jednom u sat vremena stati kraj otvorenog prozora na par minuta.

2. Prioritizirajte i organizujte se

Svakog jutra kada dođete na posao, napravite sebi spisak sa zadacima koje trebate tog dana obaviti. Preporučujemo da obavite prvo sve one zadatke koji vas najviše opterećuju. Na taj način ćete se odmah na početku dana riješiti bespotrebnog stresa i razmišljanja o zadatku, a i raspoloženje će vam biti bolje. Fokus ljudi može biti maksimalno na 3 stvari odjednom tako da ne pretjerujte sa multitaskingom. Ukoliko je moguće, pokušavajte da rješavate jedan po jedan zadatakom, a prije toga odredite koji od njih je prioritetan.

3. Koristite redovno pauze

Ako sjedite 8 sati dnevno za računarom, preporučeno je da svakih sat vremena ustanete na 10 minuta kako bi odmorili oči od ekrana. Ovo vrijeme možete iskoristiti za istezanje, pripremu kafe ili časkanje sa kolegama. Tokom pauze za ručak pokušajte izaći i prošetati na svježem zraku, ali izdvojite vrijeme i za kvalitetan obrok. Glad značajno doprinosi nesraspoloženju i stresu, te se trudite da uvijek imate spremne zdrave grickalice kao što su sušeno voće ili orašasti plodovi.

4. Poradite na odnosu sa kolegama

Koliko god ne želimo nekada priznati, kolege su naša druga porodica. Sa njima prolazimo kroz sve poslovne izazove, a često se stvaraju i velika prijateljstva na poslu. Naravno, uvijek se može javiti i određen vid rivalstva i nekada odnosi mogu postati napeti, što utiče na naše raspoloženje i nivo stresa. Svi smo drugačije naravi i drugačijih osobina, te je bitno da prihvatimo naše kolege takve kakve jesu, a ukoliko se pojavi neki nesporazum, bitno je rješiti ga čim prije, kako se ne bi narušila pozitivna poslovna atmosfera.

 

5. Redovno idite na preventivne preglede

Stres negativno utiče na naše opće zdravlje, a pored toga izaziva niz simptoma kao što je glavobolja, umor, povišen krivni pritisak ili ubrzan puls. Ukoliko nam se neki od ovih simptoma jave, često ih olako pripisujemo stresu, a možda su povezani i sa nekim drugim, mnogo ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Stoga je važno da jednom godišnje posjetite ljekara radi preventivnog pregleda, a i sama činjenica da znate da je sve uredu sa vašim zdravljem će vam dodatno smanjiti stres.

UNIQA zdravstveno osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled. Kako bi osiguranicima ponudili što bolji i širi spektar usluga, UNIQA zdravstveno osiguranje nudi četiri paketa zdravstvenog osiguranja VITAL Comfort, Vital Expert, Vital Premium i Vital Elite.

Uz paket dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, UNIQA nudi i dodatna pokrića kao što je osiguranje od nezgode koje pruža dodatnu sigurnost ugovaračima polise, kao i bogati paketi za preventivne preglede. Drugo liječničko mišljenje je osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Kupovinom ovog osiguranja, osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Više o ponudi UNIQA Osiguranja možete potražiti na www.uniqa.ba.

Misli, živimo bolje zajedno- Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Prelomni naslov
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.

Mršanje počinje u glavi

Za neke životna tema, za druge sezonska pojava: skidanje suvišnih kilograma. Ali zašto je mršanje uopće tako teško? Problem često je psihičke prirode, a ne fizičke. Pročitajte više u našem novom blogu.

Korisni savjeti za borbu protiv zimske depresije

Tokom zimskih mjeseci često primjećujemo manjak energije i poleta, te se susrećemo sa takozvanom zimskom depresijom. Saznajte ovdje šta je zimska depresija i kako se može spriječiti, odnosno liječiti

Za početak zime: Najbolji topli napici bogati vitaminima

Voćni napici kao što su frapei i smoothies vežu prvenstveno za ljeto, dok su tipični zimski napici čajevi i tople čolokade. Međutim, ipak nam je zimi potrebno mnogo više vitamina kako bi jačali naš imuni sistem, te smo za vas pripremili spisak najukusnih toplih smoothies-a.

