Šta trebate znati o zamjeni ljetnih guma

U Bosni i Hercegovini prema zakonu o saobraćaju obavezna je upotreba zimske opreme na vozilima do 15.04. Ipak, zbog trenutnih nestabilnih vremenskih prilika, razumna odluka je da se strpimo sa zamjenom zimskih guma ljetnim još par dana. Teoretski, idealni uslovi za mijenjanje guma u ovom periodu godine jeste kada prosječna dnevna temperatura bude iznad 7°C.

U nastavku teksta provjerite šta trebate znati o kupovini ljetnih guma, kada je vrijeme za nove gume te šta uraditi sa zimskim gumama do sljedeće zime.

Razlika između ljetnih i zimskih guma

Zimske gume su mekše i elastičnije od ljetnih guma iz razloga da se za vrijeme vožnje tokom niskih temperatura ne bi stvrdnule te da bolje prianjaju za podlogu. Međutim, ako ih koristimo u ljetnom periodu, gume se počinju pregrijavati što dovodi do gubitnka elastičnosti i stvrdnjavanja što utiče na kvalitetu i same karakteristike. Također, radi mekoće gume vožnja po zagrijanom asfaltu značajno utječe na njihovo brže habanje što je poveznica i sa većom potrošnjom goriva.

Razlika između ljetnih i zimskih guma najviše se ogleda u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume kod temperatura iznad 15°C. Ona može iznositi i do 7 metara u korist ljetne gume! U ljetnom periodu je zato potrebno imati ljetne gume koje su tvrđe i čvršće, pa pružaju sigurniju vožnju u toplijim uslovima.

Odabir ljetnih guma

Cijene jako variraju ovisno o proizvođaču, tj. brandu guma. Ako se automobil koristi samo za gradsku vožnju ili kratke relacije, dovoljne su gume iz srednjeg ili finansijski pistupačnije, s indeksima brzine S, T ili H. Vozačima koji prelaze puno kilometara preporučuju se gume s oznakom HP (High performance), a onim još zahtjevnijim vozačima koji uz to voze snažnija vozila preporučuju se gume s oznakom UHP (Ultra high performance).

Gume All season

Veliki broj ljudi u želji da izbjegne sezonsku zamjenu guma opredjeljuju se za vrstu guma „All season“ ili simbol koji se uglavnom sastoji od tri polja, sa pahuljicom, suncem i kišnim oblakom. Ipak, ovakve gume imaju i svoje prednosti, ali i mane. Neke od prednosti su: kupovina samo jednog seta guma umjesto dva, nije potreban odlazak vulkanizeru, nije potrebno skladištenje, te ušteda novca i vremena.

Njihove mane su: loše performanse u ekstremnim uvjetima, velika godišnja kilometraža, brzo trošenje ljeti, lošiji rad u teškim i snažnim autimobilima.

Stručnjaci savjetuju da je za većinu vozača ipak poželjno da kupuju posebno ljetne i zimske gume, te da cjelogodišnje gume imaju smisla samo za one vozače koji ne voze mnogo, koji žive u ravničarskim krajevima te tamo gdje nema ekstremnih uvjeta.

Kako da znate da je vrijeme za nove ljetne gume?

Dubina profila – prema zakonu, ljetne gume moraju imati minimalnu dubinu profila od 1,6mm (kod zimskih je to 4mm). Provjerite kod vulkanizera, a možete provjeriti i sami jer mnogi modeli imaju indikatore istrošenosti guma, tzv. TWI, u vidu malih ispupčenja u kanalima gume. Kada se nivo gaznog sloja izjednači sa ovim indikatorom, guma je istrošena i potebno je kupiti novu.

Oštećenost – ako je guma ispucana, deformirana ili neujednačeno istrošena, vrijeme je za kupovinu novih.

Datum proizvodnje – vaše bi gume na svom boku trebale imati oznaku DOT ili četverocifreni broj. Prva dva broja odnose se na sedmicu proizvodnje, a druga dva na godinu. Tako, npr. oznaka 0519 znači da su gume proizvedene u petoj sedmici 2019. godine. Gume do 5 godina starosti smatraju se „novim“. Ipak, od datuma proizvodnje važnije je u kakvim su uslovima gume bile skadištene, pa tako ako su pažljivo čuvane u tamnim i prohladnim prostorijama, one mogu duže vremena ostati kvalitetne.

Kako skladištiti zimske gume

Pravilno skladištenje će održati kvalitet i proudužiti vijek vaših guma. Gume trebate čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu. One sa naplatcima objesite na nosače ili složite jednu na drugu, a one bez naplataka stavite usporedno u uspravnom položaju sa povremenom rotacijom.

