Ružičasti oktobar - savjeti za prevenciju karcinoma dojke

Oktobar se tradicionalno širom svijeta obilježava kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke. Karcinom dojke jedan je od najčešćih tipova karcinoma kod žena, a njegovo rano dijagnosticiranje od ključne je važnosti za uspješno i potpuno ozdravljenje. Budući da i dalje nije poznato šta ga uzrokuje, nemoguće ga je spriječiti, ali postoje ipak koraci koje možemo poduzeti u vidu prevencije.

Samopregled – najbolja prevencija
Rano otkrivanje ključno je kod ove zle bolesti, pa je stoga redovni samopregled od izuzetne važnosti. Samopreglede je najbolje obavljati jednom mjesečno, tri do pet dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne.
Ako ste već prošli kroz menopauzu, samopregled trebate raditi istog dana svaki mjesec. Koristite srednje prste. Možete ležati, sjediti ili stajati. Gledajte se u ogledalo kako biste primijetili bilo kakve promjene u tkivu.
Ako primijetite nepravilnosti u vidu kvržice, ne oklijevajte! Odmah se obratite liječniku koji će vas uputiti na pretragu ultrazvukom (ako ste mlađi od 40) ili mamografiju koja se provodi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa (za starije od 40 godina).

Postoje određeni faktori koji povećavaju rizik od obolijevanja od ove zloćudne bolesti, premda obolijevaju i žene koje nisu imale riziko-faktore. Ova bolest je opasna za sve žene, a s godinama rizik se povećava. Na neke od faktora rizika ne možemo uticati, ali na neke ipak možemo.

Faktori rizika

Gojaznost, pogotovo kod žena iznad 50 godina
Prekomjerna težina kod žena nakon menopauze stvara rizik zbog činjenice da su jajnici prestali proizvoditi estrogen te on tada dolazi iz masnog tkiva. Ukoliko je previše masnog tkiva, stvara se previsok nivo estrogena, što povećava rizik od raka dojke. Također, gojaznost kod žena najčešće je povezana i sa visokim nivoom inzulina u krvi, koji je također povezan sa razvojem određenih tipova karcinoma, kao i karcinoma dojke.

Pretjerano konzumiranje alkohola
Studije su pokazale da povećan unos alkohola povećava i rizik od karcinoma dojke, pa tako sa jednim alkoholnim pićem dnevno rizik se povećava 7-10% u odnosu na žene koje ne piju, dok 2-3 pića dnevno povećavaju rizik za 20%.

Fizička neaktivnost
Nije u potpunosti jasno na koji način fizička aktivnost smanjuje rizik od karcinoma dojke, ali u svakom slučaju pozitivno utiče na težinu, upalne procese, hormone te energiju. Savjetuje se 150 do 300 minuta vježbe umjerenog intenziteta sedmično ili 75 do 150 minuta vježbe jačeg intenziteta.

Korištenje kontracepcije
Većina vrsta oralne kontracepcije koristi hormone koji utiču na faktor rizika. Ipak, od momenta prestanka korištenja kontraceptivnih pilula, pa u narednih 10 godina rizik se smanjuje, odnosno vraća u normalu.

Hormonalna terapija nakon menopauze
Hormonalna terapija sa estrogenom, a često i u kombinaciji sa progesteronom, već godinama se koristi da bi se olakšali simptomi menopauze, ali i osteoporoza (krhkost kostiju). Kod ovakve kombinovane hormonalne terapije povećava se rizik od karcinoma dojke kroz nekih 4 godine korištenja. Rizik se pak smanjuje kroz pet godina nakon prestanka korištenja hormonalne terapije.

Genetska predispozicija
Smatra se da je 5-10% slučajeva karcinoma dojke zbog nasljednog faktora, tj. da su rezultat naslijeđenih mutacija u genima BRCA1 i BRCA2. Mutirane verzije ovih gena mogu dovesti do abnormalnog rasta ćelija što može dovesti do razvoja karcinoma. Rizik je još veći ako je više ženskih osoba u porodici imalo karcinom dojke. Žene koje su ranije započele menstrualni ciklus (pogotovo prije 12. godine) imaju veći rizik, kao i žene kojima menopauza počne kasno, iza 55 godine – smatra se da duža izloženost hormonima estrogen i progesteron zapravo stvara povećan rizik za razvoj karcinoma dojke.

Dodatno se zaštitite uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje

Zdrave životne navike, preventivni pregledi i odgovarajuće zdravstveno osiguranje nam doslovno mogu spasiti život u svakoj životnoj dobi, te ih ni u kom slučaju ne bi trebali uzimati olako.

UNIQA osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije - omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled.

Kako bi našim osiguranicima ponudili što bolji i širi spektar usluga, UNIQA zdravstveno osiguranje nudi čak pet paketa zdravstvenog osiguranja: VITAL Standard, VITAL Comfort, VITAL Exclusive, VITAL Premium i VITAL Elite. Pored ovih polisa, na raspolaganju je i usluga Drugo liječničko mišljenje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje.UNIQA polise zdravstvenog osiguranja sada možete brzo i jednostavno kupiti i online sa 20% popusta.

Misli živimo bolje zajedno – Misli UNIQA.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

Povezani proizvodi
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Drugo liječničko mišljenje

Osiguranje koje nudi stručno i nepristrano drugo mišljenje na već postavljenu dijagnozu i preporučeno liječenje. Osiguranici stiču pravo na drugo mišljenje medicinskih stručnjaka iz vodećih svjetskih medicinskih centara.