Mediji

Besplatne sistematske preglede obavilo više od 400 građana


Kamion zdravlja završava putovanje u Bihaću

MedUNIQA kamion zdravlja svoje proputovanje kroz Bosnu i Hercegovinu završava danas u Bihaću. Do sada je više od 400 građana obavilo besplatne sistematske preglede u mobilnoj laboratoriji opremljenoj najsavremenijom medicinskom opremom.

„Živjeti zdrav i dug život je ono što većina ljudi želi. Pitanje leži u tome kako ostati zdrav, a odgovor je prevencija kao najbolji lijek za sve bolesti.  Sistematski pregled koji smo obavljali u MedUNIQA kamionu u proteklih 6 dana je pregled koji bi svi građani naše zemlje trebali uraditi jednom godišnje. Ako je obavljen pravovremeno, preventivni pregled može otkriti zdravstveni problem u ranoj fazi prije ozbiljnih zdravstvenih stanja. Spriječiti pojavu neke bolesti ipak je jeftinije, a u ovom slučaju i potpuno besplatno, nego je kasnije liječiti“, izjavio je član MedUNIQA tima, dr. Amir Omerbašić, specijalista interne medicine.

Upravo je i cilj UNIQA osiguranja bio da kroz projekat MedUNIQA kamiona zdravlja pomogne unaprijeđenju zdravstvenog stanja građana i ujedno ih educira o važnosti preventivnih ljekarskih pregleda.

''Nakon Mostara, Sarajeva, Tuzle i Banje Luke, naše putovanje danas završavamo u Bihaću. Građani su u potpunosti podržali naše napore i imali smo sjajan odziv u svim gradovima. Zbog velikog interesovanja, omogućili smo i dodatne preglede za one koji nisu na vrijeme zakazali termin za cjelokupan sistematski pregled. Nadamo se da ćemo i budućnosti našim akcijama potaknuti građane BiH da vode računa o svom zdravlju“, izjavila je Ena Omeragić, marketing manager UNIQA osiguranja.

Kompletan pregled u Kamionu zdravlja obuhvatao je EKG, ultrazvuk abdomena, karotida i štitne žlijezde, spirometriju, analize krvi, mjerenje očnog pritiska i pregled oftalmologa, te internistički i dermatološki pregledi, a sve to realizirao je tim od  11 medicinskih stručnjaka.

Po okončanju pregleda u Bihaću, MedUNIQA kamion zdravlja putuje za Austriju i njegov ponovni dolazak građani naše zemlje mogu očekivati naredne godine.