Za sigurnu vožnju UNIQA auto osiguranje

Uz kvalitetne auto gume, odaberite i kvalitetno osiguranje, kakvo nudi UNIQA auto osiguranje, pa mirni sjedite za volan! UNIQA Osiguranje u sklopu obaveznog auto osiguranja nudi niz pogodnosti, a najvažnija je privilegija naših klijenata da za njih vršimo isplatu materijalnih šteta čak i onda kada je to obaveza druge osiguravajuće kuće. Moguće je plaćanje na rate karticom, isplate šteta su brze, a priznajemo i prethodno ostvarene bonuse.

Pored obaveznog osiguranja od auto odgovornosti, u ponudi UNIQA Osiguranja možete pronaći i tri vrste kasko osiguranja, kao i UNIQA S.O.S. „Pomoć na putu“, sa kojim za samo 30 KM godišnje ostvarujete pravo na neograničen broj asistencija širom BiH, regije i Evrope.

Za sve informacije, online ponudu i benefite koje možete ostvariti u toku promotivne kampanje saznajte OVDJE. Misli, živimo bolje zajedno - Misli UNIQA!

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI

Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Korisni savjeti - putovanje sa djecom

Putovati u autu sa djecom se znatno razlikuje od solo putovanja odraslih. Međutim, uz malo planiranja, porodično putovanje može postati prava avantura. Donosimo vam par savjeta kako ćete svi uživati u dugoj vožnji.

Najčešći kvarovi na automobilu i kako ih izbjeći

Mnogi od kvarova zbog kojih nas automobil iznenada „iznevjere“ mogu se i izbjeći uz malo preventivnog djelovanja, te vam donosimo pregled najčešćih uzroka kvara na automobilu i šta možemo uraditi da ih spriječimo.

Zašto nekada više ulažemo u automobile nego u sebe?

Mnogo vremena, novca i pažnje posvećujemo održavanju i uljepšavanju naših vozila ali jeste li se ikada zapitali otkud tolika ljubav prema njemu? U nastavku saznajte nekoliko razloga vezanosti čovjeka za njegov automobil.

Savjeti za brzu i uspješnu prodaju automobila

Prodaja automobila mnogima predstavlja mukotrpnu proceduru koja pri tome oduzima i mnogo vremena i živaca. Kako bi što brže i uspješnije prodali automobil,  donosimo vam par savjeta kako da se najbolje pripremite!

Sam svoj majstor: Jednostavni savjeti za duži vijek automobila

Iako se za svaki ozbiljniju sumnju u ispravnost automobila uvijek preporučuje odlazak stručnjaku, svako od nas može naučiti nekoliko jednostavnih i praktičnih radnji koje produžuju "životni vijek" automobila.

Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

Vječno pitanje izbora između "benzinca" ili "dizelaša" je dobilo na konkurenciji – pogon na autoplin. Donosimo vam najveće prednosti, ali i nedostatke autoplina ukoliko ste razmišljali o ovoj alternativi.

6 najčešćih i najopasnijih grešaka vozača u ljetnom periodu

Naročito tokom ljetnog perioda, veliki broj nesreća uzrokovan je zbog neopreza i umora vozača. Kako bi vaše putovanje učinili sigurnim, izdvajamo najčešće greške koje vozači čine.

Praktični savjeti: Jeste li obavili ljetni servis automobila?

Priprema vozila za ljetne uslove jednako je važna kao i priprema za vožnju tokom zime. Donosimo vam par praktičnih savjeta kako ćete još više uživati u vašem automobilu tokom ljeta.

Stiže mjesec ljubavi: Izaberi najbolji poklon za Valentinovo

Dan zaljubljenih je idealna prilika da se sa svojom boljom polovinom uputimo u romantični bijeg u drugi grad ili relaksirajući vikend na moru, a prigodan poklon će putovanje učiniti dodatno nezaboravnim!

6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Polovna vozila se najčešće prodaju u online oglasnicima ili na auto pijacama, a bez detaljne provjere, ova kupovina može biti rizična. Donosimo vam par savjeta na šta da obratite pažnju kada kupujete polovno auto.

Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor u vlastitom automobilu, donosimo vam par savjeta šta da provjerite prije polaska na put, kako bi sigurno stigli na vaše odredište.

Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

Kvar na autu je zadnje što želimo i prije polaska na duže putovanje, predlažemo da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila, naročito ako putujete po zimskim uslovima.