Mediji

Nova struktura UNIQA Grupe i rezultati poslovanja za devet mjeseci 2019.


UNIQA Grupa objavila je rezultate poslovanja u prvih devet mjeseci 2019. godine i najavila restrukturiranje Grupe u okviru strateškog programa “UNIQA 3.0” koji će biti predstavljen polovinom 2020. godine.

Ostvarivši 214,7 miliona EUR dobiti prije oporezivanja u prvih 9 mjeseci 2019. godine, UNIQA Grupa je premašila prošlogodišnju dobit od 209,6 miliona EUR za 2,4%. Rast dobiti u 2019. godini, praćen je i rastom ukupne premije koja nakon devet mjeseci tekuće godine iznosi 4,1 milijardu EUR. Istovremeno, investicije UNIQA Grupe su u poređenju sa prethodnom godinom porasle za blizu 2 milijarde EUR i na 30.09.2019. godine iznose 21,05 milijardi EUR (31.12. 2018.: 19,34 milijarde EUR). Broj zaposlenih u UNIQA Grupi, bez eksternih saradnika i partnera u prodaji, za prvih 9 mjeseci 2019. godine iznosi 12.750.

Glavni pokazatelji:

 • Rast ukupne premije od 1.3% na 4,1 milijardu EUR
 • Rast dobiti prije oporezivanja od 2.4% i iznosi 214,7 milion EUR
 • Investicije Grupe ostvarile rast na 21,05 milijardi EUR
 • Nova, jednostavnija organizaciona struktura od januara 2020.

U posljednjoj godini punog sprovođenja programa UNIQA 2.0, UNIQA i dalje stavlja akcenat na optimizaciju postojećeg poslovnog modela i dopunjava ga daljim ulaganjima u inovacije koje su relevantne za budućnost više od 10 miliona klijenata u 18 zemalja. Dobar rezultat ostvaren u prvih devet mjeseci 2019. godine dobra je osnova za čitavu godinu.

U vrijeme izazovnih ekonomskih okolnosti i oštre konkurencije, cilj UNIQA Grupe je da se značajno više fokusira na klijente, brži i efikasniji servis. U skladu sa ovom orijentacijom UNIQA je već započela uspostavljanje strukturnih promjena neophodnih za sprovođenje svog „UNIQA 3.0“ strateškog programa. Da bi se to postiglo, tri najveće kompanije, UNIQA Grupa i njene dvije kompanije UNIQA Osterreich Versicherungen AG i UNIQA International AG biće spojene u jednu kompaniju – UNIQA Grupu. Ovu stukturnu promjenu pratiće i promjene u Upravnom odboru koji je u tri kompanije u 2016. već smanjen sa 22 na 11 članova, a nakon restruktuiranja imaće devet članova. Upravni odbor UNIQA Grupe od januara 2020. čine:

 • Andreas Brandstetter (CEO)
 • Wolfgang Kindl (Customers & Markets International)
 • Peter Humer (Customers & Markets Austria)
 • Klaus Pekarek (Customers & Markets Bancassurance Austria)
 • Peter Eichler (Personal Insurance)
 • Kurt Svoboda (Finance & Risk)
 • Wolf Gerlach (Operations)
 • Erik Leyers (Data & IT)
 • René Knapp (HR & Brand)

O UNIQA Grupi

UNIQA Grupa je jedna od vodećih osiguravajućih grupacija na tržištu Austrije i Centralno - Istočne Europe. Oko 20.000 zaposlenih, ekskluzivnih partnera i saradnika u prodaji pružaju sigurnost za više od 10,1 miliona klijenata u 18 zemalja Europe. UNIQA je druga najveća osiguravajuća grupa u Austriji sa više od 22% tržišnog učešća. Svoje poslovanje, UNIQA obavlja i na 15 tržišta Centralno - Istočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Mađarska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka i Ukrajina. Također u sastavu UNIQA Grupe nalaze se i osiguravajuće kompanije u Švicarskoj i Lihtenštajnu.