Mediji

Drugo mjesto na tržištu za UNIQA osiguranje


Tržište osiguranja u prvih šest mjeseci

Prva polovina 2013. godine je bila iznimno uspješna za UNIQA osiguranje. Naime, zaključno sa II kvartalom UNIQA je zabilježila najbolji rezultat do sada i zauzima drugu poziciju na tržištu osiguranja Bosne i Hercegovine.

Sa ukupnom premijom od 23,8 miliona KM, ostvaren je rast od 12%, odnosno povećanje premije od 2,56 miliona KM u odnosu na II kvartal 2012. godine. Kada je riječ o samom tržištu osiguranja u Federaciji BiH, za prvih 6 mjeseci ove godine zabilježen je rast tržišta od 3,5% u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema riječima direktorice UNIQA osiguranja Senade Olević, ostvareni rast je rezultat rada i zalaganja svih zaposlenika ove kompanije. „Ovo je uspjeh svih nas. Druga pozicija na tržištu je najbolja potvrda dobrog poslovanja i povjerenja ukazanog od strane klijenata. Interno smo ojačali i svojim komparativnim prednostima, širokom paletom proizvoda, brzom i kvalitetnom uslugom, izdigli se iznad konkurencije i ostvarili rast vrijedan pomena. Razumljivo je da ćemo uložiti maksimum napora kako bi ovaj rezultat zadržali i u budućnosti“, izjavila je Olević.

Tržišno učešće UNIQA osiguranja iznosi 12,38% i osim što su zauzeli drugo mjesto u ukupnoj premiji osiguranja, približili su se i prvom mjestu u segmentu životnih osiguranja gdje je ostvaren rast od 21%. U segmentu neživotnih osiguranja rast iznosi 5,8%.

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH, osiguravajuća društva su u II kvartalu ostvarila premiju od 192,5 miliona KM, od čega je premija neživotnih osiguranja 153,4 miliona KM te 39 miliona KM životnih osiguranja.