Veganstvo, vegetarijanstvo & bezglutenska ishrana

Veganstvo, vegetarijanstvo, bezglutenska ishrana - mnogo je alternativa u današnjici. Međutim, koji su njihovi prednosti i nedostaci. Pravilan odabir ishrane je individualan i ovisi od mnogih zdravstvenih faktora. Pročitajte više o tome u našem novom blogu.

Savjeti psihologa: Kako da pokrenemo naše hormone sreće?

Naše tijelo stvara i luči niz hormona koji utiču pozitivno na našu psihu, a da bi ih lučio potrebni su mu određeni vanjski, ali i unutrašnji faktori. U nastavku vam predstavljamo najutjecajnije hormone sreće kao i savjete kako da pomognete vašem tijelu da iste stvara.

Ružičasti oktobar - savjeti za prevenciju karcinoma dojke

Oktobar se obilježava kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke, najčešćeg tipa karcinoma kod žena. Budući da i dalje nije poznato šta ga uzrokuje, nemoguće ga je spriječiti, ali postoje ipak koraci koje možemo poduzeti u vidu prevencije.

Sve što trebate znati o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

Razmišljate o Dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju a imate mnogo otvorenih pitanja i nedoumica? Ovdje pročitajte sve što trebate znati o UNIQA DZO!

Digitalna detoksikacija - da li ste i vi spremni na novi izazov?

Sasvim je uobičajeno i da se družimo putem društvenih mreža, razmjenjujemo poruke i sadržaje. Međutim, pretjerano korištenje uređaja može biti štetno po našu psihu, ali i fizičko zdravlje. Provjerite našu listu „simptoma“ u nastavku i saznajte da li je možda i vama potrebna digitalna detoksikacija.

Priroda i stres - kako boravak u prirodi doprinosi zdravlju

Stres je skoro pa neizbježna pojava savremenog života, pogotovo u urbanim sredinama gdje nas brzi ritam i dugi dani prepuni obaveza iscrpljuju i fizički i mentalno. Stručnjaci su jednoglasni u preporuci da je boravak u prirodi najbolji način da se naš organizam oporavi i napuni pozitivnom energijom.

Mladeži i ljeto – zaštita kože od melanoma

Za većinu nas, ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odlaskom na more i uživanjem na suncu. Ipak, treba biti oprezan prilikom izlaganja suncu, jer nas ono dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja. Prevencija je vrlo važna, pa uz nekoliko mjera zaštite zabava na suncu može da počne!

Tri najčešće bolesti muškaraca i njihova prevencija

Novembar se svugdje u svijetu obilježava kao mjesec muškog zdravlja. Stoga smo za vas izdvojili tri najčešće "muške" bolesti i savjete kako možete priječiti njihov nastanak.

Zašto Movember u 2020. godini ima posebnu važnost?

Iza popularnog “Movember” pokreta stoji ideja o podizanju svijesti o karcinomu prostate i testisa, kao i educiranje muškaraca o važnosti redovnih preventivnih PSA testiranja.

7 jednostavnih pravila zaštite od virusnih infekcija

S obzirom na činjenicu da su virusna oboljenja zarazna, njihovo širenje je teško zaustaviti. Ipak, postoje pravila koja se koriste u prevenciji i daljem širenju virusnih infekcija. Pročitajte ovdje savjete stručnjaka!

Pusti brkove jer stiže nam Movember - mjesec muškog zdravlja!

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija  je definitivno - puštanje brkova!  Svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

8 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Na žensko zdravlje uveliko utiču mnogobrojne i svakodnevne navike o kojima previše ne razmišljamo dok nam ne počnu uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Pripremili smo sa vas 8 najštetnijih navika i načine kako ih možete rješiti.

Zdravlje nakon četrdesete: Preporučeni preventivni pregledi

Ako ste do sada posjećivali ljekara samo kad vas je nešto zaboljelo ili kad vas uhvati sezonska gripa, vrijeme je da svom tijelu priuštite malo detaljniji 'tehnički' pregled.

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni 

Sezona prehlade i gripe

Prehlada i gripa nas uvijek podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan.